fbpx
Image

Wat is het Deferred Happiness Syndrome? (Uitgesteld Geluksstoornis)


83 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
83 keer gelezen sinds

0
(0)

Is geluk iets dat je aan de horizon ziet – altijd net buiten bereik, iets wat je op een dag zult bereiken? Misschien herken je je in het concept van Deferred Happiness Syndrome of het Uitgesteld Geluk Stoornis.

  • Ik zal pas gelukkig zijn als ik mijn droombaan krijg.
  • Ik zal pas gelukkig zijn als ik ‘de ware’ vind.
  • Ik zal pas gelukkig zijn als ik mijn huisrenovatie heb afgerond.
  • Ik zal pas gelukkig zijn als ik een nieuwe auto heb.
  • Ik zal pas gelukkig zijn als ik genoeg ben afgevallen.

Klinkt een van deze uitspraken je bekend in de oren?

In 2004 schreef de Australische auteur en publieke intellectueel Clive Hamilton een artikel, gepubliceerd door The Australian Institute, over het concept van ‘Deferred Happiness Syndrome’. In de inleiding van het artikel verwijst hij naar een nationale discussie die destijds plaatsvond: wat leidt tot een gelukkig leven, materiële aspiratie of intrinsieke beloningen?

De neiging om onbevredigend werk te verdragen om langetermijngeluk na te streven (misschien een rustige pensionering of een promotie) werd ‘Uitgestelde Geluksstoornis’ genoemd, en bijna 20 jaar later voelt het nog steeds relevant. In zijn artikel concludeert Clive Hamilton met deze gedachte:

Al eeuwenlang is bekend dat geld geen geluk koopt. Het is ook bekend dat een vervuld leven afhangt van het gevoel dat we hebben bijgedragen aan de samenleving en aan het gezin, en betaald werk is een belangrijke manier om dat te doen. De vraag die de Uitgestelde Geluksstoornis oproept, is hoeveel we bereid zijn op te offeren om meer geld te hebben?

Steeds meer van ons keren zich af van, of worden kritisch op de ‘hustle culture’ – een cultuur die ons aanspoort om steeds meer te doen om financieel succes te behalen. Maar geld is niet het enige gebied waarin we ons geluk kunnen uitstellen.

Er zijn veel situaties waarin we keuzes maken die ons geluk tijdelijk uitstellen, bijvoorbeeld tijdens het ouderschap, als verzorgers, en door onderwijs – of misschien tegen andere maatstaven, zoals gezondheidsdoelen, specifieke bezittingen, of zelfs leeftijd. Waarom doen we dit onszelf aan?

Het begint met evolutie. Mensen zijn niet ontworpen om gelukkig te zijn, omdat we dan niet zouden evolueren. We zijn ontworpen om vooruit te gaan en door te zetten, en daarvoor bestaat er vaak een ontevredenheid.

Mensen krijgen een dosis gelukhormonen wanneer we iets bereiken of op de een of andere manier vooruitgaan, wat onze wens versterkt om dit patroon voort te zetten. Dit leidt ertoe dat we deze kleinere momenten van plezier najagen, in plaats van het grotere concept van ‘geluk’.

Terugkomend op Clive Hamilton’s voorbeeld op de werkvloer, dit kan eruitzien als werken naar een promotie. Je verdient meer geld en krijgt een hogere sociale status en, zodra je het hebt, voel je je misschien een tijdje goed. Dit is wat je ‘hoort’ te doen, dit is vooruitgang. Maar na verloop van tijd voelt dat grote salaris niet zo groot meer, en het kortstondige piekje in goede gevoelens dooft uit. Dus, op naar het volgende doel – je zult eindelijk gelukkig zijn wanneer…

Wat dat volgende doel precies zal zijn, is minder natuurlijk en veel meer iets van de huidige tijd. De taak van marketing is om pijnpunten te benadrukken zodat we actie ondernemen om dat specifieke probleem op te lossen, dus we worden gebombardeerd met verhalen en beelden van die dingen.

Mensen navigeren de wereld in relatie tot ‘waar sta ik in de hiërarchie?’ Als je denkt aan vandaag, en de groep waarmee we ons vergelijken, zijn dat Hollywoodsterren en mensen die genetisch geweldig zijn in de sportschool. Als we niet zo ver teruggaan, hadden we kleine stammen, en konden we de beste in iets zijn. Terwijl we nu onszelf vergelijken met mensen die de besten ter wereld zijn – mensen die in de top 1% van de 1% zitten.

Dus, niet alleen hebben we deze natuurlijke neiging om altijd naar het volgende te kijken, maar onze cultuur wijst ons in de richting van wat we zouden moeten nastreven. En dit kan op slinkse wijze in ons leven sluipen. Laat me het voorbeeld gebruiken van naar de sportschool gaan. Voor ons lichaam zorgen is een geweldige zaak om te doen, en kan een echt effect hebben op ons geluk.

Maar als je na een zware werkdag jezelf dwingt om een zware training te doen omdat je een bepaalde lichaamsstandaard nastreeft, kom je weer terug in de uitgestelde geluksmentaliteit (je zult gelukkig zijn wanneer je een bepaald gewicht kunt tillen, of een bepaalde afstand kunt rennen, of er op een bepaalde manier uitziet).

Wat betreft een oplossing voor dit alles, vergelijkbaar met Clive Hamilton. Er is een balans te vinden tussen het vinden van dat gevoel van geluk en toch vooruitgang boeken op de manieren die we nodig hebben om rond te komen.

We denken dat we onze drijfveer zullen verliezen als we te ‘zen’ worden. Technisch gezien is dat waar. Ik ben daar geweest, en dat is ook niet ideaal, omdat je toch geld moet verdienen. Er is een balans te vinden tussen bereiken, nastreven en werken, en rusten en in vrede zijn. Als we die balans niet erkennen, schaden we onszelf omdat we in overdrive zitten, en zullen we opbranden.

Maar wat betekent het eigenlijk om ‘gelukkig te zijn’? Geluk bestaat alleen echt in het moment. Het is niet iets dat we in de toekomst kunnen voorspellen. Dus, ik denk dat we beginnen met te denken, wanneer was ik het gelukkigst? Succes heeft aanwijzingen nodig.

Dus, hoe kan iemand beginnen nu geluk te vinden? Hier zijn enkele suggesties:

  • Doe dingen die te maken hebben met je doel. Mensen die een doel hebben, zullen gelukkiger zijn.

  • Leer te genieten van het proces in plaats van de verwachting van het resultaat.

  • Leer in het moment te leven.

  • Kijk aan het einde van de dag naar twee dingen die je goed hebt gedaan en prijs jezelf oprecht. Leren om naar het goede te zoeken. Dat zal je helpen gelukkiger te zijn en een betere relatie met jezelf op te bouwen.

  • Creëer je eigen ‘me-time‘ in je week waar je afleidingen verwijdert en je richt op het doen van dingen die je echt leuk vindt om jezelf op een bepaalde manier te voeden. We zullen allemaal onze eigen versie hebben van wat dit zal inhouden.

Dus, denk na over hoe geluk eruitziet voor jou, niet hoe het eruitziet voor anderen, of de mensen die je ziet op sociale media. Er is niets mis met het hebben van doelen, ze kunnen geweldige dingen zijn, en er is zoveel te bereiken. Maar terwijl je aan het werk bent, weet dat geluk nog steeds iets is dat je nu kunt hebben.

Geraadpleegde Bronnen

  • Journal of Positive Psychology bespreekt de impact van uitgesteld geluk op welzijn.
  • Harvard Business Review onderzoekt hoe mindfulness en doelgericht leven bijdragen aan geluk.
  • Psychology Today biedt inzicht in de oorzaken en remedies voor uitgesteld geluk.
  • Springer Link analyseert de relatie tussen doelen stellen en tevredenheid in het dagelijks leven.
  • The Australian Institute publiceert Clive Hamilton’s artikel over Deferred Happiness Syndrome en de impact op de moderne samenleving.

Veelgestelde Vragen

Wat is uitgesteld geluk?

Uitgesteld geluk is het idee dat je pas gelukkig zult zijn nadat je bepaalde doelen hebt bereikt, waardoor je het huidige moment niet volledig kunt waarderen.

Hoe herken je uitgesteld geluk?

Je herkent uitgesteld geluk door gedachten zoals “Ik zal pas gelukkig zijn als ik dit doel bereik,” wat leidt tot voortdurende ontevredenheid.

Waarom is uitgesteld geluk schadelijk?

Uitgesteld geluk kan leiden tot chronische stress en ontevredenheid, omdat je continu je geluk uitstelt naar de toekomst en het huidige moment niet waardeert.

Hoe kun je leren om nu gelukkig te zijn?

Je kunt nu gelukkig zijn door te focussen op het huidige moment, kleine successen te vieren, en activiteiten te doen die je plezier en voldoening geven.

Wat zijn de voordelen van mindfulness?

Mindfulness helpt je om in het huidige moment te leven, stress te verminderen, en een groter gevoel van tevredenheid en welzijn te ervaren.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found