De Verborgen Wereld Van Microplastics In Zonnebrand

De Verborgen Wereld Van PFAS Microplastics In Zonnebrandcrèmes


123 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
123 keer gelezen sinds

Je smeert het met de beste bedoelingen op je huid, maar zelfs de best geteste zonnebrandcrème volgens de Consumentenbond bevat microplastics.

Deze minuscule deeltjes zijn niet zomaar een ongewenst bijproduct – fabrikanten voegen ze doelbewust toe om je crème die perfecte textuur en stabiliteit te geven. Het ontwijken van deze onzichtbare vijand lijkt een uitdaging, maar is zeker niet onmogelijk.

Waarom we ons zorgen maken

Microplastics zijn inmiddels overal te vinden – in onze grond, ons water en helaas ook in ons lichaam. Dagelijks krijgen we een hoeveelheid microplastics binnen die kleiner is dan een korrel zout. Hoewel dit weinig lijkt, worden deze deeltjes tegenwoordig aangetroffen in ons bloed en zelfs in onze hersenen.

Wetenschappers doen volop onderzoek naar de gezondheidseffecten, maar er zijn al zorgwekkende signalen. Microplastics kunnen mogelijk je hormoonbalans verstoren, je immuunsysteem belasten en worden in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Voor wie bewust met gezondheid bezig is, is het raadzaam om microplastics zoveel mogelijk te vermijden.

PFAS in Zonnebrandcrème: Gevaar, Veiligheid en Waarop te Letten in Nederland [DOSSIER 2025]
PFAS in Zonnebrandcrème: Gevaar, Veiligheid en Waarop te Letten in Nederland [DOSSIER 2025]

Herkennen en vermijden

De verpakking van je zonnebrandcrème verraadt niet altijd of er microplastics in zitten. Opvallend genoeg bevatten alle zonnebrandcrèmes die de Consumentenbond in 2025 als beste testte – zowel voor je lichaam als voor je gezicht – deze kleine plasticdeeltjes.

Gelukkig zijn er manieren om microplasticvrije producten te herkennen. Let op deze keurmerken, die garanderen dat het product geen microplastics bevat:

  • Europees ecolabel
  • Zero plastics inside
  • Demeter-keurmerk
  • Nordic Swan-label
  • NaTrue
  • Cosmos organic

Voor een snelle check kun je de Beat the Microbead-app van de Plastic Soup Foundation gebruiken. Scan simpelweg de barcode van je product en ontdek direct of er microplastics in verwerkt zijn via de Beat the Microbead website.

Merken zonder microplastics

Enkele merken die volgens de Consumentenbond plasticvrije zonnebrandcrèmes aanbieden zijn Weleda, Jetske Ultee, Riemann en Naïf. Houd er rekening mee dat niet alle producten van deze merken plasticvrij zijn en dat ze op andere punten soms minder goed scoren. Controleer daarom altijd zorgvuldig de verpakking of gebruik de Beat the Microbead-app.

De bewustwording rondom microplastics groeit, en steeds meer merken werken aan alternatieven die zowel je huid als het milieu beschermen. Door bewuste keuzes te maken in je zonnebrandproducten, draag je bij aan zowel je eigen gezondheid als die van onze planeet.

Beat the Microbead
Beat the Microbead App downloaden (GoodFeeling.nl heeft geen affiliatie met Beat the Microbead – geen advertentie)

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Waarom zitten er microplastics in zonnebrandcrème?

Fabrikanten voegen microplastics toe aan zonnebrandcrèmes om de textuur en stabiliteit te verbeteren. Deze kleine deeltjes zorgen voor een prettiger gevoel op de huid en voorkomen dat de ingrediënten scheiden. Hoewel ze de cosmetische eigenschappen verbeteren, zijn de gezondheids- en milieueffecten zorgwekkend.

Hoe schaden microplastics mijn gezondheid?

Microplastics kunnen je hormoonbalans verstoren en je immuunsysteem belasten. Onderzoek suggereert een verband met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Omdat microplastics in ons lichaam worden aangetroffen, is het belangrijk om blootstelling zoveel mogelijk te vermijden.

Welke merken bieden microplasticvrije zonnebrandcrèmes aan?

Merken zoals Weleda, Jetske Ultee, Riemann en Naïf bieden plasticvrije zonnebrandcrèmes aan. Het is belangrijk om te controleren of het specifieke product plasticvrij is, aangezien niet alle producten van deze merken gegarandeerd vrij zijn van microplastics. Gebruik de Beat the Microbead-app voor een snelle check.

Image Not Found

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Vinden

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen