Zelfzorgmiddelen op recept zijn drie keer duurder dan eenzelfde product bij de drogist, wees de Gezondheidsgids van de Consumentenbond vorig jaar uit. Dus wat let je om zelf op zoek te gaan naar een betaalbaar alternatief?
Zelfzorg op recept drie keer duurder
“Je moet het maar weten”
Mijn zoon, 13 jaar oud, moest alweer een nieuwe beugel. Hoewel ik mijn leven lang al prima functioneer met bescheiden hazentandjes, kent mijn zoon maar 1 leeftijdsgenootje zonder beugel. De orthodontist in onze stad vaart er wel bij. In zijn ‘beugelfabriek’ is het een komen en gaan van pubers met buitenboord-, blokjes-, plaat-, elastiekjes-, overbeet-, dag- en nachtbeugels. Onze ‘ortho’ heeft stoelen in alle kleuren van de regenboog die de hele dag bezet zijn. Reken dat maar eens even na…
Trots bezit
Ik vond eigenlijk dat mijn zoon een prima gebit had, maar inmiddels is hij de trotse bezitter van een soort inwendige klem tegen een overbeet met daarbovenop dus de nieuwe blokjesbeugel. Als hij nu een boterham eet, hoor je allerlei mechanische bijgeluiden. Maar goed, hij is er trots op zoals al zijn vriendjes trots zijn op hun beugel.
En de ortho heeft mij na al mijn kritische vragen verzekerd dat het toch allemaal echt nodig is voor ‘een mannelijkere kaaklijn’ en een ‘regelmatiger gebit’. En je wilt toch het beste voor je kind. Bovendien, terwijl beugeldragers zich vroeger wat schaamden, hoor je er tegenwoordig zonder beugel niet meer helemaal bij.
Een beetje te ver ging het me toch toen de medewerkster met (natuurlijk) een stralende glimlach en een vreemdsoortig vanzelfsprekendheid aan mijn jongste zoontje van 8 vroeg “En? Kom jij straks ook hier op die mooi gekleurde stoel? Net als je broer?”. Ik trok m’n voortandloze jongste tegen me aan: “Nou, liever niet, hè?” Dat vond ze gek.
Duurder via apotheek
Maar goed, terug naar de nieuwe blokjesbeugel. Al het ijzer was bevestigd en ik kreeg nog een keurige uitleg hoe dit alles schoon te houden. De ortho gaf een receptje mee voor de apotheek: “Je moet het echt wel even spoelen met dit speciale mondwater, anders krijg je het niet overal goed schoon.” Dus na de ortho op naar de apotheek, waar ik na lang wachten mijn receptje voor het speciale beugel-mondwater af kon geven.
De apothekersassistente zette me twee flessen voor: “Dat is dan in totaal 16 euro 50”. “Oh, voor twee flessen mondwater?”, vroeg ik terwijl ik het etiket van het product grondig bekeek. Werkzame stof: zoveel procent natriumfluoride. “En kan ik bij de drogist hetzelfde krijgen?”, vroeg ik, wetende dat de Consumentenbond afgelopen jaar heeft berekend dat zelfzorg via de apotheker drie keer zo duur is dan bij de drogist. “Dat weet ik zo niet mevrouw.
Dit product is vanaf januari uit de vergoeding, dus vandaar dat u het zelf af moet rekenen. Dat is dan 16 euro 50 in totaal.” “Goh”, loog ik, “Ik heb nu mijn portemonnee niet bij me. En als u het niet erg vind dan ga ik even bij de drogist kijken of ze hetzelfde hebben.” Een keurige mevrouw achter mij kon haar goedkeurende lach niet onderdrukken.
Boek Aanbeveling
Vergelijkbaar product bij de drogist
Bij de drogist vond ik natuurlijk een vergelijkbaar mondwater met hetzelfde percentage van de werkzame stof. Ik rekende 4,50 euro ‘in totaal’ af en wisselde mijn ervaring met de drogisterij medewerkster uit. “Ja”, zegt ze, “Veel medische professionals hebben vaste afspraken met die grote producenten he, daar gaat natuurlijk veel geld in om.
Ze schrijven een recept uit voor een bepaald merk en als dat niet wordt vergoed, betaal je je als consument blauw. Terwijl je voor veel minder geld eenzelfde product kunt krijgen bij de drogist … Maar het gebeurt niet vaak hoor dat mensen een alternatief voor zelfzorg op recept komen zoeken. Je moet het maar weten, toch? ”
Nou, bij deze, u weet het!!
Geraadpleegde bronnen:
- Receptvrije medicijnen – BENU
- Waar zijn zelfzorgmiddelen verkrijgbaar – Zelfzorg.nl
- Vrij verkrijgbare medicijnen – Apotheek Het Recept
- Doktersrecept tot drie keer duurder dan zelf iets kopen – BNNVARA Kassa
- http://zelfzorg.nl/zelfzorg-tot-3x-goedkoper-dan-recept-via-huisarts
- http://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/gezondheid/kosten-in-de-zorg/nieuws/2014/huisarts-slaat-zelfzorgmiddel-over
- http://kassa.vara.nl/actueel/diginieuws/artikel/nieuws/doktersrecept-tot-drie-keer-duurder-dan-zelf-iets-kopen/
Ook lezen:
- Alles wat je moet weten over slaappillen: veiligheid, alternatieven en meer. Verstandig met slaappillen omgaan in 2023
- 6 Gezonde redenen waarom honing bij hoge bloeddruk zo geweldig helpt [en meer..]
- 6 Super weetjes over melatonine die je beslist moet weten [als je een abonnement op het plafond hebt]
- Antioxidanten – Super bij Gezondheidsbescherming in 2022
Veelgestelde vragen
Waarom zijn zelfzorgmiddelen op recept duurder?
Zelfzorgmiddelen op recept zijn duurder door bijkomende kosten zoals receptverwerking en terhandstellingskosten die drogisten niet rekenen.
Kan ik hetzelfde product bij de drogist vinden?
Ja, vaak zijn vergelijkbare zelfzorgproducten met dezelfde werkzame stoffen voor veel minder geld verkrijgbaar bij de drogist.
Worden zelfzorgmiddelen altijd vergoed?
Veel zelfzorgmiddelen worden niet meer vergoed door de zorgverzekeraar en moeten volledig zelf betaald worden, wat de kosten verhoogt.
Wat zijn de voordelen van het kopen bij een apotheek?
Bij een apotheek krijg je deskundig advies en wordt gecontroleerd of het middel samen gaat met andere medicijnen die je gebruikt.
Hoe kan ik besparen op zelfzorgmiddelen?
Vergelijk de prijzen van zelfzorgmiddelen bij drogisten en apotheken en kies voor de goedkopere optie bij de drogist wanneer mogelijk.
Vond je dit artikel leuk? Like me op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen.