Brandnetelthee

Brandnetel: geschiedenis en gebruik444 keer gelezen sinds
3
minuten leestijd
3
minuten leestijd
444 keer gelezen sinds

0
(0)

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen..

BrandneteltheeIk ben dus een brandnetel. Zo verspreid als ik ben, zo veracht ben ik als “on“kruid. Overal willen zij me weg hebben, wat overigens onbegonnen werk is, want ik ben enorm vruchtbaar. Nee! Mij krijgen ze niet weg!

Daarom wil ik nu eens iets tot mijn verdediging zeggen:
Weten jullie wel dat ik heel erg gezond ben! Mijn plantenlichaam zit vol vitaminen en mineralen zoals: kalk, fosfor, ijzer en veel B vitaminen. Ook bevat ik vitamine D, wat vrij zeldzaam is in mijn plantenwereld, want dat is nodig voor het opnemen van voedingskalk in jullie lichaam.

Lees ook: Kleefkruid: Het grappige onkruid dat geneest met Andrea Bleeker

Brandnetels in de middeleeuwen

In de Middeleeuwen was er meer respect voor mij. De monniken in die tijd, maakten kleine zweepjes van mijn stengels en sloegen hun lichaam ermee als boetedoening. Door dat slaan gingen mijn brandhaartjes stuk, met alle gevolgen van dien, want mijn mierenzuur kwam vrij en brandde in hun huid.

Waarom deden ze dat? 
Zij ontdekten, dat mijn zuur gezond was en hun Reuma of Jicht verminderde. (Ze leefden namelijk heel sober in kille en natte ruimten) In deze tijd zijn er toch nog wel mensen, die willen profiteren van mijn goede eigenschappen. Ik houd ervan om vermoeidheid te bestrijden, het bloed te reinigen en te revitaliseren.

Waarom probeer je mij niet eens een keer te eten? Pluk dan alleen mijn topjes en stoof dat met uien en knoflook in olie. Er ontstaat een lekkere, op spinazie gelijkende groente. Misschien iets voor de gezondheidsfreak?

Maar ik moet ook eerlijk zijn, pluk mij niet na de maand mei, want dan ben ik niet lekker meer en ga ik mij voorbereiden op mijn nageslacht. Laat mijn landgenoten langs wegen staan, want die kunnen gifstoffen bevatten van jullie autoverkeer. Je kunt mij ook door de soep doen. Het is verstandig mij met dunne handschoenen te snijden, want ik blijf prikken, maar zodra ik verhit word, ben ik zo mak als een lammetje.

Voel je niets voor al dit bovenstaande?..
Koop mij dan gewoon als gedroogd kruid, en ga brandnetelthee van mij zetten. Al mijn goede eigenschappen (zij het minder) breng ik in het water over. Drink mij regelmatig. Vind je mij niet lekker? Gebruik wat honing, geen suiker, want dat maakt mij misselijk.

Vind je het dan nog niet lekker? Laat mij dan maar staan. En ga naar een andere collega van mij. Er zijn er genoeg, bijvoorbeeld een vriend van mij uit Zuid-Afrika. Zijn naam is Rooibos..

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231210 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023915 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023643 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211744 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211019 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211133 views