Groene Thee

Groene thee – gezond een goede vetverbrander775 keer gelezen sinds
10
minuten leestijd
10
minuten leestijd
775 keer gelezen sinds

0
(0)

Groene theeBij een groot onderzoek op groene thee is komen vast te staan dat er meer dan een paar honderd verschillende stoffen in deze theestruik zijn gevonden. Het zijn stoffen die het cholesterolgehalte verlagen en het verbranden van vetten verbeteren. Vervolgens is komen vast te staan dat deze stoffen kanker remmende en antibacteriële eigenschappen bezitten. Een hele mond vol, maar al met al een thee om eens te proberen.

Er zit wel theïne en wat looizuur in deze thee, maar dat mag de pret niet drukken want met mate gebruikt kan deze stimulerende thee een gezonde verrijking van je voeding zijn. De thee heeft een fijn aroma, maar is enigszins bitter van smaak.

Deze thee staat nu enorm in de belangstelling vanwege de preventieve werking tegen kanker en hartziekten. Men heeft zich erop gestort en overal zijn er onderzoeken aan de gang. Er zijn zelfs “groene thee capsules” op de markt. Wees daar voorzichtig mee! Een biologische thee heeft natuurlijk de voorrang. Laat de thee niet te lang trekken. De gezonde stoffen komen vrij snel in het water – zeker niet langer dan 10 minuten, want dat komt de thee niet ten goede. De thee wordt dan erg bitter. Zoet het met wat honing om de smaak vervolgens te verfijnen. 

Als je op dit moment veel koffie, thee of cola drinkt, is het de moeite waard over te schakelen op groene thee. Het is wel even wennen, maar na verloop van tijd wil je geen rommel meer in je lichaam stoppen. Zonder dat je er invloed op hebt, komt er namelijk al genoeg rommel bij je binnen. Daarom is het fijn om te weten dat door gezonde drank en voeding deze gifstoffen weer geneutraliseerd kunnen worden.

Ben je nog niet overtuigd?

Dan is het volgende citaat uit het Algemeen Handelsblad de moeite waard om te lezen.

Groene thee en groene groenten bevatten stoffen die het ontstaan van kanker tegengaan. Dat is de conclusie van een groot aantal wetenschappelijke studies. Aangezien groene thee geen bijwerkingen heeft, kan deze nu eigenlijk al worden aanbevolen als middel om de kans op kanker te verminderen. Overigens schijnt groene thee ook een zekere bescherming tegen hart- en vaatziekten te bieden.”

1. rijk aan gezondheidsbevorderende stoffen.

Gewoon een saaie thee? Verre van dat! Er zit veel meer achter deze populaire warme drank dan de meeste mensen vermoeden en verwachten.

Groene thee is rijk aan secundaire plantaardige stoffen die een ondersteunende werking hebben tegen vele ziekten. De belangrijkste daarvan zijn de zogenaamde catechinen. Catechinen zijn bittere stoffen uit planten en in groene thee bestaat 30 tot 40 procent van de droge bladmassa daaruit.

Door hun hoge antioxidantwerking hebben catechinen veel gezondheidsvoordelen en kunnen ze helpen bij o.a. zwaarlijvigheid en diabetes.

Groene thee is ook een goede bron van polyfenolen, die ontstekingen in het lichaam verminderen en het helpen kankercellen te bestrijden (1). Vrije radicalen worden zo tegengehouden en krijgen geen kans de cellen te beschadigen. Op lange termijn zou dit effect zelfs een positief effect kunnen hebben op het verouderingsproces.

Een unieke combinatie van fytochemicaliën en antioxidanten maakt groene thee tot een van de gezondste drankjes die er zijn.

2. ondersteunt de hersenen

De cafeïne in groene thee maakt dat we ons alert en helder voelen, omdat cafeïne de receptoren in de hersenen blokkeert voor een neurotransmitter die adenosine heet – met een duidelijk effect. We voelen ons fit en onze vermoeidheid wordt tijdelijk onderdrukt.

Tegelijk neemt de concentratie van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline toe, wat een stemmingsverhogend effect veroorzaakt.

Groene thee heeft een soortgelijk effect als koffie, maar zonder het trillende, overprikkelde gevoel op te wekken dat vaak optreedt na een kop van de zwarte hete drank.

Dit komt deels omdat groene thee minder cafeïne bevat dan koffie en deels omdat groene thee het aminozuur L-theanine bevat.

L-theanine werkt direct in op de neurotransmitter GABA in de hersenen, die een angstverlichtend effect heeft. Het stimuleert ook de aanmaak van dopamine en helpt de hersenen in een toestand van concentratie te komen (3).

Groene thee maakt je alert en geconcentreerd, dankzij het cafeïnegehalte. Het aminozuur L-theanine dat in groene thee zit, heeft tegelijk een ontspannende en angstremmende werking.

Groene Thee

3. stimuleert vetverbranding en prestatievermogen.

Groene thee wordt al vele jaren in geconcentreerde vorm als voedingssupplement verkocht. Men zegt dat het de vetverbranding stimuleert en zo de kilo’s doet afvallen.

In feite bevestigen sommige studies deze bewering. Sommige deelnemers vertoonden een toename van het energiemetabolisme en een betere mobilisatie van lichaamsvet.

Maar of groene thee werkelijk de stofwisseling stimuleert is nog steeds omstreden. Sommige studies laten een positief effect zien, terwijl andere geen effect vinden.

Afhankelijk van hoe de theedrinker reageert op de cafeïne die erin zit, kan het inderdaad zijn dat hij overdag wat actiever wordt. De daaruit voortvloeiende drang om te bewegen zou zich dus in een hoger energieverbruik kunnen uiten. Dit is een indirect effect, maar een dat vermoedelijk mettertijd minder wordt naarmate het lichaam aan cafeïne gewend raakt.

Groene thee is geen wonderwapen tegen vet, maar wel een behulpzame metgezel bij het afvallen. Meer lichaamsbeweging en een betere mobilisatie van lichaamsvet behoren tot de positieve effecten.

4. bescherming tegen kanker door antioxidanten

Kanker is wereldwijd een van de meest voorkomende doodsoorzaken. Het is bekend dat de ongecontroleerde groei van cellen bevorderd wordt door oxidatieve processen. Om zich tegen deze celbeschadiging te beschermen, heeft het lichaam antioxidanten uit planten nodig (6).

Groene thee is een uitstekende bron van antioxidanten. Het kan beschermen tegen borstkanker, prostaatkanker en darmkanker, onder andere.

Een observationele studie toonde aan dat vrouwen die het meest groene thee dronken 20 tot 30 procent minder kans hadden op het ontwikkelen van borstkanker.

Dit effect werd ook gezien bij darmkanker. Theedrinkers hadden tot 42 procent minder gevallen (7).

Groene thee beschermt tegen veel soorten kanker door zijn krachtige antioxidanten. Het regelmatig drinken ervan kan op de lange duur een positief effect hebben.

5. vermindert het risico op hart- en vaatziekten

Wereldwijd sterven de meeste mensen als gevolg van hart- en vaatziekten. Een gezonde voeding blijkt een zeer effectieve manier te zijn om het risico op ziekten, waaronder beroerte en hartaanval, aanzienlijk te verminderen.

Groene thee zou een belangrijk onderdeel kunnen zijn van een hart-gezond dieet, volgens sommige studies. De consumptie ervan verbetert risicofactoren zoals het totale cholesterolgehalte, het LDL-cholesterolgehalte en het triglyceridengehalte.

De talrijke antioxidanten betekenen dat schade door LDL cholesterol snel hersteld kan worden. Dit verbetert de vasculaire gezondheid.

Regelmatig groene thee drinken verbetert je cholesterol- en bloedlipidengehalte en kan je op de lange duur beschermen tegen ziekten.

6. Groene thee beschermt tegen zwaarlijvigheid en helpt je afvallen

Een onderzoek, uitgevoerd over twaalf weken, toonde een aanzienlijke vermindering van lichaamsvet, lichaamsgewicht en buikomvang in de groene thee groep. De wetenschappers vermoeden dat de reden hiervoor de hoge catechine inname is.

Maar omdat zwaarlijvigheid meestal veroorzaakt wordt door een combinatie van slechte voeding en te weinig lichaamsbeweging, lijkt het duidelijk dat groene thee alleen waarschijnlijk geen blijvende bescherming biedt. Als dagelijkse metgezel bij het afvallen is het echter bijna onverslaanbaar.

Wil je afvallen maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit kookboek vind je heerlijke recepten voor de beste start van een lichter leven.

Catechines helpen het lichaam om gewicht te verliezen. Elke dag thee drinken schijnt te helpen vet te verbranden – vooral rond de buik.

7. Het zou je kunnen helpen langer te leven

Om de kans op vroegtijdig sterven aan hart- en vaatziekten of kanker te verkleinen, is groene thee een gezonde keuze. Een Japanse studie onderzocht meer dan 40.000 volwassenen. Degenen die meer dan vijf koppen groene thee per dag dronken hadden een aanzienlijk kleinere kans om in de volgende elf jaar te sterven.

Het risico om in deze periode te sterven werd met 23 procent verminderd bij vrouwen en met 12 procent bij mannen. Theedrinkers leven langer – althans in Japan. De kans om te sterven was tot 23 procent lager als elke dag overvloedig groene thee werd gedronken.

8. verlaagt het risico op diabetes type 2

Als het lichaam ongevoelig wordt voor het hormoon insuline, bereikt suiker uit het bloed de cellen niet meer in voldoende hoeveelheden. Deze insulineresistentie kan zich ontwikkelen tot diabetes type 2.

Wereldwijd lijden meer dan 400 miljoen mensen aan diabetes – en het aantal neemt toe. Als je je risico op het krijgen van de ziekte wilt verkleinen, moet je actie ondernemen en op zoek gaan naar goede strategieën.

Groene thee kan de insulinegevoeligheid verbeteren en de bloedglucosespiegel verlagen (12). Een meta-analyse van 18 studies toonde aan dat regelmatige consumptie van cafeïnehoudende dranken, zoals groene thee of koffie, het risico op het ontstaan van diabetes met tot zeven procent kan verminderen (13).

Groene thee verbetert de werking van insuline in het lichaam en beschermt zo tegen diabetes. Als je veel groene thee drinkt, kun je je risico met wel zeven procent verminderen.

Een ruime keuze aan variëteiten

Hoe vaak, hoeveel en wanneer je groene thee drinkt hangt helemaal af van je doelen en welke gezondheidsvoordelen je verwacht. Groene thee soorten hebben verschillende gezondheidseffecten door verschillende teelt- en verwerkingsmethoden.

Als je elke dag groene thee wilt drinken, moet je bij het kopen ervan op zoek gaan naar biologische kwaliteit om pesticiden en verontreinigende stoffen te vermijden. De theesoorten Sencha en Gyokuro zijn bijzonder geschikt als basisthee. Sencha is het meest bekend in westerse landen. Hoe donkerder groen en fijner de bladeren, hoe beter de kwaliteit. Hier lopen de kwaliteit en de prijzen van de produkten sterk uiteen (14).

Wie Sencha van goede kwaliteit wil drinken heeft vele mogelijkheden, vooral online, om de thee zonder veel moeite te bestellen. Onder andere de online winkel Amazon biedt een ruime keuze aan producten. Deze thee, bijvoorbeeld, is erg populair bij veel groene theedrinkers en, hoewel er een fors prijskaartje aan hangt van 13,50 euro voor 250 gram, scoort hij ook punten voor echt goede kwaliteit (15).

Sencha is ook de populairste groene thee in Japan. In tegenstelling tot andere soorten wordt hij direct aan de zon blootgesteld. De biologische Sencha thee van Steinberger (DE-ÖKO-039) smaakt onmiskenbaar fijn-scherp aromatisch en ontvouwt een rijke grasachtige geur. Je kunt het hier online kopen, net als Matcha in biologische kwaliteit.

Groene thee wordt in Azië al vele eeuwen gedronken. Het is allang wijdverbreid in het Westen en geniet een toenemende populariteit.

De voordelen voor de gezondheid zijn talrijk

Het is een uitstekende bron van antioxidanten. Deze beschermen het lichaam tegen kanker, zijn goed voor de bloedvaten en beschermen ook tegen diabetes.

Groene thee heeft een ander effect dan koffie. Het effect ervan is milder en wordt beter verdragen. Het aminozuur L-theanine dat in groene thee aanwezig is, stimuleert onze hersenen en helpt ons een toestand van ontspannen concentratie te vinden.

Als je zwaarlijvigheid wilt voorkomen of overtollige kilo’s kwijt wilt raken, is groene thee de juiste keuze. Het is goed geschikt als ondersteuning van een dieet en geeft energie voor de dag.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken