Image

Belang van Antioxidanten: Bescherming tegen Vrije Radicalen en Veroudering1259 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
1259 keer gelezen sinds

0
(0)

Antioxidanten beschermen het lichaam en ondersteunen het immuunsysteem door vrije radicalen op te vangen. Ook tegen de schadelijke gevolgen van roken. Dit maakt ze een uitstekend middel tegen veroudering. Ze voorkomen oxidatieve stress, die voornamelijk verantwoordelijk is voor celveroudering. Maar omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken, moeten ze met voedsel worden ingenomen.

Antioxidanten zijn chemische verbindingen die specifiek de oxidatie van andere stoffen voorkomen.

Iedereen kent oxidatie processen. Roest is bijvoorbeeld een gevolg van dergelijke processen. Deze processen vinden ook plaats in het menselijk lichaam, bijvoorbeeld tijdens de stofwisseling.

Hierdoor ontstaan ​​vrije radicalen, zeer reactieve zuurstofverbindingen. Deze kunnen ook ontstaan ​​door de invloed van UV-straling, chemicaliën of allerhande verontreinigende stoffen. Stress, slechte voeding en een ongezonde levensstijl kunnen ook bijdragen aan de verhoogde vorming van vrije radicalen. Als deze in grotere hoeveelheden voorkomen, treedt oxidatieve stress op, die verantwoordelijk is voor veroudering, maar ook voor verschillende ziekten. Vrije radicalen beschadigen genen, eiwitten en cellen en kunnen daarom zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Maar wat kun je eraan doen? Allereerst gebruikt het menselijk lichaam bepaalde enzymen om de meeste vrije radicalen onschadelijk te maken. Daarnaast ondersteunen antioxidanten het lichaam. De beste manier om hun effect uit te leggen is met een appel en een citroen. Als je de appel doormidden snijdt, worden de raakvlakken na korte tijd bruin en oxideren ze. Maar als je er citroensap op doet, gebeurt dat niet. De reden hiervoor is de vitamine C in citroen, het is een antioxidant en dus een radicalen vanger.

Deze moeten met het voedsel worden ingenomen. Omdat ze meestal in plantaardig voedsel worden aangetroffen, is het belangrijk om vaak fruit en groenten te eten. Het liefst vijf keer per dag. Dit zorgt voor een goede toevoer van vitamines, mineralen en secundaire plantaardige stoffen. Als dit niet mogelijk is, kunnen voedingssupplementen een alternatief zijn.

Samen met de lichaamseigen afweermechanismen zorgt dit voor een zeer goede bescherming tegen oxidatie processen.

Het exacte effect van de individuele antioxidanten is nog niet helemaal bekend, maar ze zouden beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker en andere chronische ziekten.

lijst van de bekende antioxidanten in de vitamines en mineralen:

 • Vitamine C: De bekendste antioxidant komt vooral voor in verse groenten en fruit.
 • Vitamine E: Deze in vet oplosbare vitamine komt voor in plantaardige oliën, noten en granen.
 • Bètacaroteen: Deze stof wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Als geelrode kleurstof komt het bijvoorbeeld voor in wortelen, pompoenen, paprika’s, abrikozen en mango’s.
 • Selenium: Komt voornamelijk voor in dierlijk voedsel. Maar het zit ook in groenten, aardappelen en fruit.
  Zink: In de zinkbehoefte van het lichaam wordt voornamelijk voorzien door vlees en kaas.
 • Er zijn ook een aantal fyto-chemicaliën die als antioxidanten worden beschouwd:
 • Flavonoïden: komen voor in kersen, appels, bessen, rode kool, uien, enz.
 • Polyfenolen: Deze zitten in groene en zwarte thee, maar ook in koffie en cacaobonen. Ook geven ze kersen, rode kool en druiven hun sterke rood-paarse kleur.

Er zijn ook andere stoffen zoals saponinen, sulfiden en carotenoïden die in fruit, groenten en granen voorkomen.

Geraadpleegde Bronnen

 1. Effect van Antioxidanten op het Immuunsysteem
 2. Vrije Radicalen en Oxidatieve Stress
 3. Voordelen van Vitamine C en E
 4. Selenium en Gezondheid
 5. Rol van Polyfenolen in Voeding

Veelgestelde Vragen

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn chemische verbindingen die de oxidatie van andere stoffen voorkomen, waardoor ze vrije radicalen neutraliseren en beschermen tegen celbeschadiging.

Hoe werken antioxidanten in het lichaam?

Antioxidanten vangen vrije radicalen weg, waardoor oxidatieve stress wordt verminderd. Dit beschermt cellen, eiwitten en genen tegen schade.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan antioxidanten?

Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten zijn onder andere citrusvruchten (vitamine C), plantaardige oliën en noten (vitamine E), wortelen en pompoenen (bètacaroteen), vlees en vis (selenium), en vlees en zuivelproducten (zink).

Waarom zijn vrije radicalen schadelijk?

Vrije radicalen zijn zeer reactieve zuurstofverbindingen die cellen, eiwitten en DNA kunnen beschadigen, wat kan leiden tot veroudering en verschillende ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Kunnen voedingssupplementen antioxidanten vervangen?

Voedingssupplementen kunnen een aanvulling zijn, maar het is het beste om antioxidanten uit een gevarieerd dieet van groenten en fruit te halen voor maximale gezondheidsvoordelen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken