Top supplementen voor een optimale gezondheid

Top supplementen voor een optimale gezondheid in 2024939 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
939 keer gelezen sinds

0
(0)

Hier zijn de top supplementen die, naast een gezond dieet, lichaamsbeweging en slaap, onze gezondheid daadwerkelijk kunnen verbeteren, te beginnen met creatine.

Top supplementen voor een optimale gezondheid

Creatine

De International Society of Sports Nutrition concludeerde onlangs dat creatine supplementatie het meest effectieve voedingssupplement is dat momenteel beschikbaar is om de oefencapaciteit en de vetvrije massa te vergroten.

Er is ook zeer goed bewijs dat creatine spierherstel verbetert. Er is ook vernieuwd bewijs dat creatine supplementatie de cognitie daadwerkelijk verbetert.

Bovendien hebben we onderzoek dat vijf jaar lang loopt waaruit blijkt dat creatine supplementatie geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, inclusief de mythe over haaruitval. Er is geen bewijs dat creatine haaruitval veroorzaakt.

Persoonlijk neem ik elke dag 5 gram, ook op de dagen dat ik niet sport.

Collageen

Op de lijst staat ook collageen. We hebben meerdere gerandomiseerde, placebogecontroleerde studies die aantonen dat collageen-suppletie aspecten van de huidgezondheid verbetert. Op basis van dat onderzoek neem ik tussen de 10 en 15 gram per dag.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een cruciaal onderdeel van elk bindweefsel in ons lichaam, maar naarmate we ouder worden, neemt ons hyaluronzuur geleidelijk af. We hebben echter meerdere gerandomiseerde, placebogecontroleerde studies bij mensen die aantonen dat hyaluronzuur wordt opgenomen en aspecten van de huidgezondheid verbetert. Persoonlijk neem ik elke dag 200 milligram.

Psyllium husk

Psyllium husk heeft fantastisch onderzoek om aan te tonen dat hogere vezelinname onze cholesterolgehaltes verlaagt en het lijkt ook de sterftecijfers te verlagen. Ik gebruik 5 tot 10 gram per dag.

Omega-3

Omega-3 is gemengd op de lijst en het meest overtuigende artikel is de VITAL-studie, waarbij de auteurs meer dan 25.000 mensen bestudeerden en een onverwacht hoge daling van 28% vonden in het risico op hartaanvallen. Ik neem elke dag één capsule.

Trimethylglycine

Trimethylglycine kan homocysteïnespiegels verlagen, wat in verband is gebracht met hogere percentages van dementie. Het is mogelijk dat trimethylglycine de kans op het ontwikkelen van dementie verlaagt. We hebben echter meer studies nodig om dit te bevestigen. Ik neem elke dag een gram.

Multivitaminen

Multivitaminen zijn een beetje controversieel. Mensen hebben vaak moeite om de optimale inname voor elke vitamine en elk mineraal te bereiken, alleen door hun dieet. Bij het selecteren van een multivitamine willen we absoluut geen megadosis.

NAC

Tot slot is NAC een van de krachtigste antioxidanten. Het is echter pas sinds kort dat we hebben ontdekt dat het ons glutathion-gehalte kan verhogen. Persoonlijk neem ik dit supplement niet, maar als je ouder wordt, kan het een goede optie zijn om te overwegen.

Top supplementen voor een optimale gezondheid

Conclusie

Als het gaat om het vinden van de juiste supplementen, is het belangrijk om te onthouden dat supplementen niet de plaats innemen van een gezond dieet, lichaamsbeweging en slaap. Het zijn aanvullingen – geen vervangingen. Bovendien zijn niet alle supplementen voor iedereen geschikt en is het altijd belangrijk om met een arts te overleggen voordat je nieuwe supplementen begint te gebruiken.

Met dat gezegd hebbende, zijn er enkele supplementen die, naast een gezonde levensstijl, kunnen helpen om onze gezondheid te verbeteren. Creatine, collageen, hyaluronzuur, psyllium husk, omega-3, trimethylglycine, multivitaminen en NAC zijn allemaal supplementen die kunnen bijdragen aan een optimale gezondheid en welzijn.

Als je overweegt om supplementen aan je dagelijkse routine toe te voegen, is het een goed idee om te beginnen met één supplement tegelijk en de effecten te monitoren. En vergeet niet, een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap zijn de basis van een gezond leven.

Veelgestelde vragen

Welke supplementen zoals besproken in dit artikel zijn goed voor mij?

Creatine, collageen peptides, hyaluronzuur, psyllium husk, omega-3, trimethylglycine, multivitaminen en N-acetylcysteïne (NAC).

Wat zijn enkele voordelen van het nemen van deze supplementen?

Creatine verbetert de oefencapaciteit en magere lichaamsmassa, collageen verbetert de huidgezondheid, hyaluronzuur verbetert de huidtextuur en vermindert rimpels, psyllium husk verlaagt cholesterol en omega-3 heeft een hoog risico op hartaanvallen verminderd.

Trimethylglycine kan mogelijk helpen bij het verlagen van het risico op dementie en multivitaminen kunnen helpen bij het bereiken van optimale inname van vitaminen en mineralen. NAC kan de glutathion-niveaus in het lichaam helpen herstellen.

Waarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kiezen van een multivitamine?

Het is belangrijk om geen megadosis te nemen en te zorgen voor een evenwichtige inname van vitaminen en mineralen om toxiciteit te voorkomen. Veel bestaande multivitaminen bevatten megadoses, wat een probleem kan zijn. Het is beter om te streven naar optimale inname van vitaminen en mineralen via voeding en eventuele supplementen.

Bron: YouTube video

Hoe vond je dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht zo kon waarderen.. Zou je het willen delen?

Volg ons op sociale media!

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Factchecking: Nick Haenen | Spelling en grammatica: Sofie Janssen


Zoeken