Image

Het testen van een universeel basisinkomen (UBI) Chicago 2023342 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
342 keer gelezen sinds

0
(0)

Het universeel basisinkomen (UBI) is de laatste jaren een veelbesproken onderwerp geworden, vooral omdat de COVID-19-pandemie de economieën van landen wereldwijd heeft verwoest en de armoede en onzekerheid onder de bevolking heeft vergroot.

De Amerikaanse stad Chicago is een van de plaatsen waar het UBI-experiment is uitgevoerd om te zien of het in de praktijk kan werken en wat de politieke implicaties ervan zijn.

In dit artikel gaan we dieper in op het testen van het UBI-programma buiten Chicago en de politieke implicaties ervan.

het universeel basisinkomen

Het Chicago UBI-experiment: wat is het en wat zijn de resultaten?

Het UBI-experiment in Chicago is een initiatief van het Economic Security Project, een non-profitorganisatie die zich richt op het verbeteren van de economische zekerheid van mensen.

Het doel van het experiment is om te onderzoeken of het verstrekken van een gegarandeerd inkomen aan mensen die onder de armoedegrens leven, kan leiden tot meer economische zekerheid en een betere kwaliteit van leven.

De resultaten tot nu toe zijn bemoedigend.

Uit het experiment blijkt dat de ontvangers van het universeel basisinkomen minder financiële stress ervaren en meer tijd besteden aan gezondheidszorg, onderwijs en huishoudelijke taken.

Bovendien zijn er geen significante veranderingen waargenomen in de arbeidsparticipatie of het aantal gewerkte uren, wat een veelvoorkomend bezwaar is van de politieke rechterzijde.

Een belangrijke beperking van het experiment is echter dat het nog te vroeg is om de langetermijneffecten van het UBI-programma te meten.

Het experiment loopt pas sinds 2017 en het is nog te vroeg om te zeggen of het programma op de lange termijn financieel haalbaar zal zijn.

Het universeel basisinkomen

De oorsprong van UBI en de visie van de politieke rechterzijde

Het universeel basisinkomen heeft een lange geschiedenis en is ontstaan uit het denken van libertaire denkers zoals Alan Greenspan en Milton Friedman.

Het idee is om een basisinkomen te verstrekken aan iedereen, ongeacht hun economische status, zonder dat er voorwaarden aan zijn verbonden.

Dit zou mensen in staat stellen om te voorzien in hun basisbehoeften en hen in staat stellen om hun eigen leven te leiden zonder afhankelijk te zijn van overheidsprogramma’s of liefdadigheidsinstellingen.

De politieke rechterzijde heeft echter vaak bezwaren geuit

De politieke rechterzijde heeft echter vaak bezwaren geuit tegen het universeel basisinkomen, met name over de rol van werkvereisten en de bezorgdheid over het bevorderen van menselijke bloei.

Sommigen hebben betoogd dat het verstrekken van een basisinkomen zonder werkvereisten mensen afhankelijk zou maken van de overheid en hen zou ontmoedigen om te werken of hun vaardigheden te ontwikkelen.

Anderen hebben zich afgevraagd of het verstrekken van een basisinkomen mensen niet juist kan belemmeren in hun zoektocht naar persoonlijke en professionele vervulling.

Het UBI-experiment in Chicago is een interessante ontwikkeling op het gebied van economische zekerheid.

Uit het experiment blijkt dat het verstrekken van een gegarandeerd inkomen aan mensen die onder de armoedegrens leven, kan leiden tot meer economische zekerheid en een betere kwaliteit van leven.

Dit kan een belangrijke stap zijn om armoede te verminderen en de kloof tussen arm en rijk te verkleinen.

De politieke rechterzijde heeft echter vaak bezwaren geuit tegen UBI.

Er is bezorgdheid over het bevorderen van menselijke bloei en over de rol van werkvereisten.

Sommigen betogen dat het verstrekken van een basisinkomen zonder werkvereisten mensen afhankelijk zou maken van de overheid en hen zou ontmoedigen om te werken of hun vaardigheden te ontwikkelen.

Anderen vragen zich af of het verstrekken van een basisinkomen mensen niet juist kan belemmeren in hun zoektocht naar persoonlijke en professionele vervulling.

Het is belangrijk om zowel de voordelen als de bezwaren van het universeel basisinkomen te onderzoeken en deze zorgvuldig af te wegen voordat er politieke beslissingen worden genomen.

Het UBI-experiment in Chicago kan dienen als een model voor verdere onderzoeken naar UBI en kan helpen om de discussie over dit onderwerp op gang te brengen.

De politieke implicaties van het UBI-programma zijn complex

De politieke implicaties van het UBI-programma zijn complex en hebben betrekking op verschillende politieke ideologieën en opvattingen over de rol van de overheid in de samenleving.

Voorstanders van het UBI-programma, vooral de linkse partijen, zien het als een manier om de economische ongelijkheid te verminderen en de welvaart te verdelen.

Zij geloven dat het universeel basisinkomen mensen zal helpen om betere keuzes te maken over hoe ze hun tijd en energie besteden, en het zal hen in staat stellen om hun potentieel te bereiken zonder financiële belemmeringen.

Aan de andere kant zijn de politieke rechtse partijen over het algemeen tegenstanders van het het universeel basisinkomen.

Zij zien het als een bedreiging voor de traditionele arbeidsethos en vrezen dat het mensen afhankelijk zal maken van de overheid en hen zal ontmoedigen om te werken.

Bovendien vinden zij dat de overheid zich niet moet bemoeien met de markt en dat het UBI-programma de economische groei kan belemmeren.

Er zijn echter ook gematigde stemmen

Er zijn echter ook gematigde stemmen die vinden dat het UBI-programma kan werken als het op de juiste manier wordt geïmplementeerd.

Zij stellen voor om het het universeel basisinkomen te combineren met andere sociale programma’s en arbeidsvoorzieningen, zoals bijscholing, om mensen te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen en hen in staat te stellen om een betere baan te vinden.

Zo kan het het universeel basisinkomen dienen als een vangnet voor degenen die het nodig hebben en tegelijkertijd mensen stimuleren om te werken en zich verder te ontwikkelen.

In het algemeen is het het universeel basisinkomen dus een controversieel onderwerp binnen de politiek, met voorstanders en tegenstanders aan beide kanten.

Het succes van het UBI-programma in de toekomst zal afhangen van hoe het wordt geïmplementeerd en of het in staat is om de verschillende uitdagingen aan te pakken die gepaard gaan met het verstrekken van een gegarandeerd inkomen aan alle burgers.

Bron: Youtube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231191 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023893 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023561 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023623 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211721 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021997 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021796 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021530 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211113 views