De Kybalion

De Kybalion Uitgelegd: Hoe De 7 Hermetische Principes Toe te Passen136 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
136 keer gelezen sinds

0
(0)

The KybalionHeb je je ooit afgevraagd hoe oude wijsheid je kan helpen bij het navigeren door het moderne leven? Wat als oude wijsheid de sleutel bevat tot het meesterlijk beheersen van je eigen leven? In dit blog ontrafelen we de universele wijsheid van de Kybalion, een boek gebaseerd op de leer die oorspronkelijk van Hermes Trismegistus komt.

Dus ga met ons mee op ontdekkingsreis om te leren hoe we de zeven hermetische principes kunnen toepassen in ons dagelijks leven. Als je klaar bent om je begrip van de wereld en jouw plaats daarin te transformeren, blijf dan lezen. Je staat op het punt een boeiende rit te ervaren.

De Kybalion: Een Hoeksteen van Hermetische Filosofie

De Kybalion, geschreven door de raadselachtige Drie Ingewijden, werd gepubliceerd in 1908 en is uitgegroeid tot een fundament van hermetische filosofie. Het biedt inzicht in zeven fundamentele principes die ons universum regeren.

Deze oude wijsheid, afkomstig uit Egypte en Griekenland, is vervat in de leer van Hermes Trismegistus, ook wel driemaal groot genoemd. De filosofie, die in de Kybalion wordt voortgezet, heeft verschillende velden beïnvloed, van wetenschap tot mystiek en zelfs kunst. Een cruciaal onderdeel van deze filosofie en de leer van de Kybalion zijn de zeven hermetische principes.

Deze principes, hoewel oud, blijven vandaag de dag net zo relevant als toen ze voor het eerst werden opgeschreven. Ze bieden ons richtlijnen om de fundamentele werking van het universum te begrijpen en, belangrijker nog, onze plaats daarin. Het begrijpen en toepassen van deze zeven principes kan ons helpen beter te navigeren in ons leven.

De Kybalion

Het Principe van Mentalisme

Principe 1: Mentalisme ‘Alles is geest, het universum is mentaal.’ Dit principe geeft in essentie aan dat het universum van nature mentaal is. Wat betekent dit? Stel je voor dat het universum een ​​enorme, grenzeloze geest is, waar alles wat we zien, aanraken en ervaren een manifestatie is van dit kosmisch bewustzijn.

Volgens de Kybalion is het universum niet alleen gemaakt van fysieke materie en lege ruimte. In plaats daarvan is het een levendig veld van energie waar alles constant in beweging is en vibreert. Het is een principe dat moderne wetenschap ondersteunt met kwantumfysica, ons tonend dat zelfs de schijnbaar solide objecten om ons heen op hun meest basale niveau uit energie bestaan.

Het Principe van Overeenkomst

Principe 2: Overeenkomst ‘Zo boven, zo beneden; zo beneden, zo boven.’ Dit klinkt misschien cryptisch, dus laten we het uitleggen. De uitdrukking ‘Zo boven, zo beneden’ gaat over spiegeling of reflectie. Het suggereert dat wat op grotere schaal gebeurt, bijvoorbeeld in het kosmos, gespiegeld wordt op een kleinere schaal, zoals hier op aarde.

Op dezelfde manier betekent ‘zo binnen, zo buiten’ dat wat in ons gebeurt, weerspiegeld wordt in onze buitenwereld. Het macrokosmos is in de microkosmos en vice versa. In praktische zin betekent dit dat onze externe realiteit een reflectie is van onze interne staat.

De attitudes, gevoelens en gedachten die we in onszelf dragen, kunnen direct invloed hebben op de omstandigheden en gebeurtenissen die we in ons dagelijks leven tegenkomen.

Het Principe van Trilling

Principe 3: Trilling ‘Niets rust, alles beweegt, alles vibreert.’ Dit principe resoneert met het wetenschappelijk begrip dat alles in het universum op zijn meest fundamentele niveau in een staat van constante beweging of trilling is.

Kijk om je heen, wat zie je? Een tafel, een boom, het apparaat waarop je deze blog leest, en zelfs jijzelf – alles lijkt solide en vast, nietwaar? Maar als je dieper duikt naar het atomische en subatomaire niveau, zie je een andere realiteit. Alles is energie in beweging, elke atoom, elk deeltje is in een constante dans van trilling.

Maar hier wordt het nog fascinerender. Het hermetische principe van trilling gaat een stap verder en legt uit dat deze trillingen niet alleen fysiek zijn, maar ook mentaal en spiritueel van aard.

Het Principe van Polariteit

Principe 4: Polariteit ‘Alles is dubbel, alles heeft polen, alles heeft zijn paar van tegenstellingen. Gelijk en ongelijk zijn hetzelfde; tegenstellingen zijn identiek in aard, maar verschillend in graad; extremen ontmoeten elkaar; alle waarheden zijn maar halve waarheden; alle paradoxen kunnen worden verzoend.’

Dit principe helpt ons de duale aard van alles in ons universum te begrijpen. Elke situatie, elke emotie, elk concept heeft zijn tegenovergestelde. Ze zijn identiek in aard, maar verschillend in graad. Denk erover na: warm en koud zijn hetzelfde ding – temperatuur – maar zijn verschillend in graad.

Licht en donker zijn verschillende graden van licht. Liefde en haat zijn graden van hetzelfde ding: emotie.

Het Principe van Ritme

Principe 5: Ritme ‘Alles stroomt, in en uit, alles heeft zijn getijden, alles stijgt en daalt; de slingerbeweging manifesteert zich in alles; de maat van de slinger naar rechts is de maat van de slinger naar links; ritme compenseert.’

Dit principe herinnert ons eraan dat alles in het universum in cycli beweegt, in een soort ritmisch patroon. Alles heeft zijn getijden, zijn opkomst en neergang, zijn perioden van eb en vloed. We zien dit overal in de natuur: de cyclus van dag en nacht, de wisseling van de seizoenen, het komen en gaan van de maan.

Het Principe van Oorzaak en Gevolg

Principe 6: Oorzaak en Gevolg ‘Elke oorzaak heeft zijn gevolg, elk gevolg heeft zijn oorzaak; alles gebeurt volgens wet; toeval is slechts een naam voor een wet die niet wordt herkend; er zijn vele vlakken van causaliteit, maar niets ontsnapt aan de wet.’

Dit principe wordt vaak samengevat als: elke oorzaak heeft zijn gevolg, en elk gevolg heeft zijn oorzaak. Er zijn geen toevalligheden; alles gebeurt volgens de wet. Dit principe is diep geworteld in ons begrip van de wereld, zelfs wetenschappelijk. Het is de basis voor de wetten van de fysica en in een bredere zin het concept van karma.

Het Principe van Geslacht

Principe 7: Geslacht ‘Geslacht is in alles, alles heeft zijn mannelijke en vrouwelijke principes; geslacht manifesteert zich op alle vlakken.’ Dit gaat niet over fysiek of biologisch geslacht, maar eerder over het idee van mannelijke en vrouwelijke energieën die inherent zijn in ons allemaal, ongeacht ons fysiek geslacht.

Denk aan Yin en Yang, Shiva en Shakti, of elke andere symbolische voorstelling van duale krachten. Het principe van geslacht gaat over deze duale aspecten en hoe ze zich manifesteren in ons leven en in het universum.

Conclusie

In conclusie kunnen we dit blog kort samenvatten: het presenteert een fascinerende verkenning van de eeuwenoude kabbalistische principes en hoe deze kunnen worden toegepast in het hedendaagse leven om persoonlijke en spirituele groei te bevorderen. Het biedt praktische inzichten en benadrukt het belang van zelfreflectie en bewustzijn in onze dagelijkse ervaringen.

Link: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken