nieren

Gezonde Nieren Onderhouden Door 5 Eenvoudige Stappen608 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
608 keer gelezen sinds

0
(0)

Je nieren spelen een zeer belangrijke rol in je algehele gezondheid. Ze zijn zo belangrijk dat mensen er met twee geboren worden, gewoon voor het geval er iets met één van hen gebeurt.

Verborgen aan de achterkant van je buik, heb je waarschijnlijk niet veel nagedacht over het verzorgen van je nieren.

Maar deze vitale organen kunnen wel wat TLC (“tender loving care”) gebruiken en gelukkig zullen de dingen die je kunt doen om je nieren gezond te houden ook ten goede komen aan jouw algemene gezondheid.

6 Tips: How To Keep Your Kidneys Healthy By Maintaining a Healthy Lifestyle & Diet

Wat zijn nieren?

Je nieren zijn twee organen die zich in jouw buikholte bevinden, aan weerszijden van jouw ruggengraat. Ze hebben ongeveer de grootte van een vuist en zijn gevormd als een boon.

Jouw nieren zijn verantwoordelijk voor het reinigen van jouw bloed. Ze verwerken je bloed om overtollige vloeistoffen, ongewenste chemicaliën en afval te sorteren en deze om te zetten in urine. Elke uur circuleert jouw hele bloedvoorraad 12 keer door jouw nieren, wat neerkomt op ongeveer 200L bloed per dag!

Jouw nieren werken dag en nacht hard om je gezond te houden. Naast het reinigen van jouw bloed helpen ze ook bij het reguleren van de bloeddruk, het balanceren van de hoeveelheid water in jouw lichaam en het beheren van de productie van vitamine D.

Voor meer informatie over de ingewikkelde werking van jouw nieren ga je naar de website van Nierstichting Nederland.

8 Tips to Eat for Kidney Health

5 dingen die je kunt doen om voor je nieren te zorgen

1. Let op tekenen van nierziekte

Een persoon met een nierziekte heeft een progressief verlies van de functie van zijn nieren. Nierziekte wordt soms een ‘stille ziekte’ genoemd omdat het vaak geen symptomen veroorzaakt totdat de ziekte aanzienlijk is gevorderd. Het is niet ongewoon dat mensen tot 90% van hun nierfunctie hebben verloren voordat ze symptomen van nierziekte ervaren.

Houd de onderstaande tekenen en symptomen van nierziekte in de gaten en als je bezorgd bent, raadpleeg dan jouw arts.

 • hoofdpijn
 • moeite met concentreren
 • jeuk
 • kortademigheid
 • misselijkheid en braken
 • slechte adem en een metaalachtige smaak in de mond
 • spierkrampen
 • tintelingen in de vingers of tenen.

Velen van deze symptomen zijn vrij algemeen of vaag, en kunnen wijzen op andere ziekten of aandoeningen. Het is belangrijk om met jouw huisarts te praten over hoe je je voelt, zodat ze nierziekte of andere problemen kunnen uitsluiten.

2. Stoppen met roken

Mensen die roken hebben meer kans op het ontwikkelen van nierziekten en nierkanker, dus stoppen is nu een geweldige stap voor jouw toekomstige niergezondheid. Stoppen met roken heeft voordelen voor het hele lichaam – lees hier meer over hoe je kunt stoppen.

3. Let op jouw bloeddruk

Hoge bloeddruk, of hypertensie, is een risicofactor voor het ontwikkelen van nierziekte omdat het schade kan veroorzaken aan de slagaders en bloedvaten in en rond de nieren. Praat met jouw huisarts over het regelmatig testen van jouw bloeddruk om ervoor te zorgen dat deze op een gezond niveau is.

Als je een hoge bloeddruk hebt, kan jouw arts met je praten over manieren om deze te beheersen, waaronder:

 • regelmatig lichamelijke activiteit doen, streven naar 30 minuten matige activiteit per dag
 • alcoholinname matigen
 • stoppen met roken
 • minder zout eten
 • eet een breed scala aan gezonde voeding en drink veel water
 • en stress verminderen.

4. Hou diabetes onder de duim

Diabetes is de belangrijkste oorzaak van nierziekte in Nederland, volgens de Nierstichting (https://www.nierstichting.nl/). Als je gediagnosticeerd bent met diabetes, is het belangrijk om met je arts te bespreken hoe je je aandoening kunt beheren en je niergezondheid kunt monitoren. Op de website van de Nierstichting kun je meer informatie vinden over het voorkomen van nierschade en het verbeteren van de behandeling en levenskwaliteit van nierpatiënten.

5. Drink water in plaats daarvan

Het regelmatig drinken van water gedurende de dag helpt jouw nieren goed te functioneren en gezond te blijven.

Water is de beste keuze van vloeistof om gedurende de dag te drinken. Het bevat geen kilojoules, zout of suiker en is de natuurlijke manier om jouw lichaam gehydrateerd te houden.

Mineraalwaters, siropen, vruchtensap (concentraten), frisdranken en alcoholische dranken kunnen allemaal grote hoeveelheden zout en suiker bevatten, terwijl dranken die fosforzuur bevatten (vaak gebruikt in cola-drankjes en bier) nierstenen kunnen veroorzaken.

Bewaar deze drankjes voor speciale gelegenheden en grijp in plaats daarvan naar water wanneer je overdag dorst hebt.

Houd er rekening mee dat het gevoel van dorst het eerste teken van het lichaam is dat je al uitgedroogd bent. Kleine, frequente slokjes water gedurende de dag houden je gehydrateerd.

Onthoud ook dat je meer moet drinken als je in een warm klimaat bent, aan het sporten bent, borstvoeding geeft of zwanger bent.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren reinigen het bloed, reguleren de bloeddruk, balanceren water in het lichaam en beheren de productie van vitamine D.

Welke symptomen kunnen wijzen op nierziekte?

Symptomen van nierziekte zijn onder andere hoofdpijn, moeite met concentreren, jeuk, kortademigheid, misselijkheid, slechte adem, spierkrampen en tintelingen in de vingers of tenen.

Waarom is stoppen met roken belangrijk voor de niergezondheid?

Roken verhoogt het risico op nierziekten en nierkanker. Stoppen met roken verbetert de algehele gezondheid en vermindert dit risico.

Hoe beïnvloedt hoge bloeddruk de nieren?

Hoge bloeddruk kan schade veroorzaken aan de bloedvaten in de nieren, wat kan leiden tot nierziekte. Regelmatig de bloeddruk controleren helpt dit te voorkomen.

Wat is de rol van water bij het gezond houden van de nieren?

Water helpt de nieren goed te functioneren door het lichaam gehydrateerd te houden en afvalstoffen effectief te verwijderen.


Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Persoonlijkheidstesten

Inclusiviteit Test
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
vorm voorkeurstest