Lucide dromen: wat zijn dat en kan ik het ook (leren) + 2 Tips

Lucide Dromen: Wat Zijn Dat? + 2 Tips Om Zelf Lucide Dromen Te Leren


134 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
134 keer gelezen sinds

0
(0)

Lucide dromen zijn een intrigerende ervaring waarbij je tijdens een droom bewust wordt van het feit dat je aan het dromen bent. Het biedt je de mogelijkheid om controle uit te oefenen over de inhoud en het verloop van je droom. Met de juiste technieken kun jij wellicht ook leren om lucide te dromen.

Hoe gaaf zou het zijn om tijdens je dromen te kunnen vliegen, vreemde werelden te kunnen bezoeken of als held op te kunnen treden? Met lucide dromen behoort dit tot de mogelijkheden!

In dit artikel leer je alles over lucide dromen: wat het precies inhoudt, hoe vaak het voorkomt en welke voordelen eraan verbonden zijn. Ook krijg je waardevolle tips om zelf lucide dromen te ervaren.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

 1. Lucide dromen is een bewuste staat waarin je weet dat je aan het dromen bent.
 2. Je kunt tijdens lucide dromen vaak de inhoud en het verloop van je droom beïnvloeden.
 3. Ongeveer 55% van de mensen heeft minstens één keer een lucide droom ervaren in hun leven.
 4. Cognitieve technieken zoals reality checks zijn een effectieve manier om lucide dromen op te wekken.
 5. Lucide dromen kan therapeutische voordelen hebben, bijvoorbeeld bij de behandeling van nachtmerries en PTSS.

Wat is lucide dromen precies?

Bij lucide dromen ben je je tijdens een droom bewust van het feit dat je aan het dromen bent. Het is een vorm van metacognitie, oftewel het besef van je eigen bewustzijn. Vaak kun je in deze lucide staat ook controle uitoefenen over de gebeurtenissen in je droom.

Lucide dromen vindt meestal plaats tijdens de REM-slaap, de diepe slaapcyclus waarin de meeste dromen optreden. Voor velen voelen lucide dromen bijzonder levendig en realistisch aan, terwijl anderen ze juist wat vager ervaren. De intensiteit kan per keer verschillen.

Lucide dromen: wat zijn dat en kan ik het ook (leren) + 2 Tips

Hoe vaak komen lucide dromen voor?

Uit onderzoek blijkt dat lucide dromen vrij algemeen zijn. Een grote meta-analyse naar de incidentie van lucide dromen schatte dat ongeveer 55% van de mensen minstens één keer in hun leven een lucide droom heeft gehad.

Voor regelmatige lucide dromers, die minstens één keer per maand een lucide droom ervaren, lag dit percentage op ongeveer 23%. De gehanteerde onderzoeksmethoden bleken weinig invloed te hebben op deze schattingen.

Lees ook:

Technieken om lucide te leren dromen

Hoewel lucide dromen vaak spontaan optreedt, zijn er ook technieken om de kans erop te vergroten. Een recente systematische review keek naar bewezen effectieve inductiemethoden voor lucide dromen.

De meest succesvolle aanpak blijkt een cognitieve techniek als reality checks of Mnemonic Induction of Lucid Dreams (MILD). Hierbij train je je brein om je eigen bewustzijn op te merken, zowel overdag als tijdens het slapen.

Verklarende woordenlijst

 • Metacognitie: Het besef van je eigen gedachteprocessen en mentale staat.
 • REM-slaap: De slaapcyclus waarin de meeste dromen optreden en de ogen snel heen en weer bewegen.
 • Reality checks: Praktijken om te controleren of je aan het dromen bent, zoals horloge-kijken of door objecten heen proberen te lopen.
 • Lucide droom inductie: Technieken om de kans op een lucide droom te vergroten.

De voordelen van lucide dromen

Naast een bijzondere en soms wonderbaarlijke ervaring, kunnen lucide dromen ook therapeutische voordelen bieden. Uit onderzoek blijkt dat lucide dromen behulpzaam kan zijn bij de behandeling van angststoornissen, posttraumatische stressstoornis (PTSS) en hardnekkige nachtmerries.

Bij mensen met PTSS kunnen lucide dromen bijvoorbeeld helpen om meer controle te krijgen over terugkerende angstdroom omgevingen. Ook voor fysieke revalidatie lijken lucide dromen mogelijk gunstig, omdat je er ogenschijnlijk motorische vaardigheden kunt oefenen.

Lucide dromen: wat zijn dat en kan ik het ook (leren) + 2 Tips

De wetenschap achter lucide dromen

Hoewel er nog veel onduidelijk is, hebben hersenscans al wel wat inzicht gegeven in de neurofysiologische processen bij lucide dromen. Uit onderzoek blijkt dat lucide dromen gepaard gaan met verhoogde activiteit in de gebieden voor metacognitie, zoals de frontaalkwab.

Lucide dromen lijken een hybride bewustzijnsstaat waarbij aspecten van zowel waken als dromen gecombineerd worden. Het is een unieke mentale staat die duidelijk verschilt van wakker zijn én van normale, niet-lucide dromen.

Veiligheid en risico’s

Over het algemeen wordt lucide dromen als veilig beschouwd. De grootste potentiële risico’s hangen eigenlijk samen met de gebruikte inductietechnieken, bijvoorbeeld door verstoring en tijdens verstoring van de slaap.

Sommige mensen kunnen last krijgen van derealisatie (het gevoel dat de werkelijkheid niet echt is) of een toegenomen kans op slaapverlamming, een situatie waarin je even verlamd aanvoelt tijdens het ontwaken. Over het geheel genomen zijn de risico’s echter klein.

Lucide dromen: wat zijn dat en kan ik het ook (leren) + 2 Tips

Lucide dromen leren: twee essentiële tips

Als je geïnteresseerd bent in het leren van lucide dromen, zijn hier twee belangrijke tips om rekening mee te houden:

 1. Oefen reality checks: Eigenlijk het meest cruciale onderdeel om lucide te leren dromen. Doordat je overdag geregeld controleert of je aan het dromen bent, neemt je metacognitie toe. Vastberaden oefenen met deze checks vergroot de kans dat je ze ook in je dromen gaat toepassen.
 2. Houd een droomdagboek bij: Door je dromen gedetailleerd op te schrijven zodra je wakker wordt, train je je geheugen en word je beter in het herkennen van droomsignalen. Een droomdagboek helpt je om meer bewust te worden van wat er in je dromen gebeurt, wat essentieel is om luciditeit te bereiken.

Wees geduldig en blijf oefenen met deze tips. Lucide dromen leren vergt tijd en discipline, maar de bijzondere en soms zelfs levensveranderende ervaringen maken het zeker de moeite waard!

Lucide dromen: wat zijn dat en kan ik het ook (leren) + 2 Tips

Conclusie

Lucide dromen is een boeiende staat van verhoogd bewustzijn waarin je weet dat je aan het dromen bent en soms zelfs de inhoud van je droom kunt beïnvloeden. Het komt vaker voor dan je misschien zou denken: meer dan de helft van de mensen heeft het minstens één keer meegemaakt.

Naast een ongelofelijke ervaring kan lucide dromen ook therapeutische toepassingen hebben, bijvoorbeeld bij de behandeling van angststoornissen en fysieke revalidatie. Met technieken als reality checks en het bijhouden van een droomdagboek kun je de kans op lucide dromen actief vergroten.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Zijn lucide dromen gevaarlijk?

Over het algemeen wordt lucide dromen als veilig beschouwd. Sommige inductietechnieken, zoals die waarbij je de slaap verstoort, kunnen wel slaapproblemen veroorzaken. Verder is er een kleine kans op bijwerkingen als slaapverlamming. De risico’s zijn echter klein voor de meeste mensen.

Hoe vaak kan ik lucide dromen?

De frequentie van lucide dromen verschilt sterk per persoon. Sommige mensen ervaren ze meerdere keren per week, terwijl anderen ze slechts een paar keer per jaar hebben. Met de juiste technieken en veel oefenen is het mogelijk om de frequentie te verhogen.

Op welke leeftijd kun je lucide dromen leren?

Lucide dromen is op elke leeftijd mogelijk. Kinderen en tieners lijken er wel vaker last van te hebben dan volwassenen, vermoedelijk vanwege een natuurlijker vermogen tot fantasie en een grotere hersenplasticiteit op jongere leeftijd.

Kan ik alles doen wat ik wil tijdens een lucide droom?

Hoewel je tijdens een lucide droom vaak meer controle hebt over de droomwereld, zijn er grenzen aan wat je kunt doen. Je bent uiteindelijk nog steeds aan het dromen. Onmogelijke of heel bizarre scenario’s zullen waarschijnlijk moeilijk te realiseren zijn.

Helpt lucide dromen echt bij angststoornissen en fysieke revalidatie?

Zeker, er zijn aanwijzingen dat lucide dromen therapeutische toepassingen kan hebben. Bij angststoornissen kan het helpen om meer controle te krijgen over angstdroom omgevingen. Bij fysieke revalidatie is het mogelijk om motorische vaardigheden te oefenen. Meer onderzoek is echter nog nodig.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Persoonlijkheidstesten

Doe de ADHD test
De Stress test
Libido Test Voor Mannen