slaappillen

Alles wat je moet weten over slaappillen1223 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
1223 keer gelezen sinds

0
(0)

Het kan moeilijk zijn om in slaap te vallen of een goede nachtrust te hebben. Soms kan het gebruik van slaappillen helpen om dit probleem aan te pakken. Maar voordat je besluit om slaappillen te gebruiken, is het belangrijk om te weten wat ze zijn en hoe ze werken, evenals de mogelijke risico’s en alternatieven. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten slaappillen en hoe ze veilig te gebruiken.

slaappillen

Slaapproblemen komen vaak voor en kunnen ervoor zorgen dat we ons moe, gestresseerd en onproductief voelen. Sommige mensen kiezen ervoor om ze te nemen om te helpen in slaap te vallen of langer te blijven slapen. Voordat je echter besluit om slaappillen te gebruiken, is het belangrijk om te weten wat ze zijn, hoe ze werken en wat de mogelijke risico’s zijn.

Wat zijn slaappillen en waarvoor worden ze gebruikt? Het zijn medicijnen die zijn ontworpen om je te helpen in slaap te vallen of langer te blijven slapen. Ze worden soms gebruikt om slapeloosheid te behandelen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat ze je wel kunnen helpen om in slaap te vallen, maar dat ze de oorzaak van je slapeloosheid niet behandelen. Als je slaapproblemen hebt, is het daarom een goed idee om met een gezondheidsprofessional te praten.

Wat zijn de verschillende types slaappillen?

Er bestaan verschillende soorten, waaronder voorgeschreven slaappillen, slaappillen die je zonder voorschrift kunt kopen en kruid- en traditionele geneesmiddelen.

Voorgeschreven slaappillen

De meest voorkomende voorgeschreven slaappillen zijn benzodiazepinen, zoals temazepam. Deze pillen worden over het algemeen aanbevolen voor kortdurend gebruik (minder dan 4 weken). Andere voorgeschreven slaappillen zijn zopiclon en zolpidem. Deze medicijnen werken door de kracht van je hersenen te versterken om aan te geven dat het tijd is om te kalmeren en in slaap te vallen.

Suvorexant (Belsomra) werkt door je te helpen in slaap te vallen en langer te blijven slapen. Dit kan nuttig zijn voor mensen die ‘s nachts wakker worden en niet opnieuw in slaap kunnen vallen. Suvorexant (Belsomra) kan over het algemeen voor langere periodes worden gebruikt.

Slaappillen zonder voorschrift

Melatonine is een hormoon dat helpt om de slaap- en waakpatronen te reguleren. Melatonine kan de slaapkwaliteit en de alertheid ‘s ochtends verbeteren en kan door een apotheker worden voorgeschreven aan mensen ouder dan 55 jaar met slechte slaap. Sommige antihistaminica, zoals Restavit of doxylamine, kunnen slaperigheid veroorzaken en kunnen worden gebruikt om slapeloosheid te verlichten. Gebruik deze echter alleen op korte termijn (enkele dagen) om de slaappatronen te herstellen.

photo of three green round fruits

Kruid- en traditionele geneesmiddelen

Sommige kruid- en traditionele geneesmiddelen worden gebruikt om slapeloosheid te behandelen. Niet alle van deze geneesmiddelen zijn bewezen om je te helpen in slaap te vallen. De meest bestudeerde remedies zijn:

  • Kamille
  • Passiebloem
  • St. John’s Wort
  • Valeriaan en hop combinaties

Houd er rekening mee dat niet alle van deze geneesmiddelen voor iedereen veilig zijn om te nemen. Je arts of apotheker kan je helpen om te bepalen of deze geneesmiddelen waarschijnlijk zullen helpen om te slapen en of ze voor jou geschikt zijn, afhankelijk van eventuele ziektes die je hebt of medicijnen die je gebruikt.

Zijn er medicijnen die slaperigheid als bijwerking hebben?

Sommige medicijnen die niet specifiek als slaappillen zijn ontworpen, kunnen ook slaperigheid veroorzaken. Dit geldt voor sommige antihistaminica die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. Hoewel je na het innemen van deze antihistaminica misschien slaperig kunt worden, is dit een ongewenste bijwerking en zijn ze niet bedoeld om als slaappillen te worden gebruikt. Niet alle antihistaminica veroorzaken slaperigheid.

Sommige medicijnen die zijn voorgeschreven voor mentale gezondheidsproblemen, kunnen ook slaperigheid als bijwerking hebben. Als je medicijnen voor je mentale gezondheid neemt (bijvoorbeeld antidepressiva of antipsychotica), vraag dan aan je arts of apotheker of deze waarschijnlijk slaperigheid zullen veroorzaken.

Wat zijn de risico’s van het nemen van slaappillen?

Een belangrijk risico is dat je er afhankelijk van kunt raken. Dit betekent dat ze na verloop van tijd minder effectief worden, je niet goed kunt slapen zonder hen en je je misschien ziek of met nog ergere slapeloosheid voelt als je probeert ze te stoppen.

Ze kunnen ook onrust, duizeligheid, vergeetachtigheid en concentratieproblemen veroorzaken. Ze kunnen ervoor zorgen dat je je de volgende dag groggy of moe voelt. Deze bijwerkingen kunnen het risico op ongelukken en valpartijen verhogen, vooral als je ouder bent.

Sommige soorten slaappillen kunnen ervoor zorgen dat je dingen doet tijdens je slaap, zoals eten, praten of zelfs rijden. Dit is vaker het geval als je meer dan één type slaappil neemt of als je alcohol drinkt.

Hoe gebruik ik slaappillen op een veilige manier? Spreek altijd eerst met een arts of apotheker voordat je slaappillen gebruikt. Volg hun voorschriften op en gebruik de pillen alleen zoals voorgeschreven. Overleg met je arts of apotheker over eventuele interacties met andere medicijnen die je neemt of als je andere medische aandoeningen hebt.

Gebruik ze niet in combinatie met alcohol. Dit kan het risico op ongelukken en valpartijen verhogen. Wees voorzichtig met het gebruik als je ouder bent, omdat ze de kans op bijwerkingen kunnen verhogen.

woman covering her face with blanket

Wat zijn alternatieven voor slaappillen?

Er zijn andere manieren om slaapproblemen aan te pakken, zoals:

Gedragsmatige slaaptherapie: dit kan helpen om je slaappatroon te verbeteren door het aanleren van gezonde slaaphygiëne en het oplossen van specifieke problemen die ervoor zorgen dat je niet goed kunt slapen.

Slaaphygiëne: dit omvat het maken van een comfortabele slaapomgeving, het op een regelmatig tijdstip naar bed gaan en opstaan, en het beperken van stimulatie vlak voor het slapen (zoals het kijken naar televisie of het gebruiken van elektronische apparaten).

Andere behandelingen: als er een specifieke oorzaak is voor je slapeloosheid, zoals slaapapneu, kunnen andere behandelingen nodig zijn om het probleem op te lossen.

Conclusie

Slaappillen kunnen helpen om in slaap te vallen of langer te blijven slapen, maar ze kunnen ook risico’s met zich meebrengen. Het is belangrijk om de oorzaak van je slapeloosheid te behandelen en te overwegen of ze de juiste oplossing zijn

Veelgestelde vragen

Wat zijn slaappillen en waarvoor worden ze gebruikt?

Slaappillen zijn medicijnen die zijn ontworpen om je te helpen in slaap te vallen of langer te blijven slapen. Ze worden soms gebruikt om slapeloosheid te behandelen.

Zijn er alternatieven voor slaappillen?

Ja, er zijn andere manieren om slaapproblemen aan te pakken, zoals gedragsmatige slaaptherapie, slaaphygiëne en andere behandelingen als er een specifieke oorzaak is voor de slapeloosheid.

Waarom is het belangrijk om met een arts of apotheker te spreken voordat ik slaappillen gebruik?

Het is belangrijk om met een arts of apotheker te spreken voordat je slaappillen gebruikt omdat ze je kunnen helpen om te bepalen of slaappillen de juiste oplossing zijn voor jouw specifieke slaapprobleem en om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen worden gebruikt in combinatie met eventuele andere medicijnen die je neemt of als je andere medische aandoeningen hebt.

Bronnen:

Healthdirect – Safe use of sleeping pills

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023598 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211155 views