anti

Antioxidanten – Super bij Gezondheidsbescherming in 2022

Antioxidanten

Antioxidanten beschermen het lichaam en ondersteunen het immuunsysteem door vrije radicalen op te vangen. Ook tegen de schadelijke gevolgen van roken. Dit maakt ze een uitstekend middel tegen veroudering. Ze voorkomen oxidatieve stress, die voornamelijk verantwoordelijk is voor celveroudering. Maar omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken, moeten ze met voedsel worden ingenomen.

Antioxidanten zijn chemische verbindingen die specifiek de oxidatie van andere stoffen voorkomen.

Iedereen kent oxidatie processen. Roest is bijvoorbeeld een gevolg van dergelijke processen. Deze processen vinden ook plaats in het menselijk lichaam, bijvoorbeeld tijdens de stofwisseling.

Hierdoor ontstaan ​​vrije radicalen, zeer reactieve zuurstofverbindingen. Deze kunnen ook ontstaan ​​door de invloed van UV-straling, chemicaliën of allerhande verontreinigende stoffen. Stress, slechte voeding en een ongezonde levensstijl kunnen ook bijdragen aan de verhoogde vorming van vrije radicalen. Als deze in grotere hoeveelheden voorkomen, treedt oxidatieve stress op, die verantwoordelijk is voor veroudering, maar ook voor verschillende ziekten. Vrije radicalen beschadigen genen, eiwitten en cellen en kunnen daarom zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Maar wat kun je eraan doen? Allereerst gebruikt het menselijk lichaam bepaalde enzymen om de meeste vrije radicalen onschadelijk te maken. Daarnaast ondersteunen antioxidanten het lichaam. De beste manier om hun effect uit te leggen is met een appel en een citroen. Als je de appel doormidden snijdt, worden de raakvlakken na korte tijd bruin en oxideren ze. Maar als je er citroensap op doet, gebeurt dat niet. De reden hiervoor is de vitamine C in citroen, het is een antioxidant en dus een radicalen vanger.

Deze moeten met het voedsel worden ingenomen. Omdat ze meestal in plantaardig voedsel worden aangetroffen, is het belangrijk om vaak fruit en groenten te eten. Het liefst vijf keer per dag. Dit zorgt voor een goede toevoer van vitamines, mineralen en secundaire plantaardige stoffen. Als dit niet mogelijk is, kunnen voedingssupplementen een alternatief zijn.

Samen met de lichaamseigen afweermechanismen zorgt dit voor een zeer goede bescherming tegen oxidatie processen.

Het exacte effect van de individuele antioxidanten is nog niet helemaal bekend, maar ze zouden beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker en andere chronische ziekten.

Hier is een lijst van de bekende antioxidanten in de vitamines en mineralen:

  • Vitamine C: De bekendste antioxidant komt vooral voor in verse groenten en fruit.
  • Vitamine E: Deze in vet oplosbare vitamine komt voor in plantaardige oliën, noten en granen.
  • Bètacaroteen: Deze stof wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Als geelrode kleurstof komt het bijvoorbeeld voor in wortelen, pompoenen, paprika’s, abrikozen en mango’s.
  • Selenium: Komt voornamelijk voor in dierlijk voedsel. Maar het zit ook in groenten, aardappelen en fruit.
    Zink: In de zinkbehoefte van het lichaam wordt voornamelijk voorzien door vlees en kaas.
  • Er zijn ook een aantal fyto-chemicaliën die als antioxidanten worden beschouwd:
  • Flavonoïden: komen voor in kersen, appels, bessen, rode kool, uien, enz.
  • Polyfenolen: Deze zitten in groene en zwarte thee, maar ook in koffie en cacaobonen. Ook geven ze kersen, rode kool en druiven hun sterke rood-paarse kleur.

Er zijn ook andere stoffen zoals saponinen, sulfiden en carotenoïden die in fruit, groenten en granen voorkomen.


Gerelateerde artikelen:

10 Tekenen dat je Cortisol te hoog is

10 Tekenen dat je Cortisol te hoog is

1 jul 2023155 views4 min. lezen
De Obesitas Paradox

De Obesitas Paradox

14 jun 2023166 views7 min. lezen