De Zelfmoord van Ted Kaczynski en Zijn Groeiende Postume Aanhang

Ted Kaczynski en Zijn Voorspellende Manifest244 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
244 keer gelezen sinds

0
(0)

Deel 1: Zelfmoord van de Unabomber

Anarcho-eco-terrorist Ted Kaczynski, wiens bompakketten via de post het land in angst en fascinatie hielden, heeft zichzelf afgelopen weekend in zijn cel van het leven beroofd. Hij was 81 jaar oud en zat een levenslange gevangenisstraf uit voor zijn talloze gewelddadige misdaden.

De zogenaamde Unabomber doodde drie mensen en verwondde er nog eens 23 in een reeks van 16 explosies die hij tussen 1978 en 1995 liet plaatsvinden.

Hij werd uiteindelijk opgepakt nadat hij een deal had gesloten met de New York Times en de Washington Post om zijn anti-moderniteitsmanifest te publiceren, getiteld ‘Industrial Society and Its Future’.

Kaczynski’s broer herkende Teds schrijfstijl en gaf hem aan bij de FBI. Zijn dood heeft echter meer dan alleen historische relevantie.

Deel 2: Heropleving van Kaczynski’s Ideeën

Dit komt omdat Ted’s betoog, dat bijna drie decennia geleden werd gepubliceerd, onlangs een modern publiek heeft gevonden.

Tucker Carlson, een kandidaat voor de Senaat van Arizona, Blake Masters, haalde onlangs instemmend zijn ideeën aan, wat schijnbaar een online Zoomer Zeitgeist weerspiegelt die Kaczynski omarmt en zichzelf ‘Ted-pills’ noemt.

Dus wat heeft geleid tot de huidige hernieuwde interesse in zijn manifest en ideologie?

De kernconcepten in zijn manifest voelen vandaag de dag verrassend bekend aan. Het basisidee is dat technologie de wereld vernietigt en de mensheid tot slaaf maakt van zijn grillen.

Kaczynski betoogt dat “de Industriële Revolutie en de gevolgen ervan een ramp zijn geweest voor het menselijk ras. Het systeem bestaat niet, en kan niet bestaan, om te voldoen aan menselijke behoeften, in plaats daarvan moet het menselijk gedrag worden aangepast om aan de behoeften van het systeem te voldoen.

Dit systeem, zo zegt hij, heeft mensen veranderd in “geconstrueerde producten” en slechts radertjes in de sociale machine. Hij beweert dat de enige hoop op het omkeren van deze ramp een maatschappelijke ineenstorting en revolutie is, die hij hoopte aan te wakkeren met zijn bombrieven, of in ieder geval de aandacht te vestigen op zijn ideeën.

Deel 3: Moderne Jongeren en Kaczynski’s Ideeën

Het is niet moeilijk voor te stellen dat de ideeën van Kaczynski aantrekkelijk zijn voor een modern publiek, vooral voor jonge mensen die nooit een wereld zonder technologie hebben gekend en waarin de meeste van hun intieme interacties online plaatsvinden.

Op TikTok is er een hele stroming die gewijd is aan Kaczynski. Deze stroming bestaat voornamelijk uit jongeren – ‘Zoomers’ – die in een melancholische bui verlangen naar een leven in de wildernis, iets wat ze amper hebben ervaren.

Je vindt er links naar artikelen over microplastics, grappige plaatjes (‘memes’) over de groei van de voorsteden en geklaag over lage testosteronniveaus.

Na vele jaren sinds de afschuw van de moorden en de angst die gewone mensen voelden bij het openen van hun brievenbussen, blijft er een soort radicalisme over dat breed wordt geconsumeerd.

Deel 4: Het Verlangen naar Ontsnapping uit de Moderniteit

Wie heeft er niet ooit gedroomd van een leven los van de moderne technologie, waarbij we onze smartphones in een meer gooien, beloven nooit meer deel te nemen aan die vervelende Zoom-gesprekken, onze kinderen weghalen uit de wereld van Minecraft of Call of Duty, en leren overleven in de wildernis om zelf de controle over ons leven te hebben, net als onze voorouders?

Dit idee lijkt best aantrekkelijk als we in onze geklimatiseerde kamers zitten, met de hele wereld letterlijk aan onze vingertoppen en alle moderne gemakken binnen handbereik. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de analyse die Kaczynski maakte over de problemen van de moderne tijd en de gevaren van technologie, nu relevanter is dan ooit.

Deel 5: De Verontrustende Verheerlijking van Kaczynski

De niche-heldenverering van Kaczynski is duidelijk verontrustend, gezien het feit dat hij een moordenaar en een terrorist was. Zijn Zoomer-fans voelen de pijn van vervreemding, maar missen de persoonlijke of maatschappelijke middelen om er veel aan te doen. Hun zelfbewuste impotentie is zichtbaar terwijl ze het nieuwste hippe tech-platform gebruiken om te verlangen naar de vernietiging van alle technologie.

Deel 6: Ted Kaczynski, Product van de Moderniteit

Het is ironisch dat Kaczynski, ondanks zijn kritiek op de moderne samenleving, eigenlijk een product is van diezelfde moderniteit. Als wonderkind met een uitzonderlijk talent voor wiskunde, werd hij al op 16-jarige leeftijd naar Harvard gestuurd.

Daar werd hij snel onderdeel van een elitegroep, zodat de overheid gebruik kon maken van zijn buitengewone intelligentie. Bovendien werd hij daar betrokken bij experimenten in het kader van het MK-Ultra project van de CIA.

Deel 7: Hervorming en Hoop

Na de pandemie is duidelijk geworden dat mensen anders zijn gaan denken over wat echt belangrijk is in het leven. Veel mensen zijn verhuisd om ergens te wonen waar ze gelukkiger zijn en waar ze zich beter kunnen focussen op hun gezin.

Ook op het werk zijn dingen veranderd: werknemers willen niet meer alleen maar werken, maar zoeken naar een betere balans tussen werk en privé. Er is veel steun voor vakbonden en werknemers zijn zelf initiatieven gestart om meer te zeggen te hebben over hoe het er op hun werk aan toegaat.

Dit lijkt een beetje op wat Ted bedoelde toen hij zei dat de moderne wereld ons heeft laten vergeten wat echt belangrijk is. Het is goed om te zien dat mensen stappen zetten om dit te veranderen.

Ik zou graag zien dat we als samenleving groeien en de natuur beschermen, zonder dat we dingen als medicijnen en comfort hoeven op te geven, en natuurlijk zonder dat iemand geweld gebruikt.

Geraadpleegde bronnen:

  1. Theodore ‘Ted’ Kaczynski, known as the ‘Unabomber,’ dies in federal prison – https://www.politico.com/news/2023/06/10/kaczynski-unabomber-died-federal-prison-00101394

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231208 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023914 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023642 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211743 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211017 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211132 views