Waarom is het zo moeilijk om te douchen als ik depressief ben?

Waarom Is Het Zo Moeilijk Om Te Douchen Als Ik Me Depressief Voel?


39 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
39 keer gelezen sinds

0
(0)

Problemen met hygiëne zijn veelvoorkomende symptomen van depressie. Hier is waarom en hoe je het baden iets makkelijker kunt maken.

Vraag: Ik vind veel taken uitdagend als ik depressief ben, maar douchen voelt bijzonder moeilijk. Waarom is dat? En wat kan ik eraan doen?

Als je depressief bent, weet je hoe uitdagend dagelijkse inspanningen kunnen zijn. Koken, schoonmaken, socialiseren – al deze dingen kunnen aanvoelen alsof je door de modder ploetert.

Moeilijkheden met verzorging en hygiëne zijn vooral veelvoorkomend bij depressie. Maar omdat onreinheid geassocieerd kan worden met luiheid of zelfs immoraliteit, kunnen mensen met depressie bang zijn om hun symptomen met hun arts te bespreken.

En die schaamte, gecombineerd met het lage zelfbeeld dat mogelijk veroorzaakt wordt door niet te baden, kan de depressieve symptomen nog verder aanwakkeren.
Als je worstelt met het nemen van een douche, of iemand kent die dat doet, is het belangrijk om jezelf of anderen genade te geven, zeggen experts.

Waarom maakt depressie douchen moeilijk?

Een deel van het probleem is simpelweg dat het bijhouden van je hygiëne – zoals tanden poetsen en handen wassen – energie vereist, en een veelvoorkomend symptoom van depressie is vermoeidheid.

Dus zelfs als je wilt douchen, heb je misschien de energie niet. Maar er is iets unieks uitdagends aan douchen. Depressie kan je vermogen om problemen op te lossen, beslissingen te nemen en doelen te stellen, aantasten. Dat kan veel taken moeilijk maken, maar vooral taken met meerdere stappen.

Als je het opsplitst, zijn er eigenlijk veel stappen betrokken bij het douchen. Een enkele douche kan bestaan uit uitkleden, het water aanzetten, inzepen, haren wassen, scheren, afspoelen, afdrogen en kiezen wat je aantrekt.

Voor iemand zonder depressie, kan het doorlopen van die stappen naadloos aanvoelen, alsof je een flipboek animatie bekijkt waarin de overgangen bijna onzichtbaar zijn. Maar voor iemand met depressie kan hetzelfde proces aanvoelen als het omslaan van één pagina tegelijk, waarbij elke extra stap de onderneming steeds ontmoedigender maakt.

Gevoelens van waardeloosheid, hopeloosheid of andere soorten negatief denken – Ik verdien het niet om schoon te zijn; Als niets ertoe doet, waarom zou ik het dan proberen? – kunnen ook iemands vermogen om te baden belemmeren.

Het daaropvolgende onvermogen om te douchen kan het geloof versterken dat je niets goed kunt doen, voegde hij eraan toe. Dat kan een vicieuze cirkel veroorzaken waarbij slechte hygiëne de onderliggende symptomen die de douche in eerste instantie verhinderden, verergert.

Hoe kan ik douchen makkelijker maken?

Als je moeite hebt met douchen, onthoud dan eerst dat je gevoelens redelijk zijn. Zou je jezelf, of iemand anders, aan dezelfde standaard houden als ze rondliepen met een andere ziekte? Als je net een operatie had ondergaan, ga je niet wakker worden en verwachten dat je een paar kilometer gaat lopen.”

Kleinere doelen stellen kan helpen. Misschien streven om één keer per week te douchen in plaats van elke dag, of probeer een paar minuten in de douche te staan, zelfs als je je lichaam of haar niet wast.

Je kunt ook proberen het proces op te splitsen in kleinere stappen. Misschien vertel je jezelf eerst om de kraan open te draaien, dan om één voet in de douche te zetten, dan de andere, enzovoort. Deze kleinere stappen kunnen beheerbaarder aanvoelen dan één groter doel.

Het plezieriger maken van de douche kan ook helpen. Verwen jezelf met lekker ruikende producten of luister naar een favoriete afspeellijst. Herinner je wanneer douchen makkelijker aanvoelde en probeer die ervaring te imiteren.

Je kunt ook een beloning instellen voor het behalen van je doel, zoals het kijken naar een favoriete tv-show. Als je weinig energie hebt, overweeg dan een douchestoel te gebruiken of een bad te nemen. Of vraag een partner, vriend of familielid om te helpen met sommige taken, zoals je haar wassen, je outfit klaarleggen of emotionele steun bieden door in de badkamer bij je te zitten.

Weten dat je geliefd bent, kan helpen om die negatieve stem in je hoofd te bestrijden.

En simpelweg de moeite doen om een gezonde gewoonte te oefenen, kan het idee versterken dat je iets kunt bereiken, suggereert onderzoek, en daarmee de negatieve gedachten tegenspreken die anders zouden kunnen zeggen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
De Stress test
Libido Test Voor Mannen