darmbacteriën

De invloed van darmbacteriën op mentale gezondheid1144 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
1144 keer gelezen sinds

Weet je dat je mentale gezondheid direct verbonden is met de gezondheid van je darmen? Ontdek hoe een gezonde darmflora kan helpen om depressies, stress en slapeloosheid te verminderen.

darmbacteriën

De laatste tien jaar is er zoveel onderzoek gedaan naar de relatie tussen onze darmbacteriën en hersenen, en het blijkt dat deze twee onderdelen van ons lichaam nauw met elkaar verbonden zijn. We noemen dit ook wel de hersen-darm as.

Maar wat betekent dit voor ons?

Betekent het dat we depressies, stress en slapeloosheid kunnen verminderen door beter voor onze darmen te zorgen? En hoe doen we dat dan precies? Gelukkig kregen we antwoord op al deze vragen tijdens een online symposium waarbij vier gerenommeerde wetenschappers het podium kregen om hun onderzoek te presenteren.

Professor Jeroen Raes, een bio-informaticus verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, ontdekte samen met een internationaal consortium dat we ons kunnen verdelen in vier types darmflora, ongeacht ras of eetgewoonten.

Zijn doel is om beter te begrijpen hoe ziekten gerelateerd aan een verstoring in de darmflora, zoals kanker, auto-immuunziekten en bepaalde infecties, behandeld kunnen worden. Hiervoor richtte hij het Vlaams Darmflora-Project op, waarbij vrijwilligers “poepmonsters” doneren om hem te helpen met zijn onderzoek. Hoe cool is dat!

darmbacteriën

Maar laten we teruggaan naar onze mentale gezondheid

Uit een grootschalig onderzoek bleek dat mensen die bepaalde darmbacteriën niet hebben, een grotere kans hebben om depressief te zijn. Dit werd bevestigd door een tweede studie met meer dan duizend Nederlandse vrijwilligers. Hoewel we nog niet precies weten hoe dit komt, geeft dit wel aan dat het belangrijk is om onze darmbacteriën gezond te houden.

Maar hoe doen we dat dan?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om onze darmflora gezond te houden. Zo kunnen we probiotische voedingsmiddelen eten, zoals yoghurt en kimchi, en proberen we stress te verminderen. Daarnaast zijn er ook medicijnen en supplementen die kunnen helpen om onze darmflora te verbeteren.

Conclusie:

Het is duidelijk dat onze darmbacteriën van grote invloed zijn op ons mentale welzijn. Door onze darmflora gezond te houden, kunnen we wellicht ook problemen zoals depressies, stress en slapeloosheid verminderen. Het is dus zeker de moeite waard om hier aandacht aan te besteden en te blijven onderzoeken hoe we onze darmbacteriën op een gezonde manier kunnen behouden. Laten we ons richten op een gezonde darmflora, voor een fitte geest en een fit lichaam!

Bron: Artikel

Veelgestelde vragen

Wat is de hersen-darm as?

De hersen-darm as is de naam voor de communicatie tussen de hersenen en de darmen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de darmbacteriën in de darmen direct communiceren met de hersenen en invloed hebben op het functioneren van het brein.

Wat is de rol van darmbacteriën op mentale gezondheid?

Er is aangetoond dat mensen die bepaalde darmbacteriën niet hebben, een grotere kans hebben om depressief te zijn. Darmbacteriën kunnen ook een rol spelen bij andere mentale gezondheidsproblemen zoals stress en slapeloosheid.

Hoe kan ik mijn darmbacteriën gezond houden?

Er zijn verschillende manieren om de gezondheid van je darmbacteriën te behouden, zoals het eten van probiotische voedingsmiddelen, het verminderen van stress en het gebruiken van medicijnen of supplementen. Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, zoals voldoende beweging en een gebalanceerd dieet.

Epiloog:

Darmbacteriën spelen een belangrijke rol in onze mentale gezondheid, zo bleek uit het onderzoek van de bio-informaticus verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Hij richtte zelfs het Vlaams Darmflora-Project op om te onderzoeken hoe ziekten gerelateerd aan verstoringen in de darmflora, zoals kanker, auto-immuunziekten en infecties, beter begrepen en misschien zelfs behandeld kunnen worden.

Het blijkt dat mensen met bepaalde darmbacteriën, zoals Dialister en Coprococcus, een grotere kans hebben om depressief te zijn. Om de darmflora gezond te houden, kunnen we probiotische voedingsmiddelen eten en probiotica of supplementen nemen. Het is ook belangrijk om stress te verminderen en een gezonde levensstijl te behouden voor een fitte geest en fit lichaam.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231140 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023823 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023512 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023571 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211659 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 2021932 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021740 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021470 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211045 views