telomeren

Zijn telomeren het geheim van een lang leven?657 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
657 keer gelezen sinds

0
(0)

Hoe verouderen mensen?

Waarom mensen ouder worden zoals ze ouder worden, is nog steeds niet helemaal duidelijk. De telomeren spelen echter een belangrijke rol in dit proces. Dit zijn de uiteinden van de chromosomen, hun beschermkapjes, om zo te zeggen. Je kunt ze voorstellen als de plastic uiteinden van schoenveters. Deze beschermen de ligamenten tegen rafelen en deze beschermen ook het genetische materiaal.

Telkens wanneer een cel zich deelt, worden de telomeren iets korter totdat ze een lengte bereiken die een cel niet meer kan delen. Dan wordt de cel oud of sterft af. Hoe korter deze zijn, hoe groter de kans dat het DNA van de cellen wordt beschadigd. Dus als je de telomeren beschermt, kun je de levensduur van cellen verlengen.

Wetenschappers hebben nu een enzym gevonden dat de telomeren van cellen kunstmatig verlengt. Met deze kennis zullen ouderdomsziekten geassocieerd met korte telomeren worden geëlimineerd; dit omvat diabetes en hartaandoeningen.

Onsterfelijkheid?

Kan dit enzym, dat de telomeren verlengt, er ooit voor zorgen dat mensen eeuwig leven? Helaas niet. Ze spelen een belangrijke rol bij veroudering, maar niet de enige. Voor zover we nu weten, kan een persoon onder optimale omstandigheden ongeveer 120 jaar oud worden. Dat is ongeveer de natuurlijke grens van ons leven.

Gezond oud worden

De telomeerlengte draagt ​​er echter toe bij dat we langer gezond kunnen leven. Hoe korter deze zijn, hoe vatbaarder we zijn voor ziekten zoals atherosclerose, diabetes en andere leeftijdsgerelateerde aandoeningen. Als we voor onze telomeren zorgen, kunnen we onze gezonde levensjaren vaker doen.

Hoe zorg je voor telomeren?

Er zijn twee factoren die de lengte beïnvloeden. Je kunt gewoontes die ze verkorten verminderen en gewoontes aannemen die ze verlengen en een positief effect hebben.

Wat je niet moet doen

Roken, stress en giftige stoffen uit de omgeving zijn erg slecht voor de telomeer lengte. Elk van deze factoren zorgt ervoor dat onze cellen zich sneller en vaker delen. Elke deling verkort de telomeren, daarom verouderen de cellen hoe sneller.

Roken beschadigt de genetische samenstelling. Wanneer onze cellen dit vervolgens willen repareren, delen ze zich vaker. Het resultaat is een veel grotere kans op ouderdomsziekten. (Deze treden dan tot 20 jaar eerder op.)

Stress heeft een directe invloed ze. Studies hebben dat aangetoond. Vooral mensen met chronische stress worden getroffen.

Wat kan je zelf doen?

Zowel fysieke als psychologische factoren hebben een positief effect op de telomeren. Dit zijn de belangrijkste:

Het is aangetoond dat dagelijkse lichaamsbeweging zeer effectief is in het beschermen van onze telomeren. Matige duurtraining (3×45 min./week) en intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) werkten het beste.

Een gezonde voeding, dat wil zeggen veel groente en fruit, weinig eindproducten, etc. heeft een positief effect.
Als we onze geest regelmatig nieuwe input geven, zelfs op oudere leeftijd, helpt het net zo goed als wanneer we praten, lachen, enz. Met andere mensen, een bewuste levensstijl en een positieve houding zijn ook goed.

Vooral repressie, pessimisme en cynische vijandigheid jegens anderen zijn slecht voor telomeren.
Niet te vergeten is het vermijden van stress. Telomerase kan worden geactiveerd met verschillende relaxatie technieken.

Dit is een enzym dat genetisch materiaal opslaat aan de uiteinden van het genetisch materiaal. Hierdoor kunnen cellen zich bijna onbeperkt vermenigvuldigen omdat het de telomeer verkorting extreem vertraagt, voorkomt of zelfs omkeert.

telomeren
telomeren

Let op: Er zijn nu tabletten met telomerase verkrijgbaar. Alle experts waarschuwen hier echter voor. Dit komt omdat het nemen van deze tabletten het risico op kanker aanzienlijk kan verhogen. Bij ontspanningstechnieken heb je dit gevaar niet.

Met dit in gedachten: doe iets voor je telomeren en geniet van meer gezonde jaren.

Ook lezen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231191 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023895 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023561 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023624 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211722 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021997 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021796 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021530 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211113 views