Voldoende beweging

Voldoende beweging792 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
792 keer gelezen sinds

0
(0)

Voldoende beweging houdt het hart in conditie en heeft een bloeddrukverlagend effect. De slagaders blijven soepel en cholesterol krijgt minder kans. Maar er zijn nog meer voordelen:

  • Je slaapt lekkerder
  • Je gaat je fitter voelen
  • Je spijsvertering werkt beter
  • Je gewicht blijft beter op peil
  • Je ademhaling wordt beter
  • Je voelt je meer ontspannen


Dit zou je op deze manier kunnen bereiken:

 •  Streef er naar elke dag minstens een half uur aan matige tot behoorlijke lichaamsbeweging te doen
 •  Neem de trap in plaats van de lift
 •  Stap een halte te vroeg uit en loop de rest
 •  Laat de auto staan voor boodschappen in de buurt (loop, of pak de fiets)

Het kan geen kwaad om nog eens extra te benadrukken hoe belangrijk beweging eigenlijk is voor je lichaam. Het is een bewezen feit dat lichaamsbeweging aderverkalking kan voorkomen. Geregelde lichaamsoefeningen beschermen ons bloedvatenstelsel en bevorderen onze immuniteit processen.

De oefeningen versterken je spieren, vergroten de doorsnede van de bloedvaten, verlagen het cholesterolgehalte, verminderen stress, stimuleren inwendige organen, gaan depressies tegen en zorgen voor een goede nachtrust. Zelfs het denkvermogen kan er op vooruitgaan.

Een gemakkelijke manier om je leefwijze te verbeteren is lopen of joggen. Het is ongetwijfeld een van de beste oefeningen en de meest eenvoudige op de koop toe.

Klik hier als je meer wilt weten over joggen en hoe je er op een verantwoorde manier mee kunt beginnen.” Weet je al het een en ander over joggen en/of looptrainingen klik dan hier. We gaan nog verder en wetenschappelijker op dit onderwerp in. Maar in de praktijk komt het gewoon hier op neer: Je loopt naar buiten en je begint.. Al na korte tijd zult je merken dat je uithoudingsvermogen door lopen wordt verbeterd.

Bij veel mensen heeft lopen ook een positieve invloed tegen roken en overmatig eten. Bovendien is het een sport die je tot op hoge leeftijd kunt blijven beoefenen. Lopen verbetert niet alleen je hele lichaam, maar ook je geest en je hersenen.

Waarom voldoende beweging belangrijk is

Als je iemand bent die gefrustreerd raakt wanneer je hoort “beweeg dagelijks”, is het tijd om te begrijpen dat het allemaal om beweging gaat en dat er maar weinig bij betrokken hoeft te zijn!

Kleine bewegingen maken een groot verschil

Als we het hebben over “klein”, bedoelen we het ook zo. Probeer deze full-body stretches gedurende 10 minuten, loop rondjes rond het huis als je aan de telefoon bent, maak een wandeling in de buurt of oefen 15 minuten yoga. Al je beweging telt mee!

Zes voordelen van beweging

 • Spieren: Door te bewegen versterk je je spieren, wat de stabiliteit, balans en coördinatie verbetert. Vergeet niet dat stretchen ook bijdraagt aan de gezondheid van je spieren.
 • Botten: Beweging helpt bij het opbouwen van duurzamere, dichtere botten.
 • Gewrichten: Yoga moedigt flexibiliteit en bewegingsbereik aan, wat de gewrichtsflexibiliteit en -functie verbetert.
 • Hersenen: Wandelen kan helpen bij het “terug laten groeien” van de structuren van de hersenen die geassocieerd worden met cognitieve achteruitgang bij oudere volwassenen.
 • Hart: Regelmatig fietsen kan het risico op hartziekten met 50% verminderen.
 • Longen: Het bijhouden van je hartslag verbetert je cardio respiratoire uithoudingsvermogen.

Beste advies

Beweeg gewoon en vermijd inactiviteit! Vind iets of meerdere activiteiten die je leuk vindt om te doen en committeer je er dagelijks aan. Als je graag wandelt, stel dan een herinnering in en maak het waar. Als je geïnteresseerd bent in yoga maar nog niet de stap hebt gezet, probeer dan een groepsles.

Als je vroeger hardliep en het weer wilt oppakken, hier is wat advies over hoe je kunt beginnen. Neurowetenschapper Daniel Wolpert zei ooit: “We hebben een brein om één reden en één reden alleen – dat is om aanpasbare en complexe bewegingen voort te brengen. Beweging is de enige manier waarop we de wereld om ons heen kunnen beïnvloeden…

Ik geloof dat het begrijpen van beweging het begrijpen van het hele brein is. En daarom is het belangrijk om te onthouden dat wanneer je geheugen, cognitie, sensorische verwerking bestudeert, ze er zijn voor een reden, en die reden is actie.”

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Gerelateerde Artikelen:

Zoeken