9 manieren om als HSP (high sensitive person) om te gaan met lastige familieleden

9 manieren om als HSP (high sensitive person) om te gaan met lastige familieleden1217 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
1217 keer gelezen sinds

0
(0)

Als hooggevoelig persoon (HSP) voel ik emoties dieper dan anderen. Of het nu gemakkelijker is om te huilen of om gedachten en gevoelens van anderen te absorberen – wanneer ze verdrietig zijn, voel ik me verdrietig; wanneer ze blij zijn, voel ik me blij.

Gedurende de jaren heb ik gemerkt dat ik meer dan mijn eerlijke deel van uitdagende familieleden heb gehad.

Als gevolg van mijn gevoeligheid heb ik veel moeilijkheden en onaangename emoties ervaren bij het omgaan met deze uitdagende familieleden, variërend van woede en verdriet tot een gevoel van niet gehoord worden en pure angst.

Maar ik geloof dat HSP’s sterk zijn en niet hoeven te lijden. Door vallen en opstaan ​​heb ik geleerd beter om te gaan met uitdagende familieleden, en ik wil je laten weten dat dit zeker mogelijk is.

9 manieren om als HSP (high sensitive person) om te gaan met lastige familieleden

Neem controle over de situatie terwijl je je welzijn in gedachten houdt.

Wanneer een familielid je confronteert met hun problemen, onthoud dan dat het hun drama is, niet het jouwe. Laten we even pauzeren. Wat proberen ze te bereiken? Willen ze een reactie? Of willen ze gewoon hun hart luchten? Als HSP zijn we goed in staat om de empathie te bieden die ze nodig hebben, maar we moeten ons welzijn in gedachten houden terwijl we naar hen luisteren.

Mogelijk zijn ze zich niet eens bewust van het effect dat ze op onze emoties hebben. Misschien zijn ze gewend om te krijgen wat ze willen door schuldgevoelens en manipulatie. De manier waarop ik er nu naar kijk, is door de situatie objectief te beoordelen:

 • Persoon A = Drama
 • Als persoon B moeten we de situatie zo rustig mogelijk de-escaleren zonder onszelf mentaal uit te putten. Beoordeel. Beoordeel. Beoordeel.
 • Voordat je met persoon C (of persoon D) overlegt om de situatie met hen te bespreken (wat mogelijk de zaken verergert), kun je proberen om persoon A af te leiden door van onderwerp te veranderen of gewoon met hen in te stemmen om hen een plezier te doen (soms is dit gemakkelijker voor iedereen).

Ontdek de kracht van de luidspreker (als je tenminste op een privéplek bent).

Als je thuis of in een andere rustige, privéruimte telefoneert, mag je de kracht van de luidspreker niet onderschatten als HSP. Ik heb vaak een hysterisch, onsamenhangend familielid aan de telefoon gehad dat me vertelde over hun vele problemen en ellende. Natuurlijk voelde ik veel empathie voor hen, maar na vele jaren van dit soort gesprekken, merkte ik dat het soms na een lange dag (met mijn eigen problemen om mee om te gaan) een grote impact op me had. Om mezelf te beschermen – zowel energetisch als emotioneel – begon ik de gesprekken op de luidspreker te zetten. Als HSP verminderde dit aanzienlijk de emotionele last die ik voelde. Het gaf me directe opluchting en ik voelde me meteen minder overweldigd.

Behandel de interactie als een zakelijke vergadering.

Bij het omgaan met uitdagende familieleden is het nuttig om een professionele benadering te hanteren. Wanneer je naar een zakelijke vergadering gaat, ben je op de hoogte van de onderwerpen die besproken zullen worden en wat jouw persoonlijke inbreng zal zijn. Je zou geen gevoelige en beladen onderwerpen uit het verleden ter sprake brengen die niet relevant zijn voor de huidige situatie. En je collega’s zouden dat ook niet doen. (Tenminste, daar hoop ik op.)

Je kunt jezelf veel moeite besparen door je voor te bereiden op je “vergaderingen” met uitdagende familieleden. Er zijn veilige onderwerpen waarvan je weet dat ze vrede zullen bewaren. Misschien zelfs grappige en vertederende verhalen die altijd de sfeer kunnen verbeteren (dank je, kinderen, voor je schattige streken). Maar bovenal werkt het wonderen als je de tijd neemt om (van tevoren) op te schrijven welke onderwerpen niet bespreekbaar zijn wanneer je met die persoon afspreekt. Als ze bepaalde explosieve onderwerpen ter sprake brengen, stuur hen dan voorzichtig terug naar het hoofddoel van de ontmoeting, zoals bijvoorbeeld een gezinsuitje.

9 manieren om als HSP (high sensitive person) om te gaan met lastige familieleden

Stel grenzen en beperk wat je over jezelf deelt.

Beperk de invloed die ze op jou hebben. Dit vereist vaak de hulp van een professionele therapeut (omdat grenzen stellen moeilijk kan zijn voor zeer gevoelige mensen), maar informatie en kennis zijn belangrijk voor dagelijks gebruik. Hoe minder ze over jou weten, hoe minder invloed ze op je kunnen hebben. Als HSP zijn we experts in onszelf terugtrekken en ons verbergen in onze innerlijke wereld, dus dit zou niet al te moeilijk moeten zijn om toe te passen. Hoe minder ze over jou weten, hoe minder grip ze op je hebben. Herstel je persoonlijke HSP-kracht; met andere woorden, verander de manier waarop je naar de wereld kijkt: Jij zult overleven (misschien met een paar littekens), maar jij zult overleven.

Beschouw het levensrooster: familie is slechts één vakje van de negen.

Kijk naar de kracht van het levensrooster. Dr. Susan Jeffers, auteur van “Feel the Fear and Do It Anyway”, heeft een levensrooster gecreëerd met drie rijen en kolommen van gelijke grootte, wat resulteert in negen vakjes:

 • Bijdrage
 • Hobby’s
 • Vrije tijd
 • Familie
 • Tijd alleen (mijn persoonlijke favoriet!)
 • Persoonlijke groei
 • Werk
 • Relatie
 • Vrienden

Vervolgens geeft ze aanbevelingen voor elk vakje. Het is de moeite waard om ons, als HSP’s, eraan te herinneren dat familie slechts één aspect is van ons levensrooster.

1. Accepteer dat niet alle families perfect zijn (en dat is oké).

Het kan een uitdaging zijn om te accepteren dat onze familie niet perfect is en mogelijk zelfs disfunctioneel. Als HSP kunnen we ons gemakkelijk overweldigd voelen door emoties en energieën van anderen, vooral als het gaat om onze eigen familieleden.

2. Stel grenzen die bij jou passen (niet bij anderen).

Het stellen van grenzen kan moeilijk zijn voor HSP’s, omdat we vaak geneigd zijn om anderen te plezieren en conflicten te vermijden. Maar het stellen van gezonde grenzen is essentieel voor ons emotioneel welzijn.

3. Communiceer duidelijk en assertief (maar zonder agressief te worden).

Duidelijke communicatie is belangrijk in elke relatie, maar vooral bij uitdagende familieleden. We moeten leren hoe we effectief kunnen communiceren zonder agressief of defensief te worden.

4. Vergeef jezelf en vergeef anderen (maar stel geen onrealistische verwachtingen).

Vergeving kan een krachtige manier zijn om los te laten wat ons tegenhoudt in relaties met uitdagende familieleden. Maar het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en niet te verwachten dat alles perfect zal zijn na vergeving.

5. Kijk naar het grotere plaatje: investeer in andere gebieden van je leven.

Soms kan het helpen om een stap terug te doen en andere gebieden van ons levenrooster te bekijken wanneer familieleden onze grenzen uitdagen. Door ons te richten op andere delen van ons leven, kunnen we bewust investeren in onze gezondheid en welzijn in plaats van onszelf uit te putten door onszelf te verdedigen tegen uitdagende familieleden.

6. Alcohol is een grote no-go: het vergroot alleen maar je angstgevoelens (en dat is niet de bedoeling).

Het drinken van alcohol kan leiden tot verhoogde angstniveaus voor HSP’s, vooral wanneer we al worstelen met emoties veroorzaakt door uitdagende familieleden. Het vermijden van alcohol kan bijdragen aan een heldere geest en emotionele stabiliteit die nodig zijn om uitdagende familierelaties aan te pakken.

7. Kijk vooruit, niet achteruit: het verleden is voorbij.

Het vasthouden aan negatieve ervaringen met uitdagende familieleden kan leiden tot gevoelens van woede, schaamte en vijandigheid die ons belemmeren om vooruitgang te boeken in onze relaties met hen. In plaats daarvan moeten we leren om los te laten wat er in het verleden is gebeurd en ons te richten op de toekomst.

8. Gebruik je HSP-krachten voor het goede en zet de eerste stap.

Het kan moeilijk zijn om nieuwe mensen in onze familie te verwelkomen, vooral als we al worstelen met uitdagende familierelaties. Maar door onze HSP-krachten te gebruiken om anderen met respect en vriendelijkheid te behandelen, kunnen we positieve relaties opbouwen die ons helpen bij het navigeren door deze uitdagingen.

9. Consistentie is belangrijk: heb een nultolerantiebeleid ten aanzien van manipulatief gedrag.

Het is belangrijk om consistent te blijven in onze reacties op manipulatief gedrag van uitdagende familieleden. Door geen toegevingen te doen aan manipulatie, zullen we uiteindelijk merken dat deze familieleden ons niet langer kunnen controleren of manipuleren. Als HSP’s moeten we ons bewust zijn van de mogelijkheid dat narcistische familieleden onze goede aard kunnen misbruiken, en daarom moeten we een nultolerantiebeleid hebben ten opzichte van dit gedrag.

Conclusie

Het omgaan met uitdagende familierelaties kan een enorme uitdaging zijn voor HSP’s. Het is belangrijk om te onthouden dat we niet perfect zijn, en onze familieleden hoeven dat ook niet te zijn.

Door gezonde grenzen te stellen, duidelijk en assertief te communiceren, en ons te richten op andere gebieden van ons levenrooster, kunnen we beter omgaan met deze relaties.

Vergeving kan krachtig zijn, maar het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en het verleden los te laten. Als HSP’s moeten we ons bewust zijn van de mogelijkheid van manipulatie door narcistische familieleden en een nultolerantiebeleid hebben ten aanzien van dit gedrag.

Uiteindelijk kunnen we onze HSP-krachten gebruiken voor het goede door anderen met respect en vriendelijkheid te behandelen, zelfs als ze nieuw zijn in onze familie of uitdagend gedrag vertonen. Door consistent te blijven in onze reacties op manipulatief gedrag, zullen we merken dat deze relaties minder belastend worden.

Wikipedia

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views