Ligt verjonging dan nu echt binnen handbereik?

Ligt verjonging dan nu echt binnen handbereik? (NMN)679 keer gelezen sinds
12
minuten leestijd
12
minuten leestijd
679 keer gelezen sinds

0
(0)

Bij de verjonging van onze cellen bestaat geen biologische grens voor de levensduur van mensen, aangezien dit eerder een kwestie van software blijkt te zijn. Het fascinerende aspect van biologie is dat de ingebouwde software de capaciteit heeft om de hardware te reconstrueren. Dit is positief nieuws, omdat het relatief eenvoudig is gebleken om  de software te herstarten.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

 1. Verjonging van cellen: Er is geen biologische grens voor de levensduur van mensen, aangezien dit eerder een kwestie van software blijkt te zijn. Door deze ‘software’ te herstarten, kunnen we mogelijk de levensduur verlengen en gezonder ouder worden.

 2. NMN-supplementen: Klinische proeven ondersteunen het gebruik van NMN (nicotinamide mononucleotide) als een supplement om de levensduur te verlengen en biologisch jonger te blijven. NMN is een precursor van NAD+, een essentiële molecule betrokken bij talrijke cruciale celfuncties.

 3. Voordelen van NMN: NMN verhoogt de NAD+-niveaus, wat kan leiden tot een verbeterde stofwisseling en cellulaire activiteiten. Voordelen van NMN-supplementen kunnen onder meer het verbeteren van de cognitieve functie, slaapkwaliteit, levensduur, verlagen van het risico op hartziekten, en verbeteren van de insulinegevoeligheid zijn.

 4. Doseringsstrategie: De optimale dosering van NMN-supplementen is belangrijk voor het behalen van de beste resultaten. In de grootste menselijke klinische proef tot nu toe bleek 900 mg NMN per dag de optimale dosis te zijn.

 5. Regulering en onderzoek: NMN wordt momenteel onderzocht in klinische proeven voor specifieke leeftijdsgebonden aandoeningen. Echter, de Amerikaanse FDA heeft onlangs beperkingen opgelegd aan de verkoop van NMN als voedingssupplement in de VS, wat de beschikbaarheid en toekomstige ontwikkelingen rond NMN kan beïnvloeden.

Klinische proeven blijven het populaire supplement NMN ondersteunen.

2023… Jaar van het supplement. En niet zomaar een supplement – nicotinamide mononucleotide, beter bekend als NMN. Het bewustzijn van een lang leven en een gezonde levensduur bij het publiek groeit in een ongelooflijk tempo en zo ook de behoefte om stappen te ondernemen om de levensduur te verlengen, gezond ouder te worden en biologisch jonger te blijven, of zelfs weer te worden.

Longevity en Technologie

Dankzij hun indrukwekkende resultaten op basis van talrijke dier- en celstudies zijn zowel NMN als NAD+ populaire onderzoeksonderwerpen geweest bij longevity wetenschappers en vooraanstaande instellingen als Harvard, MIT en het Buck Institute of Aging.

Het is bemoedigend om ook een aantal belangrijke onderzoeken bij mensen te zien, die het potentieel van deze anti-verouderingsverbindingen ondersteunen, vooral gezien het feit dat ze al in de schappen liggen.

De voordelen van NMN omvatten:

 • Celgroei en -herstel, metabolisme
 • DNA reparatie en overleving
 • Cellulaire ademhaling, het biologische proces waarbij onze cellen glucose en zuurstof opnemen en omzetten in energie
 • Regulatie van de expressie van genen, het proces waarbij onze genetische informatie wordt gebruikt om aminozuren en eiwitten te maken – de bouwstenen van het leven.

Het verhogen van de NAD+-niveaus vertaalt zich in een verbeterde stofwisseling en cellulaire activiteiten, wat zich kan uiten in een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen. 

Ligt verjonging dan nu echt binnen handbereik?

Waarom niet gewoon direct NAD+ innemen? 

Een organisme kan niet overleven zonder NAD+, maar de NAD+-niveaus dalen aanzienlijk met de leeftijd, en deze daling wordt in verband gebracht met de ontwikkeling van leeftijdsgebonden ziekten zoals hart- en vaatziekten, neurologische problemen en stofwisselingsproblemen.

Deze afname compenseren met NAD+-supplementen is echter niet de oplossing, want, zoals Dr. Salzman uitlegt, wordt NAD+ niet goed opgenomen door het spijsverteringsstelsel, noch wordt het direct door de cellen opgenomen.

Dit betekent dat NAD+ alleen geen bijzonder goed supplement is. Het is veel beter om een NAD+ precursor te nemen – een van de belangrijkste bouwstenen – zodat je lichaam in staat is vitaal NAD+ te maken en die afnemende niveaus aan te vullen.

De precursor NMN is een uitstekend uitgangspunt voor het vitale molecuul dat duizenden reacties faciliteert voor celenergie, DNA-herstel en stressreductie.

En de wetenschap bevestigt dit. 

Ligt verjonging dan nu echt binnen handbereik
Ligt verjonging dan nu echt binnen handbereik?

NMN: De voordelen van deze efficiënte NAD+ precursor

In diermodellen verhoogt de inname van NMN de NAD+-niveaus in het bloed en vermindert het ouderdomsziekten.

In mensen stelt NMN je lichaam in staat de NAD-productie te verhogen tot jeugdige niveaus. Dit kan helpen bij het afweren van alle dingen die samenhangen met ouder worden. Een van de meest beschreven voordelen van NMN is dat het de energie verhoogt.

Mensen melden ook prominente verlichting van pijntjes, snel herstel van katers en jetlag en een verbeterde kwaliteit van de nachtrust.  Hier zijn enkele van de verdere voordelen van NMN, gebaseerd op onderzoek:

 • Verbetert de cognitieve functie: Uit onderzoek naar de ziekte van Alzheimer is gebleken dat mensen die NMN-supplementen nemen een verbeterde cognitie en geheugen vertoonden [1]; dit komt waarschijnlijk doordat NAD+ de productie verhoogt van een eiwit dat cellen helpt beschermen tegen oxidatieve stress.
 • Slaap: Slaap is ongelooflijk belangrijk voor onze algehele gezondheid en speelt een rol bij de stofwisseling, immuniteit, cognitie en geheugen. Uit een recente studie over NMN en slaap bleek dat de slaapduur, de ratio diepe slaap en de ratio REM-slaap van proefpersonen toenamen als ze NMN namen, en ze rapporteerden een verbetering van de algehele slaapkwaliteit [2].
 • Verlengt de levensduur: NAD activeert de sirtuïnefamilie van eiwitten in je cellen, die helpen bij DNA-reparatie. Sirtuin activiteit draagt bij aan een lang leven, terwijl lage NAD niveaus in verband staan met ouderdomsziekten die de levensduur verkorten.
 • Vermindert het risico op hartziekten: Van NMN is aangetoond dat het beschermt tegen hartfalen bij muizen [3]. Het handhaven van hogere NAD-concentraties in de bloedbaan kan de schade aan de slagaders die met het ouder worden gepaard gaat omkeren, en zo mogelijk hartziekten voorkomen.
 • Verhoogt de insulinegevoeligheid en vermindert metabole stoornissen: Een klein onderzoek keek naar het effect van NMN op vrouwen met prediabetes en ontdekte dat het vermogen van hun spieren om suiker te verwerken verbeterde [4]. Uit vroeg onderzoek blijkt dat NAD-precursoren kunnen helpen het lichaamsgewicht te verminderen, de effecten van vetrijke diëten tegen te gaan en de energie te verbeteren [5].
 • Verbetert conditie en spieruithoudingsvermogen: Onze botten en spieren verbruiken glucose en vetzuren om te kunnen functioneren. NAD+ helpt deze in het systeem te metaboliseren. Zonder dat vertraagt alles en neemt het spieruithoudingsvermogen af. Uit een recente proef met amateur hardlopers bleek ook dat NMN de fysieke capaciteit verhoogt. Onderzoekers suggereren dat dit komt door een verbeterd zuurstofgebruik in de skeletspieren [6].
 • Kan obesitas verminderen: Verhoogde NMN-niveaus activeren het stofwisselingssysteem, waardoor het vermogen van het lichaam om voedsel om te zetten in energie toeneemt en een hulpmiddel kan zijn bij het verminderen van het risico op obesitas. Niettemin moet dit gepaard gaan met een energieke levensstijl en een voedzaam dieet.
 • Bevordert de gezondheid van organen: Naast het vertragen van aspecten van de veroudering van hersenen, bloedvaten, spieren, hart, stofwisseling en ogen, is ook aangetoond dat NMN botstamcellen verjongt en de botvorming bij knaagdieren bevordert. Het keert ook darmveroudering om, beschermt tegen leeftijdsgebonden achteruitgang van de nieren en remt het begin van leverfibrose bij knaagdieren. Dit suggereert dat NMN ook veroudering in botten, darmen, nieren en de lever vertraagt.
 • Verbetert symptomen van ernstige ziekten: Onderzoekers onderzoeken ook de specifieke voordelen van verhoogde NAD-niveaus op hoge bloeddruk, levergezondheid en diabetes [7,8,9].

Ligt verjonging dan nu echt binnen handbereik

Laatste menselijke proef met NMN

De grootste menselijke klinische proef tot nu toe is onlangs gepubliceerd in GeroScience [10]. 

De peer-reviewed studie werd geschreven door Lin Yi, professor Andrea Maier en Yi’s collega’s van Abinopharm in Connecticut, en het hield zich aan de meest actuele internationale normen die strak gereguleerd waren. 

De tachtig deelnemers aan het onderzoek werden verdeeld in vier doseringsgroepen van placebo, 300, 600 en 900 mg. De onderzoekers richtten zich op de evaluatie van drie specifieke markers bij de deelnemers aan het begin en het einde van de 60-daagse proef, namelijk:

 • NAD+ niveaus in het bloed
 • Resultaten van een internationaal erkend meetsysteem voor longevity
 • Prestaties in een duurlooptest van zes minuten

De dosering blijkt de sleutel te zijn

De resultaten waren veelbelovend; ten eerste presteerden studiedeelnemers die NMN innamen significant beter dan degenen die het placebo kregen in alle drie bovengenoemde evaluatiecategorieën.  Ten tweede presteerden proefpersonen die hogere doses kregen, 600 en 900 mg, significant beter dan degenen in de 300-mg groep, wat ons vertelt dat dosering de sleutel is.

Dosisafhankelijke resultaten

Wonderfeel evalueerde de ruwe gegevens samen met de auteurs van deze studie en publiceerde hun bevindingen over de optimale dosering in een artikel hier.

Gebaseerd op de expertise van het biowetenschappelijke bedrijf in NMN en NAD, stelden de Wonderfeel wetenschappers vast dat 900mg NMN per dag, die verder ondersteund wordt door sirtuin-activerende verbindingen in hun formule, de optimale dosis was op basis van deze klinische studie. Evenzo heeft professor David Sinclair van de Harvard Medical School, een van de belangrijkste autoriteiten op het gebied van NMN-onderzoek, gezegd dat hij zelf 1000mg NMN per dag neemt om de beste resultaten van NMN te krijgen. 

Hoewel dit het grootste menselijke onderzoek tot nu toe is, omdat er 20 deelnemers per doseringsgroep waren over slechts een periode van 60 dagen, zouden meer proefpersonen over een langere testperiode meer robuuste betekenis geven aan de bevindingen, zoals NMN die de fysieke prestaties verbetert en de algemene gezondheidsparameters verbetert. 

Onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van NMN is momenteel aan de gang

NMN wordt ook onderzocht in klinische proeven voor specifieke leeftijdsgebonden aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, stofwisselingsstoornissen en huidveroudering [11, 12,13]. De resultaten van een andere klinische proef over spierherstel na inspanning kunnen meer licht werpen op hoe NMN de spierfunctie bevordert [14]. Door meer klinische gegevens toe te voegen aan de bevindingen van Yi en zijn collega’s zal blijken of de pro-levensverwachting van NMN gerechtvaardigd is [10].

FDA restricties op NMN – de balans opmaken

Wie geïnteresseerd is in onderzoek naar een lang leven kan het nauwelijks ontgaan zijn dat de krantenkoppen een “NMN-verbod” in de VS verkondigen – maar de kwestie is lang niet zo simpel als het lijkt. Omdat NMN ouderdomskwalen bij knaagdieren verlicht, hebben farmaceutische bedrijven als Metro International Biotech het onderzocht als geneesmiddel voor mensen [15].

Het gevolg hiervan is dat NMN in de VS wordt verboden. Een slimme actie van de farmaceutische industrie dus.

Het gevolg hiervan is dat de Amerikaanse Food & Drug Administration heeft gezegd dat het populaire supplement ingrediënt bèta-nicotinamide mononucleotide (NMN) in de VS niet als voedingssupplement mag worden verkocht. Onlangs gepubliceerde brieven aan potentiële nieuwe leveranciers geven aan dat dit komt omdat NMN “is toegelaten voor onderzoek als een nieuw geneesmiddel”. De Council for Responsible Nutrition (CRN), de Amerikaanse handelsorganisatie voor de voedingssupplementen- en functionele voedingsindustrie, heeft in een reactie zijn “ontzetting” over de uitspraak uitgesproken.

Omdat het als geneesmiddel wordt onderzocht, mag NMN volgens de FDA niet als supplement worden verkocht. Deze ontwikkeling draait de oorspronkelijke beslissing van de FDA om de verkoop ervan als nieuw voedingssupplement (NDI) goed te keuren terug. Veel vitamine- en supplementenbedrijven gaan echter door met de verkoop van NMN terwijl de regelgeving wordt geëvalueerd.

In Nederland- en binnen Europa mag NMN gewoon worden verkocht

Bronnen:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030439401730246X
[2] https://ajtm.journals.publicknowledgeproject.org/index.php/ajtm/article/view/2535/2438
[3] https://www.nmn.com/news/nmn-administration-promotes-mitochondrial-health-and-prevents-heart-failure
[4] https://www.science.org/doi/abs/10.1126/science.abe9985
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3616313/
[6] https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-021-00442-4
[7] https://www.nature.com/articles/s41467-018-03421-7
[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33932956/
[9] https://jbiomedsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12929-019-0527-8
[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36482258/
[11] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04903210?term=nmn&draw=2&rank=9
[12] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04571008?term=nmn&draw=2&rank=8
[13] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05262036?term=nmn&draw=3&rank=16
[14] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04664361?term=nmn&draw=2&rank=10
[15] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05038488
[16] https://www.regulations.gov/document/FDA-2022-S-0023-0051
[17] https://www.marketwatch.com/press-release/nicotinamide-mononucleotide-nmn-market-2023-aims-to-capture-largest-share-size-and-growth-forecast-to-2027-2023-01-11

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ⭐

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231208 views
Creëert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023914 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023578 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023642 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211743 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211017 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021809 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021547 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211132 views