Recept en Bereidingswijze voor Zelfgemaakte Kanji

Recept en Bereidingswijze voor Zelfgemaakte Kanji: Een Probiotische Indiase Drank91 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
91 keer gelezen sinds

0
(0)

VOORBEREIDING = 10 min | WACHTTIJD = 72 uur | TOTAAL = 72 uur 10 min | PORTIES = 6

Over deze bijzondere exotische drank

Kanji is een probiotische traditionele Indiase drank gemaakt van paarse wortels en bieten. Zoute drankjes zijn behoorlijk populair in India. Nadat ik naar weer naar Nederland verhuisde, besefte ik dat het consumeren van gezouten drankjes niet zo gebruikelijk was in Europa, aangezien mijn vrienden me verbaasd aankeken toen ik zout aan mijn limonade toevoegde in plaats van suiker.

Deze Kanji kan een ongebruikelijke drank zijn voor velen, omdat hij zout is en het belangrijkste smaakmaker is mosterd, maar als je een van die mensen bent die graag augurk sap drinkt, zul je van deze drank houden. Het is pittig en een beetje eigenaardig en bruisend door het fermentatieproces, en het is buitengewoon goed voor je spijsvertering!

Recept en Bereidingswijze voor Zelfgemaakte Kanji

Het maken van Kanji is een leuk project, want het vereist slechts 5 ingrediënten en een paar minuten om het klaar te maken, gevolgd door veel wachten. Het resultaat is deze pittige hartige verfrissende drank die we aanraden koud te consumeren, en het bijproduct, ingelegde wortels en bieten, die een ander hoogtepunt zijn van het maken ervan. Ze zijn geweldig om zo te snacken of om een verfrissende knapperigheid aan salades toe te voegen.

Ingrediënten

Voor ongeveer 1,5 liter Kanji

 • 280g paarse wortels
 • 130g bieten
 • 1 eetlepel kleine bruine mosterdzaadjes
 • 2,5 eetlepels zout*
 • 1,5 liter drinkwater

Benodigdheden

 • 2 liter glazen pot
 • een schone doek of zakdoek
 • een rubberen band

Bereidingswijze

 1. Was de wortels en bieten grondig en snijd ze in frietjes. We raden aan om de schil van de wortels te laten zitten, omdat de natuurlijke gisten op het oppervlak van de wortels het fermentatieproces zullen helpen. Als je echter geen biologische wortels kunt vinden, kun je de schil ook schillen.
 2. Maal de mosterdzaadjes fijn tot poeder in een blender of vijzel.
 3. Voeg het mosterdpoeder en zout toe aan een schone (bij voorkeur gesteriliseerde) pot, gevolgd door de rest van het water. Meng goed tot het zout is opgelost in het water en voeg dan de gehakte wortels en bieten toe.
 4. Vul de pot ten slotte aan tot aan de rand met meer water om ervoor te zorgen dat de wortels volledig onder water zijn ondergedompeld.
 5. Bedek de pot met een schone doek en bevestig deze met een rubberen band om ervoor te zorgen dat de gassen die vrijkomen tijdens het fermenteren kunnen ontsnappen en om stof en fruitvliegjes uit je Kanji te houden.
 6. Zet de pot op een warme plek in je keuken om 3-5 dagen te fermenteren.
  Hoelang het duurt, hangt echt af van je smaak en hoe warm je keuken is. In de winter kan het zelfs 7 dagen duren voordat het klaar is, maar met warm weer zoals we momenteel in Berlijn hebben, was onze Kanji na 3 dagen klaar. We raden aan om het elke dag te proeven vanaf dag 3 totdat het de gewenste mate van pittigheid heeft bereikt. Als je Kanji te zout smaakt, is hij waarschijnlijk nog niet klaar.
  Als je Kanji klaar is, bottel de drank dan en bewaar hem in de koelkast. Kanji smaakt het beste als hij koud wordt geserveerd. We scheiden graag de drank van de wortels en bieten. De groenten voegen we ook toe aan een pot en bewaren ze ondergedompeld in wat Kanji-vloeistof, zo kunnen ze wekenlang in de koelkast worden bewaard.

Recept en Bereidingswijze voor Zelfgemaakte Kanji

Opmerkingen

*Zout

 • Soort zout: Zout is een belangrijk ingrediënt in dit proces omdat het de groei van ongewenste bacteriën en schimmels voorkomt en het succes van je fermentatie garandeert. Daarom raden we aan om het puurste zout te gebruiken dat je kunt vinden, zoals zeezout of Himalayazout. Gebruik geen keukenzout, omdat dit jodium en antiklontermiddelen bevat die het natuurlijke fermentatieproces kunnen verstoren. Controleer de ingrediëntenlijst op het zout dat je koopt om er zeker van te zijn dat het puur en onverdund zout is.
 • Hoeveelheid zout: Het lijkt misschien veel zout in het begin, maar zout is belangrijk om het succes van het fermentatieproces te garanderen. Een algemene vuistregel is om minstens 2-2,5% zout toe te voegen voor het totale gewicht van de gebruikte groenten. Zodra het gefermenteerd is, zal de Kanji niet zo zout zijn als in het begin, omdat de zuren die tijdens het fermentatieproces worden geproduceerd, de zoutigheid zullen helpen balanceren.

Link: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023598 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211155 views