ijzer

Je Gelooft Niet Hoeveel Energie Je Krijgt Door Dit Simpele Supplement722 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
722 keer gelezen sinds

0
(0)

Wil jij ook meer energie en je dus minder moe voelen? Dan is het misschien tijd om te kijken og je wel genoeg ijzer in je bloed hebt. In deze blog gaan we dieper in op het belang van ijzer voor ons lichaam, waarom sommige mensen ijzersupplementen nodig hebben en in welke voedingsmiddelen allemaal ijzer bevatten en hoe je ze het beste kunt innemen.

Alvast de 5 belangrijkste punten

 1. IJzer is essentieel voor de productie van hemoglobine, wat een belangrijke rol speelt in het transport van zuurstof door het lichaam.
 2. Als je niet genoeg ijzer binnenkrijgt, kan dit leiden tot bloedarmoede en symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid en hartkloppingen.
 3. Het wordt aanbevolen om ijzersupplementen op een lege maag in te nemen met een drankje dat vitamine C bevat, zoals sinaasappelsap, voor een optimale opname.
 4. Sommige voedingsmiddelen en medicijnen kunnen de opname van ijzer verminderen, dus vermijd deze indien mogelijk.
 5. Als je bijwerkingen ervaart van ijzersupplementen, overleg dan met je zorgverlener over de dosis en eventuele alternatieven.

Wat doet ijzer in het lichaam?

IJzer is een component van het bloed en is te vinden in de kleurstof van rode bloedcellen, hemoglobine. Hemoglobine absorbeert zuurstof in de longen en transporteert het naar alle cellen in het lichaam. Wanneer er een tekort aan ijzer is, wordt er niet genoeg zuurstof in het lichaam afgeleverd (“bloedarmoede”). Hierdoor kun je je moe en zwak voelen, bleek worden of snel geïrriteerd raken.

Leg me uit alsof ik 5 ben:

Je lichaam heeft een speciaal stofje nodig dat ijzer heet om gezond te blijven. Dit stofje helpt je lichaam om zuurstof te krijgen, wat nodig is om energie te hebben. Als je niet genoeg ijzer hebt, word je moe en slapjes. Daarom is het belangrijk om genoeg eten te eten waar ijzer in zit, zoals vlees, vis en groenten.

Voeding met veel ijzer

Niet al het ijzer dat in voedsel zit wordt opgenomen door het lichaam. IJzeropname in het lichaam wordt verbeterd wanneer voedsel dat rijk is aan ijzer wordt gegeten samen met voedsel dat vitamine C bevat (bijvoorbeeld verse vruchten, groenten, aardappelen, sinaasappelsap, grapefruitsap). Daarom wordt aanbevolen om bij elke maaltijd ten minste één voedingsmiddel te eten dat vitamine C bevat.

IJzer uit dierlijke voeding zoals vlees, vis en kip wordt beter opgenomen in het lichaam dan ijzer uit plantaardige voeding zoals brood, groenten en peulvruchten.
IJzer uit dierlijke voeding zoals vlees, vis en kip wordt beter opgenomen in het lichaam dan ijzer uit plantaardige voeding zoals brood, groenten en peulvruchten.

Wanneer ijzersupplement innemen?

Het wordt aanbevolen om ijzersupplementen op een lege maag in te nemen, bij voorkeur één uur voor een maaltijd, met een drankje dat vitamine C bevat, zoals sinaasappelsap of een ander vruchtensap met toegevoegde vitamine C. Dit verbetert de opname van ijzer in het lichaam.

Waarom ijzertabletten innemen met sinaasappelsap

Als je ijzersupplementen gebruikt, is het belangrijk om ze op de juiste manier in te nemen. Het wordt aanbevolen om ijzersupplementen op een lege maag in te nemen, bij voorkeur één uur voor een maaltijd, met een drankje dat vitamine C bevat, zoals sinaasappelsap of een ander vruchtensap met toegevoegde vitamine C. Het is belangrijk om voedingsmiddelen en medicijnen te vermijden die de opname van ijzer kunnen verminderen, zoals voeding met calcium, thee en melk.

Welke voeding bevat veel ijzer?

IJzer zit in de meeste voedingsmiddelen, maar niet allemaal bevatten dezelfde hoeveelheid ijzer. Daarom is het belangrijk om gevarieerd te eten. Een paar producten zijn echter erg belangrijk voor de dagelijks benodigde hoeveelheid ijzer. Dit zijn vlees, vis, eieren, brood, aardappelen en groenten.

Als je geen vlees of vis eet, is het belangrijk om een goede vervanger te kiezen. In plaats van een portie vlees van 100 gram, kun je het volgende eten:

 • 1 tot 2 eieren: gebakken, gekookt, als roerei of omelet
 • 100 gram vegetarische hamburger of schnitzel
 • 100 gram sojabrokken, 150 gram tofu of 150 gram tempé
 • 250 gram (gekookte) peulvruchten

Kaas is een vleesvervanger vanwege de hoeveelheid eiwitten, maar bevat vrijwel geen ijzer. Gebruik daarom kaas niet meer dan één keer per week als vleesvervanger bij je warme maaltijd.

Voeding die rijk is aan ijzer

Alle soorten brood en graanproducten bevatten ijzer, maar de meeste ijzer zit in:

 • volkorenbrood
 • roggebrood
 • volkoren crackers en knäckebröd
 • muesli
 • zilvervliesrijst
 • volkoren macaroni en spaghetti
 • ontbijtkoek (volkoren)
 • cereal biscuits

Alle soorten vlees zijn rijk aan ijzer. Rundvlees bevat over het algemeen iets meer ijzer dan varkens- en kippenvlees. Orgaanvlees, zoals lever en nieren, bevat zelfs meer ijzer dan ander vlees. Vanwege de hoge niveaus van cholesterol, vitamine A en verontreinigingen in orgaanvlees, is het beter om het niet vaker dan eens in de 14 dagen te consumeren.

ijzer

Bij zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het beter om helemaal geen lever te eten vanwege het hoge vitamine A-gehalte van dit type vlees. Leverpastei, leverworst, Berliner, Hausmacher en leverkaas kunnen met mate worden gebruikt, dat wil zeggen niet meer dan één boterhambeleg per dag. Vis en eieren bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid ijzer als varkens- en kippenvlees.

 1. Aardappelen dragen belangrijk bij aan de benodigde hoeveelheid ijzer. Alle soorten peulvruchten zoals bruine en witte bonen, linzen, kapucijners en groene erwten zijn rijk aan ijzer. Alle soorten groenten en fruit bevatten wat ijzer, dus neem er dagelijks een ruime portie van.
 2. Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pinda’s, pistachenoten, walnoten en zonnebloempitten zijn rijk aan ijzer.
 3. (Appel)stroop is rijk aan ijzer. Roosvicee Ferro is een fruit-limonadesiroop waaraan extra ijzer is toegevoegd.

Mythen en feiten

Mythen en feiten Antwoorden
Rood kruisje Mythe Als je vegetariër bent, krijg je niet genoeg ijzer binnen.
Groen vinkje Feit Een gezond dieet rijk aan ijzer kan helpen bij het voorkomen of verminderen van ijzertekort.
Rood kruisje Mythe Als je te veel ijzerrijk voedsel eet, kan dit geen kwaad.
Groen vinkje Feit Het lichaam kan ijzer uit voedsel beter opnemen als het wordt geconsumeerd in combinatie met vitamine C-rijk voedsel.
Rood kruisje Mythe Je moet vlees eten om voldoende ijzer binnen te krijgen.
Groen vinkje Feit Er zijn veel plantaardige bronnen van ijzer die even effectief kunnen zijn als dierlijke bronnen.

Wat als ik teveel ijzer door supplement binnenkrijg

Het essentiële mineraal ijzer speelt een cruciale rol voor onze gezondheid. Het draagt bij aan het zuurstoftransport in het bloed en ondersteunt een goed functionerend immuunsysteem. Het is daarom belangrijk om dagelijks voldoende ijzer in te nemen.

Risicofactoren

Vrouwen lopen een verhoogd risico op ijzertekort, aangezien er tijdens menstruatie behoorlijk wat bloed verloren gaat. Echter, het is ook mogelijk om te veel ijzer te consumeren, wat schadelijk kan zijn voor de lever. Een langdurige overmaat aan ijzer kan zelfs het risico op leverkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verhogen.

Let daarom goed op de volgende symptomen. Bij een overmatige ijzerinname kun je namelijk te maken krijgen met:

 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Braken
 • Hemochromatose

Een te hoog ijzergehalte kan door een arts worden vastgesteld via een bloedtest. Mensen met de erfelijke aandoening hemochromatose zijn met name gevoelig voor het binnenkrijgen van te veel ijzer. Deze aandoening komt voor bij ongeveer 0,5% van de bevolking. Patiënten met hemochromatose moeten een aangepast dieet volgen en mogen bijvoorbeeld absoluut geen ijzersupplementen innemen.

Conclusie

Het is belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen om een goede gezondheid te behouden. IJzer is een belangrijk onderdeel van de bloedcellen en helpt bij het transporteren van zuurstof naar alle cellen in het lichaam. Een tekort aan ijzer kan leiden tot vermoeidheid en zwakte. Gelukkig zijn er veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, waaronder vlees, vis, peulvruchten, groenten, fruit, noten en zaden. Als je vegetarisch of veganistisch eet, is het belangrijk om alternatieve bronnen van ijzer te vinden en te zorgen voor voldoende vitamine-C rijk voedsel om de ijzeropname te verbeteren.

Bronnen

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de symptomen van ijzertekort?

Mogelijke symptomen zijn vermoeidheid, kortademigheid, bleekheid en hartkloppingen.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan ijzer?

Voedingsmiddelen zoals rood vlees, vis, kip, peulvruchten, volkorenproducten, en bladgroenten zijn rijk aan ijzer.

Hoe kan ik de opname van ijzer verbeteren?

Neem ijzersupplementen op een lege maag met een drankje dat vitamine C bevat, zoals sinaasappelsap.

Kan ik te veel ijzer binnenkrijgen?

Ja, een te hoge inname van ijzer kan leiden tot misselijkheid, braken en leverproblemen. Raadpleeg een arts voor advies.

Wat is de rol van ijzer in het lichaam?

IJzer is essentieel voor de productie van hemoglobine, dat zuurstof door het lichaam transporteert.


Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken