De Vier Pilaren van Flow

De Vier Pilaren van Flow406 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
406 keer gelezen sinds

0
(0)

Heb je ooit geworsteld om een taak af te ronden die 90 minuten had moeten duren, maar na 8 uur zwoegen heb je het nog steeds niet af? Wel, er is een neurologische verklaring voor waarom dit gebeurt en een eenvoudige manier om het op te lossen. Achter de meest succesvolle mensen ter wereld staan de vier pilaren van flow, waardoor iedereen moeiteloos productief kan worden.

Het komt allemaal neer op de vier pilaren van de Flow State: de Flow Blokkers, de Flow Gevoeligheid, de Flow Triggers en tot slot de Flow Cyclus. Dit zijn de pijlers die de hersenen van de meest productieve mensen op aarde aansturen.

De vier pilaren van Flow

  1. Flow-Blokkers: Deze zijn de obstakels die je beletten om in de flow te komen. Dit kunnen afleidingen zijn, onzekerheden, gebrek aan volharding in een taak, tekort aan aandacht en dergelijke.

  2. Flow-Gevoeligheid: Dit verwijst naar hoe ontvankelijk je bent voor de flow. Niet iedereen reageert op dezelfde manier op dezelfde triggers, en sommige mensen kunnen gemakkelijker in een flowtoestand komen dan anderen. 

  3. Flow-Triggers: Dit zijn de specifieke gebeurtenissen, acties of omstandigheden die je helpen om in de flow te komen. Flow-triggers kunnen variëren van het uitvoeren van een bepaalde taak die je leuk vindt, of het luisteren naar favoriete muziek.

  4. Flow-Cyclus: Dit heeft betrekking op het begrijpen van de verschillende fasen van de flow, hoe je van de ene fase naar de andere gaat, en hoe je je flow kan herstellen als je er eenmaal uit bent. Flow is geen metafoor.

In feite hebben meer dan tienduizend onderzoeksartikelen over Flow aangetoond dat de neurofysiologische verschuivingen die zich voordoen tijdens Flow de precieze vaardigheden verhogen die het onderzoek heeft aangetoond als de meest kritieke voor een welvarende 21e eeuw, zoals leren, creativiteit en productiviteit.

Wat is Flow?

Ik wil dat je even terugdenkt aan de laatste keer dat je hyperproductief en helemaal opging in wat je aan het doen was. Dat was een Flow State. Flow is een bewustzijnstoestand die werken moeiteloos maakt.

Je hebt Flow waarschijnlijk ervaren toen je aan het fietsen was, aan het voetballen was, muziek maakte, zong, danste of aan een groot project werkte van een van je passies. Veel van de grootste prestaties van de mensheid hebben plaatsgevonden in deze Flow State.

Voorbeelden van Flow

Alex Honnold was in een Flow State toen hij in de film Free Solo El Capitan besteeg zonder uitrusting. Sam Altman en zijn team bij OpenAI, terwijl ze aan het coderen waren voor chatGPT, dat de wereld al heeft veranderd, waren diep in Flow.

Toen Marie Curie haar baanbrekende onderzoek deed en Einstein eindelijk de relativiteitstheorie bedacht, benutten ze de kracht van Flow om deze bovenmenselijke prestaties te leveren die de mensheid vooruit hebben geholpen.

De Vier Pilaren van Flow

De Flow Blokkers

Hoewel Flow een geweldige staat van zijn is die onze prestaties kan verbeteren, blijft het vaak een ongrijpbare staat van zijn voor de meesten van ons. De werkomgeving van de 21e eeuw is bijvoorbeeld verre van ideaal als het gaat om het benaderen van Flow met consistentie en betrouwbaarheid. Er zijn tal van afleidingen, onzekerheden, en chronische stress die als normaal worden beschouwd.

Weet je nog dat vreselijke gevoel van veel te veel koffie en gevuld met schuldgevoel over je productiviteit, omdat je hebt nagelaten te doen wat je zou moeten doen en toen de lunchtijd was aangebroken, je nog maar nauwelijks werk had verricht, hoewel de helft van de dag voorbij was? Als je in deze situatie hebt gezeten, komt dat door de Flow Blokkers.

Flow-Gevoeligheid

Als je Flow-blokkades hebt verwijderd en je Flow-Gevoeligheid hebt verhoogd, en als je begrijpt wat Flow-Triggers zijn en hoe je ze kunt toepassen, kun je consistent productief worden en ongelooflijke resultaten behalen.

Maar wat is dan Flow-Gevoeligheid?

Flow-Gevoeligheid is simpelweg je neiging om in de Flow-toestand te geraken en de kans om op elk moment in de Flow-toestand te geraken.

We moeten onze fysiologie, ons lichaam, onze psychologie en onze omgeving bevorderlijk maken voor Flow-Gevoeligheid om onze kans om in de Flow-toestand te geraken te maximaliseren. De gemakkelijkste manier om dit te doen, is om binnen 90 seconden na het openen van je ogen aan het werk te gaan.

Het klinkt misschien als een of andere vreemde workaholic gewoonte, maar het is eigenlijk het tegenovergestelde. Door je belangrijkste werk binnen de eerste twee tot drie uur van de dag in Flow-toestand te doen, zal de productiviteit dramatisch toenemen en kun je de rest van de dag veel meer ontspannen. De neurologische reden hiervoor is dat je Flow-Gevoeligheid het hoogst is in de vroege ochtendfase.

Flow Triggers:

Dus je hebt de blokker van Flow en je hebt je Flow-Gevoelgheid verhoogd. Maar hoe trigger je Flow rechtstreeks? Dit is waar Flow-Triggers binnenkomen. Dit zijn pre-condities of voorwaarden die ons onmiddellijk in de Flow-toestand brengen.

In de jaren zestig identificeerde psycholoog Mihai Csikszentmihalyi, de peetvader van Flow, verschillende van deze triggers en sindsdien hebben Stephen Kotler en andere onderzoekers er nog meer geïdentificeerd.

Hoe meer triggers aanwezig zijn bij een activiteit op een bepaald moment, hoe sneller je in Flow zult komen, hoe dieper de Flow-toestand zal zijn en hoe langer je die Flow-toestand kunt vasthouden. Bepaalde activiteiten zijn van nature rijk aan Flow-Triggers, zoals surfen, muziek spelen, videogames, etc.

De eerste drie triggers voor Flow die Mihai Csikszentmihalyi identificeerde, zijn heldere doelen, directe feedback en een balans tussen uitdaging en vaardigheden. Hier is een voorbeeld van elk van deze in actie: Stel dat je aan het surfen bent. Je ziet de golf, je vangt hem en je rijdt erop. Dit zijn heldere doelen die je in de Flow-toestand brengen.

Vervolgens voel je het evenwicht op het bord en de kracht van de golf. Dit is directe feedback en je neemt actie op basis van de informatie die je van de golf ontvangt. Naarmate je blijft surfen, rijd je op golven van verschillende grootte, moeilijkheidsgraad en gewicht, wat je vaardigheidsbalans uitdaagt en op peil houdt.

De Vier Pilaren van Flow

De Flow-cyclus:

Stel je voor dat je de belangrijkste flow-belemmeringen hebt weggenomen en je vatbaarheid voor flow hebt verhoogd. Hoe activeer je dan direct de flow? Hier komen de flow-triggers in beeld. Dit zijn omstandigheden die ons direct in de flow-staat brengen.

In de jaren zestig heeft psycholoog Mihai Csikszentmihalyi, vaak beschouwd als de grondlegger van het flow-concept, verschillende van deze triggers geïdentificeerd. Later hebben onderzoekers zoals Stephen Kotler er meer toegevoegd. Hoe meer triggers er op een bepaald moment tijdens een activiteit aanwezig zijn, hoe sneller je in flow raakt, hoe intenser de flow-staat zal zijn en hoe langer je deze staat kunt behouden.

Sommige activiteiten hebben van nature veel flow-triggers, zoals surfen, muziek maken of videospellen spelen. De eerste drie flow-triggers die Csikszentmihalyi identificeerde, zijn heldere doelen, directe feedback en een evenwicht tussen uitdaging en vaardigheden.

Hier is een praktijkvoorbeeld: stel je voor dat je aan het surfen bent. Je ziet een golf, pakt deze en rijdt erop. Dit zijn duidelijke doelen die je helpen in de flow-staat te komen. Vervolgens voel je hoe je op het bord in evenwicht blijft en hoe de golf zich beweegt.

Dit is directe feedback waarop je actie onderneemt. Naarmate je blijft surfen en golven van verschillende grootte en intensiteit berijdt, daag je je vaardigheden uit en houd je ze in evenwicht, wat ook bijdraagt aan het opwekken van flow.

Maar hoe pas je deze triggers toe op je werk?

Het is de truc om deze triggers toe te voegen aan activiteiten waarin ze niet van nature voorkomen. Om dit meteen toe te passen, kun je uitdagen van vaardigheden versterken door taken uit te voeren die ongeveer vier procent moeilijker zijn dan je huidige vaardigheidsniveau. Ons constante doel, zoals de titel van Csikszentmihalyi’s boek suggereert, is om “buiten verveling en angst” te bewegen, dat is het sweet spot dat leidt tot Flow.

Als je een marathon zou lopen, zou je in de eerste plaats moeten zorgen dat je geen fundamentele blessure of gezondheidstoestand hebt die je ervan weerhoudt om dat te doen. Dit is vergelijkbaar met de Flow State, omdat onderzoek aantoont dat we evolutionair zijn bedraad voor Flow, ons brein en lichaam willen ons in een toestand van Flow duwen wanneer de omstandigheden dit vereisen.

De Vier Pilaren van Flow

De Flow Phone 🥴

Maar de manier waarop de meeste mensen in de 21e eeuw werken, blokkeert Flow op elk niveau. Als je ‘s ochtends wakker wordt, waar kijk je als eerste naar? Als je lijkt op 80 procent van de mensen, controleer je het binnen 15 minuten na het wakker worden en het zit vol met Flow-blokkers zoals afleiding, onzekerheid, concentratieproblemen en dergelijke.

Dit ene ding is natuurlijk je telefoon en het is de bron van meer dan een dozijn andere Flow-blokkers, zoals een dam die een rivier blokkeert. De eerste tool om de meest voorkomende bron van Flow-blokkers te verwijderen, is daarom gaat Flow voor telefoon: de gulden regel is om gedurende twee tot drie uur productieve Flow te bereiken met je hoogste prioriteitstaak ‘s ochtends voordat je je telefoon aanzet of, idealiter, zelfs aanraakt.

Lees ook: Monk Mode en de mythe van dopamine-verslaving bij Social Media – Sabine Hossenfelder

Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan omdat het moeilijk is om ingebakken gewoonten te veranderen, vooral als de gewoonte zelf verbonden is met een apparaat dat ontworpen is om verslavend te zijn. Maar als je dit eenmaal probeert en steeds diepere toestanden van Flow ervaart, worden de Flow-toestanden die je kunt bereiken steeds overtuigender en overwinnen ze de verslaving.

Conclusie

Flow is een intrigerend concept dat in de loop der jaren uitgebreid is onderzocht. Het vermogen om flow te activeren kan je helpen om productiever, creatiever en tevredener te zijn in je werk en persoonlijk leven. Het opheffen van blokkades, het verhogen van je vatbaarheid voor flow, en het leren herkennen en gebruiken van flow-triggers zijn de sleutels tot het bereiken van deze verhoogde staat van bewustzijn.

Hoe meer je je bewust bent van deze elementen en hoe meer je ze in je dagelijks leven integreert, hoe groter de kans dat je de vele voordelen van flow ervaart. Het vraagt weliswaar tijd en inspanning om deze principes te beheersen, maar de beloningen zijn ongetwijfeld de moeite waard. Door in een staat van flow te raken, kun je een grotere voldoening en vreugde vinden in de dingen die je doet, waardoor je leven in het algemeen rijker en vervullender wordt.

Voor meer informatie over de Flow State, kun je de volgende bronnen raadplegen:

  1. Flow: The Psychology of Optimal Experience” door Mihaly Csikszentmihalyi. Dit boek, geschreven door de psycholoog die het concept van Flow State heeft geïntroduceerd, is een uitgebreide bron van informatie over het onderwerp. Bron

  2. The Rise of Superman: Decoding the Science of Ultimate Human Performance” door Steven Kotler. Dit boek onderzoekt hoe extreme atleten Flow State gebruiken om ongelooflijke prestaties te leveren. Bron

  3. Finding Flow: The Psychology of Engagement with Everyday Life” door Mihaly Csikszentmihalyi. In dit boek onderzoekt Csikszentmihalyi hoe Flow State kan worden bereikt in het dagelijks leven, niet alleen in extreme of uitzonderlijke omstandigheden. Bron

  4. Stealing Fire: How Silicon Valley, the Navy SEALs, and Maverick Scientists Are Revolutionizing the Way We Live and Work” door Steven Kotler en Jamie Wheal. Dit boek onderzoekt hoe Flow State wordt gebruikt in verschillende industrieën en disciplines, van technologie tot het leger. Bron

  5. Flow and the Foundations of Positive Psychology: The Collected Works of Mihaly Csikszentmihalyi” door Mihaly Csikszentmihalyi. Dit boek verzamelt het werk van Csikszentmihalyi over Flow State en positieve psychologie. Bron

Let op: De links naar de boeken leiden naar Amazon, waar u meer informatie kunt vinden over elk boek, inclusief samenvattingen en recensies.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Gerelateerde Artikelen:

Zoeken