Image

Hoe Je Als Carrièregerichte Vrouw Minder Inschikkelijk En Assertiever Kunt Zijn206 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
206 keer gelezen sinds

5
(2)

Jordan Peterson advies aan te inschikkelijke jonge vrouwen over hoe ze assertiever en minder inschikkelijk kunnen worden. Hij legt uit dat dit een veelvoorkomend probleem is waar psychotherapeuten mee te maken krijgen. Vrouwen zijn vaak inschikkelijk omdat het hen helpt met de zorg voor jonge kinderen, maar in complexere organisaties is het niet handig. Peterson geeft praktisch advies over hoe vrouwen dit kunnen aanpakken.

Je visie en doelen formuleren

Peterson benadrukt het belang van een duidelijke doelstelling voor ogen. Het is essentieel om voor jezelf helder te krijgen wat je wilt bereiken. Dit kan door middel van zelfreflectie of met behulp van programma’s gericht op persoonlijke ontwikkeling en toekomstplanning. Overweeg ook de mogelijke nadelen van te meegaand zijn: wat zou er kunnen gebeuren als je niet assertief genoeg bent? Dit helpt je om je ontevredenheid te uiten en je behoeften duidelijk te maken. Zonder een duidelijk doel is het moeilijk om standvastig te zijn en voor jezelf op te komen.

Je ergernis analyseren

Wanneer je je ergert over iets, zijn er volgens Peterson twee mogelijke redenen:

  • óf je moet volwassener worden en niet zeuren
  • óf je hebt een terecht punt

Door zelfreflectie en een voor- en nadelen analyse kun je uitzoeken of je je terecht ergert. Als dat zo is, heb je er daadwerkelijk iets over te zeggen en moet je strategieën ontwikkelen om dat naar voren te brengen. Je hebt een morele plicht naar jezelf toe om op te komen voor je eigen behoeften.

Een strategie en plan maken

Als duidelijk is wat je nodig hebt en waar je ontevreden over bent, is het zaak een strategie te bedenken. Peterson adviseert om leidinggevenden uit te leggen waarom je meer waardering of middelen verdient. Je moet argumenten formuleren waarom je anders behandeld zou moeten worden. Zonder duidelijk verzoek zullen leidinggevenden het vaak niet opmerken als je tekort gedaan wordt.

Conflicthantering en onderhandelen

Om assertiever te worden moet je volgens Peterson leren omgaan met onderhandelen en conflicthantering. Op korte termijn vermijden mensen dat vaak, maar op langere termijn betaal je een hoge prijs. Het is beter om conflicten direct aan te gaan en vrede te sluiten voor de langere termijn. Assertiviteit en opkomen voor jezelf vereist moed, maar uiteindelijk doe je jezelf en anderen er een dienst mee.

Lees ook: 10 Essentiele Stappen om Jezelf Op De Kaart te zetten: Een Gids Voor De (Nog Niet Zo) Assertieve Vrouw

Je kritische intelligentie gebruiken

Peterson merkt op dat sommige erg inschikkelijke vrouwen van nature een scherp inzicht hebben in andermans motieven, maar dit wantrouwen als ‘gemeen’ zien en verbergen. Eigenlijk schamen ze zich voor hun kritische intelligentie. Hij adviseert om ook te luisteren naar je ‘donkere kant’ en de inzichten van je schaduwzijde te erkennen in plaats van te verdringen. Dat kan je sterker maken.

Door je visie te formuleren, je ergernis te analyseren, een strategie te maken, conflicten aan te gaan en je kritische stem te laten horen, kun je volgens Peterson assertiever en minder inschikkelijk worden. Door een gezonde dosis moedigheid en zelfcompassie kan een te inschikkelijke vrouw beter voor zichzelf opkomen.

Veelgestelde vragen

Wat is het belang van assertiviteit in de professionele wereld voor vrouwen?

Assertiviteit is cruciaal voor vrouwen in de professionele wereld omdat het hen in staat stelt hun doelen duidelijk te communiceren, grenzen te stellen en respect af te dwingen, wat essentieel is voor persoonlijke en professionele groei.

Welke rol speelt onderhandelen in het verbeteren van assertiviteit?

Onderhandelen is een belangrijk onderdeel van assertiviteit, omdat het vrouwen in staat stelt actief te pleiten voor hun belangen, zoals salarisverhogingen of promoties, en daarmee hun professionele positie te versterken.

Welke impact heeft zelfreflectie op persoonlijke en professionele ontwikkeling?

Zelfreflectie is fundamenteel voor zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling omdat het vrouwen helpt hun sterke punten en verbeterpunten te identificeren, hun doelen te heroverwegen en strategieën te ontwikkelen om deze effectief te bereiken in hun carrière.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken