tendinitis

Pijn en ontsteking bij tendinitis verminderen met enzymen426 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
426 keer gelezen sinds

0
(0)

Tendinopathie, ook wel peesaandoening (tendinitis) genoemd, gaat vaak gepaard met gevoeligheid en pijn op de plaats van aanhechting tussen bot en spier. In dit artikel bespreken we hoe peesontsteking, oftewel tendinitis, ontstaat en welke enzymen kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen.

Wat is tendinitis?

 • Symptomen van tendinitis: Tendinitis wordt gekenmerkt door gevoeligheid en pijn op de plaats van aanhechting tussen bot en spier. De pijnlijke peesklachten kunnen ontstaan ten gevolge van een peesscheur, kwaliteitsvermindering van de collageenvezels (tendinose) of een ontsteking van de pees.
 • Oorzaken van tendinitis: Peesontsteking kan ontstaan door overbelasting van de pezen en gewrichten door sport, repetitieve bewegingen, langdurige blootstelling aan koude, een hogere leeftijd en aandoeningen zoals diabetes en reumatoïde artritis.
Pro-inflammatoire cytokines: Peescellen die cyclisch onder stress komen te staan, vertonen een hogere concentratie aan pro-inflammatoire cytokines zoals interleukine 1β (IL-1β), IL-6, tumor necrose factor-α (TNF-α) en vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF), die een sleutelrol hebben in het ontstaan van tendinitis.
Verhoogde productie van COX-2, fosfolipase A2 en stress-geactiveerde proteïnekinase: Er vindt ook een verhoogde productie van COX-2, fosfolipase A2 en stress-geactiveerde proteïnekinase plaats, wat bijdraagt tot verhoogde ontstekingsreacties.
Pro-inflammatoire mediatoren zoals prostaglandine 2 (PGE2) en thromboxanen: Pro-inflammatoire mediatoren zoals prostaglandine 2 (PGE2) en thromboxanen kunnen tot 50% verhoogd zijn bij mensen met chronische peesoverbelasting.

Hoe ontstaat pijn en ontsteking bij tendinitis?

 • Pro-inflammatoire cytokines: Peescellen die cyclisch onder stress komen te staan, vertonen een hogere concentratie aan pro-inflammatoire cytokines zoals interleukine 1β (IL-1β), IL-6, tumor necrose factor-α (TNF-α) en vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF), die een sleutelrol hebben in het ontstaan van tendinitis.
 • Verhoogde productie van COX-2, fosfolipase A2 en stress-geactiveerde proteïnekinase: Er vindt ook een verhoogde productie van COX-2, fosfolipase A2 en stress-geactiveerde proteïnekinase plaats, wat bijdraagt tot verhoogde ontstekingsreacties.
 • Pro-inflammatoire mediatoren zoals prostaglandine 2 (PGE2) en thromboxanen: Pro-inflammatoire mediatoren zoals prostaglandine 2 (PGE2) en thromboxanen kunnen tot 50% verhoogd zijn bij mensen met chronische peesoverbelasting.

In begrijpelijke taal:

Als je pezen veel stress hebben, dan kunnen er stoffen in je lichaam komen die zorgen voor ontstekingen, dit noemen we pro-inflammatoire cytokines. Enzymen in je lichaam maken deze stoffen aan.

Dit gebeurt bijvoorbeeld bij tendinitis, een pijnlijke peesaandoening. Ook kunnen er andere stoffen ontstaan die zorgen voor ontstekingen, zoals COX-2, fosfolipase A2 en stress-geactiveerde proteïnekinase. Dit kan ook tot ontstekingen leiden bij tendinitis.

Prostaglandine 2 (PGE2) en thromboxanen zijn ook stoffen die voor ontstekingen kunnen zorgen. Bij mensen met chronische pees overbelasting zijn deze stoffen vaak verhoogd, wat kan zorgen voor veel pijn en ontstekingen.

Behandeling van tendinitis

Werkzame stoffen Werking
Glucocorticoïden en klassieke pijnstillers Glucocorticoïden en klassieke pijnstillers (NSAID’s) worden vaak gebruikt bij tendinitis omdat ze zowel pijn als de dikte van de pees kunnen verminderen.
Rust en oefentherapie Het is belangrijk om de pees voldoende rust te geven en specifieke oefentherapie te doen onder begeleiding van een kinesist/fysiotherapeut om te herstellen van tendinitis.
Enzymen als alternatieve behandeling Kleinschalige onderzoeken tonen aan dat enzymen een efficiënte behandeling kunnen zijn bij het verminderen van pijn en ontsteking bij tendinitis.
 • Glucocorticoïden en klassieke pijnstillers: Glucocorticoïden worden naast de klassieke pijnstillers (NSAID’s) het vaakst ingezet bij tendinitis omdat zij zowel de pijn als de dikte van de pees sterk weten te reduceren.
 • Rust en oefentherapie: Daarnaast is het belangrijk om de desbetreffende pees voldoende te laten rusten en door een kinesist/fysiotherapeut te laten ondersteunen met specifieke oefentherapie.
 • Enzymen als alternatieve behandeling: Er zijn verschillende kleinschalige onderzoeken die aantonen dat ook enzymen efficiënt kunnen zijn in het reduceren van pijn en ontsteking.
Werkzame stof Werking
Bromelaïne Heeft een ontstekingsremmende werking en kan helpen bij het verminderen van zwellingen en pijn.
Trypsine Heeft een proteolytische werking, wat betekent dat het kan helpen bij het afbreken van eiwitten en zo kan bijdragen aan het herstel van beschadigde peesweefsels.
Rutine Heeft een antioxidatieve werking en kan helpen bij het beschermen van de cellen tegen schade door vrije radicalen.
Boswellia serrata Heeft een ontstekingsremmende werking en kan helpen bij het verminderen van zwellingen en pijn.
Curcuma longa Heeft een ontstekingsremmende werking en kan helpen bij het verminderen van zwellingen en pijn.
Nutritionele therapie Kan helpen bij het versterken van de collageenvezels en zo het ontstaan van ontstekingen en degradatie van de pezen voorkomen.

Enzymen bij tendinitis

 • Prospectief gerandomiseerde klinische studie met multi-enzymcomplex: Zo publiceerde het medisch tijdschrift Arthritis & Rheumatology in 2009 een prospectief gerandomiseerde klinische studie. Daarbij kregen Canadese postbodes met schoudertendinitis gedurende acht weken dagelijks zes tabletten toegediend van een multi-enzymcomplex; 90 mg bromelaïne, 48 mg trypsine, en 100 mg rutine. Volgens de pijnindex SPADI (Shoulder pain and Disability Index) daalde de pijn liefst met 54,5%, dit ten opzichte van 18% bij de controlegroep die enkel fysieke lichaamsoefeningen kregen.
 • Fytotherapeutische combinatie van Boswellia serrata en Curcuma longa: Gelijkaardige peespijnreductie met de fytotherapeutische combinatie van Boswellia serrata en Curcuma longa werd in maart 2021 gepubliceerd. Het betreft een Waals open-label post-observationeel onderzoek onder leiding van professor Yves Henrotin. Hierbij kregen Belgische patiënten met tendinopathie gedurende een maand tweemaal daags twee tabletten met de twee fyto-extracten toegediend. Ongeacht de oorzaak, lokalisatie en duur van de peesklachten daalde de pijnscore met vijftig procent.
 • Nutritionele therapie ter versterking van collageenvezels: Het is belangrijk om met behulp van nutritionele therapie zowel preventief als post-curatief de collageenvezels te versterken en op die manier degradatie en ontstekingen van de pezen te voorkomen.

Conclusie

 • Enzymen als complementaire aanpak van tendinitis: Enzymen kunnen een efficiënte en natuurlijke aanvulling zijn op de behandeling van tendinitis, naast klassieke pijnstillers en rust.
 • Belang van nutritionele therapie: Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de juiste nutritionele therapie om de collageenvezels te versterken en zo peesontstekingen te voorkomen.

Bronvermelding

 • U. Fredberg, K. Stengaard-Pedersen. Chronic tendinopathy tissue pathology, pain mechanisms, and etiology with a special focus on inflammation. Scand J Med Sci Sports 2008: 18: 3–15.
 • Orest Szczurvedo et al. Oral enzyme combination versus diclofenac in the treatment of osteoarthritis of the knee – a double-blind prospective randomized study. Clin Rheumatol 2004;23(5):410-5.
 • Orest Szczurko et al. Curcuminoids and Boswellia serrata extracts combination decreases tendinopathy symptoms: findings from an open-label post-observational study. December 2020. Current Medical Research and Opinion 37(1):1-1.
 • Gregory Shaw et al. Vitamin C–enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr 2017;105:136–43.
 • Luke Curtis. Nutritional research may be useful in treating tendon injuries. Nutrition Volume 32, Issue 6, June 2016, Pages 617-619.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231208 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023914 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023642 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211743 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211017 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211132 views