Pijn En Ontsteking Bij Tendinitis Verminderen Met Speciale Enzymen

Pijn En Ontsteking Bij Tendinitis Verminderen Met Speciale Enzymen553 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
553 keer gelezen sinds

0
(0)

Tendinitis is een veelvoorkomende en pijnlijke aandoening waarbij de pezen ontsteking vertonen. Gelukkig zijn er natuurlijke oplossingen zoals speciale enzymen die kunnen helpen bij het verminderen van pijn en zwelling.

In dit artikel lees je hoe enzymen precies werken en welke soorten enzymen het meest effectief zijn bij het verlichten van de symptomen van tendinitis.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Enzymen hebben een ontstekingsremmende en pijnstillende werking bij tendinitis.
  2. Bromelaïne en trypsine zijn twee veelbelovende enzymen voor tendinitisbehandeling.
  3. Een combinatie van enzymen en kruiden zoals kurkuma kan zeer effectief zijn.
  4. Goede voeding is essentieel om de pezen te versterken en herstellend te werken.
  5. Naast enzymen is voldoende rust en fysiotherapie ook van groot belang.

Wat is tendinitis precies?

Tendinitis, ook wel peesontsteking genoemd, is een aandoening waarbij de pezen ontstoken en gezwollen raken. De belangrijkste symptomen zijn pijn en gevoeligheid op de plek waar de pees aan het bot vastzit.

Mogelijke oorzaken zijn overbelasting door sport of werk, ouderdom of bepaalde aandoeningen zoals diabetes. Bij tendinitis produceren de peescellen ontstekingsstoffen zoals interleukines en tumor necrose factor-alfa.

De rol van enzymen bij tendinitis

Uit verschillende kleinschalige studies blijkt dat enzymen een natuurlijke en efficiënte behandeling kunnen vormen voor het verlichten van pijn en ontstekingen bij tendinitis. Enzymen als bromelaïne en trypsine hebben namelijk een ontstekingsremmende en pijnstillende werking.

Zo vond een Canadese gerandomiseerde studie dat een supplement met bromelaïne, trypsine en rutine na 8 weken een pijnreductie van maar liefst 54,5% gaf bij postbodes met schouderpijn, in vergelijking met slechts 18% bij de controlegroep.

Veelbelovende enzym- en kruidencombinaties

Mogelijk zijn combinaties van verschillende enzymen en kruiden zelfs nóg effectiever bij het bestrijden van tendinitis. Een Belgische studie uit 2021 keek naar een combinatie van de kruiden boswellia en kurkuma en vond een gemiddelde pijnreductie van 50% na een maand, ongeacht de oorzaak of locatie van de tendinitis.

De ontstekingsremmende werking van enzymen als bromelaïne en curcumine speelt hierbij zeker een belangrijke rol. Maar eigenlijk is het de synergie tussen de verschillende stoffen die dit effect mogelijk verklaart.

Verklarende woordenlijst

  • Tendinitis: ontsteking van de pees
  • Enzym: eiwit dat biochemische processen katalyseert
  • Bromelaïne: enzym uit ananas met ontstekingsremmende werking
  • Trypsine: enzym dat eiwitten afbreekt

Enzymen ondersteunen de behandeling

Hoewel enzymen veelbelovend zijn als complementaire behandeling, blijft de gebruikelijke aanpak voor tendinitis onverminderd belangrijk. Zo is voldoende rust voor de aangedane pees cruciaal, evenals oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Enzymen en kruiden kunnen deze aanpak aanvullen door de pijn en zwelling aan te pakken. Vermoedelijk werken ze het best in combinatie met de klassieke behandeling. In elk geval zullen ze zeker niet voldoende zijn als enige behandelvorm.

Pijn En Ontsteking Bij Tendinitis Verminderen Met Speciale Enzymen

Goede voeding voor sterke pezen

Naast de juiste enzymsupplementen is ook gezonde voeding essentieel om de pezen sterk en in optimale conditie te houden. Bouwstoffen als vitamine C en eiwitten spelen namelijk een belangrijke rol bij de aanmaak van het collageen waaruit pezen grotendeels bestaan.

Wanneer je activiteiten onderneemt die veel van je pezen vergen, is het zeker geen overbodige luxe om te investeren in je peesgezondheid. Door je enzymen en voedingspatroon slim aan te passen, kun je nauwelijks last krijgen van pijnlijke peesontsteking.

Het werkingsmechanisme van enzymen

Maar hoe werken die enzymen dan precies? Wel, enzymen als bromelaïne en trypsine hebben een ontstekingsremmende werking doordat ze de concentratie van ontstekingsbevorderende stoffen zoals interleukines en tumor necrose factor kunnen verlagen.

Daarnaast kunnen trypsine en andere proteolytische enzymen beschadigd peeseiwit afbreken, wat weer de weg vrijmaakt voor nieuwe aanmaak van gezond collageen. Op die manier dragen enzymen bij aan een sneller en beter herstel.

Pijn En Ontsteking Bij Tendinitis Verminderen Met Speciale Enzymen

Professionele gezondheidszorg blijft prioriteit

Het is echter belangrijk om voor een effectieve behandeling van tendinitis zeker niet alleen op enzymsupplementen te vertrouwen. Consulteer bij peesklachten je huisarts of andere medische professionals zoals een fysiotherapeut, die de beste behandeling voor jouw specifieke situatie kunnen voorschrijven.

Enzymen kunnen een waardevolle aanvulling zijn naast de gebruikelijke behandelingen, maar ze zullen die behandelingen hoogstwaarschijnlijk niet helemaal kunnen vervangen. Een multidisciplinaire aanpak blijft de beste optie om pijn en ontsteking zo snel mogelijk te verminderen.

“Na een paar weken enzymen slikken, kon ik eindelijk weer pijnvrij sporten. Ze hebben echt geholpen om de zwelling en pijn weg te krijgen!” – Tim, recreatief hardloper

Conclusie

Samenvattend kunnen we stellen dat enzymen een veelbelovende en natuurlijke aanvulling vormen op de behandeling van tendinitis. Ze hebben een krachtige ontstekingsremmende en pijnstillende werking die de symptomen van tendinitis aanzienlijk kan verlichten. Enzymen als bromelaïne, trypsine en speciale kruidencombinaties met bijvoorbeeld kurkuma worden in toenemende mate onderzocht en ingezet vanwege hun gunstige effecten.

Naast enzymsupplementen is echter ook een gezond voedingspatroon van groot belang om de pezen sterk en veerkrachtig te houden. En uiteraard blijft professionele medische begeleiding, gecombineerd met voldoende rust en oefentherapie, de hoeksteen van een efficiënte behandeling van tendinitis.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen tendinitis en tendinose?

Tendinitis is een actieve ontsteking van de pees, met zwelling en pijn als gevolg. Tendinose daarentegen is een meer chronische aandoening waarbij de peesweefsels geleidelijk degenereren en verzwakken zonder duidelijke ontstekingsreactie.

Kunnen enzymen de behandeling met corticosteroïdeninjecties vervangen?

Nee, enzymen vormen geen volwaardig alternatief voor corticosteroïdeninjecties. Deze injecties blijven vaak de krachtigste manier om snel verlichting van heftige peespijn te krijgen. Wel kunnen enzymen mogelijk de noodzaak voor deze injecties verminderen door de ontstekingen te remmen.

Hoe snel werken enzymen bij tendinitis?

De precieze werkingssnelheid hangt af van de ernst van de tendinitis en de specifieke enzymformule. In de meeste studies was er na 4-8 weken suppletie een significante vermindering van pijn en zwelling merkbaar. Het volledige herstel kan echter enkele maanden duren.

Zijn er bijwerkingen van enzymgebruik?

Bij normale doseringen zijn enzymen over het algemeen veilig en goed verdragen. Mogelijke lichte bijwerkingen zijn een brandend gevoel in de maag, misselijkheid of diarree. Bij twijfel is het verstandig een arts te raadplegen.

Kan iedereen enzymen gebruiken bij tendinitis?

Enzymsupplementen zijn veilig voor de meeste mensen, maar er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo wordt enzymsuppletie afgeraden voor zwangere vrouwen, mensen met bloedingsstoornissen of degenen die operaties ondergaan vanwege mogelijke beïnvloeding van de bloedstolling. Vraag altijd advies aan een medisch professional.

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken

Persoonlijkheidstesten

is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
Spiritualiteit Test
Emotionele Intelligentie Test