5 Technieken voor Lucide Dromen

5 Technieken Voor Lucide Dromen Om Zelf Te Doen


89 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
89 keer gelezen sinds

0
(0)

Als je lucide dromen wilt proberen, kunnen enkele strategieën, zoals het uitvoeren van realiteitstests, je helpen om je geest te trainen om het eigen bewustzijn te herkennen.

Wat is lucide dromen?

Lucide dromen betekent dat je bewust bent tijdens een droom. Dit gebeurt meestal tijdens de rapid eye movement (REM) slaap, de droomfase van de slaap.

Geschat wordt dat 55 procent van de mensen een of meer lucide dromen heeft gehad in hun leven.

Tijdens een lucide droom ben je je bewust van je bewustzijn. Het is een vorm van metacognitie, ofwel bewustzijn van je bewustzijn. Vaak kun je bij lucide dromen ook controleren wat er in je droom gebeurt.

Sommige mensen melden dat lucide dromen heel levendig en echt aanvoelen, terwijl anderen zeggen dat ze invloed hebben kunnen uitoefenen in hun lucide droom. Anderen zeggen dat hun lucide dromen elke keer anders aanvoelen.

Lees ook:

Geschiedenis

In de afgelopen 20 jaar is de psychofysioloog Dr. Stephen LaBerge een pionier geworden in het onderzoek naar lucide dromen. Hij heeft niet alleen een van de meest populaire technieken voor lucide dromen uitgevonden, maar hij heeft ook veel wetenschappelijke studies over het onderwerp geleid.

LaBerge’s werk heeft onderzoekers geholpen de therapeutische voordelen van lucide dromen te ontdekken. Het kan nuttig zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals PTSS, terugkerende nachtmerries en angst.

Lucide dromen gebeuren meestal spontaan. Het is echter mogelijk om te leren hoe je lucide kunt dromen door verschillende methoden toe te passen.

5 Technieken voor Lucide Dromen

Hoe lucide Te dromen: 5 methoden

Technieken voor lucide dromen trainen je geest om je eigen bewustzijn op te merken. Ze zijn ook ontworpen om je te helpen het bewustzijn te herwinnen of te behouden terwijl je de REM-slaap ingaat.

1. Wakker-geïnitieerde lucide droom (WILD)

Een wakker-geïnitieerde lucide droom (WILD) gebeurt wanneer je direct vanuit het wakkere leven een droom binnenstapt. Er wordt gezegd dat WILD helpt je geest bewust te houden terwijl je lichaam in slaap valt.

Je moet gaan liggen en ontspannen totdat je een hypnagoge hallucinatie ervaart, een hallucinatie die optreedt net voordat je in slaap valt. WILD is eenvoudig, maar moeilijk te leren.

Het beoefenen van andere technieken voor het induceren van lucide dromen zal je kansen op WILD vergroten.

2. Realiteitstest

Realiteitstest, of realiteitscontrole, is een vorm van mentale training. Het verhoogt metacognitie door je geest te trainen om je eigen bewustzijn op te merken.

Je niveau van metacognitie is vergelijkbaar in je wakende en dromende toestanden. Dus, hogere metacognitie wanneer je wakker bent kan leiden tot hogere metacognitie wanneer je droomt.

Dit kan te maken hebben met de prefrontale cortex van de hersenen, die een rol speelt bij zowel realiteitstesten als lucide dromen. Om je metacognitie te verbeteren, kun je realiteitstests doen terwijl je wakker bent.

Probeer de volgende stappen meerdere keren per dag:

 1. Vraag jezelf: “Ben ik aan het dromen?”
 2. Controleer je omgeving om te bevestigen of je aan het dromen bent.
 3. Merk je eigen bewustzijn op en hoe je omgaat met je omgeving.

Je kunt elke 2 tot 3 uur een alarm instellen om jezelf eraan te herinneren een realiteitstest te doen.

Hier zijn veelgebruikte realiteitstests die mensen gebruiken om lucide te dromen:

 • Spiegels. Controleer je spiegelbeeld om te zien of het er normaal uitziet.
 • Solide objecten. Duw je hand tegen een muur of tafel en kijk of het erdoorheen gaat. Sommige mensen duwen hun vingers in hun andere handpalm.
 • Handen. Kijk naar je handen. Zien ze er normaal uit?
 • Tijd. Als je aan het dromen bent, verandert de tijd op een klok voortdurend. Maar als je wakker bent, verandert de tijd nauwelijks.
 • Ademhaling. Deze populaire realiteitstest houdt in dat je je neus dichtknijpt en kijkt of je kunt ademhalen. Als je nog steeds kunt ademhalen, ben je aan het dromen.

Het wordt aanbevolen om één realiteitstest te kiezen en deze meerdere keren per dag te doen. Dit zal je geest trainen om de realiteitstests te herhalen tijdens het dromen, wat lucide dromen kan veroorzaken.

3. Wakker worden en weer naar bed gaan (WBTB)

Wakker worden en weer naar bed gaan (WBTB) houdt in dat je de REM-slaap ingaat terwijl je nog bewust bent.

Er zijn veel versies van WBTB, maar overweeg deze techniek:

 1. Stel een alarm in voor 5 uur na je bedtijd.
 2. Ga zoals gewoonlijk slapen.
 3. Wanneer het alarm afgaat, blijf 30 minuten wakker. Doe een rustige activiteit zoals lezen.
 4. Val weer in slaap.

Wanneer je weer in slaap valt, is de kans groter dat je lucide droomt. Terwijl je wakker bent, kies je een activiteit die volledige alertheid vereist.

Onderzoek suggereert dat de kans op lucide dromen afhangt van het niveau van alertheid en niet van de specifieke activiteit.

4. Mnemonische inductie van lucide dromen (MILD)

In 1980 creëerde LaBerge een techniek genaamd Mnemonic Induction of Lucid Dreams (MILD). Het was een van de eerste methoden die wetenschappelijk onderzoek gebruikte om lucide dromen te induceren.

MILD is gebaseerd op een gedrag genaamd prospectief geheugen, waarbij je de intentie stelt om later iets te doen.

Bij MILD stel je de intentie om te onthouden dat je aan het dromen bent.

Hier is hoe je de MILD-techniek kunt gebruiken:

 1. Terwijl je in slaap valt, denk aan een recente droom.
 2. Identificeer een “droomteken”, iets dat ongewoon of vreemd is in de droom. Een voorbeeld is de mogelijkheid om te vliegen.
 3. Denk eraan terug te keren naar de droom. Erken dat het droomteken alleen gebeurt als je droomt.
 4. Zeg tegen jezelf: “De volgende keer dat ik droom, wil ik onthouden dat ik aan het dromen ben.” Herhaal de zin in je hoofd.

Je kunt MILD ook oefenen nadat je midden in een droom bent wakker geworden. Dit wordt meestal aanbevolen, omdat de droom dan verser in je geheugen ligt.

PRO TIP

Onderzoek suggereert dat een combinatie van realiteitstesten, WBTB en MILD het beste werkt. Je kunt WBTB combineren met MILD door een alarm in te stellen om over vijf uur wakker te worden. Terwijl je wakker bent, oefen je MILD.

5. Een droomdagboek bijhouden

Het bijhouden van een droomdagboek, of dromendagboek, is een populaire methode om lucide dromen te initiëren. Wanneer je je dromen opschrijft, word je gedwongen te onthouden wat er tijdens elke droom gebeurt. Er wordt gezegd dat het je helpt droomtekens te herkennen en je bewustzijn van je dromen te vergroten.

Voor de beste resultaten, log je je dromen zodra je wakker wordt. Het wordt ook aanbevolen om je droomdagboek vaak te lezen.

Hoe wakker te worden

Soms wil je misschien wakker worden uit een lucide droom. Lucide dromers gebruiken verschillende technieken.

Probeer de volgende methoden om wakker te worden uit een lucide droom

 • Roep om hulp. Er wordt gezegd dat schreeuwen in je droom je hersenen vertelt dat het tijd is om wakker te worden. Of, als je erin slaagt om hardop te spreken, kun je jezelf misschien wakker maken.
 • Knipper. Herhaaldelijk knipperen kan je geest helpen zich voor te bereiden om wakker te worden.
 • Val in slaap in je droom. Als je je ervan bewust bent dat je droomt, ga dan in je droom slapen zodat je in het echt wakker kunt worden.
 • Lees. Probeer een bord of boek te lezen in je droom. Dit kan delen van je hersenen activeren die niet worden gebruikt tijdens de REM-slaap.

Voordelen

Er is enig bewijs dat lucide dromen therapeutische effecten hebben. Lucide dromen kunnen mensen helpen het volgende te doen.

Overwin nachtmerries

Het is normaal om af en toe een nachtmerrie te hebben. Terugkerende nachtmerries kunnen echter stress en angst veroorzaken.

Ze worden vaak geassocieerd met:

 • posttraumatische stressstoornis (PTSS)
 • depressie
 • angst
 • stress
 • slaapstoornissen, zoals slapeloosheid
 • medicatie
 • middelengebruik

Lucide dromen kunnen helpen door de dromer de droom te laten controleren. Bovendien, wanneer een dromer weet dat hij droomt, kan hij herkennen dat de nachtmerrie niet echt is.

Lucide dromen worden vaak gebruikt in imagery rehearsal therapy (IRT). In IRT helpt een therapeut je een terugkerende nachtmerrie opnieuw voor te stellen met een ander, aangenamer verhaal.

Wanneer het wordt gebruikt in combinatie met cognitieve gedragstherapie (CGT), kan IRT met inductie van lucide dromen helpen de controle over dromen te vergroten.

Een kleine studie uit 2017 onderzocht dit effect door 33 militaire veteranen met PTSS en terugkerende nachtmerries te bestuderen. Sommigen kregen CGT met IRT, terwijl anderen alleen CGT kregen. De groep die CGT met IRT kreeg, ervoer meer droomcontrole, wat de nachtmerrie-geïnduceerde stress verminderde.

Verlicht angst

Het meeste wetenschappelijke onderzoek heeft zich gericht op PTSS en nachtmerrie-geïnduceerde angst. Volgens anekdotisch bewijs kan lucide dromen echter ook angst verlichten die door andere redenen wordt veroorzaakt.

Mensen beweren dat het controleren van hun dromen hen in staat stelt situaties onder ogen te zien die hen angst aanjagen.

Verbeter motorische vaardigheden

Lucide dromen zouden mogelijk voordelen kunnen hebben voor fysieke revalidatie. Onderzoek uit 2013 suggereerde dat het mentaal uitvoeren van motorische vaardigheden de fysieke bekwaamheid om ze uit te voeren zou kunnen vergroten.

Dit betekent dat mensen met fysieke beperkingen mogelijk motorische vaardigheden kunnen oefenen terwijl ze lucide dromen. De auteurs van het artikel speculeren dat mensen zonder fysieke beperkingen mogelijk lucide dromen kunnen gebruiken om motorische vaardigheden te verbeteren.

Voorzichtigheid

Over het algemeen worden eventuele gevaren van lucide dromen veroorzaakt door inductietechnieken.

Negatieve aspecten kunnen zijn:

 • Slaapproblemen. WBTB en MILD houden in dat je midden in de nacht wakker wordt. Deze onderbrekingen kunnen het moeilijk maken om voldoende rust te krijgen, vooral als je een slaapstoornis of een onregelmatig slaapschema hebt.
 • Derealisatie. Slaapstoornissen kunnen leiden tot derealisatie, het gevoel dat mensen, dingen en je omgeving niet echt zijn.
 • Depressie. De slaaponderbrekingen van inductietechnieken kunnen de symptomen van depressie verergeren.
 • Slaapverlamming. Lucide dromen kunnen gepaard gaan met slaapverlamming, wat kort maar verontrustend kan zijn. Bovendien kunnen slaapproblemen het risico op slaapverlamming verhogen.

Wanneer een arts raadplegen

Raadpleeg een zorgprofessional als je het volgende ervaart:

 • frequente nachtmerries
 • nachtmerries die je slaap regelmatig verstoren
 • angst om te slapen
 • traumatische flashbacks
 • emotionele veranderingen
 • geheugenproblemen
 • slaapproblemen

Deze symptomen kunnen wijzen op PTSS, een psychische aandoening of een slaapstoornis. Je zorgverlener kan bepalen of therapie met lucide dromen geschikt voor je is.

conclusie

Lucide dromen ontstaan wanneer je je ervan bewust bent dat je droomt. Vaak kun je het verhaal en de omgeving van de droom controleren. Het gebeurt tijdens de REM-slaap.

Wanneer het in therapie wordt gebruikt, kan lucide dromen helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals terugkerende nachtmerries en PTSS. Onderzoekers denken dat het ook kan helpen bij fysieke revalidatie.

Als je wilt leren lucide dromen, probeer dan de bovengenoemde technieken. Deze methoden kunnen je geest trainen om zich tijdens de slaap bewust te zijn van je bewustzijn.

Het is het beste om je arts te raadplegen als je denkt dat je een slaapstoornis, PTSS of een andere psychische aandoening hebt.

Veelgestelde Vragen

Wat is lucide dromen?

Lucide dromen betekent dat je bewust bent tijdens een droom, meestal tijdens de REM-slaap.

Hoe vaak komen lucide dromen voor?

Geschat wordt dat 55 procent van de mensen een of meer lucide dromen heeft gehad.

Wie heeft veel bijgedragen aan het onderzoek naar lucide dromen?

Dr. Stephen LaBerge is een pionier in het onderzoek naar lucide dromen.

Wat zijn realiteitstests?

Realiteitstests zijn technieken om je bewustzijn te trainen om te herkennen of je droomt.

Wat zijn de voordelen van lucide dromen?

Lucide dromen kunnen helpen bij het overwinnen van nachtmerries, het verlichten van angst en het verbeteren van motorische vaardigheden.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Emotionele Intelligentie Test
De Stress test
Sigma man Test