Het Potentieel van Vasten in Kankertherapie: Hypotheses en Bevindingen

Het Potentieel van Vasten in Kankertherapie: Hypotheses en Bevindingen472 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
472 keer gelezen sinds

0
(0)

Van de leek tot de expert

Er is veel aandacht voor het begrijpen hoe kanker kan worden gestopt door vasten in kankertherapie. Sommigen geloven dat kanker uit het lichaam kan worden uitgehongerd en dat vasten de remedie is voor alle vormen van kanker.

Maar is die gedachte correct? In dit blog wil ik enkele van de algemene moleculaire mechanismen die kanker veroorzaken introduceren, zonder te verloren te raken in details. Daarbij zal ik je introduceren aan iets dat je misschien nog nooit hebt gehoord:

De hypothese van differentiële stressweerstand.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Vasten kan de groei van kankercellen vertragen: Volgens de Differentiële Stress Weerstands Hypothese (DSR) zijn kankercellen, die genetisch geprogrammeerd zijn om onbelemmerd te delen, onevenredig negatief beïnvloed als voedingsstoffen schaars worden, zoals tijdens het vasten.

  2. Vasten kan celdood in kankercellen bevorderen: Het verminderen van voedingsstoffen via vasten kan leiden tot oxidatieve stress in kankercellen, wat schade kan veroorzaken die hen dwingt te sterven.

  3. Vasten lijkt het niveau van p53-eiwit te verhogen: Het p53-eiwit is een krachtige tumoronderdrukker die de celdeling blokkeert wanneer het genoom van cellen is beschadigd.

  4. Vasten en chemotherapie kunnen gecombineerd worden voor betere resultaten: Hoewel chemotherapie een harde aanpak tegen kanker is, suggereren studies dat de combinatie van vasten en chemotherapie een nog grotere effect kan hebben in het verkleinen van tumoren en het verbeteren van de tolerantie van chemotherapie.

  5. Meer onderzoek is nodig: Hoewel de voorlopige bevindingen bemoedigend zijn, zijn er nog veel onbeantwoorde vragen en is er behoefte aan meer lange termijn studies om de effectiviteit en veiligheid van vasten als een aanvullende therapie voor kankerbehandeling verder te bepalen.

De invloed van vasten op kankercellen

Daarna bespreken we hoe vasten kankercellen beïnvloedt en vervolgens zal ik beargumenteren waarom vasten mogelijk een geschikte therapie tegen kanker is.

Het enige dat ik van je vraag is om in gedachten te houden dat er veel meer te bespreken is dan wat ik hier kort kan aanraken, maar ik hoop enkele onthullingen te bieden die je misschien nog nooit eerder hebt gehoord.

Een introductie tot kanker

Ik zal deze discussie niet te veel belasten door te diep in te gaan op de details van kanker zelf, maar we weten dat het kenmerk van kanker ongereguleerde celdeling is.

Je gezonde cellen ondergaan gereguleerde celdeling, wat betekent dat je moleculen in je cellen hebt die celdeling voorkomen wanneer het niet nodig is. Deze moleculen worden vaak tumorgeneesremmers genoemd.

De bekendste is p53. Echter, in veel kankers zijn deze tumorgeneesremmers gemuteerd, wat betekent dat hun structuur op zo’n manier is veranderd dat ze niet langer de functie kunnen vervullen die ze bedoeld waren te vervullen, namelijk het stoppen van celdeling.

Als belangrijke onderdrukkings-eiwitten worden uitgeschakeld, dan kunnen we ongereguleerde celdeling krijgen, een vereiste voor kankerontwikkeling.

De rol van energie in celdeling

Voor cellen om zich te delen, hebben ze massieve hoeveelheden energie en substraten of bouwstenen nodig voor de productie van een hele nieuwe cel.

Stel je voor dat je een kloon van jezelf moet maken, het zou betekenen dat je twee van elk deel van jezelf moet maken – je lever, je nieren, je hart, enzovoort.

Nou, op microscopische schaal moeten je cellen hetzelfde doen, wat betekent dat ze massaal de noodzakelijke moleculen zoals voedingsstoffen moeten consumeren.

Het Potentieel van Vasten in Kankertherapie: Hypotheses en Bevindingen

Het effect van vasten op kankercellen

Wat zou er gebeuren als je zou stoppen met het consumeren van voedingsstoffen, ook bekend als vasten? Onderzoek is begonnen met het verkennen van dit onderwerp.

Een onderzoeker die deze kwestie bestudeert, legt uit dat vasten en vastencycli de muizen konden beschermen tegen bijwerkingen van chemotherapie, maar het was niet duidelijk of dit effect ook van toepassing was op kankercellen.

De hypothese van differentiële stressweerstand

Onderzoekers hebben zich op vasten gericht, wat met name blijkt uit een hypothese die is gegenereerd op basis van deze notie. De hypothese, zoals ik eerder heb genoemd, heet de hypothese van differentiële stressweerstand.

Deze hypothese stelt in wezen dat, omdat kankercellen genetisch zijn geprogrammeerd om onbeperkt te delen, het hen misschien een voordeel biedt in groei.

Maar als de voorraden, oftewel de voedingsstoffen, opraken, worden kankercellen onevenredig negatief beïnvloed in vergelijking met onze normaal gereguleerde gezonde cellen.

Hoe gezonde cellen en kankercellen reageren op vasten

Dit onderscheid, deze neiging tot groei, maakt het voor kankercellen veel moeilijker om zich aan te passen aan een staat van behoud, een staat van non-groei, iets wat onze normale gezonde cellen prima kunnen doen.

Gezonde cellen zullen de celdeling vertragen en zich concentreren op genherstel en autofagie, een proces van zelfreiniging. Kankercellen zullen echter nog steeds proberen te groeien, maar de voedingsstoffen zijn niet zo beschikbaar om die groei te faciliteren.

Vasten als een mogelijke therapie tegen kanker

Hierdoor produceren ze aanzienlijke oxidatieve stress of schadelijke moleculen die de kankercel zoveel schade kunnen toebrengen dat ze gedwongen worden om te sterven.

Een studie die keek naar de invloed van vasten op borstkanker toonde aan dat borstkankercellen die werden uitgehongerd, contra-intuïtief hun eiwitproductie verhoogden.

Dit betekent dat de cellen grote hoeveelheden moleculen verzamelden, vermoedelijk voor celdeling zoals eerder uitgelegd, maar geen celdeling konden ondergaan.

Vasten in combinatie met chemotherapie

Er zijn echter beperkingen aan experimenten zoals deze, omdat het lichaam nooit volledig verstoken is van voedingsstoffen, anders zouden alle cellen sterven. De duidelijke implicatie van het verwijderen van voedingsstoffen uit cellen is dat ze allemaal sterven, ongeacht het celtype.

De voordelen van vasten

Vasten doet echter meer dan alleen de celdeling van kanker vertragen en stress in kankercellen bevorderen om potentiële celdood te bevorderen.

Het kan ook extra voordelen hebben.

Ik heb eerder een eiwit genoemd dat p53 wordt genoemd. Dit eiwit is een van de krachtigste anti-kankereiwitten, dat fungeert als een tumoreiwit.

Als het genoom van je cellen beschadigd is, zal het p53-eiwit de celdeling blokkeren, waardoor het onmogelijk wordt voor de cel om nieuwe cellen te maken met deze vergelijkbare genetische schade.

Conclusie

Er is veel informatie die ik heb weggelaten omdat ik het simpelweg niet in één video kan behandelen. Maar de bottom line is dat vasten een effectieve therapie tegen kanker kan zijn.

Onderzoekers benadrukken dat vasten op zichzelf mogelijk beperkte effecten heeft tegen kanker in de meeste gevallen.

Echter, vasten en conventionele medische praktijken gecombineerd kunnen een krachtige manier bieden om vatbare kankers te bestrijden. Ik verwacht zeker dit onderwerp in de toekomst verder te onderzoeken met veel meer detail.

Maar voor nu hoop ik dat je je een beetje meer opgeleid voelt over enkele en echt slechts enkele van de nuances van vasten op kanker.

Tot de volgende keer. Bedankt voor het lezen.

Geraadpleegde bronnen:

  • Full Citation: Nencioni, A., Caffa, I., Cortellino, S., & Longo, V. D. (n.d.). Fasting and cancer: molecular mechanisms and clinical application. PubMed Central (PMC). https://doi.org/10.1038/s41568-018-0061-0 In-Text Citation: (Nencioni et al., n.d.)
  • Full Citation: Fasting and Cancer: The Science Behind This Treatment Method. (n.d.). Fasting and Cancer: The Science Behind This Treatment Method. https://www.healthline.com/health/fasting-and-cancer In-Text Citation: (Fasting and Cancer: The Science Behind This Treatment Method, n.d.)
  • Full Citation: Fasting and Cancer: The Science Behind This Treatment Method. (n.d.). Fasting and Cancer: The Science Behind This Treatment Method. https://www.healthline.com/health/fasting-and-cancer In-Text Citation: (Fasting and Cancer: The Science Behind This Treatment Method, n.d.)

Veelgestelde vragen

Kan vasten kanker genezen?

Vasten op zichzelf kan in de meeste gevallen beperkte effecten hebben tegen kanker. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met conventionele behandelingen zoals chemotherapie voor betere resultaten.

Hoe beïnvloedt vasten kankercellen?

Vasten kan de groei van kankercellen vertragen, hen stress bezorgen en potentieel celdood bevorderen. Het verhoogt ook de niveaus van het p53-eiwit, een krachtige kankerbestrijder, en kan de groei van lymfoïde immuuncellen triggeren die tumoren kunnen vernietigen.

Is vasten en chemotherapie een goede combinatie voor kankertherapie?

Preliminaire studies suggereren dat vasten in combinatie met chemotherapie kan leiden tot betere tolerantie van chemotherapie en behoud van gezondheidsindicatoren die anders negatief beïnvloed zouden worden door chemotherapie. Echter, meer lange termijn studies zijn nodig.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231194 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023899 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023562 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023625 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211724 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021998 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021797 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021533 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211115 views