pepers

Pepers: Met de vlam in de pijp!381 keer gelezen sinds
3
minuten leestijd
3
minuten leestijd
381 keer gelezen sinds

0
(0)

PepersHet gebeurt heel stilletjes, maar toch: pittigheid rukt op. Het pesten van de eigen smaakpapillen door middel van allerlei soorten pepers wordt steeds meer gewaardeerd.

Vroeger was het gebruik voorbehouden aan de Indische Nederlander, nu wordt op de golven van Zuid-Chinese, Surinaamse, Mexicaanse, Thaise en Indiase invloeden ons vochtige boerenkoolland veroverd door de Grote Capsicum gedachte.

Lees ook: 11 Dingen die je moet weten over Madame Jeanette

Pepers komen uit de plantensoort Capsicum

Capsicum namelijk is de plantensoort die alle soorten pepers levert, van de kleinste rawit tot onze blozende paprika’s. Inderdaad, allemaal familie. Hebben we het even niet over witte en zwarte peper. Want dat zijn de bessen van de Piper Nigrum, een heel andere plantensoort.

Terug naar rode pepers. Hun vurigheid ontstaat doordat de werkzame stof daarin, capsaïcine, precies dezelfde ‘receptor cellen’ treitert als echte hitte dat doet.

Het gekke is dat als je die capsaïcine aanbrengt op pijnlijke plaatsen, er al gauw een soort verdoving ontstaat. Medici en fannacologen zijn dan ook druk bezig met rode pepers methodes te ontwikkelen om de verschijnselen van arthritis en andere kwalen te bestrijden.

Er zijn drie onder variëteiten van de Capsicum, en wel de C. fruiescens (bijna alle chilipepers), de C. chinense (voornamelijk de ongelofelijk scherpe habaneropeper) en de C. annuum (paprikas).

Die schaal liep van 0 tot 300.000, waarbij paprika’s 0 scoorden en habaneros 200.000 tot 300.000. ‘Gewone’ rode pepers krijgen niet meer dan 20.000 tot 50.000.

Twee jaar geleden hebben militaire wetenschappers vastgesteld dat de heetste peper in de Indiase deelstaat Assam groeit. Naga Jolokia, een capsicum frutescens. De schaal van Scoville bleek opgerekt te moeten worden tot maar liefst 855.000 punten! Eigenlijk zijn rode pepers verdraaid lastig in het gebruik.

De capsaïcine namelijk is niet oplosbaar in water, waardoor het verwerken problemen oplevert. Al eens geprobeerd?

Snijd eens wat rode peper, was je handen en wrijf daarna in je ogen. Niet doen dus! Wassen helpt niet, net zo min als drinken helpt tegen brand in de mond.

Grappig is dat alle Capsicumvariëteiten uit tropisch Amerika afkomstig zijn. Voor Columbus at heel Zuidoost-Azië dus mild en niet pittig.

Onno H. Kleyn, culinair journalist, Frankrijk- en Italië-kenner, schrijft over gastronomie en wijn. Hij ontving voor zijn werk in 1997 de prestigieuze Wina Born-prijs en in 2001 de Médaille du Tourisme van de Franse overheid.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231191 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023895 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023561 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023624 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211722 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021997 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021796 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021530 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211113 views