Image

Nieuwe Stanford KETO Studie Brengt Revolutie in Geestelijke Gezondheidszorg


113 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
113 keer gelezen sinds

0
(0)

Metabolische gezondheid (stofwisselingsgezondheid) en geestelijke gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit is een biologisch feit, maar vaak wordt hier niet genoeg aandacht aan gegeven.

Onze hersenen maken deel uit van ons lichaam, en hoewel het metabolisme van de hersenen misschien een mysterie lijkt, is het concreet en fysiek. Het metabolisme in onze hersenen vormt de basis voor de stabiliteit van onze geestelijke gezondheid.

 Deze studie gaat over hoe ketogene metabolische therapie kan worden gebruikt om psychische aandoeningen te behandelen.

Ketogenic Diet Intervention on Metabolic and Psychiatric Health in Bipolar and Schizophrenia: A Pilot Trial
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165178124001513

Deze paper gaat over mensen met schizofrenie en een bipolaire stoornis. Dit zijn ziekten met een zeer hoge ziektelast. Er zijn ongeveer 24 miljoen mensen die leven met schizofrenie en ongeveer 50 miljoen met een bipolaire stoornis. Om het statistisch in een grappige vorm te gieten: voor elke blauwe vinvis op de planeet zijn er ongeveer 7500 mensen die met een van deze psychische aandoeningen leven.

Dit is echt een enorm groot probleem met niet alleen een hoge ziektelast en hoge sterfte, maar ook met weinig goede behandelopties. Veel patiënten met schizofrenie of een bipolaire stoornis reageren niet op standaard medicijnen en zitten echt zonder hoop. Hier kan metabole therapie, zoals ketogene diëten, mogelijk helpen.

Metabole gezondheid en geestelijke gezondheid hangen nauw samen. Er zijn redenen om aan te nemen dat metabole therapie kan helpen bij deze aandoeningen. Ten eerste zien we een nauwe link tussen zaken zoals vetzucht en deze psychische aandoeningen.

Ook zijn metabole therapieën, zoals ketogene diëten, extreem effectief gebleken bij andere hersenaandoeningen zoals epilepsie. Er zijn zelfs gerandomiseerde studies naar de ziekte van Alzheimer.

Het is dus logisch dat het ook zou kunnen helpen bij verschillende psychische aandoeningen. Inderdaad, er komen steeds meer gegevens over dit idee en een groeiend veld van metabole psychiatrie pleit voor ketogene diëten en metabole therapie. Vooral voor patiënten die niet reageren op standaardtherapie, om aandoeningen zoals bipolaire stoornis en schizofrenie te behandelen.

Opmerkelijke Resultaten

Deze nieuwe studie heeft me echt verbaasd. Het ging over 21 deelnemers die allemaal het ketogeen dieet volgden. Vijf hadden schizofrenie en zestien hadden een bipolaire stoornis. Voor het ketogeen dieet mochten ze niet meer dan 20 gram netto koolhydraten per dag eten. Tijdens de hele studie werden hun ketonen gemeten.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 43,4 jaar. 38% had eerder een zelfmoordpoging gedaan. 81% had obesitas en 29% had vetzucht. Dit wijst op een echt disfunctioneel onderliggend stofwisselingssysteem.

De resultaten, eerst gericht op de metabole uitkomsten, waren ongelooflijk indrukwekkend. Ze verbaasden me echt. 100% van degenen die bij aanvang vetzucht hadden, hadden aan het einde van de studie geen vetzucht meer. De vetmassa daalde aanzienlijk. Gemiddeld verloren ze 7,7 kilogram aan vetmassa, wat overeenkomt met een absolute daling van de BMI met 1,54 punten.

Nog indrukwekkender was dat het viscerale vet, het vet rond de buikorganen, met 27% afnam. Er waren ook dalingen in ontstekingsmarkers zoals hsCRP en triglyceriden. De insulineresistentie verbeterde met 177%. Dit wijst op een brede verbetering van de stofwisseling.

Maar nu de echt spannende resultaten: de resultaten voor de geestelijke gezondheid. De Clinical Global Impression schaal, een maat voor de ernst van psychische aandoeningen, verbeterde met 31,2%. Depressie verbeterde met 33,2%. Ook de slaapkwaliteit, angst en algemene levenskwaliteit gingen vooruit.

Er was echt een enorme verbetering in de geestelijke gezondheidscores. Deze verbeteringen hingen samen met verbeteringen in markers voor de stofwisseling. En dit gold voor alle 21 deelnemers, ongeacht de bereikte ketonniveaus.

Maar voor de 14 deelnemers die ketonniveaus boven de 0,5 millimol haalden, wat wijst op nutritionele ketose, waren de resultaten nog indrukwekkender. Bij die 14 deelnemers daalde het viscerale vet (het vet rond de buikorganen) met 36%. En de ernst van de psychische aandoeningen verbeterde met 38%.

Conclusie en Dankwoord

Dit is echt ongelooflijk en benadrukt een mogelijke dosis-respons relatie. Dit helpt om het idee van causaliteit te ondersteunen. Het is consistent met het idee dat de metabole staat van ketose mogelijk helend kan zijn voor zowel de stofwisseling als de geestelijke gezondheid. Deze twee hangen nauw samen.

Het is echt belangrijk om te beseffen dat er niet veel steun of financiering is voor studies over voeding in het algemeen, en vooral niet voor voeding en geestelijke gezondheid. Zulke studies zijn echt heel moeilijk uit te voeren, omdat de farmaceutische industrie er geen geld in steekt. We hebben genereuze mensen nodig. Het is hartverwarmend te zien wat iemand met eigen ervaring kan doen om anderen te helpen niet te lijden.

Citaten van Patiënten

Ik wil afsluiten met enkele citaten van patiënten. De auteurs van deze studie vonden het belangrijk om uitspraken van patiënten op te nemen, zodat je het uit de eerste hand kunt horen.

Een patiënt zei: “Mijn kans om deel te nemen aan de metabole psychiatrie studie heeft mijn leven veranderd. Ik kreeg er kennis van, werd weer gezond en mijn stemmings- en eetstoornissymptomen namen dramatisch af. Ik werd weer seksueel actief voor de eerste keer in 16 jaar van celibaat.”

Een andere patiënt zei: “Ik kan je vertellen dat ik me nog nooit beter heb gevoeld dan sinds ik ketose gebruik. Het werkte veel beter voor mij dan lamotrigine ooit deed.” Lamotrigine is een psychiatrisch medicijn.

Ik hoop dat je dit onderzoek deelt en deze gegevens verspreidt. Ze zijn echt indrukwekkend en we hebben meer van dit soort onderzoeken nodig. Ik ben zo blij dat dit onderzoek wordt uitgevoerd. Metabole gezondheid en geestelijke gezondheid hangen nauw samen. Onze stofwisseling vormt de basis voor een gezonde geest. Dat is een heel belangrijke boodschap.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde Vragen

Hoeveel eiwit is nodig voor spieropbouw?

De benodigde eiwitconsumptie varieert van 0,8 tot 1,5 gram per kilogram vetvrije massa. Dit hangt af van factoren zoals leeftijd, activiteitsniveau en spijsverteringssysteem.

Wat is creatine en hoe helpt het bij spiergroei?

Creatine is een natuurlijk voorkomend stofje in vlees dat helpt bij het recyclen van ATP, essentieel voor energie tijdens intensieve trainingen. Als supplement kan het spiergroei versnellen.

Wat zijn de voordelen van koude therapie voor spiergroei?

Koude therapie stimuleert energieproductie door bruin vet, vermindert ontstekingen en verhoogt de productie van bepaalde eiwitten die bijdragen aan spiergroei.

Hoe bevordert intermitterend vasten spiergroei?

Intermitterend vasten verbetert insulinegevoeligheid en verhoogt de productie van groeihormoon, wat herstelprocessen optimaliseert en spieropbouw stimuleert.

Wat is de rol van arginine in spiergroei?

Arginine stimuleert de productie van groeihormoon door het remmen van somatostatine, wat essentieel is voor spierherstel en -groei. Het wordt aanbevolen op een lege maag voor maximale effectiviteit.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

Emotionele Intelligentie Test
Doe de ADHD test
Inclusiviteit Test