fytinezuur

Fytinezuur: de verborgen boosdoener593 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
593 keer gelezen sinds

0
(0)

Heb je ooit gehoord van fytinezuur? Hoewel het een natuurlijk voorkomende stof is die in veel plantaardige zaden wordt aangetroffen, is het niet altijd bekend bij het grote publiek.

In dit artikel gaan we dieper in op wat fytinezuur is, hoe het jouw gezondheid kan beïnvloeden en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je voldoende van de belangrijke mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt.

fytinezuur

Wat is fytinezuur?

Fytinezuur is een natuurlijk voorkomende stof die wordt aangetroffen in plantaardige zaden, zoals granen, noten, pitten en peulvruchten. Het kan de opname van bepaalde mineralen, zoals calcium, ijzer en zink, belemmeren door de vorming van onoplosbare verbindingen met deze mineralen in de darmen. Dit kan leiden tot een lagere opname van deze mineralen in het lichaam.

Hoe kan fytinezuur jouw gezondheid beïnvloeden?

Hoewel fytinezuur sommige gezondheidsvoordelen kan bieden, zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en type 2 (diabetes), kan het ook leiden tot voedingsproblemen als het in hoge hoeveelheden wordt geconsumeerd. Dit kan vooral een probleem zijn voor mensen met een lagere inname van bepaalde mineralen, zoals calcium, ijzer en zink.

Een tekort aan deze mineralen kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals osteoporose (een aandoening waarbij de botten broos worden), anemie (een aandoening waarbij het lichaam een tekort heeft aan rode bloedcellen) en verminderde immuunsysteem. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende van deze mineralen binnenkrijgt om gezond te blijven.

Waar is fytinezuur te vinden?

Fytinezuur komt voor in veel plantaardige zaden, zoals granen, noten, pitten en peulvruchten. Sommige van de voedingsmiddelen die hoge hoeveelheden fytinezuur bevatten, zijn:

 • Bruine rijst
 • Havermout
 • Spelt
 • Quinoa
 • Boekweit
 • Amandelen
 • Cashewnoten
 • Pinda’s
 • Linzen

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je voldoende van de belangrijke mineralen binnenkrijgt?

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je voldoende van de belangrijke mineralen binnenkrijgt, ondanks het feit dat fytinezuur de opname hiervan kan belemmeren:

 • Combineer voedingsmiddelen die rijk zijn aan fytinezuur: met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C. Vitamine C kan helpen om de opname van bepaalde mineralen te verbeteren en kan daarom een effectief middel zijn om ervoor te zorgen dat je voldoende van de belangrijke mineralen binnenkrijgt.
 • Kies voor voedingsmiddelen die zijn behandeld om het fytinezuur te verminderen: Sommige voedingsmiddelen, zoals bruine rijst en linzen, zijn behandeld om het fytinezuur te verminderen en kunnen daarom een betere bron van mineralen zijn dan onbehandelde voedingsmiddelen.
 • Maak gebruik van supplementen: Als je moeite hebt om voldoende van bepaalde mineralen binnen te krijgen, kan het nemen van supplementen een goede oplossing zijn. Houd er wel rekening mee dat het altijd aan te raden is om eerst met een arts of gekwalificeerd voedingsdeskundige te overleggen voordat je supplementen gaat gebruiken.
 • Volg een evenwichtig dieet: Een evenwichtig dieet dat rijk is aan verschillende voedingsstoffen kan helpen om ervoor te zorgen dat je voldoende van de belangrijke mineralen binnenkrijgt. Probeer voedingsmiddelen uit verschillende groepen te eten, zoals granen, vlees, vis, groenten, fruit en zuivelproducten.
 • Neem regelmatig bloedtests: Als je twijfelt of je voldoende van bepaalde mineralen binnenkrijgt, kan het nemen van regelmatig bloedtests helpen om te bepalen of je een tekort hebt en wat je kunt doen om dit op te lossen.

Conclusie

Het is een natuurlijk voorkomende stof die wordt aangetroffen in plantaardige zaden en die de opname van bepaalde mineralen kan belemmeren. Hoewel het sommige gezondheidsvoordelen kan bieden, kan het ook leiden tot voedingsproblemen als het in hoge hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je voldoende van de belangrijke mineralen binnenkrijgt, zoals het combineren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan fytinezuur met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, het kiezen voor voedingsmiddelen die zijn behandeld om het fytinezuur te verminderen, het gebruiken van supplementen en het volgen van een evenwichtig dieet.

Als je twijfelt of je voldoende van bepaalde mineralen binnenkrijgt, kan het nemen van regelmatig bloedtests ook helpen om te bepalen of je een tekort hebt en wat je kunt doen om dit op te lossen.

Veelgestelde vragen

Is fytinezuur altijd slecht?

Fytinezuur is niet per se slecht, maar het kan een probleem zijn als het in hoge hoeveelheden wordt geconsumeerd en de opname van belangrijke mineralen belemmert. Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan verschillende voedingsstoffen en om voedingsmiddelen te combineren die rijk zijn aan fytinezuur met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C om de opname van mineralen te verbeteren.

Welke voedingsmiddelen bevatten hoge hoeveelheden fytinezuur?

Sommige voedingsmiddelen die hoge hoeveelheden fytinezuur bevatten, zijn bruine rijst, havermout, spelt, quinoa, boekweit, amandelen, cashewnoten, pinda’s, linzen en kidneybonen.

Kan ik supplementen nemen om ervoor te zorgen dat ik voldoende van de belangrijke mineralen binnenkrijg?

Ja, als je moeite hebt om voldoende van bepaalde mineralen binnen te krijgen, kan het nemen van supplementen een goede oplossing zijn. Houd er wel rekening mee dat het altijd aan te raden is om eerst met een arts of gekwalificeerd voedingsdeskundige te overleggen voordat je supplementen gaat gebruiken.

Hoe vaak moet ik bloedtests nemen om te bepalen of ik voldoende van de belangrijke mineralen binnenkrijg?

Hoe vaak je bloedtests moet nemen, hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, voedingspatroon en gezondheidstoestand.

Wat doet het met je lichaam?

Fytinezuur kan de opname van bepaalde mineralen, zoals calcium, ijzer en zink, belemmeren door de vorming van onoplosbare verbindingen met deze mineralen in de darmen. Dit kan leiden tot een lagere opname van deze mineralen in het lichaam en kan een probleem zijn voor mensen met een lagere inname van deze mineralen.

Hoewel fytinezuur sommige gezondheidsvoordelen kan bieden, zoals het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en type 2 diabetes, kan het ook leiden tot voedingsproblemen als het in hoge hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Waar zit het meeste fytinezuur in?

Fytinezuur komt voor in veel plantaardige zaden, zoals granen, noten, pitten en peulvruchten. Sommige van de voedingsmiddelen die hoge hoeveelheden fytinezuur bevatten, zijn bruine rijst, havermout, spelt, quinoa, boekweit, amandelen, cashewnoten, pinda’s, linzen en kidneybonen.

Hoeveel mag ik per dag?

Er is geen aanbevolen hoeveelheid fytinezuur die je per dag moet consumeren. Het is aan te raden om een evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan verschillende voedingsstoffen en om voedingsmiddelen te combineren die rijk zijn aan fytinezuur met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C om de opname van mineralen te verbeteren.

Als je twijfelt of je voldoende van bepaalde mineralen binnenkrijgt, kan het nemen van regelmatig bloedtests ook helpen om te bepalen of je een tekort hebt en wat je kunt doen om dit op te lossen.

Waarom moet je havermout weken?

Havermout bevat fytinezuur, wat de opname van bepaalde mineralen, zoals calcium, ijzer en zink, kan belemmeren. Door havermout te weken kan het fytinezuurgehalte afnemen en kan de opname van deze mineralen worden verbeterd. Het weken van havermout kan ook helpen om de voedingswaarde te verhogen.

Bronnen:

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken