Konijnen en Hazen: De Verschillen Tussen Twee Unieke Diersoorten

Konijnen en Hazen: De Verschillen Tussen Twee Unieke Diersoorten296 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
296 keer gelezen sinds

0
(0)

Zijn ze wel dezelfde diersoort?

Hoewel konijnen en hazen veel gemeen hebben en vaak met elkaar worden verward, zijn ze niet dezelfde diersoort. Ze behoren zelfs tot verschillende geslachten binnen de familie van de haasachtigen (Leporidae). Konijnen behoren tot het geslacht Oryctolagus, terwijl hazen tot het geslacht Lepus behoren. Dit betekent dat ze, ondanks enkele oppervlakkige overeenkomsten, verschillende soorten zijn met unieke kenmerken en gedragingen.

Kunnen ze nakomelingen krijgen?

liger
Een lijger

Nee, hazen en konijnen kunnen geen nakomelingen krijgen, zelfs niet onvruchtbare. Ze zijn verschillend genoeg dat ze niet in staat zijn om te paren en nakomelingen te produceren. Dit is anders dan bijvoorbeeld leeuwen en tijgers, die nauw genoeg verwant zijn om hybriden zoals de liger (leeuw-tijger) of tigon (tijger-leeuw) te produceren, hoewel deze nakomelingen meestal onvruchtbaar zijn. Het feit dat hazen en konijnen geen nakomelingen kunnen produceren, is een van de vele indicatoren dat ze verschillende soorten zijn.

Hoe ze eruit zien

Konijnen en hazen lijken veel op elkaar, maar ze zijn niet hetzelfde. Hazen zijn meestal groter dan wilde of huiselijke konijnen. Ze hebben een langer en slanker lichaam, lange benen en grotere voeten. Konijnen, aan de andere kant, zijn wat dikker en ronder. Hazen hebben ook langere oren dan konijnen, met zwarte haartjes aan de uiteinden. De ogen van een haas steken meer uit dan die van een konijn.

Hoe ze zich gedragen

Hazen zijn meestal eenlingen en leven liever alleen. Ze komen alleen samen tijdens de paartijd. Konijnen daarentegen zijn territoriaal en kunnen agressief zijn tegen indringers. Het dominante mannetje paart meestal met de meeste vrouwtjes in het gebied. Hazen paren ook, maar ze zijn niet zo agressief tegen elkaar als konijnen.

Huisdier of niet?

Het is belangrijk om te weten dat hazen niet als huisdieren worden gehouden, terwijl konijnen dat vaak wel worden. Hierdoor zijn huiselijke konijnen meestal meer gewend aan mensen en kunnen ze vriendelijker zijn.

Waar ze wonen en hoe ze zich beschermen

Wilde konijnen leven vaak in groepen onder de grond, in wat we “warrens” noemen. Deze ondergrondse tunnels beschermen ze tegen roofdieren en helpen de konijnen om koel te blijven. Hazen daarentegen houden meer van open gebieden zoals graslanden en maken hun nesten in kleine open kuilen. Als het op bescherming aankomt, verstoppen konijnen zich liever in een hol, terwijl hazen ervoor kiezen om zo snel mogelijk weg te rennen, met snelheden tot wel 80 kilometer per uur.

Hoe ze baby’s krijgen en opvoeden

Babyhazen worden “levers” genoemd en babykonijnen worden “jongen” genoemd. Hazen hebben een draagtijd van 42 dagen, terwijl konijnen een draagtijd hebben van 27 tot 33 dagen. Bij de geboorte zijn hazen al volledig ontwikkeld, met vacht en open ogen, en hebben ze minder zorg nodig van hun ouders dan konijnen. Konijnen daarentegen worden volledig kaal en met gesloten ogen geboren en hebben ongeveer 10 dagen intensieve zorg nodig van hun moeder.

Wat ze eten

Konijnen houden van zachte planten, gras en groenten. Huiselijke konijnen eten ook vaak voedsel dat door mensen is gemaakt. Hazen daarentegen eten harder voedsel zoals schors, knoppen, twijgjes en scheuten.

Samenvatting

Hoewel hazen en konijnen op elkaar lijken, zijn ze op veel manieren verschillend. Hazen zijn groter en slanker, terwijl konijnen ronder zijn. Hazen zijn eenlingen en territoriaal, terwijl konijnen in groepen leven en agressief kunnen zijn tegen indringers. Hazen worden niet als huisdieren gehoudenen konijnen wel. Ze hebben ook verschillende manieren van bescherming en voedingsvoorkeuren. Het zijn unieke dieren met hun eigen kenmerken en eigenschappen.

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Image Not Found

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken