NAC en Glutathion

NAC en Glutathion Transformeren Veroudering! 1ste nieuwe studie784 keer gelezen sinds
11
minuten leestijd
11
minuten leestijd
784 keer gelezen sinds

0
(0)

Hey you! Moelijke woorden weer šŸ¤“ NAC en Glutathion! Vandaag gaan we praten over een nieuw onderzoek dat laat zien dat bepaalde supplementen kunnen helpen om ons gezonder te maken terwijl we steeds ouder worden. En op een manier die iedereen kan begrijpen. Het artikel wordt wel steeds technischer naarmate je doorleest. Anyways, laten we er direct mee beginnen.

Alvast de 5 belangrijkste punten

  1. Glycine- en NAC-supplementen kunnen helpen om de balans tussen oxidanten en antioxidanten te optimaliseren en kunnen bijdragen aan het herstellen van glutathionniveaus in het lichaam.
  2. Een nieuwe studie met oudere volwassenen heeft aangetoond dat glycine- en NAC-supplementen de glutathiondeficiƫntie kunnen verbeteren en de mitochondriale functie, fysieke functie en enkele tekenen van veroudering kunnen verbeteren.
  3. Het is belangrijk om de juiste dosering te hanteren bij het gebruik van glycine- en NAC-supplementen en om te voorkomen dat reductieve stress ontstaat.
  4. Suppletie met glutathion alleen kan minder effectief zijn omdat het niet stabiel is en niet altijd door de cellen kan worden opgenomen. Glycine- en NAC-supplementen zijn bouwstenen voor glutathion en helpen de cellen bij het reguleren van hun eigen glutathionniveaus.
  5. Deze studie is beperkt omdat het een kleine groep deelnemers had en deelnemers aan bepaalde criteria moesten voldoen. Meer onderzoek is nodig om de optimale dosering en effectiviteit van glycine- en NAC-supplementen te bepalen bij verschillende populaties.

NAC (N-Acetylcysteine), een supplement dat de antioxidant glutathion in het lichaam verhoogt en vaak gebruikt wordt voor verschillende gezondheidsdoeleinden.

Het onderzoek zegt dat het supplementen zijn genaamd glycine en NAC, en ze kunnen helpen om ons lichaam beter te laten werken en zelfs ouderdomsproblemen om te keren. Deze supplementen kunnen helpen om onze cellen gezond te houden en ons immuunsysteem te versterken. Dit is echt spannend nieuws! Maar laten we eerst eens kijken naar wat deze supplementen precies doen.

We weten dat ons lichaam veel kleine dingen heeft die cellen worden genoemd. Deze cellen hebben kleine krachtpatsers binnenin, die mitochondriƫn worden genoemd. Ze helpen ons lichaam om energie te produceren en om gezond te blijven. Maar naarmate we ouder worden, beginnen deze mitochondriƫn langzaam te slijten en gaan ze niet zo goed werken als vroeger.

Dit kan leiden tot problemen met onze gezondheid. Maar wat interessant is, is dat deze nieuwe studie laat zien dat oxidanten eigenlijk kunnen helpen om onze cellen gezond te houden! Oxidanten zijn kleine stoffen die ons lichaam produceert en die ons kunnen helpen om gezond te blijven. Ze kunnen ons lichaam laten weten dat we ons moeten verbeteren en dat we onze mitochondriƫn moeten repareren. Maar als we te veel oxidanten hebben, kunnen ze ons lichaam beschadigen. Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen oxidanten en antioxidanten.

NAC en Glutathion

Dat is echt spannend nieuws!

Glycine en NAC zijn stoffen die ons lichaam kunnen helpen om deze balans te vinden. Ze zijn als bouwstenen die ons lichaam kan gebruiken om een antioxidant genaamd glutathion te maken. Dit is een belangrijke stof die ons kan helpen om gezond te blijven als we ouder worden. Deze nieuwe studie laat zien dat als we glycine en NAC supplementen nemen, we ons lichaam kunnen helpen om meer glutathion te maken en onze cellen gezonder te houden. Het kan zelfs helpen om ouderdomsproblemen om te keren! Dat is echt spannend nieuws!

Maar er zijn nog wel een paar dingen waar we rekening mee moeten houden. Dit onderzoek is gedaan bij een kleine groep mensen, dus we weten nog niet zeker of dit voor iedereen zal werken. En we moeten ook zorgen dat we de juiste dosering nemen, want te veel van deze supplementen kan ons lichaam ook beschadigen. Maar het is zeker de moeite waard om meer te leren over deze supplementen en hoe ze ons kunnen helpen om gezond te blijven als we ouder worden.

Nieuwe studie

Vroeger werd gedacht dat alle oxidanten slecht waren en dat onze mitochondriƫn geleidelijk aan beschadigd en disfunctioneel werden. Ze begonnen steeds meer oxidanten vrij te geven, waardoor de mitochondriƫn en de rest van de cel verder werden beschadigd.

We dachten altijd dat we alles moesten doen wat in onze macht lag om oxidanten te verminderen en die schade te verminderen, maar de experimenten hebben zich niet aan de hype gehouden. In muizen bijvoorbeeld versnelde genetische verandering om meer oxidanten te creƫren was er geen versnelling van veroudering waar te nemen.

Een meer genuanceerde benadering

In plaats daarvan hebben we nu een meer genuanceerde benadering waarbij we proberen oxidanten en antioxidanten in balans te brengen. In plaats van altijd te denken dat oxidanten slecht zijn, kunnen we ze nu beginnen zien als door stress veroorzaakte overlevingssignalen. Naarmate we ouder worden, stijgen de niveaus van oxidanten in een poging tot overleving totdat ze hun oorspronkelijke doel verraden.

Dus wat de oxidanten doen, is proberen om de cel te stimuleren efficiƫnter te worden en de mitochondriƫn te repareren, maar uiteindelijk worden ze zo groot dat ze in plaats daarvan de cel beschadigen.

Experimenten met genetisch gemanipuleerde muizen lieten zien dat het creƫren van meer oxidanten niet leidde tot versnelling van veroudering. Dit is echter niet correct, omdat studies hebben aangetoond dat genetische manipulatie van muizen om meer oxidanten te produceren juist leidt tot een versnelde veroudering en verkorting van de levensduur van de muizen.

We proberen nu die optimale balans tussen oxidanten en antioxidanten te vinden, waarbij het hart van dit alles een antioxidant genaamd glutathion ligt. Glutathion is essentieel voor het reguleren van oxidatieve stress en immuunfunctie. Bij mensen blijven glutathione-niveaus relatief constant tot ongeveer de leeftijd van 45 jaar, waarna ze plotseling beginnen af ā€‹ā€‹te nemen en oxidanten winnen.

De bouwstenen voor glutathion

Glycine- en NAC-supplementen zijn bouwstenen voor glutathion. Door aanvulling met glycine- en NAC- kunnen we onszelf toestaan ā€‹ā€‹de kans opnieuw opbouwen hun glutathione-winkels en dat optimale balans handhaven tussen oxidant-antioxidant zodat is het idee dat deze nieuwe menselijke studie verkent.

De studie begint met erkennen dat veroudering gepaard gaat met een tekort aan glutathion en verhoogde oxidanten in een vorige studie waarin werd aangevuld met glycine- en NAC- om herstel van glutathion mogelijk te maken tijdens een pilotstudie gedurende twee weken.

Het was bedoeld als controleonderzoek gedurende 16 weken naar concentraties van Glutahthione insulineresistentie ontsteking fysiek functioneren bij 24 oudere volwassenen en 12 jongere volwassenen. Om aan de studie deel te nemen, moesten oudere volwassenen tussen de 61 en 80 jaar oud zijn en overgewicht hebben. Dit werd gedaan omdat in de studies bij knaagdieren bleek dat glycine- en NAC-supplementen resulteerden in gewichtsverlies.

NAC en Glutathion

De testgroepen

Dus ze wilden er zeker van zijn dat de ouderen in de studie niet te veel gewicht verloren. De auteurs beoordeelden 241 mensen om te zien of ze voldeden aan de criteria om in de studie te worden opgenomen, maar slechts 24 konden worden opgenomen en dat is een rode vlag.

Het betekent dat de studie sterk restrictief is, dus de bevindingen zijn niet generaliseerbaar voor de bredere populatie. Glycine en NAC werden elk gedoseerd op 100 milligram per kilogram, wat nogal een hoge dosis is. Voor een persoon van 80 kilogram nemen ze 8 gram glycine en NAC.

Het primaire resultaat van de studie was wat waren glutathionspiegels in spierweefsel. Dus voordat de studie begon kunnen we zien dat beide groepen een glutathionconcentratie hadden in het spierweefsel van 2,4. Maar na de 16 weken schoot bij de groep die supplementen met Glycine en NAC nam hun glutathiongehalte omhoog tot wel 6,3 – dit komt heel dichtbij het bereik van jongere volwassenen (7).

Dit betekent dat glycine- en NAC-supplementen het tekort aan glutathion vrijwel hebben gecorrigeerd, wat erg spannend is omdat we kunnen zien met deze correcties verbeterde mitochondriale functies optreden bij gebruik hiervan door oudere mensen.

Het Glycine- en NAC-supplement

Omdat krachtcentrales binnen cellulaire structuren nu efficiĆ«nter werken als gevolg van het Glycine- en NAC-supplement, zien we ook dat dit resulteert in een snellere gang, opnieuw wat verbeteringen in fysieke functies aantoont. De Glycine- en NAC-groep kon voor de studie ongeveer 1.1 meter per seconde lopen, terwijl ze na 16 weken konden lopen met 1.3 meter per seconde – en hoewel dit niet veel lijkt, is het belangrijk om te benadrukken dat er sprake is van verbetering over een relatief korte termijn.

Tot slot zagen we tijdens de studie aanzienlijke verbeteringen in ontstekingsniveaus met hoge gevoeligheid CRP reducƩrende tot 25%. Belangrijk was dat deelnemers geen nadelige effecten rapporteerden bij het nemen van glycine- en NAC-supplementen gedurende deze periode (16 weken).

Over het algemeen zien we in deze menselijke studie dus wel degelijk dat glycine- en NAC-supplementen bij oudere volwassenen significant tekortkomingen in glutathion corrigeren waardoor mitochondriale functies en algehele gezondheid kunnen worden verbeterd zonder noemenswaardige negatieve effecten!

NAC en Glutathion

Maar dan rijst de vraag:

Als we proberen ons gehalte aan glutathion te corrigeren, waarom supplementeren we dan niet gewoon met glutathion? Welnu, glutathionsupplement kan meestal breken voordat je lichaam begint om ervan te absorberenen wordt vervolgens opgenomen door onze celllen… En daar zijn nog grotere problemen. Sommige supplementbedrijven hebben wat ‘liposomale glutathion’ genoemd.

Dit is stabiel en kan rechtstreeks door deĀ cellen worden opgenomen, wat een groot probleem is. Ons doel is namelijk om de perfecte balans tussen oxidanten en antioxidanten te vinden. Als we liposomale glutathion gebruiken die direct in de cellen kan komen, kunnen de cellen niet langer hun eigen antioxidantgehalte reguleren. Het is cruciaal om te begrijpen dat elke weefsel in ons lichaam verschillende hoeveelheden glutathion behoudt op basis van zijn metabole vereisten – deze vraag is dynamisch en variabel, daarom moeten onze cellen in staat zijn om hun eigen glutathionsynthese te reguleren.

We moeten er absoluut voor zorgen dat het toevoegen van extra supplement geen negatieve invloed heeft op dit proces – als we bijvoorbeeld het regulatieproces verstoren door overtollige NAC- of glutathione-supplement alleen aan wormpopulaties toe te voegen leidt tot versnelde veroudering (in tegenstelling tot glycine en NAC-supplement , waarbij uitsluitend bouwstenen voor glutathionverhogingen worden geleverd zonder het regulatieproces zelf beĆÆnvloeden).

NAC en Glutathion transformeren veroudering

Echter moet er wel benadrukt worden dat het nog steeds gaat over een kleine studie met veel insluitings- en exclusiecriteria waardoor deze bevinding niet representatief zijn voor de algemene populatie. Bovendien werden enorme dosering gebruikt tijdens relatief kort tijdsbestek; grotere studies met minder restrictieve criteria zullen nodig zijn voordat conclusies over de bredere publieke toepasbaarheid ervan kunnen worden getrokken.

Het zou ook interessant zijn om te onderzoeken of de dosering moet worden aangepast op basis van leeftijd, aangezien het waarschijnlijker lijkt dat een 80-jarig persoon meer hulp nodig heeft bij het herstellen van hun glutathiongehalte dan iemand van 50 jaar oud.

Het is echter wel zo dat wanneer ik ouder ben dan 45 jaar, ik zeker overweeg om dagelijks beide Glycine en NAC in mijn dieet op te nemen – met ongeveer anderhalve gram per dag – misschien verdubbelend tot tweemaal daags wanneer ik de vijftig passeer. Alles bij elkaar genomen hebben we momenteel alleen nog maar de oppervlakte geraakt wat betreft dit onderzoek!

Bron: YouTube video

Geraadpleegde bronnen:

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken


Persoonlijkheidstesten ā­

Libido Test – Mannen

Libido Test – Mannen

29 januari 20231228 views
Creƫert het Universum zichzelf?

Visuele Persoonlijkheid Test

17 januari 2023940 views
Doe de ADHD test

A.D.H.D. Test

13 januari 2023598 views
Hoe inclusief ben jij? Doe de test!

Inclusiviteit Test

13 januari 2023662 views
Stress test

Stress Test

3 februari 20211768 views
Spiritualiteitstest

Spiritualiteit Test

3 februari 20211037 views
Persoonlijkheid Test

Persoonlijkheid Test

3 februari 2021823 views
IJdelheid Test

IJdelheid Test

3 februari 2021566 views
Emotionele Intelligentie Test

Emotionele Intelligentie Test

3 februari 20211155 views