Wu Wei: Wanneer je ontdekt dat duwen en trekken niet werkt

Wu Wei: Wanneer je ontdekt dat duwen en trekken niet werkt211 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
211 keer gelezen sinds

0
(0)

Heb je ooit het gevoel gehad dat je worstelt om dingen te laten gebeuren in je leven, alsof je tegen een muur duwt die niet wijkt? Het voelt alsof je jezelf dwingt iets te doen dat niet goed aanvoelt.

Als dat zo is, ben je niet alleen. Velen van ons hebben geleerd dat de enige manier om onze doelen te bereiken is door hard te werken, te vechten voor wat we willen en nooit op te geven. We zijn geconditioneerd om te geloven dat succes voortkomt uit inspanning en dat falen het gevolg is van luiheid.

Maar wat als ik je vertel dat er een andere manier is?

Een manier die natuurlijker, moeitelozer en harmonieuzer is, en die kan leiden tot meer geluk, gezondheid en voldoening. Deze manier wordt ‘Wu Wei’ genoemd, wat staat voor moeiteloze actie of ‘non-doing’ in het Chinees.

Wu Wei: Wanneer je ontdekt dat duwen en trekken niet werkt

2600 Jaar geleden

Wu Wei is een eeuwenoud concept dat voor het eerst werd geformuleerd door Chinese denkers rond 600 voor Christus en zich in de volgende eeuwen ontwikkelde. Wu Wei betekent niet dat je niets doet, maar dat je doet wat passend is voor de situatie zonder iets te forceren of te weerstaan. Het draait om jezelf afstemmen op de stroom van het leven en je gehechtheid aan het resultaat loslaten.

Eeen natuurlijke harmonie en orde

Dit eeuwenoude concept is gebaseerd op het idee dat er een natuurlijke harmonie en orde is in het universum, die te zien is in de natuur. Denk aan hoe een boom groeit zonder te streven, hoe een rivier stroomt zonder te worstelen, hoe een vogel vliegt zonder zijn vleugels te slaan. Dit zijn voorbeelden van wu-way in actie. Ze zijn niet passief of inactief, maar handelen in overeenstemming met hun natuur en omgeving.

Wu Wei is ook gebaseerd op het idee dat er een innerlijke wijsheid en goedheid in elk van ons is, die ons kan leiden naar de juiste actie. Deze innerlijke wijsheid hoeven we niet te verwerven of te leren, maar moeten we ontdekken en vertrouwen. Het is onze intuïtie, ons instinct, ons buikgevoel; het vertelt ons wat goed voelt en wat fout aanvoelt.

Wu Wei: Wanneer je ontdekt dat duwen en trekken niet werkt

Lichtje op het proces en geniet ervan

Het gaat ook niet over het opgeven van je doelen of dromen, maar over het nastreven ervan op een andere manier. In plaats van jezelf te dwingen iets te doen dat tegen je aard of de situatie ingaat, kun je een manier vinden die werkt met je aard en de situatie. In plaats van je wil op te leggen aan de wereld, kun je je aanpassen aan de wereld en ermee samenwerken. In plaats van gehecht te zijn aan het resultaat, kun je je richten op het proces en ervan genieten.

Wu Wei kan je helpen meer te bereiken met minder inspanning, stress en strijd. Het kan je helpen meer vrede, vreugde en balans in je leven te vinden. Het kan je helpen authentieker, creatiever en vrijer te leven. Maar hoe oefen je Wu Wei in het dagelijks leven? Hier zijn enkele tips:

  1. Wees aanwezig en bewust: De filosofie van Wu Wei draait om bewustzijn. Let op wat er binnenin en om je heen gebeurt. Merk je gedachten, gevoelens, sensaties, impulsen en verlangens op. Wees open en nieuwsgierig naar alles.

  2. Wees flexibel en aanpasbaar: Volgens Wu Wei dien je responsief en veerkrachtig te zijn. Wees niet star of koppig over je plannen of verwachtingen. Sta open voor nieuwe mogelijkheden en kansen.

  3. Wees spontaan en natuurlijk: Wu Wei vereist dat je authentiek en creatief bent. Laat je niet beïnvloeden of onder druk zetten door de meningen of oordelen van anderen. Wees origineel en innovatief in je handelen.

  4. Wees ontspannen en kalm: Wu Wei raadt aan vredig en harmonieus te zijn. Heb vertrouwen in jezelf en in het universum. Wees dankbaar en waardeer alles.

  5. Wees eenvoudig en moeiteloos: Wu Wei vereist dat je efficiënt en effectief bent. Wees niet overdreven of onnodig in je verlangens of eisen. Wees minimalistisch en elegant in je stijl en presentatie.

  6. Wees speels en liefdevol: Volgens Wu Wei is het belangrijk om vreugdevol en avontuurlijk te zijn. Wees levendig en enthousiast in je expressie en interactie.

  7. Toon empathie en vrijgevigheid: De filosofie van Wu Wei promoot vriendelijkheid en welwillendheid. Wees zorgzaam en ondersteunend voor jezelf en anderen.

  8. Wees wijs en nederig. Wu Wei vereist dat je nederig en respectvol bent. Wees bescheiden en nederig in je zelfevaluatie en zelfverbetering. Wees respectvol en waarderend voor de bijdragen en perspectieven van anderen.

Wu Wei is als water, dat rond elk obstakel kan stromen, elke container kan vullen en elk gesteente kan uitslijten. Water forceert zichzelf niet, maar volgt de natuurlijke loop van de zwaartekracht en druk. Water is zacht maar sterk, kalm maar dynamisch, eenvoudig maar diepgaand.

Wu Wei: Wanneer je ontdekt dat duwen en trekken niet werkt

Conclusie

Waar wacht je nog op? Begin vandaag met het beoefenen van Wu Wei en zie wat er magisch in je leven gebeurt. Je hebt niets te verliezen en alles te winnen. Wu Wei is geen techniek of strategie, maar een staat van zijn en een manier van leven. Het is niet iets dat je doet, maar iets dat je bent. Het is niet iets dat je bereikt, maar iets dat je realiseert. Wu Wei is de kunst van niet dwingen, maar vloeien. Wu Wei is de magie van het leven.

Bron: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023598 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023663 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211038 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211155 views