Flow yoga

Wat is Flow yoga? (ook wel bekend als Vinyasa Yoga)655 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
655 keer gelezen sinds

0
(0)

Flow Yoga, ook wel bekend als Vinyasa Yoga, is een dynamische vorm van yoga waarbij de poses (asana’s) worden verbonden met ademhaling (pranayama). Dit creëert een ​​soepele en vloeiende beweging die lijkt op een dans.

Tijdens Flow Yoga worden de poses naadloos samengevoegd tot één harmonieuze beweging, waardoor het lichaam wordt uitgedaagd om kracht en flexibiliteit op te bouwen. In deze blog gaan we dieper in op wat Flow Yoga is, wat het kan betekenen voor jouw yoga-praktijk en hoe je het kunt beoefenen.

1. Definitie van Flow Yoga

Flow yoga is een actieve vorm van yoga waarbij de beoefenaar op een natuurlijke wijze vloeiend van de ene houding naar de andere beweegt. Deze dynamische vorm wordt ook wel Vinyasa yoga genoemd en helpt niet alleen het fysieke lichaam, maar ook het mentale welzijn te stimuleren.

Het is een combinatie van ademhaling, beweging en meditatie die zorgt voor meer balans en rust in het dagelijks leven. In vergelijking met andere yogavormen zoals Hatha of Restorative yoga, kenmerkt Flow Yoga zich door het constante gevoel van beweging en dynamiek.

Het brengt de beoefenaar in een vloeiende ‘flow’ en biedt ruimte voor creativiteit en variatie in de houdingen. Het is een toegankelijke en energieke manier om aan yoga te doen en past perfect in een gezonde en actieve levensstijl.

2. Geschiedenis van Flow Yoga

2. Geschiedenis van Flow Yoga

Flow Yoga is een relatief nieuwe stroming binnen de yogawereld, die zijn oorsprong vindt in de jaren ’90 in de Verenigde Staten. Het is ontstaan door het combineren van de dynamische bewegingen van de Ashtanga Vinyasa-traditie met de vrije flow van verschillende yogavormen, zoals Vinyasa en Hatha Yoga.

Flow Yoga werd populair door de focus op de vloeiende en meditatieve bewegingen, die zorgen voor een diepe ontspanning en een betere lichaamsbewustzijn. Hoewel Flow Yoga dus nog niet zo lang bestaat, heeft het zich inmiddels ontwikkeld tot een veelzijdige en diverse stroming binnen de yoga.

3. Verschil tussen Flow Yoga en andere yogavormen

3. Verschil tussen Flow Yoga en andere yogavormen

Flow Yoga is anders dan andere yogavormen omdat het een dynamische vorm van yoga is. Bij Vinyasa Flow yoga beweeg je op de flow van je adem van de ene naar de andere houding. Het is vergelijkbaar met Ashtanga Yoga en Power Yoga, maar het grote verschil is dat Flow Yoga geen vaste serie van houdingen heeft.

Elke les kan anders zijn omdat de houdingen en de volgorde ervan door de leraar worden bepaald. Dit maakt Flow Yoga ideaal voor mensen die op zoek zijn naar variatie en afwisseling in hun yogabeoefening. Andere yogavormen, zoals Kundalini Yoga, draaien meer om ademhalingstechnieken, mantra’s en meditatie, terwijl Flow Yoga de nadruk legt op de samenwerking tussen ademhaling en beweging.

4. Kenmerken van Flow Yoga

4. Kenmerken van Flow Yoga

Kenmerkend voor Flow Yoga zijn de dynamische houdingen die in een vloeiende beweging op het ritme van de ademhaling worden uitgevoerd. Deze yogavorm richt zich op het ontwikkelen van kracht, flexibiliteit en conditie, terwijl er ook ruimte is voor ontspanning en innerlijke rust. Flow Yoga daagt je uit om grenzen te verleggen en weerstanden te overwinnen, maar altijd op een vredevolle en liefdevolle manier.

Geen les is hetzelfde en je wordt uitgenodigd om jezelf steeds opnieuw uit te dagen en te ontdekken. Na een les voel je je energiek, flexibel en zelfverzekerd. Andere kenmerken van Flow Yoga zijn de afwisseling tussen yang (dynamische) en yin (verstillende) houdingen en flows, en het gebruik van de ademhaling als centraal punt.

5. Voordelen van Flow Yoga

6. Basisprincipes van Flow Yoga

Flow Yoga biedt talloze voordelen voor zowel lichaam als geest. Door de dynamische bewegingen van de ene houding naar de andere, versterkt Flow Yoga de spieren op een actieve manier, wat leidt tot een sterker lichaam. Daarnaast beweegt het lichaam in een sneller tempo en vereist het meer controle over de ademhaling, waardoor er meer focus en concentratie ontstaat.

Hierdoor gaan Flow Yoga-beoefenaars beter aanvoelen wat hun lichaam nodig heeft, wat kan leiden tot meer balans en een versterkt immuunsysteem. Ook kan Flow Yoga helpen bij een betere nachtrust. Bovendien zijn er verschillende stromingen binnen Flow Yoga, zodat iedereen zijn eigen stijl kan vinden die bij hem of haar past.

Het beginnen met Flow Yoga is relatief makkelijk en kan door iedereen worden gedaan, ongeacht hun niveau of ervaring. Flow Yoga is niet alleen een sport, maar kan ook worden beschouwd als een onderdeel van een gezonde levensstijl.

6. Basisprincipes van Flow Yoga

Flow yoga komt voort uit de holistische benadering van yoga en heeft vijf basisprincipes die de kern vormen. Deze principes zijn onder andere ademwerk, meditatie en stimulerende beweging, welke vaak opeen volgen in een flow. Bij Flow Yoga begint men meestal met zachtere bewegingen om op te warmen en wordt vervolgens de basisstructuur van de Ashtanga Primary Series gevolgd.

Naast de vijf basisprincipes hanteert Ashtanga-filosofie ook nog Yama en Niyama, morele codes en zelfdiscipline. Bij Niyama gaat het om positieve plichten of nalevingen. Het integreren van alle acht onderdelen van yoga, waaronder Yama, Niyama, Asana, en Pranayama, is het doel van de Ashtanga-filosofie binnen Flow Yoga. Het beoefenen van alle acht onderdelen kan bijdragen aan een gezonde levensstijl.

7. Verschillende stromingen binnen Flow Yoga

7. Verschillende stromingen binnen Flow Yoga

Binnen Flow Yoga zijn er verschillende stromingen ontstaan die elk hun eigen kenmerken en focus hebben. Zo is er bijvoorbeeld Power Yoga, waarbij de houdingen op een hoger tempo worden uitgevoerd en er meer nadruk ligt op kracht en spieropbouw.

Bij Yoga Vinyasa Flow worden de houdingen juist langzamer uitgevoerd en ligt de focus meer op ademhaling en meditatie.

Er zijn ook stromingen zoals Prana Flow en Jivamukti Yoga, waarbij spiritualiteit en mindfulness een grote rol spelen. Yin Yoga richt zich op het langer vasthouden van houdingen en het ontspannen van het lichaam. En bij Bikram Yoga worden de houdingen bij een hoge temperatuur uitgevoerd.

Het is belangrijk om te beseffen dat er niet één juiste stroming is, maar dat het vooral gaat om het vinden van de stijl die het beste bij jou past en waar jij je het prettigst bij voelt. Door te experimenteren en verschillende stromingen uit te proberen ontdek je vanzelf wat het beste bij jou past.

8. Hoe te beginnen met Flow Yoga

9. Flow Yoga versus andere sporten

Als je wilt beginnen met Flow Yoga, raadt men aan om eerst een beginnersstroom te proberen om de principes en basisprincipes van deze populaire yogastijl te begrijpen. Het is belangrijk om in je eigen tempo te gaan en nooit te veel te pushen. Begin met een korte en duidelijke yogasessie en bouw langzaam op.

Meestal starten de lessen met een korte inleiding van de leraar die een focus of thema voor de dag kan bevatten, zoals bepaalde houdingen of achteroverbuigingen. In Flow Yoga worden verschillende yogahoudingen gecombineerd tot een continue stroom en de lessen zijn een mix van meditatie, ademwerk en stimulerende beweging.

Als beginner kan je je handen in Anjali mudra (ook wel gebedshanden genoemd) op elkaar leggen in plaats van naar de lucht te heffen. Onthoud, het belangrijkste is om je eigen grenzen te kennen en daarbinnen te blijven om blessures te voorkomen.

9. Flow Yoga versus andere sporten

Flow yoga is niet zomaar een sport, het is een manier van leven die zich onderscheidt van andere sporten. Waar andere sporten vooral gericht zijn op prestaties en competitie, staat bij flow yoga vooral de verbinding met jezelf en je omgeving centraal. Door middel van verschillende houdingen en ademhalingsoefeningen creëer je rust en balans in je lichaam en geest.

Dit is iets wat andere sporten niet bieden.

Daarnaast zorgt flow yoga voor een sterker lichaam en meer flexibiliteit zonder dat het te belastend is. Het verschil met bijvoorbeeld krachttraining is dus dat het niet alleen om het versterken van spieren gaat, maar om een totaalervaring waarbij lichaam en geest met elkaar in verbinding staan. Ten slotte is flow yoga een sport die door bijna iedereen beoefend kan worden, ongeacht leeftijd of ervaring. Dit maakt het een toegankelijke vorm van bewegen, die past bij een gezonde en gebalanceerde levensstijl.

Flow yoga

10. Flow Yoga als onderdeel van een gezonde levensstijl.

Als onderdeel van een gezonde levensstijl kan Flow Yoga een uitstekende manier zijn om zowel het lichaam als de geest te versterken. Het beoefenen van Flow Yoga kan helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop, het verminderen van stress en het vergroten van de flexibiliteit en kracht van het lichaam. Naast de fysieke voordelen, kan het beoefenen van Flow Yoga ook een positief effect hebben op het mentale welzijn, waardoor gevoelens van ontspanning en een verbeterd algeheel welzijn ontstaan. Door deze yogavorm op te nemen in je dagelijkse routine, kun je jouw lichaam en geest op een gezonde en ondersteunende manier verzorgen.

10 beste meditatie technieken in 2023

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231191 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023894 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023561 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023623 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211722 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021997 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021796 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021530 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211113 views