Wat je nodig hebt om ontrouw te HEALEN: onderneem geen pogingen zonder aan deze twee vereisten te voldoen

Wat je nodig hebt om ontrouw te HEALEN: onderneem geen pogingen zonder aan deze twee vereisten te voldoen179 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
179 keer gelezen sinds

4.5
(2)

In dit artikel bespreken we de complexe en uitdagende weg naar het herstellen van vertrouwen na ontrouw binnen een monogame relatie.

Vreemdgaan is een pijnlijke realiteit die veel relaties treft.

Laten we eerlijk zijn: het overwinnen van de gevolgen van ontrouw is vaak een zware en emotioneel beladen opgave. Voor veel koppels lijkt het beëindigen van de relatie en het maken van een nieuwe start een eenvoudiger oplossing. Desondanks kiezen sommige partners ervoor om de uitdaging aan te gaan en hun relatie te herstellen na het ervaren van een affaire.

Wat is er nodig om de schade te herstellen?

Het “vouwen” van vertrouwen

Laten we aannemen dat je geïnteresseerd bent in het helen van de ontrouw binnen jouw huidige relatie. Eén belangrijk inzicht is dat het schenden van vertrouwen door ontrouw te vergelijken is met het vouwen van een stuk papier. Je kunt het papier proberen glad te strijken, maar het zal altijd een beetje gevouwen blijven. Zo zal een relatie na ontrouw nooit meer helemaal hetzelfde aanvoelen als ervoor. Het basisvertrouwen is geschaad.

Maar betekent dit dat de relatie gedoemd is? Niet per se. Met de juiste instelling en inspanningen van beide partners is het soms mogelijk om de grootste vouwen glad te strijken en verder te gaan. Het vereist wel een enorm doorzettingsvermogen en wilskracht van beide kanten.

Lees ook: Vergeven Doe Je Voor Jezelf: Het Loslaten Van Wrok En Bitterheid Door Middel Van Vergeving

Voorwaarden voor genezing

Er zijn grofweg twee vereisten voor een succesvol herstelproces na ontrouw.

  1. Ten eerste is volledige openheid en verantwoordelijkheid nodig van de kant van degene die is vreemd gegaan.
  2. Ten tweede moet de bedrogen partner tot op zekere hoogte bereid zijn tot vergeving, als aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Laten we beginnen met de houding die de vreemdganger moet aannemen. Cruciaal is dat hij of zij volledige verantwoordelijkheid neemt, zonder smoesjes of afschuiven. Verontschuldigingen als “het is ook een beetje jouw schuld” of “ik deed het omdat jij me verwaarloosde” tellen niet. Degene die is vreemdgegaan moet het initiatief nemen om zijn of haar fout recht te zetten, through thick and thin.

Wat je nodig hebt om ontrouw te HEALEN: onderneem geen pogingen zonder aan deze twee vereisten te voldoen

Contact verbreken met de derde partij

Dit houdt ten eerste in het stoppen van alle contact met de persoon met wie werd vreemdgegaan. Daarnaast is het belangrijk dat degene die is vreemdgegaan zich committeert aan counseling of therapie om de onderliggende oorzaken van het bedrog aan te pakken. Tot slot moet de vreemdganger transparant zijn over zijn of haar bezigheden en bewegingen, bijvoorbeeld door locatie delen op de telefoon. Dit klinkt wellicht extreem, maar is nodig om het geschonden vertrouwen langzaam te herstellen.

Aan de andere kant vergt het herstelproces ook het nodige van de bedrogen partner. Hoe moeilijk ook, hij of zij zal op den duur de ontrouw moeten vergeven, zonder het steeds weer op te rakelen bij conflicten. De bedrogen partner moet bepalen onder welke voorwaarden hij/zij bereid is de ontrouw achter zich te laten. Bijvoorbeeld als degene die is vreemdgegaan 6 maanden counseling heeft gevolgd en locatie delen heeft toegestaan. Maar ook dat kan weer een route worden naar ander toxisch gedrag.

De valkuil is dat de bedrogen partner de machtspositie gaat uitbuiten door allerlei voorwaarden op te leggen. Dit creëert een toxische dynamiek. De sleutel is dat de bedrogen partner op een gezond niveau controle terugwint, om het vertrouwen te herstellen. Maar zodra dit proces voltooid is, moet de ontrouw losgelaten worden, zonder het nog langer tegen de vreemdganger te gebruiken.

Wat je nodig hebt om ontrouw te HEALEN: onderneem geen pogingen zonder aan deze twee vereisten te voldoenontrouw, vreemdgaan, relatie, vertrouwen, verantwoordelijkheid, openheid, vergeving, healing, communicatie, eerlijk naar jezelf zijn

Een lange en moeizame weg

Laten we realistisch zijn: het kan 1 tot 2 jaar duren om een relatie na een affaire te healen. Het vraagt een enorme inzet van beide partners. Zelfs dan is er geen garantie op succes. Toch kan het de moeite waard zijn voor koppels die een sterke band hebben en vastberaden zijn om te vechten voor hun relatie.

De essentiële les hier is dat beide partners – zowel de ontrouwe als de bedrogen partij – een hoog niveau van eerlijkheid en openheid moeten handhaven. Voor de persoon die vreemdging, betekent dit het volledig accepteren van verantwoordelijkheid voor hun daden. Voor de bedrogen partner houdt dit in dat zij, op hun eigen tijd, bereid moeten zijn om te vergeven. Zonder deze wederzijdse toewijding aan eerlijkheid en vergiffenis, blijft de kans op succesvol herstel van de relatie beperkt.

Persoonlijke ervaringen

Heb jij ervaring met het verwerken van ontrouw in je eigen relatie? Hoe ben jij en je partner hiermee omgegaan? Heeft counseling of therapie geholpen? Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal en lessen die je hebt geleerd. Laat vooral een reactie achter.

Dank voor het luisteren naar deze lezing over de noodzaak van eerlijkheid naar jezelf en openheid bij het herstellen van vertrouwen na ontrouw. Ik wens je het beste toe in je relatie. Onthoud: geen enkele relatie is perfect, maar met de juiste inzet zijn de meeste stormen te overwinnen.

Link: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Gerelateerde Artikelen

Zoeken