Etherische olie

Etherische olie

arom07Veel planten en bloemen scheiden een bepaalde geur af die kenmerkend is voor die plant of bloem. Deze geurstoffen hebben een specifieke werking, ze geven de bloem of plant een bescherming en tegelijk ook een aantrekkingskracht. Deze geurstoffen zijn olieachtige verbindingen die door de geur en de vluchtigheid Etherische Oliën worden genoemd.

Voor de mens kunnen deze geuren voor veel doeleinden gebruikt worden. Etherische oliën hebben een invloed op het lichamelijke als wel op het geestelijke vlak. Belangrijke eigenschappen zijn:

  • Zuiverend
  • Harmoniserend
  • Stimulerend
  • Verzachtend
  • Ontsmettend
  • Regenererend, Geurig

De Egyptenaren experimenteerde vroeger al met de geuren van bloemen en planten ze gebruikte een samenstelling van verschillende oliën in hun tempels. Sommige beschikte over ontelbare heerlijk
ruikende oliën. In China destilleerde men oliën en medicijnen uit bloemen en planten.

Zuivere etherische olie

arom05Dit is de niet verdunde (onversneden) olie van planten, bloemen of struiken. Door middel van diverse technieken kan de olie eruit worden gehaald. Dit is een arbeidsintensief gebeuren. De prijs is afhankelijk van diverse factoren als de beschikbaarheid van de grondstof, de plaats waar olie gewonnen wordt en de methode van destillatie.

Verder is het ook zo dat niet alle planten gelijk zijn qua rendement, zo is er voor de productie van Rosa Damascena (veruit de duurste olie) een gigantische hoeveelheid rozenblaadjes nodig die binnen een tijdspanne van 24 uur geoogst en verwerkt moeten worden. Deze onverdunde oliën worden meestal niet puur op de huid aangebracht. In pure vorm kan de huid gaan irriteren of overgevoelig worden.

Ook lezen:


Gerelateerde artikelen:

10 Tekenen dat je Cortisol te hoog is

10 Tekenen dat je Cortisol te hoog is

1 jul 2023155 views4 min. lezen
De Obesitas Paradox

De Obesitas Paradox

14 jun 2023166 views7 min. lezen