Het Potentieel van Vasten in Kankertherapie: Hypotheses en Bevindingen

Hoe Vasten Kan Helpen Bij Kankertherapie en het Begrijpen van Moleculaire Mechanismen648 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
648 keer gelezen sinds

0
(0)

Er is veel aandacht voor het begrijpen hoe kanker kan worden gestopt door vasten in kankertherapie. Sommigen geloven dat kanker uit het lichaam kan worden uitgehongerd en dat vasten de remedie is voor alle vormen van kanker.

Maar is die gedachte correct? In dit blog wil ik enkele van de algemene moleculaire mechanismen die kanker veroorzaken introduceren, zonder te verloren te raken in details. Daarbij zal ik je introduceren aan iets wat je misschien nog nooit hebt gehoord:

De hypothese van differentiële stressweerstand.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Vasten kan de groei van kankercellen vertragen: Volgens de Differentiële Stress Weerstands Hypothese (DSR) zijn kankercellen, die genetisch geprogrammeerd zijn om onbelemmerd te delen, onevenredig negatief beïnvloed als voedingsstoffen schaars worden, zoals tijdens het vasten.

  2. Vasten kan celdood in kankercellen bevorderen: Het verminderen van voedingsstoffen via vasten kan leiden tot oxidatieve stress in kankercellen, wat schade kan veroorzaken die hen dwingt te sterven.

  3. Vasten lijkt het niveau van p53-eiwit te verhogen: Het p53-eiwit is een krachtige tumor-onderdrukker die de celdeling blokkeert wanneer het genoom van cellen is beschadigd.

  4. Vasten en chemotherapie kunnen gecombineerd worden voor betere resultaten: Hoewel chemotherapie een harde aanpak tegen kanker is, suggereren studies dat de combinatie van vasten en chemotherapie een nog grotere effect kan hebben in het verkleinen van tumoren en het verbeteren van de tolerantie van chemotherapie.

  5. Meer onderzoek is nodig: Hoewel de voorlopige bevindingen bemoedigend zijn, zijn er nog veel onbeantwoorde vragen en is er behoefte aan meer lange termijn studies om de effectiviteit en veiligheid van vasten als een aanvullende therapie voor kankerbehandeling verder te bepalen.

De invloed van vasten op kankercellen

Daarna bespreken we hoe vasten kankercellen beïnvloedt en vervolgens zal ik beargumenteren waarom vasten mogelijk een geschikte therapie tegen kanker is.

Het enige dat ik van je vraag is om in gedachten te houden dat er veel meer te bespreken is dan wat ik hier kort kan aanraken, maar ik hoop enkele onthullingen te bieden die je misschien nog nooit eerder hebt gehoord.

Een introductie tot kanker

Ik zal deze discussie niet te veel belasten door te diep in te gaan op de details van kanker zelf, maar we weten dat het kenmerk van kanker ongereguleerde celdeling is.

Je gezonde cellen ondergaan gereguleerde celdeling, wat betekent dat je moleculen in je cellen hebt die celdeling voorkomen wanneer het niet nodig is. Deze moleculen worden vaak tumor remmers genoemd.

De bekendste is p53. Echter, in veel kankers zijn deze tumor remmers gemuteerd, wat betekent dat hun structuur op zo’n manier is veranderd dat ze niet langer de functie kunnen vervullen die ze bedoeld waren te vervullen, namelijk het stoppen van celdeling.

Als belangrijke onderdrukkers worden uitgeschakeld, dan kunnen we ongereguleerde celdeling krijgen, een vereiste voor kankerontwikkeling.

De rol van energie in celdeling

Voor cellen om zich te delen, hebben ze massieve hoeveelheden energie en substraten of bouwstenen nodig voor de productie van een hele nieuwe cel.

Stel je voor dat je een kloon van jezelf moet maken, het zou betekenen dat je twee van elk deel van jezelf moet maken – je lever, je nieren, je hart, enzovoort.

Nou, op microscopische schaal moeten je cellen hetzelfde doen, wat betekent dat ze massaal de noodzakelijke moleculen zoals voedingsstoffen moeten consumeren.

Het Potentieel van Vasten in Kankertherapie: Hypotheses en Bevindingen

Het effect van vasten op kankercellen

Wat zou er gebeuren als je zou stoppen met het consumeren van voedingsstoffen, ook bekend als vasten? Onderzoek is begonnen met het verkennen van dit onderwerp.

Een onderzoeker die deze kwestie bestudeert, legt uit dat vasten en vastencycli de muizen konden beschermen tegen bijwerkingen van chemotherapie, maar het was niet duidelijk of dit effect ook van toepassing was op kankercellen.

De hypothese van differentiële stressweerstand

Onderzoekers hebben zich op vasten gericht, wat met name blijkt uit een hypothese die is gegenereerd op basis van deze notie. De hypothese, zoals ik eerder heb genoemd, heet de hypothese van differentiële stressweerstand.

Deze hypothese stelt in wezen dat, omdat kankercellen genetisch zijn geprogrammeerd om onbeperkt te delen, het hen misschien een voordeel biedt in groei.

Maar als de voorraden, oftewel de voedingsstoffen, opraken, worden kankercellen onevenredig negatief beïnvloed in vergelijking met onze normaal gereguleerde gezonde cellen.

Hoe gezonde cellen en kankercellen reageren op vasten

Dit onderscheid, deze neiging tot groei, maakt het voor kankercellen veel moeilijker om zich aan te passen aan een staat van behoud, een staat van non-groei, iets wat onze normale gezonde cellen prima kunnen doen.

Gezonde cellen zullen de celdeling vertragen en zich concentreren op gen herstel en autofagie, een proces van zelfreiniging. Kankercellen zullen echter nog steeds proberen te groeien, maar de voedingsstoffen zijn niet zo beschikbaar om die groei te faciliteren.

Vast wel! Hoe minder vaak eten je meer energie geeft
Klik voor prijs bij Bol

Vasten als een mogelijke therapie tegen kanker

Hierdoor produceren ze aanzienlijke oxidatieve stress of schadelijke moleculen die de kankercel zoveel schade kunnen toebrengen dat ze gedwongen worden om te sterven.

Een studie die keek naar de invloed van vasten op borstkanker toonde aan dat borstkankercellen die werden uitgehongerd, contra-intuïtief hun eiwitproductie verhoogden.

Dit betekent dat de cellen grote hoeveelheden moleculen verzamelden, vermoedelijk voor celdeling zoals eerder uitgelegd, maar geen celdeling konden ondergaan.

Vasten in combinatie met chemotherapie

Er zijn echter beperkingen aan experimenten zoals deze, omdat het lichaam nooit volledig verstoken is van voedingsstoffen, anders zouden alle cellen sterven. De duidelijke implicatie van het verwijderen van voedingsstoffen uit cellen is dat ze allemaal sterven, ongeacht het celtype.

De voordelen van vasten

Vasten doet echter meer dan alleen de celdeling van kanker vertragen en stress in kankercellen bevorderen om potentiële celdood te bevorderen.

Het kan ook extra voordelen hebben.

Ik heb eerder een eiwit genoemd dat p53 wordt genoemd. Dit eiwit is een van de krachtigste anti-kankereiwitten, dat fungeert als een tumoreiwit.

Als het genoom van je cellen beschadigd is, zal het p53-eiwit de celdeling blokkeren, waardoor het onmogelijk wordt voor de cel om nieuwe cellen te maken met deze vergelijkbare genetische schade.

Conclusie

Er is veel informatie die ik heb weggelaten omdat ik het simpelweg niet in één video kan behandelen. Maar de bottom line is dat vasten een effectieve therapie tegen kanker kan zijn.

Onderzoekers benadrukken dat vasten op zichzelf mogelijk beperkte effecten heeft tegen kanker in de meeste gevallen.

Echter, vasten en conventionele medische praktijken gecombineerd kunnen een krachtige manier bieden om vatbare kankers te bestrijden. Ik verwacht zeker dit onderwerp in de toekomst verder te onderzoeken met veel meer detail.

Maar voor nu hoop ik dat je je een beetje meer opgeleid voelt over enkele en echt slechts enkele van de nuances van vasten op kanker.

Tot de volgende keer. Bedankt voor het lezen.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde Vragen

Wat is de hypothese van differentiële stressweerstand?

De hypothese stelt dat kankercellen, vanwege hun snelle deling, onevenredig worden beïnvloed door nutriëntgebrek tijdens het vasten, wat gezonde cellen minder beïnvloedt.

Hoe kan vasten de groei van kankercellen vertragen?

Vasten vermindert de beschikbaarheid van voedingsstoffen, wat kankercellen stress bezorgt en hun vermogen tot ongeremde deling vermindert.

Wat is de rol van p53-eiwit bij vasten en kanker?

Het p53-eiwit, verhoogd door vasten, blokkeert de celdeling wanneer cellen beschadigd zijn, waardoor kankercellen niet kunnen groeien.

Kan vasten gecombineerd worden met chemotherapie?

Ja, studies suggereren dat vasten de effectiviteit van chemotherapie kan vergroten en de tolerantie voor de behandeling kan verbeteren.

Is meer onderzoek nodig naar vasten als kankertherapie?

Ja, hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, is er behoefte aan meer lange termijn studies om de veiligheid en effectiviteit van vasten te bevestigen.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken