Jordan Peterson over het vinden van een vrouw, het huwelijk en stichten van een gezin

Jordan Peterson over het vinden van een vrouw, het huwelijk en stichten van een gezin231 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
231 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontdek de diepgaande inzichten van Jordan Peterson over het vinden van een geschikte vrouw, de complexiteiten van het huwelijk en de vreugde van ouderschap.

Dit artikel duikt diep in zijn adviezen, van het belang van aantrekkingskracht en wederzijds vertrouwen, tot het cruciale aspect van eerlijkheid en de bereidheid om kinderen te hebben.

Verrijk je begrip van relaties en familie met de wijsheid van een van de meest invloedrijke denkers van onze tijd.

Wie is Jordan Peterson

Jordan Peterson is een gerenommeerd Canadees klinisch psycholoog, cultuurcriticus, en professor in de psychologie. Hij is vooral bekend om zijn conservatieve opvattingen over culturele en politieke kwesties, waaronder genderidentiteit, politieke correctheid, en psychologie.

Met betrekking tot interpersoonlijke relaties en huwelijk, heeft Peterson een uniek en diepgaand perspectief. Hij ziet het huwelijk niet alleen als een sociaal contract, maar ook als een spirituele verbintenis en een kans voor individuele groei. In zijn optiek speelt het huwelijk een fundamentele rol in de structuur en zingeving van het leven.

De rol van aantrekkingskracht in het vinden van een partner

Volgens Peterson speelt fysieke aantrekkingskracht een belangrijke rol bij het vinden van een partner. Dit is echter niet beperkt tot oppervlakkige kenmerken; een van de factoren die mensen aantrekkelijk vinden, is bilaterale symmetrie – de mate waarin de ene helft van een object (of persoon) een spiegelbeeld is van de andere helft.

Bovendien onderstreept Peterson de rol van mysterie en onvoorspelbaarheid in aantrekkingskracht, zoals de manier waarop bepaalde geuren mensen tot elkaar kunnen aantrekken.

Dit zijn geen bewuste keuzes, maar diep ingebakken biologische mechanismen die een cruciale rol spelen in menselijke aantrekking.

Hoewel deze aspecten van aantrekkingskracht complex en grotendeels onbegrepen zijn, benadrukt Peterson hun belang in de context van een huwelijksrelatie.

Het experiment met de T-shirts

Peterson haalt een intrigerend experiment aan om de diepe biologische aspecten van aantrekkingskracht te verduidelijken. In dit experiment droegen symmetrische en asymmetrische mannen een schone T-shirt voor een dag.

Vervolgens werd deze T-shirts aan vrouwen gegeven om aan te ruiken. De resultaten waren opmerkelijk: vrouwen beoordeelden de geur van de T-shirts gedragen door de symmetrische mannen als aantrekkelijker dan die van de asymmetrische mannen.

Dit onderstreept de mysterieuze en onbewuste manieren waarop biologie onze aantrekking kan beïnvloeden.

Verder worden vrouwen over het algemeen niet seksueel aangetrokken tot de geur van mannen met wie zij genetisch gezien problemen kunnen krijgen bij de geboorte van een kind.

Interessant is dat vrouwen vaak zeggen dat deze mannen ‘teveel ruiken als hun broer’. Dergelijke onbewuste mechanismen tonen aan hoe complex en diepgeworteld de factoren zijn die bepalen of mensen zich seksueel en fysiek tot elkaar aangetrokken voelen.

Het fundament van vertrouwen in een huwelijk

Vertrouwen is de hoeksteen van een succesvol huwelijk, volgens Peterson. Het vermogen om elkaar de waarheid te vertellen, zelfs wanneer die pijnlijk of beschamend is, is van vitaal belang voor het behoud van een sterke relatie.

Peterson haalt Carl Jung aan en benadrukt dat het huwelijk niet alleen een sociale verbintenis is, maar ook een diepe spirituele band die het mogelijk maakt om openlijk en eerlijk met elkaar te communiceren zonder angst voor afwijzing of veroordeling.

Peterson ziet het huwelijk als een pact waarbij je zegt: “Ik ga me aan jou binden en jij gaat je aan mij binden. En dan gaan we elkaar de waarheid vertellen, en geen van ons zal de mogelijkheid hebben om weg te rennen.”

Dit proces van voortdurende openheid en eerlijkheid kan ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk zijn, maar het kan ook leiden tot persoonlijke groei en verdieping van de relatie.

Het belang van de huwelijksgelofte en het spirituele paarband

Peterson gaat dieper in op de interpretatie van Jung over het huwelijk, vooral in de context van het christendom. Jung stelt dat de gelofte in een christelijk huwelijk niet alleen een belofte is aan de partner, maar ook aan een hogere macht of spirituele entiteit.

In een dergelijk huwelijk is niet de man of de vrouw de baas, maar is het de gezamenlijke persoonlijkheid gevormd door de zoektocht naar de waarheid in beide partners. Deze wordt gezien als onderworpen aan het Logos, een concept dat kan worden geïnterpreteerd als goddelijke rede of het principe van de orde en kennis.

Peterson benadrukt dat het deze gelofte is, dit streven naar waarheid, dat de leidende kracht in je huwelijksleven zou moeten zijn.

Deze verbintenis tot eerlijkheid en integriteit helpt koppels om samen moeilijke tijden te doorstaan en elkaar te steunen wanneer ze geconfronteerd worden met persoonlijke fouten en mislukkingen.

Het belang van trouw zijn in moeilijke tijden

Wanneer moeilijke tijden zich aandienen in het leven, bijvoorbeeld na het maken van een grote financiële fout, benadrukt Peterson hoe waardevol het is om een partner te hebben op wie je kunt vertrouwen.

Een partner die bij je blijft, die je helpt om te navigeren door de stormen van het leven, die je helpt om de fouten te corrigeren die je hebt gemaakt en die je bijstaat bij het maken van beslissingen voor de toekomst.

Tegelijkertijd, wanneer jouw partner een fout maakt, sta je klaar om te helpen en samen te werken om het probleem aan te pakken.

De cultuur versus het huwelijk en het ouderschap

Onze cultuur heeft de neiging om het huwelijk en het ouderschap te onderwaarderen, en dat is een grote vergissing, volgens Peterson. Het huwelijk en het ouderschap maken een groot deel uit van je leven.

Ongeveer een derde van je leven wordt besteed aan je huwelijk, een ander derde aan je kinderen, en het laatste derde aan je leven buiten het huwelijk en de kinderen. Door het huwelijk of het ouderschap te missen, maak je volgens Peterson een ‘massale fout’.

Peterson erkent dat er mensen zijn voor wie het noodzakelijk is om een of meer van deze drie levensdelen te missen, vanwege hun uitzonderlijke talenten of unieke levensomstandigheden.

Echter, voor de meeste mensen, is het een gevaarlijke zaak om het huwelijk of het ouderschap te negeren of te vermijden.

De vreugde van kinderen

Kinderen krijgen een slechte naam in onze samenleving, maar Peterson betoogt dat kinderen een bron van plezier en vreugde kunnen zijn, als ze goed gedisciplineerd en opgevoed zijn.

Hij benadrukt dat kinderen, als ze zich goed gedragen, de beste gezelschap zijn. Ze zijn enthousiast over alles, houden ervan nieuwe dingen te doen, en zijn oprecht blij als je in hun buurt bent.

Een partner die je kunt vertrouwen

Petersons advies voor mannen die op zoek zijn naar een vrouw om mee te trouwen, gaat veel verder dan fysieke aantrekkingskracht. Hij adviseert mannen om ook te zoeken naar een vrouw die ze volledig kunnen vertrouwen.

De huwelijkse band, zo zegt hij, moet iets zijn als: “Oké, hier is de deal. Ik boei mezelf aan jou en jij boeit jezelf aan mij. Dan gaan we elkaar de waarheid vertellen en geen van ons mag wegrennen.”

Op deze manier wordt een sfeer van wederzijds vertrouwen gecreëerd waarin beiden de waarheid kunnen spreken en naar oplossingen kunnen zoeken voor de problemen die ze tegenkomen.

De noodzaak van continuïteit in je levensverhaal

Volgens Peterson is het belangrijk om iemand te vinden met wie je het touw van je leven kunt vlechten om een sterker, gezamenlijk touw te maken. Dit geeft continuïteit aan je levensverhaal.

Een partner kan je helpen je levensverhaal te verweven en een gezin te stichten, wat je leven meer betekenis en voldoening geeft. Met kinderen en kleinkinderen kun je een continuïteit en erfenis creëren die je leven verrijken.

Een goede moeder en het belang van kinderen willen

Tot slot benadrukt Peterson het belang van het kiezen van een partner die een goede moeder zou zijn en die kinderen wil hebben.

Hij stelt dat als een vrouw in haar midden twintig is en niet weet of ze kinderen wil, tenzij ze een zeer belangrijke reden heeft, ze waarschijnlijk niet de juiste psychologische oriëntatie heeft.

Het verlangen om kinderen te hebben is volgens hem een indicatie dat iemand begrijpt wat belangrijk is in het leven. Een goede moeder zijn en kinderen willen is een essentieel aspect van het zoeken naar een partner voor het leven.

Conclusie

Jordan Peterson biedt een diepgaande kijk op de complexiteit van het vinden van een partner voor het leven, huwelijk en ouderschap. De kern van zijn advies draait om aantrekkingskracht, vertrouwen, waarheid, toewijding en de bereidheid om kinderen te hebben.

Hij benadrukt het belang van het kiezen van een partner die je aantrekkelijk vindt, niet alleen fysiek, maar ook op diepere, mysterieuze niveaus zoals geur. Een ander cruciaal aspect is wederzijds vertrouwen en het belang van eerlijkheid in een relatie. Volgens Peterson moet de waarheid de leidraad van je huwelijksleven zijn.

Het huwelijk gaat over het aangaan van een diepe band, het opbouwen van een gezamenlijk leven en het creëren van een sterke fundering voor een gezin. Hij onderstreept ook het belang van het kiezen van een partner die een goede ouder zou zijn en het verlangen heeft om kinderen te hebben.

Hij suggereert dat als iemand geen kinderen wil hebben, dit een teken kan zijn dat ze mogelijk niet goed zijn georiënteerd op wat belangrijk is in het leven.

Petersons inzichten zijn waardevol voor jonge mannen die op zoek zijn naar een levenspartner en een gezin willen stichten. Ze nodigen uit tot diepgaande reflectie en openen de weg naar een zinvol en bevredigend leven.

Bron: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken