Image

4 Mooie redenen die jouw leven zin geven827 keer gelezen sinds
3
minuten leestijd
3
minuten leestijd
827 keer gelezen sinds

0
(0)

jouw levenDe tips in dit artikel kunnen je misschien verder helpen om voor jezelf te verhelderen wat jouw leven zin geven. Veel mensen zijn op zoek naar een zinvolle invulling van hun tijd, of werk dat zinvol voor hen is. Maar wat hun leven zin geeft, dat weten ze vaak niet zo precies. leven zin geeft.

1) Waar wil jij een bijdrage aan leveren?

Een bezigheid kan je als zinvol ervaren als je het gevoel hebt dat je ergens aan bijdraagt. Waar wil jij graag aan bijdragen? Wil je de wereld mooier achterlaten voor je kinderen? Wil je je inzetten voor een beter milieu? Ervoor zorgen dat de rijkdommen op deze wereld beter verdeeld worden?

jouw leven
Zet voor jezelf eens op een rijtje waar jij graag aan bijdraagt. Wat vind je altijd weer belangrijk? Waar wil je je voor inzetten? Als je dat voor jezelf verheldert, kan je zien hoe je die bijdrage kunt leveren. Hoe kan jij er dagelijks voor zorgen dat je bijdraagt aan de dingen die jij belangrijk vindt? Wat kan je daar thuis voor doen? Hoe kan je dat in je werk voor elkaar krijgen?

2) Waar wil je graag op terugkijken als je oud bent?

Stel je voor dat je 80 bent, en de balans opmaakt van je leven. Waar ben je trots op? Waar zou je liever wat minder tijd aan hebben besteed? En waar zou je graag meer tijd en aandacht voor vrijgemaakt hebben in jouw leven? Wat hoop je na te laten? Hoe wil je graag herinnerd worden als je er niet meer bent? Schrijf deze dingen eens voor jezelf op. En leg dat toekomstbeeld vervolgens naast je leven in het hier en nu. Leidt het leven dat je nu leidt tot datgene waar je op terug wilt kijken? En zo nee, wat voor veranderingen kun je dan nu aanbrengen in je leven?


3) Hoe denk jij over het leven?

Ook weer zo een veelomvattend gebied, dat nauw samenhangt met dat wat jouw leven zin geeft. Hoe jij naar het leven kijkt en daar over denkt, is van grote invloed op de keuzes die je maakt en hoe je in jouw leven staat. Als je op zoek bent naar de zin van het leven maar er tegelijkertijd van overtuigd bent dat het leven eigenlijk geen zin heeft, wordt het moeilijk om een antwoord te vinden! Zet eens op een rijtje hoe je over het leven denkt door net te doen alsof je een handleiding voor het leven schrijft.

Die handleiding is bedoeld voor wezens die nieuw op aarde komen en niet weten hoe het hier allemaal werkt. Wat vertel jij ze over het leven? Hoe verloopt het? Waar moet je op letten? Wat moet je wel en vooral niet doen? Wat is er leuk aan het leven, en wat juist helemaal niet? Door dit allemaal op te schrijven kom je misschien nog andere dingen tegen die voor jou het leven zin geven. 

4) Maak het begrip zingeving niet al te ingewikkeld in jouw leven.


Door na te denken over begrippen als zingeving en bijdragen leveren, ben je al snel vrij serieus bezig. Niks mis mee natuurlijk. Maar je hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te maken. Waar word je blij van? Waar beleef jij plezier aan? Persoonlijk geloof ik dat het leven er vooral ook is om geleefd te worden, om van te genieten. Of in de woorden van Emile Zola:

“Als men mij zou vragen wat ik in deze wereld kom doen “ik, een kunstenaar” dan zou ik antwoorden: “Ik ben hier om het leven hardop te leven.” Wanneer leef jij hardop?

Ik wens je veel zin en succes in alles dat je doet!

Brigitte van Tuijl

Ik help mensen ontdekken wat ze echt willen in hun leven en hun werk.
Dat levert hen meer energie en plezier in hun werk, levenslust en zelfvertrouwen op.

Meer weten? Kijk op mijn website: http://www.brigittevantuijl.com

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken