Amandelen

Amandelen zijn nr 1 in eiwitten en olie859 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
859 keer gelezen sinds

0
(0)

Amandelen bezitten een goed verteerbaar eiwit en bestaan voor ongeveer 60% uit amandelolie. Ook het gehalte aan mineralen is waardevol: vooral de kali- en kalkzouten, verder zijn ze rijk aan magnesium, het antistress mineraal. Als laatste wil ik toch de fosfaten niet vergeten te noemen die zo belangrijk zijn voor onze zenuwen.

AmandelenAmandelen moeten goed gekauwd worden anders worden ze slecht verteerd. Kun je (om welke reden dan ook) niet goed kauwen en je wilt toch van amandelen genieten? Probeer dan amandelpuree die je gewoon in het reformhuis kan kopen.

In een blender is goed amandelmelk te maken van deze puree. Doe een paar dadels zonder pit of rozijnen in de blender en je hebt een heerlijke drank die goed door je lichaam word op genomen.

Vooral bij een slechte lever- en alvleesklier functie is dit sterk aan te bevelen. Ook 20 noten in een blender, glas water, handje rozijnen of wat anders erbij en draaien maar! Je kunt het zeven of gewoon met vezel en al opdrinken.

Vooral voor kinderen die slecht koemelk verdragen is dit een goed alternatief, zodat zij toch een drank binnen krijgen die vol zit met eiwitten, vitaminen en mineralen. Natuurlijk kun je ook heerlijk bakken met amandelen, maar dat weten nog niet veel mensen.

Amandelbomen bloeien
alleen in de twee laatste
weken van februari (NL)
Amandelen in de regio Valencia, Spanje.

In januari bloeien de amandelbomen in de Sierra Espadán ten noorden van Valencia en hangt er een waas van wit en roze om de bergen. Een vergelijkbare aanblik bieden in dit jaargetijde veel streken langs de Spaanse Middellandse Zeekust, want tussen Tarragona en Máiaga groeien de meeste Spaanse amandelen (almendras). Verder worden er amandelen verbouwd bij Granada en Almeria, in het achterland van Andalusië, en op de Balearen. Per jaar oogsten de Spanjaarden gemiddeld 30.000 ton amandelen, waarvan een groot deel voor de export bestemd is.

De amandelboom is een sterke plant met een lange levensduur, die elk jaar bloeit. De Romeinse agronoom Columcla zei dat deze boom niets anders dan harde, droge aarde behoeft. In Valencia kweekt men de amandelen inderdaad op zo’n karige bodem.

Amandelen uitgebreide informatie

Amandelen

De amandel is een boomnoot die inheems is in het Middellandse Zeegebied. Historisch gezien groeiden amandelbomen daar in het wild en werden ze later al in 3000 v.Chr. gekweekt. Naar amandelen wordt zelfs verwezen in het eerste boek van de Bijbel, Genesis, als een gewaardeerd voedsel dat als geschenk gegeven werd. Het eetbare deel van de amandel is eigenlijk een zaad van een steenvrucht, een vrucht waarvan de buitenste schil en de schillagen gewoonlijk niet gegeten worden. Na het extraheren van het amandelzaad worden de schillen en omhulsels vaak gebruikt als veevoer en strooisel.

Bron van

 • Vitamine E
 • Onverzadigde vetten
 • Vezels
 • Biotine
 • Mineralen: Calcium, Fosfor, Magnesium
 • Trace mineralen: Koper
 • Phytonutriënten, vooral flavonoïden, plantensterolen, fenolzuren

Een portie amandelen is gelijk aan 1 ons, ongeveer 23 amandelen of ¼ kopje. Het is een calorierijk voedingsmiddel, maar ook rijk aan voedingsstoffen, omdat het grootste deel van het vet enkelvoudig onverzadigd is. Een ons levert ongeveer 165 calorieën, 6 gram eiwit, 14 gram vet (80% enkelvoudig onverzadigd, 15% meervoudig onverzadigd, en 5% verzadigd), 6 gram koolhydraten, en 3 gram vezels.

Amandelen en gezondheid

Amandelen zouden het risico op hart- en vaatziekten verminderen door het totale en LDL cholesterol te verlagen, en ontstekingsremmende en antioxiderende effecten uit te oefenen. Plantensterolen zoals die in amandelen voorkomen kunnen de opname van cholesterol en galzuur hinderen, en de grote hoeveelheid onverzadigd vet in amandelen bevordert een beter lipidenprofiel, vooral wanneer dit voedsel andere voedingsmiddelen vervangt die veel verzadigd vet en geraffineerde koolhydraten bevatten. Amandelen bevatten ook nutriënten die de groei van gunstige darmmicroben ondersteunen. Gecontroleerde proeven hebben aangetoond dat een algemene inname van noten ontstekingen kan verminderen, gezonde bloedvaten kan bevorderen, en insulineresistentie kan verminderen.

Interessant is dat, hoewel noten calorierijk zijn, onderzoek geen verband aantoont met noten inname en gewichtstoename. In feite worden ze in verband gebracht met minder gewichtstoename en een lager risico op zwaarlijvigheid, mogelijk omdat het vet- en vezelgehalte helpen het gevoel van voldoening en volheid te verbeteren.

Er is maar weinig bewijsmateriaal dat de inname van amandelen bij grote bevolkingsgroepen onderzoekt.

Kleinere gecontroleerde studies hebben specifiek naar amandelen gekeken, maar grotere observationele studies hebben de neiging noten in het algemeen te onderzoeken, omdat de consumptie van afzonderlijke noten relatief laag is in de bevolking. Waarnemingsstudies naar de inname van noten hebben een aanzienlijk lager risico op hartziekten gevonden bij degenen die minstens vier keer per week noten eten. Kleine gerandomiseerde gecontroleerde proeven hebben een samenhangend voordeel gevonden van diëten aangevuld met noten—waaronder amandelen—op verlaging van het totale en LDL-cholesterol in het bloed.

Een grote epidemiologische studie onder gezondheidswerkers die keek naar de algemene inname van noten vond dat twee of meer keer per week eten van noten, waaronder amandelen, geassocieerd was met een 13% lager risico op totale hart- en vaatziekten en een 15% lager risico op coronaire hartziekten.   Een andere grote prospectieve studie onder Zweedse volwassenen vond dat degenen die 1-2 keer per week noten aten een 12% lager risico hadden op een hartritme-afwijking die atriumfibrilleren heet, en een 18% lager risico als ze 3 of meer keer per week aten, in vergelijking met volwassenen die geen noten aten. Er was ook een 20% lager risico op hartfalen bij degenen die 1-2 keer per week noten aten, vergeleken met degenen die geen noten eten.

Meta-analyses hebben uitgewezen dat een hogere noten inname samenhangt met een lager risico op totale hart- en vaatziekten, totale kanker, en sterfte door alle oorzaken. Deze studies hadden tegenstrijdige resultaten in het aantonen van een beschermend effect van noten inname tegen diabetes, ademhalingsziekten, beroerte, en infecties.

Omdat eerder wetenschappelijk bewijs een voordeel van het eten van noten voor hart- en vaatziekten suggereerde, gaf de Amerikaanse Food and Drug Administration in 2003 fabrikanten toestemming om op de etiketten van voedingsmiddelen te vermelden dat het eten van 1,5 ons per dag van de meeste noten als onderdeel van een dieet met weinig verzadigd vet en cholesterol het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

Amandelen kopen

  • Amandelen zijn rauw, geblancheerd, droog geroosterd en in olie geroosterd verkrijgbaar. Ze kunnen in hun geheel, in plakjes, gehakt of gesnipperd gekocht worden. Hoewel je ze meestal puur of gezouten vindt, zijn ze ook verkrijgbaar in honing-geroosterde, BBQ, chili, met chocolade bedekte, en andere smaken, waarvan er vele de calorieën, natrium en suiker kunnen opdrijven. Rauwe amandelen zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met drooggeroosterde. Je kunt amandelen het beste op een koele, donkere, droge plaats bewaren. Als ze bewaard worden bij temperaturen lager dan 15°C kunnen amandelen ongeveer twee jaar bewaard worden.
  • Amandelmelk. Deze zuivelvrije plantaardige melk is vrij van cholesterol en lactose, wat aantrekkelijk kan zijn voor mensen die een cholesterolarm dieet volgen of die lactose-intolerant zijn. Het wordt gemaakt door amandelen fijn te malen met water, dat vervolgens gezeefd wordt om de amandelpulp te verwijderen. De overblijvende vloeistof kan dan verrijkt worden met voedingsstoffen als calcium, en vitamine A en D. Hoewel de beste keuze ongezoete amandelmelk is, zijn er vele met toegevoegde zoetstoffen, dus kijk goed op het voedingspaneel.
  • Amandelboter. Amandelboter heeft een soortgelijke consistentie als pindakaas, maar kan als alternatief dienen voor mensen met een pinda-allergie. Amandelboter in potjes is meestal duurder dan pindakaas.
    • Voor een minder dure optie kun je een DIY amandelboter proberen. Maal 1 pond droog geroosterde amandelen fijn in een keukenmachine of krachtige blender, begin op lage snelheid en voer de snelheid geleidelijk op. Pauzeer om de zijkanten van de processor te schrapen en eventuele grote stukken op te breken. Het kan enkele minuten duren voor de consistentie verandert in een pasta. Hoe langer je mixt, hoe gladder de pasta wordt als de oliën vrijkomen. Je kunt ook specerijen toevoegen zoals kaneel, nootmuskaat, vanille-extract, of kerrie voor unieke smaken. Bewaar in de koelkast tot 2-3 weken.
  • Amandelmeel of Amandelmeel. Gemaakt van fijngemalen amandelen, is dit meel alternatief gluten-vrij en laag in koolhydraten. De amandelen worden geblancheerd en van hun velletjes ontdaan om een fijnere textuur te krijgen. Het is voedzamer dan tarwemeel, maar ook calorierijker en vetrijker. Amandelmeel bevat meer vocht dan bloem voor alle doeleinden, dus meestal is een grotere hoeveelheid nodig als je het gebruikt als vervanger van ander meel in recepten. Over het algemeen is ¾ kopjes bloem gelijk aan ongeveer 1 ½ kopjes amandelmeel. Bedenk dat het extra vocht in amandelmeel baksels vatbaarder kan maken voor bederf en schimmel, dus bewaar het in een luchtdichte verpakking. Amandelmeel kun je in een afgesloten bakje in de koelkast tot 6-9 maanden bewaren; invriezen kan de houdbaarheid verder verlengen.

  Amandelen eten

  • Geschaafde ongezouten amandelen vind je in het bak gangpad en zijn een gemakkelijke topping voor warme en koude granen, salades, en baksels.
  • Smeer amandelboter op in plakjes gesneden appels of volkoren toast. Voor een rijker smakende havermout voeg je een eetlepel amandelboter toe zodra de havermout gekookt is en roer je goed door.
  • Probeer knapperige en voedzame amandelen in plaats van minder gezonde snacks zoals chips en pretzels.
  • Probeer amandelmeel in plaats van bloem voor alle doeleinden in baksels, of als paneermiddel voor vis.
  • Recepten voor rode peper en amandelensaus

  Wist je dit over amandelen?

  • Californië is de grootste teler van amandelen ter wereld en produceert 80% van het wereldwijde amandel aanbod.
  • Amandelbomen zijn geheel afhankelijk van honingbijen en wilde bijen voor de bestuiving van hun bloesems en de groei van de amandelvrucht.
  • Van alle amandelproducten hebben amandelmelk en amandelboter de grootste groei in de vraag van de consument laten zien. De verkoop van amandelmelk groeide tussen 2011 en 2015 met 250%, en de productie van amandelboter is sinds 2011 verdrievoudigd.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231227 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023596 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211154 views