Image

Zweetvoeten: het hele verhaal812 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
812 keer gelezen sinds

0
(0)

Voorkom zweetvoeten

Veel mensen hebben last van zweetvoeten, ook wel bromidrose genoemd. Maar hoe ontstaan die zweetvoeten eigenlijk? In tegenstelling tot wat mensen denken is transpiratievocht geurloos. Het is de reactie van lichaamseigen bacteriën op afsterving van huidcellen wat de vervelende lucht veroorzaakt.

Er zijn veel schoenen die geen vocht doorlaten, waardoor het zweet inwerkt op de huid en opperhuidcellen afsterven en een verbinding aangaan met de bacteriën die op de voet aanwezig zijn. Dit veroorzaakt de vervelende geur. Een goede voetverzorging is daarom van groot belang. Het wassen van de voeten is minstens net zo belangrijk als het reinigen van het gezicht. Was ze met een goede, huidvriendelijke zeep en droog ze daarna goed af. Wrijf ze eventueel in met een vette crème, bijvoorbeeld Crème Bioforce.

Vermijd synthetische materialen

Transpiratie wordt vooral bevorderd door het dragen van synthetische sokken, kousen en schoenen met een synthetische binnenzool. Daardoor wordt de voet totaal van de buitenwereld afgesloten en kan de huid ter plaatse niet ademen. Loop als je de kans hebt, zoveel mogelijk op blote voeten, niet alleen binnenshuis, maar vooral buiten, in het gras of in het water.

Rechtszaak met een ‘luchtje’

Er wordt vaak lacherig over gedaan, maar zweetvoeten kunnen behoorlijk vervelend zijn. Zo erg zelfs dat een rechtszaak erdoor beïnvloed kan worden. Op 26/04/02 werd in Den Haag een rechtszaak aangehouden omdat de verdachte politierechter A. van Weesenbeeck de zaak wraakte vanwege de sterke geur.

De rechter was partijdig, vond de 39-jarige Rotterdammer T.T. die terecht stond wegens lokaalvredebreuk. Hij wil dat een andere rechter zijn zaak behandelt, omdat Van Weesenbeeck hem had gesommeerd zijn schoenen aan te trekken omdat zijn voeten verschrikkelijk naar zweet stonken. De verdachte had het schoeisel demonstratief uitgedaan, omdat zijn zweetvoeten eigenlijk de reden waren dat hij voor de rechter moest verschijnen.

Begin februari werd T. weggestuurd uit de bibliotheek van de Technische Universiteit in Delft. Hij mocht daar niet meer komen omdat de andere bezoekers misselijk werden van de geur van zijn voeten. T. deed die schoenen telkens uit “omdat dat juist goed is als je zweetvoeten hebt”, beweerde hij. Zijn herhaaldelijke terugkeer ondanks een schriftelijk verbod kwam hem op een dagvaarding wegens lokaalvredebreuk te staan.

Nu moeten drie rechters beoordelen of het wrakingsverzoek gegrond is, vóór een rechter de zaak kan afhandelen. De zitting is voor onbepaalde tijd geschorst.

Anti-zweettips

Tegen zweetvoeten helpt alleen zeer geregeld baden, liefst tweemaal per dag. Was de voeten met warm en koud water, maar zonder zeep. Droog ze daarna zorgvuldig af, vooral in de tenen, en masseer ze goed. Er bestaan ook speciale crèmes die de werking van de zweetkliertjes afremmen en nare geurtjes verjagen. Wissel regelmatig van schoenen.

Röwo voetbad: Het bad met kamille en Japanse Muntolie beschermt tegen brandende voeten, zweetvoeten en voetschimmels. Werkt verkoelend, deodoriserend (reukloos makend) en verzorgend.

Er zijn veel verschillende dingen in de handel om zweetvoeten te voorkomen, zoals de geurvreter. Geurvreters inlegzolen zijn speciaal ontwikkeld om transpiratiegeur en vocht weg te nemen en om voetschimmel te voorkomen. Hierdoor zorgen Geurvreters voor een algemene conditieverbetering van de voeten. De doeltreffendheid van Geurvreters is te danken aan een gepatenteerd procedé met actieve koolstoffen en is dus uniek. Er wordt zelfs drie maanden garantie gegeven op geurvermindering van voeten, kousen en schoenen.

Er zijn veel verschillende middelen op de markt om zweetvoeten te voorkomen, maar het is vooral belangrijk om goede hygiëne te hanteren en synthetische materialen te vermijden. Door regelmatig te wassen en te drogen, en te kiezen voor ademende materialen, kan de geur van zweetvoeten aanzienlijk verminderd worden.

Voor meer informatie over anti-zweetproducten en -behandelingen kun je contact opnemen met een specialist of een pedicure. Zij kunnen advies geven over welke producten het beste werken en hoe je het beste voor je voeten kunt zorgen.

Ook zijn er hele leuke teensokken te koop. Deze teensokken bestaan uit 90% katoen en zijn luchtdoorlatend. Ze voorkomen zweetvoeten, eczeem en voetschimmel. Teensokken zijn ook ideaal voor sport en ze geven 100% beter draagcomfort. (geen naad). Ze zijn er in verschillende kleuren.

De malariamug en zweetvoeten

Malariamuggen hebben bloed nodig om hun eitjes te kunnen leggen, zoals eerder gezegd. Maar als de muggen geen speciaal zintuig hebben om mensen of dieren te vinden, zullen ze weinig succes hebben in het krijgen van bloed. Daarom heeft de malariamug zogenaamde “sensilia”. Dat zijn uitstulpingen van de antenne waarop poriën (kleine openingen) zitten, die in contact komen met zenuwcellen, in dit geval cellen die de geur die ze ontvangen aan de hersenen van de mug doorgeven. Veel insecten hebben deze sensilia en ze zijn allemaal gevoelig voor bepaalde geuren.

Muggen die mensen steken worden erg aangetrokken door oud zweet van ongeveer 3 dagen oud. Vers zweet vinden ze niet lekker, maar van oud zweet worden ze helemaal wild. Zoals gezegd hebben alle insecten andere sensilia, dus het ligt eraan welke zweetgeur de mug het beste kan ‘ruiken’ of je lekker bent voor die mug. Het is dus een sprookje dat een mug alleen op warmte of lichaamsvochtigheid afkomt of op CO2. Uit onderzoeken is gebleken dat de Anopheles gambiae, de belangrijkste malariaverspreider in Afrika verlekkerd is op geuren van ongewassen zweetvoeten, tenenkaas en oude sokken. Een goede bescherming tegen malaria zou dus al zijn elke dag je voeten te wassen en je sokken te verversen.

Anti-zweetproducten

Niet bij iedereen helpen de middelen die te koop zijn, er is dan ook zoveel om uit te proberen. Zo is er nu weer een nieuwe spray ontwikkeld, speciaal voor mensen die er al jaren last van hebben. Dan schijn je in een week van je zweetvoeten af te zijn. Het is verkrijgbaar bij apotheek en drogist en kost € 11,75. Het heet Pedispray.

Dus alle mensen die er last van hebben en al veel geprobeerd, dit is weer een nieuwe kans om van je zweetvoeten af te komen. Wanneer niets helpt en de voet is vurig, denk dan eens aan een eczeem. Wil je meer weten over teensokken, neem dan een kijkje op www.teensokken.nl.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken