Image

Waarom Groenten Stomen Gezonder Is Dan Koken Of Wokken


157 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
157 keer gelezen sinds

0
(0)

Groenten stomen is een gezonde manier van bereiden die ervoor zorgt dat de meeste vitaminen en mineralen behouden blijven. Bij stomen wordt het voedsel niet in water gekookt, maar wordt het gegaard door middel van stoomwarmte. Dit levert diverse voordelen op ten opzichte van andere kooktechnieken zoals koken of wokken.

Door de stoom wordt het voedsel zachtjes gegaard, waardoor de structuur intact blijft en de smaak en kleur beter behouden blijven. Bovendien hoeft er geen olie of boter te worden toegevoegd, wat stomen een uitstekende keuze maakt voor een licht en gezond dieet.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Behoud van vitaminen en mineralen door minimaal contact met water.
  2. Weinig tot geen toegevoegde vetten nodig, dus lager in calorieën.
  3. Behoud van natuurlijke smaak en kleur van de groenten.
  4. Minimale oxidatie, waardoor de antioxidanten beter behouden blijven.
  5. Eenvoudige en snelle manier van bereiden met weinig inspanning.

Vitamines en mineralen beter behouden

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van stomen is dat water-oplosbare vitamines en mineralen zoals vitamine C en B-complexen beter behouden blijven. Bij het koken in water lossen deze stoffen namelijk deels op in het kookwater en gaan verloren.

Onderzoek heeft aangetoond dat groenten die gestoomd worden tot wel 90% van de vitamine C kunnen behouden, terwijl bij het koken in water dit percentage kan dalen tot slechts 40% of lager. Ook foliumzuur, een belangrijk B-vitamine, blijft beter behouden bij stomen.

Steamed Vegetables

Lagere inname van ongezonde vetten

Bij het stomen van groenten is geen olie of boter nodig, wat ervoor zorgt dat de vetinname aanzienlijk lager is dan bij andere bereidingswijzen zoals wokken of bakken. Dit maakt stomen een uitstekende keuze voor mensen die gewicht willen verliezen of hun vetinname willen beperken.

Door geen vet toe te voegen, blijven gestoomde groenten veel lager in calorieën dan dezelfde groenten die in olie of boter zijn gebakken. Dit maakt het gemakkelijker om binnen een caloriebeperkt dieet te blijven.

Materiaal: Roestvrijstaal
Geperforeerde pannen voor te stomen.
Geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie.
Vaatwasmachine (advies met de hand afwassen)
Ø 20×10 cm –3,1L (alleen de onderste pan) Let op: Kan zwaar aanvoelen.

Behoud van natuurlijke smaak en kleur

Een ander voordeel van stomen is dat de natuurlijke smaak en kleur van groenten beter behouden blijft in vergelijking met andere bereidingsmethoden. Bij koken in water kunnen veel van de smaakstoffen oplossen in het kookwater, wat resulteert in een vlakke smaak.

Bij stomen blijven deze smaakstoffen in de groente zelf, waardoor de groente een volle en intense smaak behoudt. Ook de levendige kleuren van groenten blijven beter behouden, wat het gerecht niet alleen smakelijker, maar ook visueel aantrekkelijker maakt.

Steaming Vegetables | Benefits of Steaming Vegetables for Runners

Minimale oxidatie van antioxidanten

Groenten bevatten veel antioxidanten, stoffen die belangrijk zijn voor een goede gezondheid en het voorkomen van ziekten. Bij blootstelling aan hoge temperaturen, zoals bij bakken of wokken, kunnen deze antioxidanten gedeeltelijk worden geoxideerd en hun werking verliezen.

Bij stomen wordt het voedsel slechts blootgesteld aan relatief lage temperaturen, waardoor de oxidatie van antioxidanten minimaal is. Hierdoor blijven deze waardevolle stoffen beter behouden in de groenten en kunnen ze hun gezondheidsvoordelen beter behouden.

Verklarende woordenlijst

  • Antioxidanten: Stoffen die oxidatie en vrije radicalen tegengaan en zo beschermen tegen schade aan cellen.
  • Oxidatie: Een chemische reactie waarbij een stof reageert met zuurstof, wat kan leiden tot verlies van waardevolle stoffen.
  • Water-oplosbare vitamines: Vitamines die oplossen in water, zoals vitamine C en de B-vitamines.
  • Smaakstoffen: Moleculen in voedsel die verantwoordelijk zijn voor de specifieke smaak.

Praktisch en snel

Een ander voordeel van stomen is dat het een eenvoudige en snelle manier van bereiden is. Het vereist weinig voorbereiding en inspanning, en de meeste groenten zijn binnen 10 tot 20 minuten klaar om te worden geserveerd.

Bovendien hoeft er geen olie of boter te worden toegevoegd, wat betekent dat er geen vetspetters zijn en de keuken gemakkelijk schoon te houden is. Dit maakt stomen een ideale keuze voor mensen met een drukke levensstijl die toch gezond willen eten.

How to Steam Vegetables (The Right Way!) – A Couple Cooks

Behoud van voedingswaarde bij invriezen

Als je groenten invriest na het stomen, behouden ze beter hun voedingswaarde dan groenten die gekookt zijn voordat ze werden ingevroren. Dit komt doordat de vitamines en mineralen bij stomen beter behouden blijven, terwijl bij koken een groot deel ervan verloren gaat.

Diepgevroren gestoomde groenten zijn daarom een uitstekende optie voor mensen die gezonde, voedzame maaltijden willen consumeren zonder veel tijd te besteden aan de bereiding. Door de groenten te stomen voordat ze worden ingevroren, behouden ze hun vitamines, mineralen en antioxidanten beter dan groenten die eerst worden gekookt.

Stomen helpt bij gewichtsverlies

Voor mensen die proberen gewicht te verliezen of een caloriearm dieet te volgen, is stomen een ideale manier van bereiden. Doordat er geen vet zoals olie of boter wordt toegevoegd, zijn gestoomde groenten erg laag in calorieën. Dit maakt het gemakkelijker om voldoende groenten te consumeren zonder te veel calorieën binnen te krijgen.

Bovendien zorgt de vezelrijke aard van groenten ervoor dat je langer een verzadigd gevoel behoudt na de maaltijd. Dit kan helpen om overconsumptie en ongezonde snacks te voorkomen, wat cruciaal is bij gewichtsverlies.

“Door te stomen behouden groenten hun volle smaak en frisheid, terwijl ze tegelijkertijd hun waardevolle voedingsstoffen behouden. Het is een makkelijke en gezonde manier van bereiden die past in een evenwichtig dieet.” – Dr. Laura Vermeulen, voedingsdeskundige

Conclusie

Groenten stomen heeft talrijke gezondheidsvoordelen ten opzichte van andere bereidingswijzen zoals koken of wokken. Het behoud van vitamines, mineralen en antioxidanten maakt het een uitstekende keuze voor een gezond en voedzaam dieet.

Bovendien is stomen een gemakkelijke en snelle manier van bereiden, zonder de noodzaak van toegevoegde oliën of vetten. Door de lagere calorie-inname en het hoge vezelgehalte kan het ook helpen bij gewichtsverlies. In het algemeen is stomen een uitstekende keuze voor iedereen die gezond en lekker wil eten.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Smaak groenten niet flauw na het stomen?

Nee, bij stomen blijft de natuurlijke smaak van groenten juist beter behouden dan bij koken. De smaakstoffen blijven in de groenten zelf in plaats van op te lossen in het kookwater.

Is stomen tijdrovend?

Stomen is juist een snelle en gemakkelijke manier van bereiden. De meeste groenten zijn binnen 10-20 minuten klaar voor consumptie na het stomen.

Kan ik diepvries groenten ook stomen?

Ja, diepvries groenten kunnen uitstekend gestoomd worden. Het stomen helpt de voedingswaarden van de groenten beter te behouden in vergelijking met koken.

Kan ik vlees en vis ook stomen?

Ja, stomen is ook geschikt voor het bereiden van vlees en vis. Het zorgt ervoor dat ze mals en sappig blijven, terwijl de smaak behouden blijft.

Kan ik stoombakken met een gewone pan?

Ja, met een gewone pan met deksel en een bodemplaat kan je prima groenten en andere voedingsmiddelen stomen door er een laagje water in te doen.


Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
Libido Test Voor Mannen
Doe de ADHD test