De scheiding tussen menselijk bewustzijn en de natuur

De scheiding tussen menselijk bewustzijn en de natuur889 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
889 keer gelezen sinds

0
(0)

Een mythe heeft zich genesteld in ons bewustzijn, een verhaal dat generaties lang als onbetwistbare waarheid is geaccepteerd. Je kent wellicht het Genesis-verhaal uit de Bijbel, waarin God de planeet en de natuur schept en vervolgens, als een soort nagedachte, mensen creëert en in deze mix plaatst.

Dit verhaal, dat al duizenden jaren wordt doorgegeven, suggereert een scheiding tussen ons en de natuur, alsof we afzonderlijk van de planeet zijn ontstaan. Dit heeft tot grote problemen geleid.

Weet je waarom? Omdat we in werkelijkheid niet in- maar door de natuur zijn gevormd. Het is cruciaal te begrijpen dat als het lot van de natuur bepaald wordt, zo ook het lot van de menselijke beschaving wordt bepaald.

De scheiding tussen menselijk bewustzijn en de natuur

De impact van menselijke destructie

Hier ligt een enorm probleem: de mensheid vernietigt de natuur, wat leidt tot wat de zesde massa-extinctie van het leven wordt genoemd. Het cruciale inzicht dat velen nog niet hebben begrepen is dit: als de natuur vergaat, dan vergaat ook de mensheid, want wij zijn inherent onderdeel van de natuur.

Misschien is dit het moment van ontwaken, een oproep die eigenlijk al lang geleden is gedaan. De inheemse volkeren van deze planeet wisten al 10.000 jaar geleden dat de natuur een tuin is, en dat zij hier zijn als tuiniers om de schoonheid van deze tuin te bevorderen.

Herziening van onze relatie met de Aarde

Laten we ontwaken tot dit oorspronkelijke inzicht, want dat is wat onze wereld werkelijk stuurt. We moeten stoppen met het uitbuiten van de Aarde en beginnen met het samenwerken met de Aarde.

Dat is hoe onze evolutie ons naar de toekomst zal leiden. Een interessante misvatting is dat wij, de mensen, de slimme, intelligente wezens van de planeet zijn, terwijl de rest minder of zelfs geen intelligentie heeft, slechts intinctmatig en reactief gedrag vertoont.

Dit is echter niet waar. Sterker nog: en hier is een cruciaal inzicht: het menselijk lichaam bestaat uit cellen. Deze cellen vormen het intelligente deel van het menselijk lichaam.

Maar wij zijn slechts een collectieve uitdrukking van cellulaire intelligentie. De natuur is doordrenkt met deze intelligentie. En het feit is dit: toen we begonnen te beweren dat we heerschappij hebben over de natuur, begon onze beschaving te falen.

We zijn natuur, we zijn niet de beheerders van de natuur. We zijn degenen die moeten leren hoe we in harmonie met de tuin kunnen leven.

Gezondheid van de gemeenschap, niet van het individu

Kijk, je hebt jezelf altijd als een enkel organisme gezien. Maar als je in de spiegel kijkt en dat enkele organisme ziet, laat me dan je perceptie bijstellen.

Een mens is in feite een gemeenschap van 50 biljoen menselijke cellen. Sterker nog, er zijn nog meer cellen die we het microbioom noemen. Je bent bedekt met 10 keer zoveel microbiotische cellen, zoals bacteriën en schimmels, en deze zijn deel van ons leven.

Je kunt niet zonder ze leven. Dus de definitie van een mens vandaag is niet alleen de menselijke cellen, maar alle microben die met ons leven. Want zonder hen zullen we niet overleven.

De scheiding tussen menselijk bewustzijn en de natuur

Systemische biologie: De toekomst van de gezondheidszorg

In de menselijke gezondheid spreken we niet over de gezondheid van het individu, we spreken over de gezondheid van een gemeenschap van die 50 biljoen cellen.

En dan zeg ik: ze zijn miniatuurmensen, deze cellen. Waarom? Ze hebben alle dezelfde functies die jij hebt: ademhaling, spijsvertering, uitscheiding, zenuwstelsel, zelfs immuunsysteem.

Dus wat echt belangrijk is, is dat je gezondheid niet gebaseerd is op één cel, het is gebaseerd op 50 biljoen cellen die in gemeenschap leven. En het belang hiervan is: wie organiseert deze gemeenschap? Het blijkt dat de hersenen deze gemeenschap organiseren.

De rol van bewustzijn in gezondheid

Het bewustzijn, de overheid waardoor 50 biljoen cellen hun leven leiden, is eigenlijk het belangrijkste.

Hoe zijn je gedachten tegenwoordig?

Zijn ze positief?

Zijn ze negatief?

Want jouw gedachten zijn de politieke stem voor 50 biljoen burgers onder je huid. En wanneer je gedachten in harmonie zijn, is die gemeenschap dat ook. Laten we dus naar gezondheid kijken op een andere manier: een politieke situatie versus een moleculair-genetische situatie. Het is de politiek van de gezondheid die we moeten begrijpen.

De scheiding tussen menselijk bewustzijn en de natuur

De kracht van holisme

Dus er is vandaag de dag een heel andere benadering, het heet systeembiologie. Ik bestudeer niet alleen het hart, ik bestudeer het hart in relatie tot de hersenen, het hart in relatie tot de darm, het hart in relatie tot ons gedrag.

Dus plotseling beginnen we te zien dat elk orgaansysteem verbonden is met elk ander orgaansysteem en dat ze functioneren als een systeem. En dus is het prachtige nieuwe beeld niet om te bestuderen hoe een enkel orgaan werkt, want het is verbonden met alles.

Als we de onderlinge verbondenheid van de organen begrijpen, dan kunnen we het hele proces begrijpen dat uit een mens voortkomt. We gaan van reductionisme, het bestuderen van de onderdelen, naar holisme, het bestuderen van hoe alle onderdelen samenkomen en een geheel vormen.

Deze kennis is bevrijdend. En als je het begrijpt, kun je meer invloed uitoefenen op het vormgeven van je leven.

De scheiding tussen menselijk bewustzijn en de natuur

Conclusie

In de huidige tijd is het essentieel om onze relatie met de natuur te heroverwegen. We moeten erkennen dat we niet gescheiden zijn van de natuur, maar er een integraal onderdeel van zijn. Ons lichaam, een complex systeem van cellen, is een levend bewijs van deze verbondenheid.

Onze gezondheid hangt niet af van het individu, maar van de gemeenschap van cellen waaruit we bestaan. Het begrijpen van deze onderlinge verbondenheid en het toepassen van systeembiologie kan ons helpen om beter voor onszelf en onze planeet te zorgen.

Door de overstap te maken van reductionisme naar holisme, kunnen we een dieper begrip van het leven krijgen en meer controle uitoefenen over onze gezondheid en ons leven.

Bron: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231210 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023915 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023579 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023643 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211744 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211019 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211137 views