5 Principes Die Je Kan Toepassen Wanneer Het Leven Niet Gaat Zoals Gepland

5 Principes Die Je Kan Toepassen Wanneer Het Leven Niet Gaat Zoals Gepland182 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
182 keer gelezen sinds

0
(0)

Ik denk dat we goed met gerust hart kunnen stellen dat we allemaal een eigen rugzak hebben die wij gedurende ons leven steeds weer een beetje bijvullen. Gevuld met onze verhalen geven ze een totaalplaatje van hoe ons leven is verlopen tot nu toe.

Sommige van deze verhalen veroorzaken slechts een kleine rimpeling in de vijver die wij ons leven noemen, terwijl andere harder en dieper rimpels in die vijver maken. Zo diep zelfs dat ze de koers van ons leven drastisch kunnen veranderen.

Mijn verhaal is zo’n verhaal. Het is niet verdrietiger of erger dan dat van anderen. Het is gewoon het leven, en hoe ik ervoor kies om ermee om te gaan, heb ik me gerealiseerd, is wat echt telt.

5 Principes Die Je Kan Toepassen Wanneer Het Leven Niet Gaat Zoals Gepland

Mijn verhaal was (en is nog steeds) groot genoeg om de koers van mijn leven te veranderen, echter.

Ik koos ervoor om er holistisch op te reageren, en door de controle los te laten en te vertrouwen op wat het universum voor mij in petto heeft.

Het was echter niet zo eenvoudig. Het is nooit eenvoudig. En ik heb zeker niet van de ene op de andere dag besloten om op die manier te reageren.

Wat is mijn levensveranderende verhaal?

Mijn verhaal gaat over endometriose en onvruchtbaarheid. Met de pijn die elke maand weer opnieuw moest doorstaan, had ik altijd al het vermoeden dat ik misschien endometriose had. Het is meestal niet iets waar een persoon echt onderzoek naar doet, tenzij ze natuurlijk probeert een gezin te stichten, zonder enig succes.

Wat precies in mijn geval gebeurde toen mijn man en ik besloten dat het tijd was om het gezin van twee naar drie uit te breiden.

Wat is endometriose?

Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Als je endometriose hebt, zit er weefsel dat daarop lijkt ook buiten de baarmoeder. Het is een goedaardige aandoening, die niet vanzelf overgaat. Link

5 Principes Die Je Kan Toepassen Wanneer Het Leven Niet Gaat Zoals Gepland

Na een jaar proberen was het tijd om te kijken wat er aan de hand was. Wat volgde in het volgende jaar was een mengeling van mislukking, hartzeer, frustratie, woede en teleurstelling.

In heel mijn volwassen leven had ik de controle over de belangrijkste gebeurtenissen in mijn leven en was ik zeer succesvol. Ik deed het goed in mijn studie, had geweldige banen, kocht mijn eigen huis, reisde naar bestemmingen die ik wilde zien, en trouwde met de persoon van wie ik hou.

Nu, voor de eerste keer, zou iets dat zo integraal is voor het leven niet zo gemakkelijk in het mijne komen.

En ik zou al snel leren dat onvruchtbaarheid meer gevolgen heeft dan het voor de hand liggende feit dat je geen kind kunt krijgen.

Ik moest alles wat ik dacht dat ik wist over het leven in twijfel trekken:

  • Hoe zal mijn leven eruitzien zonder kinderen?
  • Zal het leeg en doelloos zijn?
  • Hoe zal mijn relatie met mijn man zijn naarmate de jaren verstrijken?
  • Zal het betekenisloos zijn?
  • Zal het standhouden?
  • Hoe zal mijn familie over mij denken? 
  • Zullen vrienden die kinderen hebben nog steeds deel uitmaken van mijn leven?
  • Zullen we uit elkaar groeien omdat ik geen kinderen heb waarmee hun kinderen kunnen spelen?

Ik heb me gerealiseerd dat mijn acties de antwoorden zijn op deze vragen. Mijn acties zijn mijn keuze.

Wanneer iets onverwachts op je pad komt, neem een stap terug, bekijk het geheel en beslis hoe je wilt reageren.

Dit is iets dat ik uiteindelijk deed. Ik besloot dat zelfs als ik geen kinderen had, ik nog steeds kon kiezen voor een zinvol leven, een leven dat verrijkend is en vol betekenis. En de stappen die ik bewust besluit te nemen, zullen dat leven creëren.

Ik heb deze stappen samengevoegd tot vijf overkoepelende principes, en ik hoop dat ze je helpen goed te reageren op onverwachte uitdagingen die op je pad kunnen komen. Ze helpen mij in ieder geval zeker.

1. Wees moedig…

…om te ontdekken wie je bent. Velen van ons hebben ons leven helemaal uitgestippeld – dit is hoeveel kinderen ik zal hebben; dit is waar ik ga wonen; dit is het werk dat ik wil doen – tot het punt waar we ons afvragen of het is wat we echt willen.

Dus wanneer er iets onverwachts gebeurt dat onze levensplannen verandert, kan dat ons tot in het diepst van ons wezen schudden. We worden kwetsbaar, onzeker over onszelf en onzeker over wat te doen, en dit kan zeer ongemakkelijk aanvoelen. Wees moedig en doorsta die gevoelens, want je kunt wel eens ontdekken waar je echt naar op zoek bent.

2. Wees eerlijk…

…tegenover jezelf. Ook al is het leven niet gelopen zoals je had gepland, betekent dat niet dat je hebt gefaald. Er is geen reden om excuses te maken, jezelf te beoordelen of weg te lopen van deze waarheid.

En het is oké om boos en gekwetst te zijn; dit zijn natuurlijke gevoelens en maken deel uit van eerlijk zijn tegenover jezelf. Maar acceptatie is noodzakelijk. Accepteer wat is. Hoe eerder je dit beseft, hoe eerder je helder kunt nadenken en stappen in de juiste richting kunt zetten met een positieve mindset.

3. Wees open…

…voor een ander soort leven en nieuwe ervaringen. Het heeft geen zin om vast te houden aan wat had kunnen zijn, want dat kan ons teleurgesteld en verbitterd maken.

Met een open hart en geest kun je echt nieuwe ervaringen in je leven toelaten. Je weet nooit welke spannende gebeurtenissen op je pad kunnen komen, maar dat is juist het mooie ervan.

4. Wees lief en vriendelijk…

…voor jezelf. Of je nu gelooft dat wat er in je leven is gebeurd jouw schuld is of niet, je moet lief en vergevingsgezind zijn voor jezelf. Het dient niemand, vooral niet jou, als je niet op een liefdevolle manier met jezelf “praat”.

Om een leven van betekenis te creëren, moeten we eerst van onszelf houden, want alleen dan kunnen onze acties uit het hart komen. En als je acties uit het hart komen, zie je duidelijk, voel je je sterk en ben je zeker van je keuzes.

5. Heb vertrouwen…

…in jezelf en het universum. Doe je best, ga met de stroom mee en vertrouw erop dat je leven zich ontvouwt zoals het zou moeten.

Met de stroom meegaan kan een uitdaging zijn, vooral als je iemand bent zoals ik die graag de controle heeft.

Herinner jezelf er dus voortdurend aan dat zelfs als je zo hard probeert een leven te creëren dat je wilt, het universum misschien anders beslist. En hoe je ervoor kiest om daarop te reageren, is wat telt – dat is waar het leven echt om draait.

Stroom mee met de rivier van het leven en je zult de kracht hebben om alles aan te kunnen wat op je pad komt.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Gerelateerde Artikelen:

Zoeken