fbpx
Colloïdaal zilver

De Voor- en Nadelen Van Colloïdaal Zilver Onderzocht


826 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
826 keer gelezen sinds

0
(0)

Er heerst momenteel een akelige griepgolf in ons land. Ook bij de redactie van Goodfeeling heeft het virus toegeslagen. Rustig aan doen, af en toe een paracetamol en onder de wol, luidt het standaard doktersadvies.

Eigenwijs laat ik de pijnstillers voor wat ze zijn. Ik schep nog wat acaciahoning in mijn thee en neem een dopje colloïdaal zilver. Colloïdaal zilver zou namelijk een antibacteriële werking hebben en wordt ook wel aangeprezen als ‘natuurlijk antibioticum’. Nu mag het zilverwater in de EU sinds 2010 niet meer als geneesmiddel worden verkocht en wordt het als voedingssupplement op de markt gezet. U zult ons dan ook geen medische claim zien maken over dit product.

Tegengestelde meningen over colloïdaal zilver

Al googelend op colloïdaal zilver kom ik nogal wat tegengestelde meningen tegen. Van halleluja-verhalen over een alles-genezend wondermiddel tot afschrikwekkende foto’s van mensen die blauw gekleurd zijn door te veel zilverwater. Zoals zo vaak zal de waarheid wel in het midden liggen. Het stoort me wel, deze hoeveelheid aan tegengestelde informatie waardoor u en ik niet meer weten wat nu waar is. Het internet leent zich daar graag voor en ieders mening is vrij, maar niemand wordt er wijzer van.

Bacteriedodend

Feit is dat zilver al eeuwen bekend staat om haar bacteriedodende eigenschappen. Van cowboys tot astronauten, allemaal gebruikten ze zilver om hun water te zuiveren. Ook zou de adel in vroeger tijden minder ziek zijn geworden omdat ze met zilveren bestek aten. Echt populair werd colloïdaal zilver niet, simpelweg omdat het duur was om te maken.

Tegenwoordig maakt de techniek het mogelijk om op een eenvoudige manier colloïdaal zilver te maken in de vorm van gezuiverd water met microscopisch kleine deeltjes zilver erin opgelost. Hoe dat precies werkt, valt in wollige woorden ruim op internet te vinden, dus dat laat ik even voorbij gaan. Zoals gezegd: ook hier heerst een griepvirusje…

Geen resistentie

Feit is ook dat de concentratie zilver in het colloïdale zilverwater zo laag is, dat je een enorme hoeveelheid moet drinken om een soort metallic smurf (argyria) te worden. Wat dan wel een veilige dosering is? Gebruik je gezond verstand. Je vindt aanwijzingen als twee tot drie theelepels per dag. Ikzelf neem twee dopjes per dag als ik echt last heb van een infectie of ontsteking. Een groot voordeel is dat bacteriën, schimmels of virussen niet resistent kunnen worden tegen zilver, omdat zilver deze ‘verstikt’ met een hogere frequentie. Dat is mooi meegenomen vergeleken met de receptgebonden antibiotica.

Baat het niet, schaadt het niet?

colloïdaal zilverColloïdaal zilver heeft ook wat gemeen met reguliere antibiotica. Het valt bacteriën, virussen en schimmels aan, dus ook de goede bacteriën die bijvoorbeeld je darmflora in evenwicht houden. Wil je een kuurtje met zilverwater doen, dan is het belangrijk om, net als bij antibiotica, wat yoghurt of andere probiotica te gebruiken om de balans te bewaren.

Hier en daar zie ik leveranciers met ingewikkelde natuurkundige redeneringen uitleggen dat hun zilver alleen een positieve lading heeft en daardoor alleen de slechte bacteriën aanvalt en de goede met rust laat. Hmmm, ik ben nooit een natuurkundig genie geweest, maar het lijkt me sterk dat slechte en goede bacteriën te onderscheiden zijn op basis van hun negatieve of positieve lading. Wie het weet mag het zeggen, maar hou het alsjeblieft begrijpelijk.

Het schijnt overigens wel zo te zijn dat bacteriën gifstoffen af kunnen geven als ze bestreden worden, dus ook daar kun je in het begin wat koortsig of akelig van worden.

Ook voor de kat

Ik heb de indruk dat ik mijn griepvirusje beter onder bedwang krijg door het zilverwater. Natuurlijk is dit geen medisch onderbouwd artikel, maar ik heb wel behoorlijk wat ervaring in de zelfzorg. En dat is net wat je met middelen als zilverwater of acaciahoning kunt doen: voor jezelf zorgen zonder hoge medische kosten en zonder gevaar op bijwerkingen. Al is het maar preventief. Ik ga nu even achter mijn dikke kater aan, hij heeft een oorontsteking en moet er ook aan geloven: twee keer per dag wat druppels zilverwater in z’n oor. Na twee dagen was de vreselijke stank uit zijn oor minder en meneer zelf al een stuk vrolijker. En ik ook, voor hem natuurlijk, maar ook omdat me dat weer een kostbaar bezoekje aan de dierenarts scheelt…

Veelgestelde Vragen

Wat is colloïdaal zilver?

Colloïdaal zilver is een vloeistof die microscopisch kleine deeltjes zilver bevat, opgelost in water. Het wordt vaak gebruikt als voedingssupplement vanwege zijn antibacteriële eigenschappen.

En toch heeft de QuadKeeper 2 bijzondere
features: 4 rollen op voorraad om simpel
door te schuiven en ruimte om decoraties en
ander items te plaatsen op een 42cm x 15cm plank

Wat zijn de voordelen van colloïdaal zilver?

Colloïdaal zilver staat bekend om zijn antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Het kan helpen bij het bestrijden van infecties en het versterken van het immuunsysteem.

Zijn er bijwerkingen van colloïdaal zilver?

Bij overmatig gebruik kan colloïdaal zilver leiden tot argyria, een aandoening waarbij de huid blauwachtig wordt. In normale doseringen wordt het echter als veilig beschouwd.

Hoe gebruik je colloïdaal zilver?

De gebruikelijke dosering van colloïdaal zilver is twee tot drie theelepels per dag. Het wordt vaak oraal ingenomen, maar kan ook uitwendig worden toegepast bij huidinfecties.

Is colloïdaal zilver veilig voor huisdieren?

Ja, colloïdaal zilver kan veilig worden gebruikt bij huisdieren zoals katten. Het wordt vaak toegepast bij infecties of ontstekingen, bijvoorbeeld door een paar druppels in het oor te doen bij een oorontsteking.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Vond je dit artikel leuk? Like me op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen.

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found