ginkgo biloba

Alles Wat Je Altijd Al Wilde Weten Over Ginkgo Biloba78 keer gelezen sinds
10
minuten leestijd
10
minuten leestijd
78 keer gelezen sinds

0
(0)

Ginkgo biloba, ook wel bekend als de Japanse notenboom, is een van de oudste boomsoorten op aarde. Deze majestueuze boom heeft een lange en rijke geschiedenis en is de enige overlevende soort van de Ginkgo-familie. Gedurende vele eeuwen werd deze plant gewaardeerd om zijn talrijke gezondheidsvoordelen en medicinale toepassingen.

In deze diepgaande blogpost zullen we alles omtrent Ginkgo biloba behandelen, van de rijke geschiedenis tot de moderne toepassingen in de gezondheidszorg. We zullen inzicht geven in de verschillende bestanddelen en hun potentiële voordelen, evenals de laatste onderzoeken en studies die de werking ervan ondersteunen.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Ginkgo biloba is een van de oudste boomsoorten op aarde en de enige overlevende soort van de Ginkgofamilie.
  2. Het extract van Ginkgo biloba bevat een breed scala aan actieve verbindingen zoals flavonoïden, terpenoïden en lactonverbindingen die verantwoordelijk zijn voor de vele potentiële gezondheidsvoordelen.
  3. Onderzoeken hebben aangetoond dat Ginkgo biloba de cognitieve functies, zoals geheugen en concentratie, kan verbeteren, evenals de bloedcirculatie kan stimuleren.
  4. Ginkgo biloba wordt ook in verband gebracht met antioxiderende en anti-inflammatoire eigenschappen, waardoor het mogelijk bescherming biedt tegen verschillende leeftijd gerelateerde aandoeningen.
  5. Het is een populair voedingssupplement en wordt door veel mensen gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder geheugenverbetering, behandeling van tinnitus en verbetering van de bloedcirculatie.
Ginkgo biloba | Hortus Leiden
Het kassencomplex in Leiden is in 1938 aangelegd rondom een van de meest spectaculaire bomen van de Hortus: de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) uit 1785. Een van de oudste exemplaren in Nederland!

Geschiedenis en Oorsprong

De geschiedenis van Ginkgo biloba gaat terug tot miljoenen jaren geleden. Het is een van de oudste soorten bomen op aarde en de enige overlevende van de Ginkgofamilie. Fossielen van de Ginkgo biloba zijn gevonden uit het Perm-tijdperk, meer dan 250 miljoen jaar geleden. Deze boomsoort heeft het overleefd door zijn buitengewone aanpassingsvermogen en veerkracht.

De Ginkgo biloba werd oorspronkelijk geassocieerd met de Chinese cultuur, waar het werd gewaardeerd om zijn unieke bladvormen en veronderstelde medicinale eigenschappen. De eerste geschreven verwijzingen naar de Ginkgo biloba werden gevonden in oude Chinese kruidenboeken uit de 16e eeuw. In deze werken werd de boom beschreven als een “levend fossiel” en werden de bladeren en zaden aanbevolen voor verschillende gezondheidsproblemen.

“De Ginkgo biloba leeft tussen de rotsen, onbewogen door wind en vorst.” – Oud Chinees gezegde

Botanische Beschrijving

De Ginkgo biloba is een grote, statige boom die maximaal 40 meter hoog kan worden. Het heeft een unieke groeihabitus, met een rechte stam en brede, spreidende takken. De bladeren van de Ginkgo biloba zijn onmiskenbaar, met hun kenmerkende, diep gevorkte vorm die doet denken aan een waaier.

Ginkgo biloba is een tweehuisig boomsoort, wat betekent dat mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende bomen groeien. De mannelijke bomen produceren kleine, katjeachtige bloemen, terwijl de vrouwelijke bomen vruchten voortbrengen in de vorm van een vlesige, geurende zaden omhuld door een buitenste schil.

Actieve Bestanddelen

Het extract van Ginkgo biloba bevat een breed scala aan actieve verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de vele potentiële gezondheidsvoordelen. Deze bestanddelen kunnen worden onderverdeeld in twee primaire groepen: flavonoïden en terpenoïden.

De flavonoïden in Ginkgo biloba, zoals quercetine en kaempferol, hebben krachtige antioxiderende en anti-inflammatoire eigenschappen. Ze helpen bij het beschermen van de cellen tegen oxidatieve stress en ontsteking, twee processen die verband houden met verschillende leeftijdsgerelateerde aandoeningen.

De terpenoïden, zoals ginkgoliden en bilobaliden, spelen een cruciale rol in het verbeteren van de bloedcirculatie door de bloedvaten te verwijden en de viscositeit van het bloed te verminderen. Deze verbindingen zijn ook verantwoordelijk voor de cardiovasculaire voordelen van Ginkgo biloba.

Everything You Need to Know About Ginkgo Biloba

Mogelijke Gezondheidsvoordelen

Dankzij de talrijke actieve bestanddelen in Ginkgo biloba wordt het geassocieerd met een breed scala aan potentiële gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen:

Cognitieve Gezondheid

Een van de meest bekende voordelen van Ginkgo biloba is het potentieel om de cognitieve functies te verbeteren, zoals geheugen, concentratie en aandacht. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat Ginkgo biloba kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve prestaties bij zowel gezonde mensen als mensen met lichte cognitieve stoornissen of de ziekte van Alzheimer.

De flavonoïden en terpenoïden in Ginkgo biloba worden geacht de doorbloeding naar de hersenen te verbeteren, waardoor de zuurstoftoevoer en de opname van glucose door de hersencellen worden gestimuleerd. Dit kan bijdragen aan een betere hersenactiviteit en cognitieve functies.

Bloedcirculatie

Een andere belangrijke toepassing van Ginkgo biloba is het verbeteren van de bloedcirculatie. De terpenoïden in het extract hebben vaatverwijdende eigenschappendie helpen bij het verwijden van de bloedvaten en het verbeteren van de bloedstroom naar de ledematen.

Dit kan bijdragen aan het verlichten van symptomen zoals koude handen en voeten, tintelingen en een doof gevoel als gevolg van slechte circulatie. Bovendien kan een verbeterde bloedstroom de zuurstoftoevoer naar de weefsels verhogen, wat gunstig kan zijn voor het algehele lichamelijk functioneren.

Tinnitus

Tinnitus, ook bekend als oorsuizen, is een aandoening waarbij mensen een constante piep, ruis of ander geluid in hun oren ervaren. Hoewel de oorzaken van tinnitus kunnen variëren, wordt aangenomen dat slechte bloedcirculatie in het binnenoor een rol kan spelen bij het veroorzaken of verergeren van de symptomen.

Verschillende studies hebben de effectiviteit van Ginkgo biloba onderzocht bij het verlichten van tinnitus. De vaatverwijdende eigenschappen van het extract kunnen mogelijk de bloedstroom naar het binnenoor verbeteren, waardoor de symptomen van tinnitus afnemen.

Antioxiderende en Anti-inflammatoire Effecten

Dankzij de aanwezigheid van krachtige antioxidanten zoals flavonoïden, kan Ginkgo biloba helpen bij het beschermen van de cellen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress wordt in verband gebracht met verschillende chronische aandoningen, waaronder hartaandoeningen, kanker en neurodegeneratieve ziekten.

Bovendien heeft Ginkgo biloba anti-inflammatoire eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Chronische ontsteking wordt ook geassocieerd met verschillende gezondheidsaandoeningen, waaronder diabetes, obesitas en auto-immuunziekten.

Ginkgo Biloba: Health Benefits and Uses

Veiligheid en Dosering

Ginkgo biloba wordt over het algemeen beschouwd als een veilig kruidensupplement wanneer het in de aanbevolen doseringen wordt ingenomen. De meest voorkomende dosis voor volwassenen is tussen de 120 en 240 milligram per dag, verdeeld over één of twee innames.

Het is echter belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u Ginkgo biloba begint in te nemen, vooral als u andere medicijnen gebruikt of bepaalde medische aandoeningen heeft. Ginkgo biloba kan namelijk interacties hebben met sommige medicijnen, zoals bloedverdunners en antidepressiva.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, wordt aangeraden Ginkgo biloba te vermijden, tenzij onder toezicht van een gekwalificeerde gezondheidsprofessional, omdat de veiligheid tijdens de zwangerschap en borstvoeding nog niet volledig is vastgesteld.

Moderne Toepassingen en Onderzoek

Ondanks de eeuwenoude geschiedenis van het gebruik van Ginkgo biloba in de traditionele geneeskunde, blijft het onderwerp van voortdurend modern onderzoek. Wetenschappers over de hele wereld bestuderen de potentiële voordelen en werkingsmechanismen van dit unieke kruid.

Een van de meest veelbelovende onderzoeksgebieden is het gebruik van Ginkgo biloba bij de preventie en behandeling van kanker. Verschillende in-vitro en dierstudies hebben aangetoond dat de actieve verbindingen in Ginkgo biloba antikanker-eigenschappen kunnen hebben door de groei van kankercellen te remmen en apoptose (celdood) te induceren.

Bovendien wordt onderzoek gedaan naar de potentiële rol van Ginkgo biloba bij het vertragen van het verouderingsproces en het beschermen tegen leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer. De antioxiderende en anti-inflammatoire eigenschappen van het extract kunnen mogelijk bijdragen aan het handhaven van een optimale cognitieve gezondheid naarmate we ouder worden.

Referenties en Studies

Onderstaande referenties en studies zijn gebruikt in de samenstelling van deze blogpost:

Veelgestelde Vragen

Wat doet Ginkgo biloba met je lichaam?

Ginkgo biloba is goedgekeurd als kruidengeneesmiddel voor het verbeteren van de concentratie en het geheugen, evenals het verbeteren van de doorbloeding van handen en voeten. Het bevat actieve verbindingen zoals flavonoïden en terpenoïden die kunnen bijdragen aan deze effecten.

Waar is Ginkgo biloba goed voor?

Ginkgo biloba wordt veel gebruikt voor het stimuleren van het denkvermogen, geheugen en concentratie. Het kan ook gunstige resultaten opleveren bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer door de bloedvaten te verwijden en de bloedstolling te verminderen, waardoor het bloed vlotter stroomt.

Hoeveel Ginkgo biloba bij tinnitus?

Voor de behandeling van tinnitus (oorsuizen) wordt een dosis van 100 mg Ginkgo biloba per dag aanbevolen. Als na twee tot drie maanden geen verbetering optreedt, heeft verder gebruik meestal geen zin.

Is Ginkgo biloba bloeddrukverlagend?

Ja, verschillende studies hebben aangetoond dat Ginkgo biloba een licht bloeddrukverlagend effect kan hebben. Bij gezonde vrijwilligers lijkt het extract de insulinesecretie en bètacelfunctie van de alvleesklier te verhogen als reactie op glucose, wat vervolgens de bloeddruk licht kan verlagen.

Hoe lang duurt het voordat Ginkgo biloba werkt?

Het kan ongeveer 4 weken duren voordat de effecten van Ginkgo biloba merkbaar worden. Dankzij de hoge concentratie van het extract in supplementen wordt het effect bij inname van slechts 1-2 tabletten per dag binnen deze periode waarneembaar.

Is Ginkgo Biloba goed voor het geheugen?

Ja, Ginkgo biloba wordt beschouwd als een effectief kruidensupplement voor de ondersteuning van het geheugen en de concentratie. Het zuivere extract bevat flavonoïden en terpeenlactonen die de cognitieve functies kunnen verbeteren.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Gerelateerde Artikelen

Zoeken