12 Redenen Waarom Winkelen Langs De Buitenranden Van De Supermarkt Belangrijk Is

12 Redenen Waarom Winkelen Langs De Buitenranden Van De Supermarkt Gezonder Is


192 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
192 keer gelezen sinds

0
(0)

Heb je ooit gemerkt dat je tijdens het winkelen in de supermarkt vaak verleid wordt door ongezonde producten? Je bent niet de enige! Veel mensen worstelen met verleidingen in de supermarkt, wat kan leiden tot ongezonde aankopen.

In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op een effectieve strategie om gezonder te eten door te winkelen langs de buitenranden van de supermarkt. Dit eenvoudige, maar krachtige concept kan je helpen bij gewichtsbeheersing, je dieet te verbeteren en je gezondheid te bevorderen. Laten we beginnen!

ontworpen om je te verleiden

Supermarkten zijn strategisch zo ontworpen om je te verleiden tot impulsaankopen. De buitenranden van de winkel bevatten meestal de meest voedzame en onbewerkte producten, terwijl de tussenpaden gevuld zijn met bewerkte en verwerkte voedingsmiddelen. Dit artikel biedt een diepgaand overzicht van hoe je deze kennis kunt gebruiken om gezonder te winkelen en de verleiding van ongezonde producten te vermijden.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. De buitenranden van de supermarkt bevatten de meest voedzame producten.
  2. Bewuste winkelstrategieën helpen je om verleidingen te weerstaan.
  3. Maak gebruik van een boodschappenlijstje om gefocust te blijven.
  4. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak ongezonde toevoegingen.
  5. Diepvriesproducten kunnen een gezond en handig alternatief zijn.

1. De Indeling van de Supermarkt

De meeste supermarkten zijn zo ingericht dat de buitenranden de meest verse en onbewerkte producten bevatten. Dit omvat vaak de groente- en fruitafdeling, de vlees- en visafdeling, de zuivelproducten en het verse brood. Door je te concentreren op deze gebieden, kun je gezondere keuzes maken.

In de tussenpaden vind je daarentegen meestal bewerkte en verwerkte voedingsmiddelen zoals chips, frisdrank, en kant-en-klaarmaaltijden. Deze producten zijn vaak minder voedzaam en bevatten toegevoegde suikers, zouten en conserveringsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Kleine supermarkten kunnen het niet meer bijbenen en verdwijnen: dit  betekent het voor jou - EenVandaag

2. Het Belang van Verse Groenten en Fruit

Groenten en fruit zijn essentieel voor een gezond dieet. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels, en helpen bij het bevorderen van een goede spijsvertering en het verminderen van het risico op chronische ziekten. Door te winkelen langs de buitenranden van de supermarkt, kun je ervoor zorgen dat je altijd verse groenten en fruit in huis hebt.

Heb je je ooit afgevraagd waarom je je energieker voelt na het eten van een fruitsalade in plaats van een zak chips? Dat komt omdat verse groenten en fruit essentiële voedingsstoffen leveren die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Vermijd de verleidingen van de ongezonde snacks in de tussenpaden en kies voor een kleurrijke mix van producten uit de versafdeling.

3. De Voordelen van Onbewerkt Vlees en Vis

Onbewerkt vlees en vis zijn uitstekende bronnen van eiwitten, vitaminen en mineralen. Ze bevatten vaak minder schadelijke toevoegingen dan hun bewerkte tegenhangers, zoals hotdogs en kant-en-klare vleesproducten. Door je vlees en vis langs de buitenranden van de supermarkt te kopen, weet je zeker dat je de meest voedzame opties kiest.

Eiwitten zijn essentieel voor het opbouwen en herstellen van weefsels, en ze spelen een cruciale rol in veel lichaamsfuncties. Door te kiezen voor verse, onbewerkte vlees- en visproducten, kun je je eiwitinname optimaliseren en tegelijkertijd schadelijke stoffen vermijden die vaak in bewerkt vlees worden gevonden.

Supermarkt rapporteert onvoldoende over aanpak mensenrechtenschendingen' -  NRC

4. Zuivelproducten en Hun Voordelen

Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas zijn rijke bronnen van calcium, eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen. Ze helpen bij het behouden van sterke botten en tanden, en kunnen ook bijdragen aan een gezond immuunsysteem. In de buitenranden van de supermarkt vind je vaak verse zuivelproducten zonder onnodige toevoegingen.

Let bij het kiezen van zuivelproducten op de ingrediëntenlijst en vermijd producten met toegevoegde suikers en kunstmatige smaakstoffen. Door te kiezen voor natuurlijke en onbewerkte zuivelopties, kun je genieten van de gezondheidsvoordelen zonder de nadelen van bewerkte producten.

5. Brood en Graanproducten

Vers gebakken brood en andere graanproducten zijn vaak te vinden langs de buitenranden van de supermarkt. Deze producten bevatten minder conserveringsmiddelen en kunstmatige toevoegingen dan hun verpakte tegenhangers in de tussenpaden. Kies voor volkoren opties om je vezelinname te verhogen en langer een verzadigd gevoel te hebben.

Volkorenbrood bevat meer voedingsstoffen dan wit brood, omdat het hele graan wordt gebruikt bij de productie. Dit betekent dat je meer vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt, wat kan helpen bij de spijsvertering en het verlagen van het risico op hartziekten.

Is diepvriesfruit gezond? Lees hier de voordelen van diepvriesfruit!

6. Het Gebruik van Diepvriesproducten

Diepvriesgroenten en -fruit zijn uitstekende alternatieven voor verse producten. Ze worden vaak direct na de oogst ingevroren, waardoor hun voedingswaarde behouden blijft. Deze producten zijn handig, betaalbaar en kunnen een nuttige aanvulling zijn op je dieet, vooral als je toegang tot verse producten beperkt is.

Heb je ooit diepvriesbessen toegevoegd aan je smoothie? Dit is een eenvoudige manier om je voedingsstoffen binnen te krijgen zonder concessies te doen aan de smaak. Diepvriesproducten kunnen je helpen om gevarieerder en gezonder te eten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de houdbaarheid.

7. De Gevaren van Bewerkt Voedsel

Bewerkt voedsel, dat voornamelijk in de tussenpaden van de supermarkt wordt gevonden, bevat vaak toegevoegde suikers, zouten en ongezonde vetten. Deze toevoegingen kunnen bijdragen aan gewichtstoename, hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Door deze producten te vermijden, kun je je algehele gezondheid verbeteren.

Heb je je ooit afgevraagd waarom je je opgeblazen voelt na het eten van bewerkte snacks? Dit komt vaak door de hoge hoeveelheid natrium en kunstmatige toevoegingen die je lichaam niet goed kan verwerken. Door te kiezen voor onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen, kun je deze problemen vermijden en je welzijn bevorderen.

8. Hoe Een Boodschappenlijstje Helpt

Een goed voorbereid boodschappenlijstje kan je helpen om gericht en efficiënt te winkelen. Door van tevoren te plannen wat je nodig hebt, kun je verleidingen in de supermarkt beter weerstaan en gezondere keuzes maken. Focus op producten langs de buitenranden en vermijd de tussenpaden zoveel mogelijk.

Het maken van een lijstje kan ook helpen om je boodschappen binnen je budget te houden en voedselverspilling te verminderen. Heb je ooit gemerkt dat je meer koopt dan je nodig hebt als je zonder lijstje winkelt? Een lijstje helpt je om georganiseerd te blijven en alleen te kopen wat je echt nodig hebt.

9. De Rol van Verpakkingen en Marketing

Supermarkten maken gebruik van verschillende marketingstrategieën om je te verleiden tot impulsaankopen. Felgekleurde verpakkingen, strategische plaatsing van producten en aantrekkelijke aanbiedingen kunnen het moeilijk maken om gezonde keuzes te maken. Wees je bewust van deze trucs en focus op je boodschappenlijstje.

Heb je ooit een product gekocht alleen omdat het in de aanbieding was of er aantrekkelijk uitzag? Deze marketingstrategieën zijn ontworpen om je aankoopbeslissingen te beïnvloeden. Door je bewust te zijn van deze trucs, kun je betere keuzes maken en je aan je gezonde winkelplan houden.

22 Kant-en-klare low FODMAP snacks uit de supermarkt

10. Tips voor Gezond Snacken

Gezond snacken kan een uitdaging zijn, vooral met al het verleidelijke aanbod in de supermarkt. Kies voor snacks zoals noten, fruit, yoghurt en groenten met hummus. Deze snacks zijn voedzaam en helpen je om tussen de maaltijden door verzadigd te blijven.

Heb je je ooit afgevraagd waarom je je beter voelt na het eten van een handjevol noten in plaats van een zak chips? Noten bevatten gezonde vetten, eiwitten en vezels die je langer een verzadigd gevoel geven en bijdragen aan je algehele gezondheid. Door bewust te kiezen voor gezonde snacks, kun je je energieniveau stabiel houden en ongezonde verleidingen weerstaan.

11. Voorbereiding is de Sleutel

Een goede voorbereiding kan het verschil maken als het gaat om gezond winkelen. Zorg ervoor dat je niet met honger naar de supermarkt gaat, omdat dit je kan verleiden tot impulsaankopen. Plan je maaltijden van tevoren en maak een gedetailleerd boodschappenlijstje.

Heb je ooit gemerkt dat je meer ongezonde snacks koopt als je met honger winkelt? Dit komt omdat je lichaam op zoek is naar snelle energie, wat vaak resulteert in het kopen van bewerkte voedingsmiddelen. Door goed voorbereid te winkelen, kun je deze valkuil vermijden en je aan je gezonde voedingsplan houden.

Voedingswaarden op etiketten....hoe betrouwbaar zijn ze? - Monique van der  Vloed

12. Bewust Kiezen voor Gezonde Alternatieven

Als je toch door de tussenpaden moet lopen, kies dan bewust voor gezondere alternatieven. Lees de etiketten en vermijd producten met lange lijsten van onbekende ingrediënten. Zoek naar natuurlijke, onbewerkte opties die je voedingsdoelen ondersteunen.

Heb je ooit nagedacht over hoeveel suikers er in je favoriete ontbijtgranen zitten? Door de etiketten te lezen en te kiezen voor gezondere alternatieven, kun je je suikerinname verminderen en je gezondheid verbeteren. Bewust kiezen voor gezondere producten kan een groot verschil maken in je algehele welzijn.

Conclusie

Winkelen langs de buitenranden van de supermarkt is een eenvoudige en effectieve strategie om gezonder te eten. Door je te concentreren op verse, onbewerkte producten en de verleidingen van de tussenpaden te vermijden, kun je je dieet verbeteren en je gezondheid bevorderen. Maak gebruik van een boodschappenlijstje, wees je bewust van marketingtrucs en kies bewust voor gezonde alternatieven. Met deze tips en strategieën kun je je winkelervaring transformeren en de controle over je gezondheid terugkrijgen.

Veelgestelde vragen

1. Waarom zijn de buitenranden van de supermarkt gezonder?

De buitenranden van de supermarkt bevatten meestal de meest verse en onbewerkte producten, zoals groenten, fruit, vlees, vis en zuivel. Deze producten zijn voedzamer en bevatten minder ongezonde toevoegingen dan bewerkte voedingsmiddelen in de tussenpaden.

2. Wat zijn enkele gezonde snacks die ik kan kiezen?

Gezonde snacks zijn onder andere noten, fruit, yoghurt, en groenten met hummus. Deze snacks zijn voedzaam en helpen je om tussen de maaltijden door verzadigd te blijven.

3. Hoe kan een boodschappenlijstje helpen bij gezond winkelen?

Een boodschappenlijstje helpt je om gefocust te blijven tijdens het winkelen en voorkomt impulsaankopen. Door vooraf te plannen wat je nodig hebt, kun je gezondere keuzes maken en binnen je budget blijven.

4. Waarom moet ik bewerkte voedingsmiddelen vermijden?

Bewerkt voedsel bevat vaak toegevoegde suikers, zouten en ongezonde vetten die kunnen bijdragen aan gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen. Door deze producten te vermijden, kun je je algehele gezondheid verbeteren.

5. Wat zijn de voordelen van diepvriesproducten?

Diepvriesgroenten en -fruit zijn handig, betaalbaar en behouden hun voedingswaarde. Ze kunnen een nuttige aanvulling zijn op je dieet, vooral als je toegang tot verse producten beperkt is.

Referenties en Studies

# Onderzoek Inzicht Citations
1 The healthy food marketing strategies study: design, baseline characteristics, and supermarket compliance (Glanz et al., 2020) This study highlights how supermarket marketing strategies, like improved placement and availability of healthy foods, can influence purchasing habits and potentially improve dietary choices among shoppers in low-income areas. 3
2 Altering product placement to create a healthier layout in supermarkets: Outcomes on store sales, customer purchasing, and diet in a prospective matched controlled cluster study (Vogel et al., 2021) Demonstrates that strategic placement of healthier food items like fruits and vegetables at store entrances significantly boosts their sales, encouraging healthier eating habits. 10
3 Grocery Shopping for Your Health (Hutchinson, 2017) Discusses psychological tactics used in supermarkets, such as the placement of appealing items at the entrance, and offers strategies for consumers to make healthier food choices. 1
4 RF27 How does changing the placement of food products in supermarkets influence customers’ diets? (Baird et al., 2018) This study shows that improved visibility and accessibility of fruits and vegetables in supermarkets can enhance the diet quality of female shoppers, especially those from disadvantaged backgrounds. 2
5 Supermarket retailers’ perspectives on healthy food retail strategies: in-depth interviews (Martinez et al., 2018) Explores supermarket retailers’ views on healthy food retail strategies, highlighting their autonomy in product placement decisions and their willingness to support healthier consumer choices.
  1. 32

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking, Spelling en grammatica: Nick Haenen & Sofie Janssen

Factchecking, Spelling en grammatica: 
Nick Haenen & Sofie Janssen

Gerelateerde Artikelen

Persoonlijkheidstesten

De Stress test
Sigma man Test
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest