Voedseltrends 2023

Voedseltrends 2023: Innovaties van de voedselindustrie572 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
572 keer gelezen sinds

0
(0)

Voedseltrends 2023: “Heb je ooit gedacht aan het gebruik van zeewier als een vervanging voor traditioneel voedsel? Deze opkomende trend in de voedselindustrie biedt niet alleen een heerlijke smaak, maar ook talloze gezondheidsvoordelen. Lees verder om te ontdekken hoe zeewier het volgende grote ding kan worden in jouw keuken!”

Trend 1: gekweekt vis in blik

Hey! Leuk dat je geïnteresseerd bent in trend 1: gekweekt vis in blik. Het is een voedingsmiddel dat al eeuwenlang door mensen wordt gewaardeerd, maar dat in de Amerikaanse geschiedenis een slechte reputatie had en als laagwaardig voedsel werd beschouwd. Gelukkig heeft de betaalbaarheid, het klimaatvriendelijke karakter en de heerlijke smaak van gekweekte sardines, ansjovis, makreel en dergelijke ervoor gezorgd dat gekweekt vis in blik nu een van de populairste producten op de markt is.

Merken zoals Fishwife, Patagonia en Bela hebben gebruik gemaakt van de groeiende populariteit van gekweekt vis in blik, dat rijk is aan omega-3 vetzuren. Van zalm tot mosselen tot forel, kookboeken, zorgvuldig samengestelde doosjes met gekweekt vis in blik en blogs en Substacks laten zien dat veel mensen ontzettend geïnteresseerd zijn in deze blijvende innovatie uit de 19e eeuw. Probeer het zelf eens en geniet van de heerlijke smaak en de voedingswaarde van gekweekt vis in blik!

Trend 2: plantaardig pasta

De Voedseltrends 2023 van plantaardig eten blijft groeien en pasta-fabrikanten zijn hier volop mee bezig. Door planten als basis te gebruiken voor het pasta-zelf, zoals wortelen, courgette, groene bananen en bloemkool, kun je nog meer voedingswaarde aan je pasta toevoegen. Dit maakt het gerecht bovendien voedingsdichtheid dan wanneer je alleen groenten aan een bord gewone pasta toevoegt.

Bovendien is het gemakkelijk om groenten aan je voeding toe te voegen door middel van pasta. Carleigh Bodrug, een plantaardige voeding blogger en auteur van een bestseller-kookboek, raadt aan om een cauliflower gnocchi-recept te proberen, wat volgens haar waarschijnlijk een nog voedzamere maaltijd oplevert dan gewone pasta met bloemkool. Dus als je op zoek bent naar een manier om meer groenten in je dieet te verwerken, is plantaardig pasta zeker een optie om te overwegen!

Voedseltrends 2023

Trend 3: Minder langoustine

Het is niet zo dat langoustine helemaal zal verdwijnen. Maar politieke leiders, langoustine vissers en activisten in Maine zijn diep verwikkeld in een hevig debat na Whole Foods’ beslissing om Maine langoustine van hun planken te halen. Dit besluit is genomen naar aanleiding van beslissingen van de Marine Stewardship Council en Seafood Watch om hun goedkeuring voor de Amerikaanse langoustine visserij te trekken vanwege bezorgdheid over vistuig dat schade toebrengt aan de Noord-Atlantische walvissen.

Dit besluit heeft gekozen functionarissen en lokale activisten verdeeld gemaakt. Het weerspiegelt ook de toenemende zorgen van milieuactivisten over de duurzaamheid van langoustine en het gesprek zal in het nieuwe jaar voortduren.

Voedseltrends 2023

Trend 4: zeewier (ja, zeewier)

Het is geen verrassing dat zeewier, een soort zeegroente, snel populair wordt als snack en ingredient, aangezien het erkend wordt als een duurzaam superfood. Zeewier wordt in verschillende vormen verkocht, van visvervanger in “vis”saus tot chips en chili crisp, en is een must-have smaak in veel huishoudens geworden. Onderzoekers zeggen dat zeewier in zijn originele vorm kooldioxide uit de atmosfeer kan absorberen. Door het gebruik van zeewier te verhogen in landen die proberen samen te werken om klimaatverandering te bestrijden, kan zeewier-boerderij deze inspanningen helpen.

brown round fruit on white ceramic bowl

Trend 5: dadels

Gekoesterd door mensen sinds de tijd van het oude Mesopotamië, wat sommigen “de taffy van de natuur” noemen, zijn dadels een van de oudste gekweekte voedingsmiddelen. In 2023 verwachten we een toename van de populariteit van dadels als gezonde snack en ingredient in gerechten.

Ze bevatten vezels, ijzer en kalium, en zijn een goede bron van energie. Ze komen in verschillende vormen voor, waaronder vers, gedroogd, gezoet en gepureerd, en kunnen worden gebruikt in gerechten van ontbijt tot dessert. De toenemende vraag naar plantaardig eten en duurzame voedingsmiddelen zal waarschijnlijk bijdragen aan de populariteit van dadels in 2023.

Trend 6: Gezonde eet- en drinkgewoonten

Er is een verschuiving naar plantaardig eten, het beperken van alcoholconsumptie en het maken van bewuste voedselkeuzes. Dit is niet alleen als gevolg van de pandemie, maar ook vanwege de toenemende bezorgdheid over gezondheid en het milieu.

Mensen willen beter voor zichzelf en de planeet zorgen door gezonde, duurzame opties te kiezen. Dit kan variëren van het verminderen van het consumeren van vlees naar het kiezen voor lokale, seizoensgebonden producten. De groeiende populariteit van bewegingen zoals Dry January en Veganuary laten zien hoe steeds meer mensen bewust bezig zijn met hun gezonde levensstijl.

Trend 7: Door reizen geïnspireerde eet- en drinkervaringen

Na een wereldwijde lockdown in 2020 kreeg de reisindustrie een flinke knauw. Toen de landen opnieuw begonnen te openen, kwam de industrie weer op gang: internationale toerisme groeide terug naar bijna 60 procent van het niveau van vóór de pandemie, volgens de UN World Tourism Organization.

Meer dan 50 procent van de Amerikanen denkt dat ze de komende maanden hoge uitgaven aan reizen zullen prioritiseren, volgens de U.S. Travel Association, en veel landen gebruiken hun keuken om reizigers te lokken. Enkele landen die ons proberen te verleiden zijn Costa Rica met zijn zorgvuldig gecreëerde aperitivos en craftbier, Braziliaanse moqueca en Indonesische supper clubs in Londen.

Trend 8: Solo dining

Het alleen eten van een maaltijd wordt steeds populairder, niet alleen onder gewone mensen maar ook onder beroemdheden. Restaurants overal in de Verenigde Staten, zoals in New York, Atlanta en Los Angeles, zijn op zoek naar manieren om de eetervaring voor alleenstaande eters te verbeteren, die in 2019 verantwoordelijk waren voor 15,4 miljard bezoeken aan restaurants in de Verenigde Staten. Dit komt omdat mensen zich steeds meer bewust worden van hun welzijn en zichzelf willen verwennen met een goede maaltijd. Alleen eten wordt niet langer als taboe gezien en mensen genieten ervan om af en toe een maaltijd alleen te eten, zowel thuis als buitenshuis.

Trend 9: Gezonde drankjes zonder alcohol

Gezonde drankjes zonder alcohol zijn in opkomst, omdat steeds meer mensen nieuwe manieren zoeken om te drinken en uit te gaan. Er zijn steeds meer winkels voor drankjes zonder alcohol in het land, blikjes cocktails worden buiten de droge januari om gewild en bartenders maken nieuwe cocktails en drankjes om aan de behoeften van hun niet-alcoholische gasten te voldoen.

In 67 Orange Street in Harlem werd eigenaar Karl Franz Williams geïnspireerd door zijn Caribische afkomst om niet-alcoholische gemberbier te maken voor sommige van zijn cocktails. Flessen van zijn Uncle Waithley’s Vincy Brew Ginger Beer met Scotch Bonnet zijn nu verkrijgbaar in winkels over New York City en online. “Ik denk dat dit is wat andere mensen zoeken als ze op zoek zijn naar drankjes zonder alcohol die ze kunnen drinken”, zei Williams. “Er is nog steeds plezier; ze zijn nog steeds heerlijk; ze zijn nog steeds evenwichtig. Ze zijn nog steeds smaakvol en uniek en interessant, alleen zonder alcohol.”

Conclusie:

De Voedseltrends 2023 zullen worden beïnvloed door duurzaamheid, gezondheid en innovatie. We kunnen verwachten dat gekweekt vis in blik, plantaardig pasta, zeewier, gezonde eet- en drinkgewoonten en solo dining populair zullen blijven. Door reizen geïnspireerde eet- en drinkervaringen en alcoholvrije dranken zullen ook waarschijnlijk toenemen in populariteit. Het is belangrijk om te blijven volgen hoe deze trends evolueren en hoe ze aansluiten bij onze persoonlijke waarden en behoeften.

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231210 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023915 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023643 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211744 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211019 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211133 views