10 Huismiddeltjes Om Donkere Wallen Onder Je Ogen Weg Te Houden!

10 Huismiddeltjes Om Donkere Wallen Onder Je Ogen Weg Te Houden!36 keer gelezen sinds
14
minuten leestijd
14
minuten leestijd
36 keer gelezen sinds

5
(1)

Het probleem van donkere kringen is niet onbekend bij zowel mannen als vrouwen! En wanneer ze voorkomen, voelen we ons ellendig en lelijk. Maak je geen zorgen; je bent niet de enige die met dit probleem wordt geconfronteerd. Zelfs de mooiste menen over de hele wereld hebben op enig moment wel met dit probleem te maken gehad en hebben hun toevlucht moeten nemen tot make-up en concealers om deze donkere kringen te verbergen.

Aangezien de huid rond de ogen gevoelig is, is het het beste om te kiezen voor natuurlijke remedies in plaats van op chemicaliën gebaseerde producten om deze problemen te behandelen. Dus, hier is een lijst met eenvoudige en gemakkelijk uitvoerbare huismiddeltjes voor donkere kringen die kunnen helpen om nieuw leven in te blazen rond je ogen.

Voordat we leren hoe we donkere kringen kunnen behandelen, laten we de hoofdoorzaken begrijpen waarom ze optreden:

Oorzaken en Risicofactoren voor donkere kringen
1. Slaapgebrek, een slecht slaapschema
2. Bepaalde soorten allergieën
3. Overmatige productie van melanine
4. Vetvermindering rond de ogen
5. Afname van de dikte van de huid (door leeftijd of andere factoren)
6. IJzertekort (anemie)
7. UV-schade door overmatige blootstelling aan zonlicht
8. Vaak de ogen aanraken of wrijven
9. Genetica
10. Schildklierproblemen (zoals hypothyreoïdie)
11. Tijdelijke of chronische uitdroging (niet genoeg water drinken)
12. Huidaandoeningen zoals eczeem
13. Roken
14. Katers
15. Plotseling en extreem gewichtsverlies
16. Ouder worden – hoe ouder je wordt, hoe meer huidschade zich opstapelt, oudere mensen hebben ook dunner wordende huid
17. Huidskleur – mensen met een donkerdere huid hebben vaak meer uitgesproken en duidelijke donkere kringen
18. Familiaire geschiedenis – mensen die een familiegeschiedenis hebben van donkere kringen hebben meer kans om zelf hetzelfde te ontwikkelen

Wist je dat?

 • Allergieën kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van donkere kringen en treffen ongeveer 30% van de mensen met allergieën. [bron: aad.org]
 • Genetica speelt een rol bij het ontstaan van donkere kringen, waarbij 50% van de gevallen een erfelijk component heeft. [bron: ncbi.nlm.nih.gov]
 • Roken wordt geassocieerd met het ontstaan van donkere kringen, waarbij rokers vier keer meer kans hebben om ze te hebben. [bron: aad.org]
 • Blootstelling aan de zon kan het uiterlijk van donkere kringen verergeren, waarbij 90% van de gevallen wordt toegeschreven aan zonneschade. [bron: ncbi.nlm.nih.gov]
 • Uitdroging kan bijdragen aan het verschijnen van donkere kringen, waarbij 25% van de gevallen wordt toegeschreven aan een gebrek aan hydratatie. [bron: aad.org]

Soorten Donkere Kringen

Donkere kringen zijn een veelvoorkomende schoonheidszorg, van verschillende types en elk is gekoppeld aan specifieke redenen en behandelingen.

1. Gepigmenteerde Donkere Kringen:

 • Als gevolg van een overproductie van melanine hebben gepigmenteerde donkere kringen vaak een erfelijke component.
 • Blootstelling aan de zon kan deze kringen verergeren, waardoor de huid rond de ogen donkerder lijkt.

2. Vasculaire Donkere Kringen:

 • Gekoppeld aan problemen met bloedvaten, presenteren vasculaire donkere kringen zich als blauwachtige of paarse verkleuringen.
 • Factoren zoals onvoldoende slaap, veroudering en slechte bloedcirculatie dragen bij aan de prominentie van deze kringen.

3. Structurele Donkere Kringen:

 • Uitdunning of uitholling van de huid rond de ogen kenmerkt structurele donkere kringen.
 • Dit type onthult de onderliggende bloedvaten en weefsels, wat bijdraagt aan een schaduwachtig uiterlijk.

4. Levensstijlgerelateerde Donkere Kringen:

 • Levensstijlkeuzes, waaronder hoge stressniveaus, uitdroging en een onevenwichtige voeding, kunnen leiden tot het ontstaan van donkere kringen.
 • Het aanpakken van deze factoren door middel van aanpassingen in de levensstijl kan helpen om de intensiteit van deze kringen te verminderen.

Het kennen van het exacte type donkere kringen is belangrijk voor het gebruik van de juiste oplossingen. Aangepaste behandelingen, zoals het gebruik van speciale crèmes of het veranderen van dagelijkse gewoonten, kunnen helpen om donkere kringen te verminderen en te verbeteren op basis van de oorzaak ervan.

Prachtige Huismiddeltjes Om Donkere Kringen Te Behandelen:

1. Koude Theezakjes

Een van de meest effectieve en zeer eenvoudige manieren om deze donkere kringen onder de ogen te bestrijden, is het gebruik van koude theezakjes. Gebruik bij voorkeur, bij het verkennen van hoe je van donkere kringen af kunt komen, groene thee of kamilletheezakjes voor snelle resultaten. Het wordt gedacht dat de resterende cafeïne helpt bij het vernauwen van bloedvaten, wat de bloedstroom vermindert en enige verlichting biedt bij donkere kringen.

 • Hoe Gebruik Je Koude Theezakjes – Week de zakjes in water en koel ze in de koelkast. Haal ze uit de koelkast en plaats ze voorzichtig op beide ogen gedurende 10 tot 15 minuten. Herhaal regelmatig.

2. Geraspte Aardappelen of Geraspte Komkommer

Dit is veruit een van de meest effectieve huismiddeltjes tegen donkere kringen. Ze helpen ook om de zwelling rond het ooggebied te verminderen. Vitaminen, antioxidanten en de ontstekingsremmende eigenschap van deze verkoelende groenten helpen ontstekingen rond de ogen te verminderen en ook verdonkering tegen te gaan.

 • Hoe Gebruik Je Aardappelen of Komkommer – Rasp wat rauwe aardappelen of komkommer en leg de reepjes op je ogen. Ontspan en verwijder ze na 10-12 minuten. Je kunt ook het sap van aardappelen of komkommers extraheren. Neem een watje, dompel het in het sap en leg het over je ogen. Zorg ervoor dat het hele gebied rond de donkere kringen bedekt is. Laat het 1-3 minuten intrekken en spoel af met koud water. Als je weinig tijd hebt, kun je ook direct plakjes komkommer of aardappel op je ogen leggen.

3. Koude Melk

Koude melk is een natuurlijke reiniger voor de ogen en staat bekend om het verwijderen van donkere kringen onder de ogen terwijl het de gevoelige huid rond de ogen verzacht. Koude melk bevat melkzuur, wat niet alleen helpt om zwelling te verminderen, maar ook de huid lichter maakt. Bovendien zorgt kalium in melk ervoor dat de huid beter gehydrateerd blijft, waardoor je zachtere en soepelere huid krijgt.

 • Hoe Gebruik Je Melk – Doop een watje in koude melk en breng het aan op het gebied rond de ogen. Laat het even zitten en spoel de ogen later af met koud water. Herhaal minstens drie keer per week!

4. Het Hoofd Verhogen

De manier waarop we slapen, heeft ook invloed op de omliggende gebieden van onze ogen. Een paar kussens onder het hoofd kunnen het verhoogd maken en voorkomen dat vloeistof zich onder de ogen ophoopt, waardoor ze er opgezwollen en gezwollen uitzien. Deze eenvoudige aanpassing kan bijdragen aan een effectievere behandeling van donkere kringen en een algehele verbetering van het uiterlijk van het ooggebied.

5. Aloë Vera

Aloë Vera is een effectieve moisturizer. Gehydrateerde huid zakt minder snel in en blijft langer gezond. Bovendien helpt aloë vera ook om de huid te voeden en vroegtijdige veroudering te voorkomen.

 • Hoe Gebruik Je Aloë Vera – Voor het slapengaan breng je voorzichtig aloë vera-gel onder de ogen aan en masseer je 5-7 minuten. Spoel niet af, tenzij je plakkerig en ongemakkelijk aanvoelt.

6. Amandelolie en Citroensap

Nog een beproefd middel om donkere kringen onder de ogen te behandelen is het mengen van amandelolie en citroensap. Het actieve bestanddeel van citroensap is ascorbinezuur, samen met andere voedingsstoffen helpt het om vochtophoping te verminderen die kan leiden tot opgezwollen kringen rond de ogen. Het heeft ook een milde blekende werking, echter, wanneer het onverdund wordt gebruikt, kan het het tegenovergestelde effect hebben en schade aan de huid veroorzaken, dus wees altijd voorzichtig.

 • Hoe Gebruik Je Amandelolie & Citroensap – Neem ongeveer een theelepel amandelolie en een paar druppels citroensap, meng ze en breng het voorzichtig aan rond het ooggebied. Masseer en laat het 2 tot 3 minuten rusten. Spoel daarna af!

7. Rozewater

Dit kan zeker worden beschouwd als het geheime huismiddeltje van oma voor donkere kringen! Rozewater is verfrissend, verjongend en kan praktisch worden gebruikt op bijna alle huidtypes en voor alle huidgerelateerde problemen. Het is ook een milde samentrekkende stof en kan ook worden gebruikt als een effectieve huidtoner.

 • Hoe Gebruik Je Rozewater – Week katoenen oogkussentjes in rozenwater en plaats ze op de oogleden. Laat ze 10 tot 15 minuten zitten. Herhaal dit elke avond gedurende een maand voor de beste resultaten.

8. Tomaten

Tomaten zijn natuurlijke bleekmiddelen. Ze bevatten ook antioxidanten die helpen bij het temmen van de verkleuring rond het ooggebied.

 • Hoe Gebruik Je Tomaten – Meng een theelepel tomatensap met een lepel citroensap en breng het aan onder beide ooggebieden. Laat het 10 minuten of zo zitten en spoel af met koud water. Je kunt ook tomatensap mengen met wat citroensap en muntblaadjes om donkere kringen onder de ogen kwijt te raken.

9. Yoga en Meditatie

Een van de onderliggende redenen voor donkere kringen onder de ogen is stress, depressie en een onregelmatige levensstijl. Daarom is een van de meest verstandige manieren om met donkere kringen om te gaan, kalm en rustig te blijven. Maar omdat stress een integraal onderdeel is van ons leven, is dit niet altijd mogelijk. Daarom is het gunstig om van Yoga en Meditatie een dagelijks ritueel te maken!

Yoga kalmeert niet alleen de geest, maar helpt ook om het lichaamsritme te reguleren, en het belangrijkste is dat het de meeste lichaamsproblemen van binnenuit aanpakt.

10. Reguliere Slaap

Waarschijnlijk een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden als je probeert permanent van donkere kringen onder de ogen af te komen, is regelmatig voldoende slapen. Regelmatige slaap zorgt ervoor dat je lichaam (en dus ook je huid) voldoende tijd heeft om te rusten, te herstellen en te regenereren. Dit verbetert de jeugdigheid van je huid en je algehele gezondheid. Een van de eerste dingen die onze interne gezondheidstoestand onthullen, is een slechte huidconditie. Goede slaap op regelmatige basis kan je grootste wapen zijn tegen het voorkomen en verminderen van donkere kringen op de lange termijn.

Naar mijn mening, om te voorkomen dat er ‘s nachts vocht onder de ogen ophoopt, verhoog je het hoofd met een extra kussen. Dit kan werken als een eenvoudig middel tegen donkere kringen door de verwijde bloedvaten te vernauwen en de verkleuring rond het oog te verminderen. Het kan ook helpen om de zwelling rond de ogen te verminderen.

Dr. Siddharth Gupta, MD

11. Andere Remedies

Naast de bovengenoemde natuurlijke behandelingen om van donkere kringen onder de ogen af te komen, zijn er nog een aantal andere huismiddeltjes voor donkere kringen om uit te proberen. Hier is een snelle lijst van enkele geweldige alternatieve opties:

 • Sinaasappelsap is rijk aan vitamines, met name vitamine A en C, die beide helpen bij een gezonde huid. Voeg sinaasappelsap toe met een beetje glycerine en breng het aan onder je ogen.
 • Vitamine E-olie kan helpen om de schade te bestrijden en donkere kringen te voorkomen of te verminderen. Het werkt door vrije radicalen te verwijderen die bekend staan om het veroorzaken van celbeschadiging.
 • Zacht en organisch, kokosolie is perfect voor een gevoelige huid als je niet graag te veel huidverzorgingsproducten gebruikt. Kokosolie kan helpen om de huid te verzachten en ontstekingen te verminderen terwijl het de opge zwollen look verlicht.
 • Kurkuma, net als kokosolie, is een natuurlijke ontstekingsremmende stof. Je kunt het op je huid onder de ogen aanbrengen met wat ananassap (of een andere basisstof naar keuze).
 • Donkere chocolade bevat grote hoeveelheden flavonoïden, deze plantaardige stoffen worden geassocieerd met bescherming tegen UV-stralingsschade.
 • Omega-3-vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen en maken deel uit van de celstructuren van je lichaam, het is ook gunstig voor een goede bloedcirculatie.
 • Grote hoeveelheden zout (vooral het natrium in zout) en minder water kunnen leiden tot een opgeblazen uitstraling.
 • Alcohol, net als zout en koffie, is ook een uitdrogende stof.

Onderzoeken hebben vastgesteld dat om te helpen bij het vernauwen van verwijde bloedvaten die leiden tot verkleuring rond de ogen, je koele lepels over je ogen kunt plaatsen. Dit kan het uiterlijk van donkere kringen verminderen.

Dr. Rajeev Singh, BAMS

Tot slot, Behandel Donkere Kringen Op een Natuurlijke Wijze door ervoor te zorgen dat je:

 1. Een dieet volgt dat rijk is aan vitamine C en ijzer
 2. Vermijd om voortdurend in je ogen te wrijven
 3. Vermijd sterke oogcosmetica. Ga voor natuurlijk!
 4. Hydrateer de huid onder de ogen
 5. Als je naar buiten gaat in de zon, draag dan zonnebrillen. Niet alleen helpen ze je er stijlvol uit te zien, maar ze beschermen ook je ogen tegen de schadelijke UV-stralen

Donkere kringen zijn vrij algemeen en ze hoeven niet het einde van de wereld voor je te zijn. Het is prima om ze te verbergen met make-up als je haast hebt en ergens heen gaat, maar de beste manier om ze onder controle te houden is natuurlijk. Volg deze eenvoudige richtlijnen, neem wat extra zorg en het verwijderen van donkere kringen zal het minste van je zorgen zijn.

Waarom Ontstaan Donkere Kringen?

Niet beperkt tot een bepaalde leeftijdsgroep, ontstaan deze donkere kringen voornamelijk om de volgende redenen:

 1. Onjuist dieet – Gebrek aan voedzame voedingsmiddelen zoals salades, fruit, en consumptie van junkfood, ongezond voedsel en bewerkte voedingsmiddelen leidt tot het ontstaan van donkere kringen. Onvoldoende voeding maakt de huid ook dof, oppervlakkig en kan leiden tot de vorming van deze donkere kringen.
 2. Onvoldoende waterinname – Water is een essentiële vloeistof die het lichaam te allen tijde nodig heeft. Het helpt niet alleen om de huid gehydrateerd te houden, maar helpt ook bij het afvoeren van gifstoffen. Verhoog je waterinname en zie hoe magisch deze donkere kringen beginnen te verdwijnen.
 3. Slapeloosheid – Onregelmatige slaappatronen of korte slaapcycli dragen bij aan de vorming van donkere kringen. Het is daarom van vitaal belang om een evenwichtige levensstijl te hebben in combinatie met voldoende rustperiodes.
 4. Genetica – Veel mensen kunnen het probleem van donkere kringen erven van hun ouders en het begrijpen van deze genetische reden voor donkere kringen is cruciaal. Als je in deze categorie valt, kan het probleem van donkere kringen niet volledig worden opgelost. Maar met adequate zorg en voeding kunnen ze worden verminderd.
 5. Ziekte – Langdurige ziekteperioden kunnen onze routine verstoren en tijdelijk leiden tot de vorming van donkere kringen.
 6. Computergebruik – Lange uren voor de smartphone en computer kunnen leiden tot oogvermoeidheid en stress. Dit kan ook donkere kringen veroorzaken.
 7. Allergieën – Oogdroogheid en allergische reacties veroorzaken donkere kringen. Histaminen zorgen ervoor dat bloedvaten uitzetten en leiden tot roodheid, gezwollen ogen, gebroken bloedvaten, die allemaal kunnen leiden tot donkere kringen.
 8. Overmatige blootstelling aan de zon – Overmatige blootstelling kan leiden tot een teveel aan melanine, waardoor de huidskleur donkerder wordt, vooral rond de ogen.
 9. Leeftijd – Natuurlijke veroudering maakt de huid dunner, en daardoor worden de donkere bloedvaten onder de huid zichtbaar, waardoor het gebied onder de ogen er donkerder uitziet.

Gelukkig is niet alles verloren wanneer je de verschijning van deze donkere kringen begint te zien! Met adequate zorg en behandeling kun je deze situatie snel onder controle krijgen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231231 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023943 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023601 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023665 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211771 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211039 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021827 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021569 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211156 views