Onvruchtbaarheid bij Mannen en Vrouwen

Van Onderzoek tot Behandeling: Alles over Onvruchtbaarheid bij Mannen en Vrouwen402 keer gelezen sinds
17
minuten leestijd
17
minuten leestijd
402 keer gelezen sinds

0
(0)

Onvruchtbaarheid is een veelvoorkomend probleem bij zowel mannen als vrouwen. Het kan een emotioneel beladen en uitdagende situatie zijn voor zowel individuen als koppels die op zoek zijn naar een kind. Er zijn tal van factoren die onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken, waaronder leeftijd, hormonale onbalans, blootstelling aan bepaalde chemicaliën, ziekten en aangeboren afwijkingen.

In dit artikel gaan we in op de oorzaken, diagnose en behandelingen van onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen en bespreken we specifieke oorzaken en behandelingen voor elk geslacht. We bekijken ook enkele vruchtbaarheidsbehandelingen en technieken, vruchtbaarheidstesten en zelftests en hoe verminderde vruchtbaarheid en secundaire onvruchtbaarheid van invloed kunnen zijn op uw vruchtbaarheid.

Alvast de belangrijkste punten:

  • Onvruchtbaarheid is een veelvoorkomend probleem bij zowel mannen als vrouwen.
  • Tal van factoren kunnen onvruchtbaarheid veroorzaken, zoals leeftijd, hormonale onbalans, blootstelling aan bepaalde chemicaliën, ziekten en aangeboren afwijkingen.
  • In dit artikel bekijken we de oorzaken, diagnose en behandelingen van onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen, en specifieke oorzaken en behandelingen voor elk geslacht.
  • We bespreken ook enkele vruchtbaarheidsbehandelingen en technieken, vruchtbaarheidstesten en zelftests en hoe verminderde vruchtbaarheid en secundaire onvruchtbaarheid van invloed kunnen zijn op uw vruchtbaarheid.

Oorzaken van Onvruchtbaarheid bij Mannen en Vrouwen

Er zijn verschillende oorzaken van onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Bij mannen kan een verminderde vruchtbaarheid veroorzaakt worden door een laag aantal zaadcellen, afwijkende zaadcellen of afwijkingen aan de zaadleiders. Bij vrouwen kan onvruchtbaarheid veroorzaakt worden door een onregelmatige of afwezige eisprong, endometriose, afwijkingen aan de baarmoeder of eileiders, of PCOS.

Het is mogelijk om de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen te testen. Bij mannen kan dit door middel van een spermaonderzoek en bij vrouwen door middel van een onderzoek van de baarmoeder, eileiders en eierstokken.

Oorzaken van Onvruchtbaarheid bij Mannen en Vrouwen

Bij mannen kan onvruchtbaarheid veroorzaakt worden door:

Oorzaak Bijzonderheden
Laag aantal zaadcellen Er zijn te weinig zaadcellen om effectief te kunnen bevruchten.
Afwijkende zaadcellen De zaadcellen hebben afwijkingen die bevruchting moeilijk maken.
Afwijkingen aan de zaadleiders De zaadleiders zijn geblokkeerd of beschadigd, waardoor zaadcellen niet vrijkomen bij de zaadlozing.

Bij vrouwen kan onvruchtbaarheid veroorzaakt worden door:

Oorzaak Bijzonderheden
Onregelmatige of afwezige eisprong Eicellen komen niet vrij tijdens de menstruatiecyclus, of niet regelmatig genoeg.
Endometriose Gewoon baarmoederslijmvlies groeit buiten de baarmoeder, waardoor zwangerschap bemoeilijkt wordt.
Afwijkingen aan de baarmoeder of eileiders De baarmoeder of eileiders zijn beschadigd, waardoor de eicellen niet bevrucht kunnen worden of niet in de baarmoeder terechtkomen.
PCOS Vrouwen hebben dan cystes op de eierstokken en hebben hierdoor veel mannelijke hormonen waardoor de eisprong verstoord kan zijn.

In zeldzame gevallen kan onvruchtbaarheid onverklaarbaar zijn. Dit wordt ook wel onbegrepen onvruchtbaarheid genoemd.

Diagnose van Onvruchtbaarheid bij Mannen en Vrouwen

Onvruchtbaarheid kan een zeer stressvolle en emotionele ervaring zijn voor koppels die graag kinderen willen krijgen. Het is belangrijk om te begrijpen dat onvruchtbaarheid een gemeenschappelijk probleem is voor zowel mannen als vrouwen, en dat er veel mogelijke oorzaken kunnen zijn.

Als u denkt dat u onvruchtbaar bent, is het belangrijk om uw huisarts te raadplegen. Veel paren wachten te lang voordat ze hulp zoeken, maar snelle diagnose kan de kans op succesvolle behandeling vergroten.

Oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen Oorzaken van onvruchtbaarheid bij mannen
Endometriose Varicocele (vergrote aders in de balzak)
Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) Infecties (bijvoorbeeld prostatitis)
Beschadigde of geblokkeerde eileiders Laag aantal zaadcellen
Baarmoederhalsproblemen Problemen met erectie of ejaculatie

Om de oorzaak van onvruchtbaarheid te diagnosticeren, kan uw arts verschillende tests uitvoeren. Bij vrouwen kan een echografie, bloedonderzoek of een hysterosalpingogram (HSG) worden uitgevoerd om te controleren op problemen met de eileiders of de baarmoeder.

Bij mannen kan een sperma-analyse nodig zijn om het aantal en de kwaliteit van de zaadcellen te evalueren. Andere tests voor mannen kunnen bloedonderzoeken of een biopsie van de testikels omvatten.

Zelftest vruchtbaarheid vrouw

Er zijn ook enkele zelftesten beschikbaar om vrouwen te helpen hun vruchtbaarheid te bepalen. Dit omvat ovulatietests, die thuis kunnen worden uitgevoerd met behulp van urinemonsters om de beste tijd voor geslachtsgemeenschap te bepalen, en tests voor het meten van het niveau van follikelstimulerend hormoon (FSH) in het bloed.

Behandelingen voor Onvruchtbaarheid bij Mannen en Vrouwen

Onvruchtbaarheid kan een uitdagende en frustrerende ervaring zijn voor stellen die zwanger willen worden. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar voor zowel mannen als vrouwen die te maken hebben met onvruchtbaarheidsproblemen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende behandelingen:

1. Vruchtbaarheidsmedicatie

Voor sommige mannen en vrouwen kan het nemen van medicijnen helpen bij het verbeteren van de vruchtbaarheid. Dit kan onder andere hormoonbehandelingen, antibiotica, of medicijnen voor het stimuleren van de eisprong bevatten.

2. Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Dit is een proces waarbij het sperma van de man rechtstreeks in de baarmoeder van de vrouw wordt geïnsemineerd. Het wordt vaak gebruikt als een eerste stap bij het behandelen van onvruchtbaarheid en kan helpen bij het verbeteren van de kans op zwangerschap.

3. In-vitrofertilisatie (IVF)

IVF is een geassisteerde voortplantingstechnologie waarbij een ei wordt bevrucht door sperma buiten het lichaam van de vrouw, in een laboratorium. Het bevruchte ei wordt vervolgens terug in de baarmoeder van de vrouw geplaatst om te groeien en zich te ontwikkelen.

4. Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

ICSI is een vorm van IVF waarbij een enkel sperma rechtstreeks in een ei wordt geïnjecteerd. Dit kan helpen bij mannen die onvoldoende sperma hebben of bij vrouwen met onverklaarbare onvruchtbaarheid.

5. Donoreicellen of -zaadcellen

Als een stel onvruchtbaar is door een gebrek aan eicellen of zaadcellen, kan het gebruik van donoreicellen of -zaadcellen een optie zijn. Dit kan ook een optie zijn voor paren met een hoog risico op genetische aandoeningen.

6. Chirurgische ingrepen

Bepaalde aandoeningen, zoals een varicocèle of obstructies in de eileiders, kunnen worden behandeld met chirurgische ingrepen. Deze ingrepen kunnen helpen bij het verbeteren van de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.

Het kiezen van de juiste behandeling voor onvruchtbaarheid hangt af van verschillende factoren, met inbegrip van de oorzaak van de onvruchtbaarheid en de leeftijd van de betrokken man en vrouw. Raadpleeg altijd een vruchtbaarheidsspecialist om de beste opties te bespreken.

Specifieke Oorzaken en Behandelingen van Onvruchtbaarheid bij Vrouwen

Onvruchtbaarheid bij vrouwen kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken is polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Vrouwen met PCOS hebben vaak problemen met de ovulatie en kunnen daardoor moeite hebben om zwanger te worden. Een andere oorzaak kan zijn een blaasontsteking, die de vruchtbaarheid kan aantasten als deze niet op tijd wordt behandeld.

Als een vrouw een liesbreuk heeft gehad, kan dit ook van invloed zijn op haar vruchtbaarheid. Bij een liesbreuk wordt er een stukje weefsel door een opening geduwd wat ertoe kan leiden dat de eileiders worden geblokkeerd. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. Naast medicatie en hormoontherapie, kan acupunctuur ook een positief effect hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen. Een vruchtbaarheidscoach kan helpen om een gezonde levensstijl aan te nemen en de vruchtbaarheid te verbeteren.

Specifieke Oorzaken en Behandelingen van Onvruchtbaarheid bij Mannen

Onvruchtbaarheid bij mannen kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is een verminderde spermaproductie. Dit kan veroorzaakt worden door hormonale afwijkingen, aangeboren afwijkingen of een infectie. Ook kan het zijn dat de zaadcellen niet goed gevormd zijn, waardoor ze niet in staat zijn om de eicel te bereiken.

Een andere oorzaak van onvruchtbaarheid bij mannen is een verstopping van de zaadleiders. Dit kan veroorzaakt worden door een infectie, een operatie of aangeboren afwijkingen.

Acupunctuur kan een effectieve behandeling zijn voor mannelijke onvruchtbaarheid. Door acupunctuur kunnen de hormoonspiegels in het lichaam in balans gebracht worden en kan de kwaliteit van het sperma verbeteren. Daarnaast kan ook voedingssupplementen, zoals vitamine E, helpen bij het verbeteren van de vruchtbaarheid.

Liesbreuk en Vruchtbaarheid

Een liesbreuk kan ook van invloed zijn op de vruchtbaarheid van mannen. Bij een liesbreuk is er sprake van een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Dit kan de zaadproductie en zaadkwaliteit verminderen. Een operatie kan in dit geval een oplossing bieden.

Als een man vermoedt onvruchtbaar te zijn, kan hij het beste naar de huisarts gaan om zich te laten onderzoeken.

Vruchtbaarheidsbehandelingen en -technieken

Als u te maken heeft met vruchtbaarheidsproblemen, zijn er verschillende behandelingen en technieken beschikbaar die u kunnen helpen zwanger te worden.

Een van de meest populaire behandelingen is in-vitrofertilisatie (IVF), waarbij de eicel van de vrouw buiten het lichaam wordt bevrucht en vervolgens in de baarmoeder wordt geplaatst om te groeien. Andere behandelingen zijn onder meer intra-uteriene inseminatie (IUI), waarbij sperma direct in de baarmoeder wordt geplaatst, en intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI), waarbij een enkel sperma in een eicel wordt geïnjecteerd.

Behandeling Beschrijving
In-vitrofertilisatie (IVF) Bij IVF worden één of meer eieren buiten het lichaam van de vrouw bevrucht met sperma. De bevruchte eieren (embryo’s) worden vervolgens in de baarmoeder geplaatst om te groeien.
Intra-uteriene inseminatie (IUI) Bij IUI wordt het sperma rechtstreeks in de baarmoeder van de vrouw geplaatst om de kans op bevruchting te vergroten.
Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) Bij ICSI wordt een enkel sperma in een rijpe eicel geïnjecteerd. De bevruchte eicel wordt vervolgens in de baarmoeder geplaatst om te groeien.

Sommige mensen kiezen ook voor alternatieve behandelingen zoals acupunctuur of het gebruik van vitamines of kruiden. Het is belangrijk om met uw arts te praten voordat u alternatieve behandelingen uitprobeert.

Als u hulp nodig heeft bij het vinden van de juiste vruchtbaarheidsbehandeling of -techniek, kunt u overwegen om een vruchtbaarheidscoach te raadplegen. Zij kunnen u helpen bij het vinden van de juiste optie voor uw individuele situatie.

Vruchtbaarheidstesten en Zelftests

Als je vermoedt dat je vruchtbaarheidsproblemen hebt, kun je verschillende testen en zelftests overwegen om meer informatie te verkrijgen. Hieronder vind je enkele opties:

Vruchtbaarheidscheck voor mannen

Met een vruchtbaarheidscheck voor mannen kun je snel en eenvoudig zelf testen hoe het gesteld is met je vruchtbaarheid. Bij deze zelftest meet je het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid van de zaadcellen in je ejaculaat. Dit geeft een indicatie van je vruchtbaarheid. Een vruchtbaarheidscheck voor mannen is onder andere verkrijgbaar bij drogisterijen en online.

Zelftest voor vruchtbaarheid bij vrouwen

Een zelftest voor vruchtbaarheid bij vrouwen meet het niveau van het luteïniserend hormoon (LH) in je urine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de eisprong en het meten ervan geeft een indicatie van je vruchtbaarheid. Een zelftest voor vruchtbaarheid is onder andere verkrijgbaar bij drogisterijen en online.

Thuistest voor vruchtbaarheid bij mannen

Een thuistest voor vruchtbaarheid bij mannen meet het aantal zaadcellen in het semenmonster. Het doel van deze test is het controleren van de vruchtbaarheid, inzicht krijgen in de kwaliteit van het sperma en het detecteren van mogelijke afwijkingen. Deze test is onder andere verkrijgbaar bij drogisterijen en online.

Een vruchtbaarheidstest of zelftest is een handige manier om inzicht te krijgen in je vruchtbaarheid. Let er wel op dat deze testen alleen een indicatie geven en dat een professionele diagnose nodig kan zijn om een eventuele behandeling te starten.

Verminderde Vruchtbaarheid en Secundaire Onvruchtbaarheid

Naast onvruchtbaarheid kunnen koppels ook te maken krijgen met verminderde vruchtbaarheid en secundaire onvruchtbaarheid. Verminderde vruchtbaarheid betekent dat het langer duurt dan verwacht om zwanger te worden, terwijl secundaire onvruchtbaarheid verwijst naar koppels die al eerder zwanger zijn geweest, maar nu problemen hebben om nog een kind te krijgen.

In sommige gevallen is de oorzaak van verminderde vruchtbaarheid of secundaire onvruchtbaarheid vergelijkbaar met primaire onvruchtbaarheid. Andere factoren die verminderde vruchtbaarheid kunnen veroorzaken zijn onder andere leeftijd, hormonale disbalans, medicatie en bepaalde ziektes.

Indien je te maken hebt met verminderde vruchtbaarheid of secundaire onvruchtbaarheid, is het raadzaam om contact op te nemen met een vruchtbaarheidsspecialist voor advies en ondersteuning. Zij kunnen je helpen bij het vaststellen van de oorzaak van het probleem en passende behandelingen voorstellen.

Vruchtbaarheidsspecialist en Hulp zoeken

Als je vermoedt dat je vruchtbaarheidsproblemen hebt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een vruchtbaarheidsspecialist kan je helpen bij het vinden van de oorzaken van je onvruchtbaarheid en het bieden van passende behandelingen.

Je kunt een verwijzing krijgen voor een vruchtbaarheidsspecialist van je huisarts. Het kan ook helpen om online onderzoek te doen om een specialist te vinden die bij je past. Het is belangrijk om een specialist te vinden met ervaring en expertise in het behandelen van jouw specifieke vruchtbaarheidsproblemen.

Vruchtbaarheidsbehandelingen en -technieken

Wanneer koppels te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen, kunnen er verschillende behandelingen en technieken worden ingezet om te helpen bij het realiseren van een zwangerschap. Enkele behandelopties zijn:

1. Hormoonbehandelingen

Sommige vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen kunnen worden behandeld met hormoontherapie. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het stimuleren van de eisprong of het reguleren van de menstruatiecyclus.

2. Intra-uteriene inseminatie (IUI)

IUI kan de kans op zwangerschap vergroten door het sperma van de man rechtstreeks in de baarmoeder van de vrouw te brengen, waardoor de afstand die het sperma moet afleggen om de eicel te bereiken, wordt verkort.

3. In-vitrofertilisatie (IVF)

IVF omvat het bevruchten van een eicel buiten het lichaam van de vrouw en het vervolgens terugplaatsen van de embryo(‘s) in de baarmoeder. Het kan helpen bij verschillende vruchtbaarheidsproblemen, waaronder een verminderde vruchtbaarheid bij mannen of vrouwen en secundaire onvruchtbaarheid.

4. Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

Bij ICSI wordt een enkel sperma rechtstreeks in een eicel geïnjecteerd, in plaats van het sperma en de eicel hun natuurlijke samenkomst te laten vinden. Het kan helpen bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid of mannen die helemaal geen spermatozoa in hun sperma hebben.

Er zijn ook andere benaderingen en technieken beschikbaar, zoals vruchtbaarheidscoaching, acupunctuur en het gebruik van vitamines. Het is belangrijk om met een vruchtbaarheidsspecialist te praten om te bepalen welke opties het beste zijn voor uw specifieke situatie.

Geraadpleegde bronnen

FAQ

Q: Wat is onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen?

A: Onvruchtbaarheid verwijst naar het onvermogen om zwanger te worden of een zwangerschap te behouden. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van onvruchtbaarheid.

Q: Wat zijn de oorzaken van onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen?

A: Onvruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals hormonale onevenwichtigheden, problemen met de eileiders of zaadleiders, vruchtbaarheidsstoornissen en levensstijlfactoren.

Q: Hoe wordt onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen gediagnosticeerd?

A: Onvruchtbaarheid kan worden gediagnosticeerd door middel van medische onderzoeken en tests, waaronder sperma-analyse, echografie en bloedonderzoek.

Q: Wat zijn de behandelingen voor onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen?

A: Behandelingen voor onvruchtbaarheid kunnen onder andere bestaan uit vruchtbaarheidsmedicatie, kunstmatige inseminatie, in-vitrofertilisatie (IVF) en chirurgische ingrepen.

Q: Wat zijn specifieke oorzaken en behandelingen van onvruchtbaarheid bij vrouwen?

A: Specifieke oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen kunnen onder andere blaasontsteking, liesbreuk en hormonale onevenwichtigheden zijn. Behandelingen kunnen variëren van medicatie tot chirurgische ingrepen.

Q: Wat zijn specifieke oorzaken en behandelingen van onvruchtbaarheid bij mannen?

A: Specifieke oorzaken van onvruchtbaarheid bij mannen kunnen onder andere liesbreuk en hormonale onevenwichtigheden zijn. Behandelingen kunnen variëren van medicatie tot chirurgische ingrepen.

Q: Welke vruchtbaarheidsbehandelingen en -technieken zijn er?

A: Vruchtbaarheidsbehandelingen en -technieken omvatten onder andere IVF, IUI, intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) en embryotransfer.

Q: Zijn er vruchtbaarheidstesten en zelftests beschikbaar?

A: Ja, er zijn vruchtbaarheidstesten en zelftests beschikbaar om de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen te controleren.

Q: Wat is verminderde vruchtbaarheid en secundaire onvruchtbaarheid?

A: Verminderde vruchtbaarheid verwijst naar een afname in de vruchtbaarheid van een persoon. Secundaire onvruchtbaarheid treedt op wanneer iemand niet in staat is om opnieuw zwanger te worden na eerdere succesvolle zwangerschappen.

Q: Hoe vind ik een vruchtbaarheidsspecialist en wanneer moet ik hulp zoeken?

A: Het vinden van een vruchtbaarheidsspecialist kan worden gedaan via doorverwijzingen van huisartsen of onderzoek op het internet. Het is raadzaam om hulp te zoeken als u al enige tijd zonder succes probeert zwanger te worden.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken