Afnemende Vruchtbaarheid Bij Mannen

De Afnemende Vruchtbaarheid Bij Mannen Die Veel Zittend Werk Doen307 keer gelezen sinds
17
minuten leestijd
17
minuten leestijd
307 keer gelezen sinds

0
(0)

De vruchtbaarheid bij mannen is de laatste jaren afgenomen, wat een groeiend probleem is dat wereldwijd veel aandacht krijgt. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan deze afname, waaronder de levensstijl, voeding en blootstelling aan bepaalde chemicaliën. In dit artikel bespreken we specifiek de invloed van zittend werk op de vruchtbaarheid van mannen.

De afnemende vruchtbaarheid bij mannen

Een laag aantal spermacellen kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Het aantal spermacellen wordt vaak gemeten aan de hand van het aantal spermacellen per milliliter sperma. Volgens onderzoeken wordt een resultaat lager dan 15 miljoen spermacellen per milliliter als een lage spermakwaliteit beschouwd. Een volledige afwezigheid van spermacellen wordt azoöspermie genoemd.

Een lage spermakwaliteit kan de kans verkleinen dat een sperma een eicel van de partner bevrucht, wat resulteert in onvruchtbaarheid. Het is echter belangrijk op te merken dat veel mannen met een lage spermakwaliteit nog steeds in staat zijn om kinderen te verwekken.

Falling sperm count observed around the world, study finds

Invloed van zittend werk op de vruchtbaarheid

Zittend werk kan een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid van mannen. Langdurig zitten kan de bloedtoevoer naar de geslachtsorganen belemmeren en de lichaamstemperatuur in het scrotum verhogen, wat de productie van spermacellen kan beïnvloeden. Bovendien kan zittend werk leiden tot een sedentaire levensstijl en overgewicht, wat ook verband kan houden met verminderde vruchtbaarheid.

Daarnaast kunnen andere factoren op de werkplek, zoals blootstelling aan chemicaliën en straling, ook invloed hebben op de vruchtbaarheid. Studies tonen aan dat bepaalde chemicaliën in de omgeving van de werkplek, zoals pesticiden en oplosmiddelen, schadelijk kunnen zijn voor de spermakwaliteit en -productie.

Het is cruciaal dat mannen die zittend werk doen zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen voor hun vruchtbaarheid. Het nemen van regelmatige pauzes om te staan en te bewegen, het creëren van een ergonomische werkomgeving en het verminderen van blootstelling aan schadelijke chemicaliën kunnen stappen zijn om de vruchtbaarheid te behouden.

Oorzaken van afnemende vruchtbaarheid bij mannen

In de moderne samenleving brengen veel mannen het grootste deel van hun dag zittend door, of het nu op kantoor is of tijdens het thuiswerken. Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat langdurig zitten schadelijke effecten kan hebben op de vruchtbaarheid van mannen. In deze blogpost zullen we de oorzaken van afnemende vruchtbaarheid bij mannen die zittend werk doen bespreken, evenals de invloed ervan op de spermaproductie en -kwaliteit.

Schadelijke effecten van langdurig zitten

Langdurig zitten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals obesitas, hart- en vaatziekten en musculoskeletale aandoeningen. Wat echter minder bekend is, is dat het ook een negatieve invloed kan hebben op de vruchtbaarheid van mannen. Enkele schadelijke effecten van langdurig zitten zijn:

 • Verminderde bloedcirculatie: Langdurig zitten kan de bloedcirculatie belemmeren, waardoor er minder bloed naar de geslachtsorganen stroomt. Dit kan de spermaproductie beïnvloeden.

 • Verhoogde testiculaire temperatuur: Zitten gedurende lange periodes kan ervoor zorgen dat de temperatuur van de testikels stijgt. Een verhoogde testiculaire temperatuur kan de spermaconcentratie en -kwaliteit negatief beïnvloeden.

Invloed op de spermaproductie en -kwaliteit

Mannen die langdurig zitten, hebben mogelijk een lagere spermaproductie en verminderde spermakwaliteit. Dit kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Enkele specifieke effecten van langdurig zitten op de spermaproductie en -kwaliteit zijn:

 • Verlaagde spermadichtheid: Onderzoek heeft aangetoond dat mannen die langdurig zitten, lagere spermadichtheden kunnen hebben dan mannen die meer actieve beroepen hebben.

 • Verminderde spermamotiliteit: Langdurig zitten kan leiden tot verminderde beweeglijkheid van het sperma, wat de kans op bevruchting verkleint.

 • Veranderde spermastructuur: Langdurig zitten kan ook leiden tot veranderingen in de structuur van het sperma, zoals afwijkingen in de vorm en grootte van de zaadcellen.

Het is belangrijk op te merken dat het effect van langdurig zitten op de vruchtbaarheid van mannen mogelijk omkeerbaar is. Door regelmatig te bewegen, actieve pauzes te nemen tijdens het werk en een gezonde levensstijl te behouden, kunnen mannen hun vruchtbaarheid mogelijk verbeteren.

Vergelijking tussen actieve en zittende beroepen

Parameter Actieve beroepen Zittende beroepen
Bloedcirculatie Verbeterd Belemmerd
Testiculaire temperatuur Normaal Verhoogd
Spermadichtheid Hoger Lager
Spermamotiliteit Beter Verminderd
Spermastructuur Normaal Abnormaal

Risico’s en gevolgen van zittend werk

In onze moderne samenleving brengen veel mannen het grootste deel van hun werkdag zittend door, achter een bureau. Hoewel dit misschien comfortabel lijkt, zijn er risico’s verbonden aan deze sedentaire levensstijl die de vruchtbaarheid van mannen kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze risico’s en mogelijke gevolgen.

Verhoogd risico op erectiestoornissen

Uit onderzoek is gebleken dat mannen die langdurig zittend werk verrichten een verhoogd risico hebben op erectiestoornissen. Dit kan te wijten zijn aan een verminderde bloedtoevoer naar het genitale gebied, wat resulteert in problemen bij het krijgen of behouden van een erectie. Het constant zitten gedurende lange periodes kan leiden tot stijfheid en vernauwing van de bloedvaten, wat de erectiele functie kan beïnvloeden.

Effecten op hormoonbalans en testosteron niveaus

Daarnaast kan zittend werk ook invloed hebben op de hormoonbalans en testosteron niveaus bij mannen. Langdurig zitten kan leiden tot een verhoogde ophoping van vet in het lichaam, wat kan leiden tot een verhoging van de oestrogeenspiegels en verlaging van testosteron niveaus. Testosteron is essentieel voor de vruchtbaarheid bij mannen en een verlaagd niveau kan leiden tot verminderde zaadkwaliteit en verminderde vruchtbaarheid.

Om de negatieve effecten van zittend werk op de vruchtbaarheid te beperken, is het belangrijk om regelmatig te bewegen en voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Hier zijn enkele tips:

 • Sta regelmatig op en loop een paar minuten rond
 • Doe wat rekoefeningen om de bloedsomloop te stimuleren
 • Probeer een staand bureau of een zit-sta-bureau te gebruiken
 • Plan regelmatige pauzes om te bewegen en te strekken

Met deze eenvoudige aanpassingen kun je de negatieve effecten van zittend werk op de vruchtbaarheid verminderen en een gezonde levensstijl bevorderen. Let op je lichaam en zoek naar manieren om meer lichaamsbeweging in je dagelijkse routine op te nemen.

A woman's eggs choose lucky sperm during last moments of conception, study finds | CNN

Tips om de vruchtbaarheid te verbeteren

Als je een zittend beroep hebt, kan dit een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Het langdurig zitten en de beperkte beweging kunnen leiden tot een afname van de spermakwaliteit en -hoeveelheid. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je vruchtbaarheid te verbeteren, zelfs als je een zittend beroep hebt. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

Regelmatig bewegen en actief blijven

Beweging: Probeer regelmatig te bewegen om de bloedcirculatie in het lichaam te verbeteren en de spermakwaliteit te bevorderen. Neem pauzes tijdens je werkdag om even te stretchen of een korte wandeling te maken. Ook na het werk kun je actief blijven door bijvoorbeeld te joggen, fietsen of naar de sportschool te gaan.

Ergonomische aanpassingen op de werkplek

Zithouding: Zorg ervoor dat je een goede zithouding hebt tijdens het werken. Dit kan helpen om de druk op je bekken en testikels te verminderen. Gebruik een ergonomische stoel en zorg ervoor dat je rug goed ondersteund wordt.

Temperatuur: Hitte kan een negatieve invloed hebben op de spermakwaliteit. Probeer daarom de temperatuur op je werkplek onder controle te houden. Gebruik eventueel een ventilator of zorg voor voldoende ventilatie.

Pauzes: Neem regelmatig pauzes tijdens het werken om je testikels te laten rusten en af te koelen. Sta op, loop rond en vermijd langdurig zitten.

Dieet: Een gezond dieet kan ook bijdragen aan een betere vruchtbaarheid. Eet voldoende groenten, fruit en volkoren producten. Vermijd overmatig gebruik van alcohol en cafeïne en zorg ervoor dat je voldoende water drinkt.

Het is belangrijk om te onthouden dat vruchtbaarheid niet alleen afhankelijk is van je beroep, maar ook van andere factoren zoals leeftijd, genetica en levensstijl. Raadpleeg een arts of vruchtbaarheidsspecialist als je je zorgen maakt over je vruchtbaarheid of als je problemen hebt om een kind te verwekken.

Vergeet niet dat deze tips algemene suggesties zijn en mogelijk niet voor iedereen van toepassing zijn. Raadpleeg altijd een arts of specialist voor persoonlijk advies.

Source: img.oudersvannu.nl

Andere factoren die vruchtbaarheid beïnvloeden

Het is algemeen bekend dat zittend werk een nadelig effect kan hebben op de gezondheid van mannen. Een recente studie heeft echter aangetoond dat langdurig zittend werk ook invloed kan hebben op de vruchtbaarheid van mannen.

Voeding en levensstijl: Een ongezond dieet en een ongezonde levensstijl kunnen de vruchtbaarheid van mannen negatief beïnvloeden. Slechte voedingsgewoonten, zoals een dieet dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen en suikers, kunnen leiden tot obesitas en hormonale onevenwichtigheden, wat de spermakwaliteit kan verminderen. Daarnaast kunnen ongezonde levensstijlfactoren zoals roken, overmatig alcoholgebruik en drugsmisbruik ook de vruchtbaarheid beïnvloeden.

Stress en mentale gezondheid:

Stress: Langdurige blootstelling aan stress kan de vruchtbaarheid bij mannen verminderen. Chronische stress kan leiden tot hormonale onbalans en de productie van spermatozoën beïnvloeden. Daarnaast kan stress ook leiden tot slechte levensstijlgewoonten, zoals het verkeerde voedsel eten, niet genoeg bewegen en onvoldoende slaap, wat allemaal de vruchtbaarheid kan beïnvloeden.

Mentale gezondheid: Depressie en angststoornissen kunnen ook de vruchtbaarheid bij mannen beïnvloeden. Deze psychische aandoeningen kunnen hormonale veranderingen veroorzaken en de seksuele functie en het libido beïnvloeden, wat op zijn beurt de vruchtbaarheid kan verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat vruchtbaarheid niet alleen afhankelijk is van fysieke factoren, maar ook van de algemene gezondheid en het welzijn van een persoon. Het is daarom essentieel voor mannen om een gezonde levensstijl te handhaven, stress te verminderen en eventuele mentale gezondheidsproblemen aan te pakken om de vruchtbaarheid te bevorderen.

Intrauterine Insemination (IUI) | Conditions & Treatments | UCSF Health

Factor Invloed op vruchtbaarheid
Voeding en levensstijl Negatieve invloed
Stress en mentale gezondheid Negatieve invloed

Door bewust te zijn van deze factoren en de nodige stappen te nemen om een gezonde levensstijl te handhaven, kunnen mannen hun vruchtbaarheid verbeteren en de kans vergroten op het succesvol verwekken van een kind.

De rol van een gezonde levensstijl bij het verhogen van de vruchtbaarheid

Het is algemeen bekend dat een gezonde levensstijl essentieel is voor het behoud van de algehele gezondheid, maar wist je dat het ook invloed kan hebben op de vruchtbaarheid bij mannen? Vooral mannen die zittend werk doen, lopen een hoger risico op verminderde vruchtbaarheid. Gelukkig zijn er manieren om de vruchtbaarheid te verbeteren en de kans op een succesvolle conceptie te vergroten. Een gezond eetpatroon en het gebruik van voedingssupplementen zijn twee belangrijke aspecten die kunnen bijdragen aan een betere vruchtbaarheid. Hier zijn enkele tips:

Eetpatroon en voedingssupplementen

Eet een uitgebalanceerd dieet: Een uitgebalanceerd dieet is cruciaal bij het verbeteren van de vruchtbaarheid bij mannen. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Focus op het consumeren van verse groenten en fruit, volle granen, mager vlees en vis.

Vermijd junkfood: Voeding met veel suiker, vet en verwerkte ingrediënten kan de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Probeer fastfood, frisdrank en andere ongezonde voedingsmiddelen te vermijden. Ze kunnen leiden tot overgewicht, hormonale onevenwichtigheden en andere problemen die de vruchtbaarheid beïnvloeden.

Neem voedingssupplementen: Voedingssupplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gezond eetpatroon. Bepaalde voedingsstoffen, zoals zink, foliumzuur en vitamine C, zijn essentieel voor een goede spermakwaliteit. Overleg met een arts welke supplementen het meest geschikt zijn voor jou.

Hier is een tabel om te helpen bij het vergelijken van verschillende voedingssupplementen voor vruchtbaarheid:

Supplement Zink Foliumzuur Vitamine C
Aanbevolen Dosering 30 mg/ dag 400-800 mcg / dag 500-1000 mg / dag
Functie Essentieel voor een goede spermakwaliteit Bevordert de spermavorming Beschermt het sperma tegen oxidatieve stress
Natuurlijke bronnen Vlees, schaal- en schelpdieren, bonen, noten Bladgroenten, citrusvruchten, avocado’s Citrusvruchten, kiwi’s, aardbeien

Conclusie: Een gezonde levensstijl speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de vruchtbaarheid bij mannen. Door een uitgebalanceerd dieet te volgen en voedingssupplementen te nemen, kun je de kans op een succesvolle conceptie vergroten. Raadpleeg altijd een arts voordat je begint met het nemen van voedingssupplementen om ervoor te zorgen dat ze veilig en geschikt zijn voor jouw situatie.

Professionele hulp bij vruchtbaarheidsproblemen

Bij mannen die zittend werk doen, is er vaak sprake van een afnemende vruchtbaarheid. Deze vruchtbaarheidsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben en kunnen een impact hebben op het vermogen om kinderen te krijgen. Gelukkig zijn er professionele hulp en behandelingsmogelijkheden beschikbaar voor mannen die te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen.

IUI Treatments | Intrauterine Insemination | Care Fertility

Advies en behandelingsmogelijkheden

Het is belangrijk om advies in te winnen bij een vruchtbaarheidsspecialist als je problemen ervaart met vruchtbaarheid. Deze specialist kan een grondig onderzoek uitvoeren om de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen te achterhalen. Op basis van de diagnose kan de specialist vervolgens behandelingsmogelijkheden aanbevelen.

Enkele veelvoorkomende behandelingsmogelijkheden voor vruchtbaarheidsproblemen bij mannen zijn:

 • Medicatie: In sommige gevallen kan het gebruik van medicatie helpen om de vruchtbaarheid te verbeteren. Deze medicijnen kunnen hormonale veranderingen teweegbrengen die de spermakwaliteit en -productie positief beïnvloeden.
 • Chirurgie: In bepaalde gevallen kan een operatie nodig zijn om fysieke afwijkingen te corrigeren die de vruchtbaarheid beïnvloeden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een varicocèle, waarbij een zwelling van de aderen in de testikels wordt verholpen.
 • Kunstmatige voortplantingstechnieken: In sommige gevallen kunnen technieken zoals intra-uteriene inseminatie (IUI) of in-vitrofertilisatie (IVF) worden gebruikt om de kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten. Deze technieken omvatten het plaatsen van sperma direct in de baarmoeder of het bevruchten van een eicel buiten het lichaam.

Samenwerking met een vruchtbaarheidskliniek

Voor mannen die te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen, kan samenwerken met een vruchtbaarheidskliniek een waardevolle stap zijn. Deze klinieken hebben ervaring en expertise op het gebied van vruchtbaarheidsbehandelingen en kunnen op maat gemaakte oplossingen bieden. Ze kunnen ook ondersteuning bieden gedurende het hele proces, inclusief counseling en emotionele ondersteuning.

Al met al, als je problemen ervaart met vruchtbaarheid en zittend werk doet, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een vruchtbaarheidsspecialist kan je helpen bij het stellen van een diagnose en het vinden van de juiste behandelingsopties. Samenwerken met een vruchtbaarheidskliniek kan ook waardevol zijn, omdat zij gespecialiseerde hulp en ondersteuning bieden.

Conclusie

De impact van zittend werk op de vruchtbaarheid bij mannen is een belangrijk onderwerp om te bespreken. Uit onderzoek is gebleken dat langdurig zittend werk een negatieve invloed kan hebben op de vruchtbaarheid van mannen. Het kan leiden tot een lage spermaproductie en verstoringen in de kwaliteit en beweeglijkheid van het sperma.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat zittend werk niet de enige factor is die van invloed kan zijn op de vruchtbaarheid van mannen. Een gezonde levensstijl en het aannemen van actieve werkpraktijken zijn ook cruciaal om de vruchtbaarheid te behouden.

Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging buiten het werk, zoals wandelen, fietsen of sporten.
 • Neem regelmatig pauzes tijdens het werk om even te staan, te strekken en wat lichaamsbeweging te krijgen.
 • Creëer een ergonomische werkplek om de houding en bloedcirculatie te verbeteren.
 • Volg een gezond dieet dat rijk is aan voedingsstoffen zoals antioxidanten, vitamines en mineralen.
 • Vermijd blootstelling aan schadelijke stoffen zoals nicotine, alcohol en drugs.
 • Verminder stress door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhaling en mindfulness.

Het is ook belangrijk om regelmatig medisch advies in te winnen en vruchtbaarheidstests te laten uitvoeren als er zorgen zijn over de vruchtbaarheid. Door bewust te zijn van de mogelijke risico’s van zittend werk en proactieve maatregelen te nemen, kunnen mannen hun vruchtbaarheid beschermen en gezonde levensstijlkeuzes maken.

Sperm: why these secretive swimmers are the key to the future of fertility – and contraception

Belang van een gezonde levensstijl en actieve werkpraktijken

Een gezonde levensstijl en het aannemen van actieve werkpraktijken zijn van cruciaal belang voor de vruchtbaarheid van mannen. Het is essentieel om regelmatige lichaamsbeweging te krijgen, gezond te eten en blootstelling aan schadelijke stoffen te vermijden. Ook het verminderen van stress en het creëren van een ergonomische werkplek kunnen bijdragen aan het behoud van de vruchtbaarheid.

Hier is een vergelijkingstabel om te benadrukken:

Factor Impact op vruchtbaarheid bij mannen
Zittend werk Negatieve invloed op spermaproductie en -kwaliteit
Lichaamsbeweging Positieve invloed op de vruchtbaarheid
Gezond dieet Optimaliseert de voedingsstoffen voor spermacellen
Blootstelling aan schadelijke stoffen Kan de kwaliteit van het sperma aantasten
Stress Kan de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden
Ergonomische werkomgeving Verbetert de houding en bloedcirculatie

Het is dus belangrijk voor mannen om een gezonde levensstijl aan te houden, actieve werkpraktijken te bevorderen en bewust te zijn van eventuele risico’s die zittend werk met zich mee kan brengen. Door deze maatregelen te nemen, kunnen mannen hun vruchtbaarheid behouden en hun kansen op het krijgen van een kind vergroten.

Geraadpleegde bronnen

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken