Elektrolyten: Belang, Functies En Wat Te Doen Bij Tekorten

Wat zijn Elektrolyten en Waarom Zijn Ze Cruciaal voor je Gezondheid?


73 keer gelezen sinds
12
minuten leestijd
12
minuten leestijd
73 keer gelezen sinds

4
(1)

Elektrolyten zijn cruciaal voor lichaamsprocessen zoals het geleiden van zenuwimpulsen, het samentrekken van spieren, hydratatie en het reguleren van pH-waarden. Je hebt voldoende elektrolyten uit je voeding nodig om je lichaam gezond te houden.

Wat Zijn Elektrolyten?

Het woord “Elektrolyt” is de overkoepelende term voor deeltjes die een positieve of negatieve elektrische lading dragen.

In de voeding verwijst de term naar essentiële mineralen in je bloed, zweet en urine.

Wanneer deze mineralen oplossen in een vloeistof, vormen ze elektrolyten — positieve of negatieve ionen in metabolische processen.

Elektrolyten die in je lichaam voorkomen, zijn onder andere:

Deze elektrolyten zijn nodig voor verschillende lichaamsprocessen, zoals een goede zenuw- en spierfunctie, het handhaven van de zuur-base balans en het behouden van hydratatie.

SAMENVATTING

Elektrolyten zijn mineralen die een elektrische lading dragen. Ze zijn te vinden in je bloed, urine en zweet en zijn essentieel voor specifieke processen die ervoor zorgen dat je lichaam goed functioneert.

Benodigd voor Vitale Lichaamsfuncties

Elektrolyten zijn cruciaal om je zenuwstelsel en spieren goed te laten functioneren en je interne omgeving in balans te houden.

Zenuwstelsel Functie

Je hersenen sturen elektrische signalen via je zenuwcellen om te communiceren met de cellen door je hele lichaam.

Deze signalen worden zenuwimpulsen genoemd en worden gegenereerd door veranderingen in de elektrische lading van het zenuwcelmembraan.

De veranderingen vinden plaats door de verplaatsing van het elektrolyt natrium over het zenuw-celmembraan.

Wanneer dit gebeurt, veroorzaakt het een kettingreactie, waarbij meer natriumionen (en de verandering in lading) langs de lengte van het zenuwcel axon bewegen.

Spierfunctie

Het elektrolyt calcium is nodig voor spiercontractie.

Het zorgt ervoor dat spiervezels samen kunnen schuiven en over elkaar bewegen terwijl de spier korter wordt en samentrekt.

Magnesium is ook nodig in dit proces, zodat de spiervezels naar buiten kunnen schuiven en de spieren kunnen ontspannen na contractie.

Goede Hydratatie

Water moet in de juiste hoeveelheden zowel binnen als buiten elke cel in je lichaam worden gehouden.

Elektrolyten, met name natrium, helpen de vochtbalans te handhaven door osmose.

Osmose is een proces waarbij water door de wand van een celmembraan beweegt van een verdunde oplossing (meer water en minder elektrolyten) naar een meer geconcentreerde oplossing (minder water en meer elektrolyten).

Dit voorkomt dat cellen barsten doordat ze te vol zijn of verschrompelen door uitdroging.

Interne pH Waarden

Om gezond te blijven, moet je lichaam zijn interne pH reguleren.

pH is een maat voor hoe zuur of alkalisch een oplossing is. In je lichaam wordt dit gereguleerd door chemische buffers, of zwakke zuren en basen, die helpen veranderingen in je interne omgeving te minimaliseren.

Bijvoorbeeld, je bloed wordt gereguleerd om een pH van ongeveer 7,35 tot 7,45 te behouden. Als het hiervan afwijkt, kan je lichaam niet goed functioneren en word je ziek.

Het hebben van de juiste balans van elektrolyten is fundamenteel voor het handhaven van je bloed pH-waarde.

SAMENVATTING

Elektrolyten zijn essentieel voor het goed functioneren van je zenuwstelsel en spieren. Ze zorgen er ook voor dat de interne omgeving van je lichaam optimaal blijft door je gehydrateerd te houden en je interne pH te helpen reguleren.

Elektrolyt Onevenwichten Zijn Slecht voor je Gezondheid

In sommige omstandigheden kunnen de elektrolytniveaus in je bloed te hoog of te laag worden, wat een onevenwicht veroorzaakt.

Verstoringen in elektrolyten kunnen schadelijke effecten op je gezondheid hebben en in zeldzame gevallen zelfs fataal zijn.

Elektrolyt onevenwichten komen vaak voor door uitdroging veroorzaakt door overmatige hitte, braken of diarree. Daarom moet je er op letten om verloren vloeistoffen aan te vullen wanneer het heet is of wanneer je ziek bent.

Sommige ziektes, waaronder nierziekten, eetstoornissen en verwondingen zoals ernstige brandwonden, kunnen ook elektrolyt onevenwichten veroorzaken.

Als je een milde elektrolyt tekort hebt, zul je waarschijnlijk geen symptomen ervaren.

Echter, meer ernstige onevenwichten kunnen symptomen veroorzaken zoals:

 • Vermoeidheid
 • Snelle of onregelmatige hartslag
 • Verdoofdheid en tintelingen
 • Verwarring
 • Spierzwakte en krampen
 • Hoofdpijn
 • Convulsies

Als je vermoedt dat je een elektrolyt onevenwicht hebt, bespreek dan je symptomen met je arts.

SAMENVATTING

Elektrolyt onevenwichten komen het meest voor wanneer mensen ernstig uitgedroogd zijn door braken, diarree of overmatig zweten. Ernstige onevenwichten kunnen de manier waarop je lichaam functioneert verstoren.

Heb Je Meer Elektrolyten Nodig Als Je Veel Zweet?

Wanneer je zweet, verlies je zowel water als elektrolyten, vooral natrium en chloride.

Als gevolg hiervan kunnen lange perioden van lichaamsbeweging of activiteit, vooral in de hitte, aanzienlijke elektrolytenverliezen veroorzaken.

Er wordt geschat dat zweet gemiddeld ongeveer 40–60 mmol natrium per liter bevat.

Maar de werkelijke hoeveelheid elektrolyten die door zweet verloren gaat, kan van persoon tot persoon verschillen.

In Nederland is de maximale aanbevolen inname voor natrium 2.300 mg per dag — wat gelijk staat aan 6 gram of 1 theelepel tafelzout.

Aangezien ongeveer 90% van de volwassenen veel meer dan dit consumeren, hoeft de meeste mensen het natriumverlies door zweet niet te vervangen.

Bepaalde populaties, zoals duursporters die meer dan twee uur sporten of degenen die in extreme hitte trainen, kunnen overwegen elektrolytrijke sportdranken te drinken om hun verliezen te vervangen.

Voor de rest is het krijgen van de normale hoeveelheid natrium uit voedsel en het drinken van water om gehydrateerd te blijven voldoende.

SAMENVATTING

Je verliest water en elektrolyten, vooral natrium, wanneer je zweet. Echter, het natrium dat je via je voeding binnenkrijgt, is normaal gesproken genoeg om verliezen te dekken.

Voedingsbronnen van Elektrolyten

De beste manier om elektrolytenbalans te bereiken en te behouden, is via een gezond dieet.

De belangrijkste voedselbronnen van elektrolyten zijn fruit en groenten. In het Westerse dieet is een veelvoorkomende bron van natrium en chloride tafelzout.

Hieronder staan enkele voedingsmiddelen die elektrolyten bevatten:

 • Natrium: Gepekelde voedingsmiddelen, kaas en tafelzout.
 • Chloride: Tafelzout.
 • Kalium: Fruit en groenten zoals bananen, avocado en zoete aardappel.
 • Magnesium: Zaden en noten.
 • Calcium: Zuivelproducten, verrijkte zuivelalternatieven en groene bladgroenten.

Elektrolyten zoals bicarbonaat worden van nature in je lichaam geproduceerd, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het opnemen ervan in je dieet.

SAMENVATTING

Elektrolyten zijn te vinden in veel voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, zuivel, noten en zaden.

Moet Je je Dieet Aanvullen met Elektrolyten?

Sommige mensen drinken elektrolytwater of doen een aanvulling met elektrolyten zoals natrium en calcium om ervoor te zorgen dat ze genoeg binnenkrijgen.

Echter, een uitgebalanceerd dieet met bronnen van elektrolyten zou voor de meeste mensen voldoende moeten zijn.

Je lichaam kan elektrolyten meestal efficiënt reguleren en ze op de juiste niveaus houden.

Maar in sommige omstandigheden, zoals tijdens periodes van braken en diarree waarbij het elektrolytenverlies overmatig is, kan aanvulling met een rehydratieoplossing die elektrolyten bevat nuttig zijn.

De hoeveelheid die je moet consumeren, hangt af van je verliezen. Lees altijd de instructies op vrij verkrijgbare vervangingsoplossingen.

Merk ook op dat, tenzij je lage niveaus van elektrolyten hebt door overmatig verlies, aanvulling abnormale niveaus kan veroorzaken en mogelijk ziekte.

Het is het beste om eerst je arts of apotheker te raadplegen voordat je elektrolyten gaat suppleren.

SAMENVATTING

Als je een uitgebalanceerd dieet eet dat goede bronnen van elektrolyten bevat, is suppleren meestal onnodig.

Conclusie

Elektrolyten zijn mineralen die een elektrische lading dragen wanneer ze oplossen in water.

Ze zijn essentieel voor je zenuwstelsel, spieren en het behouden van een optimale lichaamsomgeving.

De meeste mensen voldoen aan hun elektrolytenbehoeften via een uitgebalanceerd dieet, hoewel een onevenwicht kan optreden als je uitgedroogd bent door ziekte of overmatige hitte.

Als je vermoedt dat je een elektrolyt onevenwicht hebt, praat dan met je arts.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat doen elektrolyten in je lichaam?

Elektrolyten zijn heel belangrijke stoffen in je lichaam. Ze helpen om alles goed te laten werken. Ze zorgen ervoor dat je genoeg vocht vasthoudt en dat je bloeddruk goed is. Ook helpen ze je spieren en zenuwen om goed te kunnen bewegen. En ze houden het zuur en de basen in je lijf in balans.

Waar zitten veel elektrolyten in?

Je vindt veel elektrolyten in groenten zoals tomaten, broccoli en blaadjes. Ook in melkproducten zoals melk, yoghurt en kwark zitten veel elektrolyten. En in noten en graanproducten zoals brood en muesli. Als je die dingen eet, krijg je voldoende elektrolyten binnen.

Hoe weet je of je te weinig elektrolyten hebt?

Als je te weinig elektrolyten hebt, kun je je moe en slap voelen. Je kunt ook last krijgen van spierkrampen of hoofdpijn. Of je wordt een beetje duizelig. Soms moet je heel vaak plassen, dat kan ook komen door een tekort aan elektrolyten.

Wat is een elektrolyten drank?

Een elektrolytendrank is een speciaal drankje met extra zoutjes en mineralen erin. Die helpen ervoor te zorgen dat je niet uitdroogt als je flink aan het sporten bent. De zoutjes in zo’n drankje zorgen dat je lichaam het vocht goed vasthoudt.

Hoe vul ik mijn elektrolyten aan?

Als je flink gesport hebt, kan het goed zijn wat extra elektrolyten binnen te krijgen. Dat kan door een sportdrankje met elektrolyten te drinken. Maar het is nog beter om gewoon wat extra groenten, melkproducten of noten te eten. Daar zitten de elektrolyten gewoon van nature in.

Kan je te veel elektrolyten nemen?

Ja, oppassen met te veel elektrolyten. Dan kan je buikpijn of misselijkheid krijgen. Als je hoge bloeddruk hebt, moet je ook uitkijken met te veel zout en elektrolyten. Dat kan je bloeddruk nog hoger maken. Vraag eventueel aan de dokter wat verstandig is.

Wat zijn de beste elektrolyten?

De belangrijkste elektrolyten voor je lijf zijn kalium, calcium en magnesium. Kalium is goed voor je bloeddruk, spieren en zenuwen. Calcium helpt bij het vrijmaken van energie uit je eten en ondersteunt je hartspier. En magnesium is voor veel belangrijke processen in je lijf nodig.

Wat voel je als je kalium te laag is?

Als je te weinig kalium binnenkrijgt, kun je je erg moe voelen. Je spieren worden dan ook zwakker. Verder kun je last krijgen van een opgezette buik doordat je moeilijk naar de wc kunt. Je hebt misschien ook minder zin om te eten. En bij een heel ernstig kaliumtekort kan je hartslag zelfs ontregeld raken. Dus het is belangrijk om voldoende kalium binnen te krijgen.

Wat doen elektrolyten bij afvallen?

Als je weinig koolhydraten eet om af te vallen, plast je lichaam sneller elektrolyten uit. Dat is niet zo goed, want dan kun je je de eerste week of weken heel moe en slap voelen. Of je krijgt hoofdpijn of een dikke buik. Zorg er daarom voor dat je voldoende elektrolyten blijft binnenkrijgen als je aan het lijnen bent.

Hoe vaak elektrolyten drinken?

Als je niet zo zwaar aan het sporten bent, is het verstandig om eens per 1 à 2 uur wat elektrolyten binnen te krijgen. Bijvoorbeeld door een sportdrankje te drinken. Maar als je heel zwaar traint of het is heel warm, dan moet je vaker elektrolyten drinken, zeg maar eens per half uur. En vergeet ook niet om na het sporten je voorraad elektrolyten weer aan te vullen.

Wat Doen Elektrolyten In Je Lichaam?

Elektrolyten helpen bij het reguleren van de vochtbalans, ondersteunen de zenuw- en spierfunctie, en handhaven de zuur-base balans in je lichaam.

Waar Zitten Veel Elektrolyten In?

Elektrolyten komen voor in groenten zoals tomaten en broccoli, melkproducten zoals melk en yoghurt, en noten en graanproducten.

Hoe Weet Je Of Je Te Weinig Elektrolyten Hebt?

Symptomen van een tekort aan elektrolyten kunnen vermoeidheid, spierkrampen, hoofdpijn, en duizeligheid zijn.

Wat Is Een Elektrolyten Drank?

Een elektrolytendrank is een speciaal drankje met extra mineralen om het verlies van elektrolyten door zweten aan te vullen.

Hoe Vul Ik Mijn Elektrolyten Aan?

Elektrolyten kunnen worden aangevuld door het consumeren van elektrolytenrijke voedingsmiddelen of sportdranken.

Kan Je Te Veel Elektrolyten Nemen?

Ja, het nemen van te veel elektrolyten kan leiden tot bijwerkingen zoals buikpijn en misselijkheid. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheden te volgen en bij twijfel een arts te raadplegen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
Spiritualiteit Test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl